Jump to content
Monday 22 July 2024

Boanjohan

Medlemmar
 • Content Count

  1,006
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

Posts posted by Boanjohan


 1. Det viktiga i detta läge när det skruvats/liftats lite här och var

  är att en luftning av hela systemet görs systematiskt steg för steg från första filtret till spridarna så som @Lintott beskriver och att det säkerställs att systemet "bakåt" vid varje luftning är 100% fyllt med bränsle. 
   

  Dvs har du bytt förfiltret så måste du veta att hela det är fyllt med diesel innan du avslutar luftningen av finfiltret. Därefter går du vidare utan att göra något bakåt i systemet.

   

  Du kanske redan har gjort det systematiskt, men efter allt skruvande man gör när man stöter på patrull då är risken stor att man glömmer bort sytematiken.🙂

  • Like 1

 2. Sök efter en instruktion för exakt hur man luftar just din motor. Efter alla dina försök så kan det sannolikt hänt att du fått luft i den del av systemet som ligger efter finfiltret och då måste det väl även luftas vid spridare etc.

   

  Min gamla Volvo Penta (MD21) är rätt komplicerad att lufta om man måste lufta hela systemet och följer man inte instruktionen i exakt rätt ordning så får man aldrig igång den. Vetus kanske är lättare, men allt är svårt utan exakt instruktion.

   

   


 3. Hade problem första gången jag skulle lufta som nybliven dieselmotorägare. Visade sig att motorn stod i fel läge för att manuella pumpen skulle funka. Ett litet juck med startmotorn och pumpen funkade fint.

   

  Hade liknande problem igen förra våren och lyckades aldrig få manuella matarpummpen att ta, trots flertal juckande med startmotorn för att få motorn i rätt läge.  Visade sig att det var den manuella pumpfunktionen på matarpumpen som var trasig, så det var därför jag inte fick till det.

   

  Så om det inte är något motstånd i pumphandtaget (att man känner att den tar), pröva först ett juck med startmotorn. Om det trots ett eller fler juck med startmotorn inte är något motstånd i pumphandtaget så kanske den helt enkelt är trasig.

  • Like 1

 4. Min ser ut så här. Det sitter två "krokar" på däck och stegen har öglor som häktas på dessa krokar. 

  Har ingen aning om märke eller om den finns att köpa idag, men principen finns ju i lite olika märken idag.

  Screenshot_20240628-194848.thumb.png.7f489df798d2d22e8b8fc6016f30f38a.png


 5. Själv har jag aluminium list runt fönstren som även den har en gummilist som tätning. Eftertätade ett antal rutor för 2-3 säsonger sedan med svart våtrums silikon från Biltema. Funkade fint för mig och håller tätt.

  Maskerade fint runt om.på alla ytor där silikonet inte skulle vara. Tryckte in lite mellan glas och tätning och lade även en sträng som täckte existerande list, strök av fogen så den blev slät och fin. Blev väldigt fint.

  • Like 1

 6. Frågan är om den är botten målad med biocidfärg eller biocidfri färg? Är det biocidfri färg och du ligger i saltvatten så kan det vara så att det redan hunnit växa ett lite på botten, ibland räcker det med förvånansvärt lite påväxt för att ge effekten av orkeslös motor. Pröva borsta/skrubba botten helt ren och se om det blir skillnad. Det är det billigaste tipset. Jag har själv haft den effekten och blev helt häpen över hur mycket den lilla påväxt mängd jag då hade bromsade toppvarv och fart.

  • Like 1

 7. Jag har också kliat mig i huvudet över att panelerna ger lite, men så kom jag att tänka just på det att batterierna är fulladdade vid bryggan och att jag oftast får ut mycket mer när jag ligger ute med förbrukare igång.

  • Like 1

 8. Faneren i plywood är väl bara typ 1-2 mm, så det går väl nog inte att slipa bort mer än 0,5-1 mm.

  Min erfarenhet är att det är svårt att lyckas slipa en så pass åtgången plywood så pass mycket att man får bort skadorna/fläckarna och utan att man fläckvis råkar slipa igenom faneren.

   

  Om du lyckas så tycker jag finast blir att bara olja och fernissa, gärna med halvmatt fernissa. Men det är ju en smaksak🙂 Jag brukar inte gilla bets, tycker naturliga färgen oftast är snyggast.

  • Like 2

 9. Coolt!

  Många är ju idag inte intresserade av maximerade inner utrymmen på sina båtar på samma sätt som för några decennier sedan då alla ville kunna bo i dem. Fler stora daycruisers, stora styrpulpetare etc idag  och där finns nog platsen för system som detta. Dock kommer det nog med en rätt saftig prislapp som inte många i den båt storleken är intresserade av att betala för.

   

  Jag skulle vilja ha detta🙂

  • Like 1

 10. Frågan är väl oxå hur fort du brukar/vill köra, samt hur varv vs knop ser ut även i lägre register. Toppfart kanske egentligen är ointressant?

   

  Originalen ger 22knop vid 4300 medan alt.2 ger 26 knop vid samma varvtal och därför mer ekonomisk. Är det okej att marsha i 26 knop är alt.2 ett bättre val. Men hur ser det ut i lägre farter, du kanske oftast kör runt 8-10 knop och då är det där du vill ha bränsleekonomi, eller om det är15-17 knop så är det där du vill h ekonomi. 

  Jag hade analyserat vilka farter jag har behov av att köra i (det jag vanligast kör) och valt propeller efter det spannet.


 11. 4 timmar sedan skrev Mellgard:

  Skrivningen under a) är en felaktig svensk översättning av 

  a) ships entitled to fly the flag of a Party,

   

  Skrivningen under b) är en felaktig svensk översättning av 
  (b) ships not entitled to fly the flag of a Party, but which operate under the authority of a Party; and

   

  3 timmar sedan skrev Mellgard:

  Ser du fortfarande felaktigheter om jag ändrar till  

   

  Grundläggande för AFS-konventionen är dess inriktning på att förhindra fartyg från ett land att sprida TBT i ett annat land.  

   

  Ett enskilt land utanför EU har fortsatt rätt att använda TBT-färg "hemma".

  Suck, det blir bara värre och värre......jag blir faktiskt på riktigt rädd. 

   

  Jag förstår att du verkligen tror på att du har rätt och att alla andra (myndighet,  personer på myndighet som varit med och förhandlat fram både konventionen och förordningen, regering, EU, de delar av rättsväsendet som du involverat etc) har fel. 

   

  Det är något ingen annan uppenbarligen kan ändra på, så det är ju helt meningslöst att fortsätta skriva här. 

   

  Jag ger upp ........igen (och hoppas innerligt att jag kan låta bli att svara mer i denna tråd).

   

  /Klart slut

   


 12. 45 minuter sedan skrev Mellgard:

  Grundläggande för AFS-förordningen och konventionen är att de enbart är inriktade på att ge möjlighet förhindra främmande fartyg att sprida TBT här och inom övriga EU. 

   

  Ett enskilt land eller sammanslutning av länder har fortsatt rätt att använda TBT-färg "hemma".

   

  FN saknar bestämmanderätt över ett enskilt lands miljöpolitik.

  Oj, trodde inte det fanns någon ny infallsvinkel lör dig att komma med, nu blev jag överraskad på fler än ett sätt.

   

  3 nya påståenden, varav 2 är felaktiga......inte så pjåkig start på dagen🙂


 13. 1 timme sedan skrev Mellgard:

   

  Om AFS-förordningen gäller för fritids fartyg kortare än 25 meter så gäller väl även AFS-konventionens regelverk för kontroll av efterlevnad genom provtagning och mätning för sådana fritids fartyg. 

   

  Håller du med om det?

   

   

  Det besvarade jag 28 februari (sid 4 i denna tråd.

   

  Jag förstår du är ute och fiskar om det du kallar MEPC-metoden och om det besvarade jag dig 3 april (sid 7 i denna tråd) och 21 maj (sid 11 i denna tråd).


  Jag har sagt det förr, lycka till med ditt korståg. Glöm inte att långa texter med mycket länkar, mycket citerad lagtext och många bilagor är nyckeln till framgång. Bara du först kan lyckas övertyga rättsväsende om att AFS-förordningen inte gäller för fritidsfartyg under 24 meter!


 14. 25 minuter sedan skrev Mellgard:

  Nja, min verksamhet med att försöka visa att ägare till äldre båtar blivit manipulerade upplever jag som meningsfull.

  Syftade inte på din verksamhet, utan på ditt fortsatta påstående att "lagen" (vilket jag tolkar som AFS-förordningen) inte gäller fritids fartyg kortare än 25 meter. Det är direkt felaktigt och det vet du också, så sluta ljuga!

   


 15. 4 timmar sedan skrev Mellgard:

  Att "lagen" inte är tillämplig för fritidsbåtar kortare än 25 meter har jag förklarat ovan.

   

  Att du uppenbarligen är analfabet .....


 16. 7 timmar sedan skrev RivaChrille:

  Nu kanske man dumförklarar sig med sitt första inlägg men tanken slog mig och jag ville iallafall lufta det hela.
  Jag vattnade gräsmattan och gav mig sen ut på sjön och då jag först hade använt en slagvinda med rollup-funktion och sen höll på med tamparna så kom idén;
  Hade inte en liknande snurra med tamparna på en båt varit något?
  Rollup-funktion är alltså att den drar in slangen men den kan stanna vid några hack.

  Hade man haft det med tamparna så kan man dra ut så mycket man behöver och sätta fast vid knapen på båten och bryggan. Men då slipper man ha en massa lösa tampar på däck.

  Kanske heldumt. Men ville lufta frågan. :)

  Låter superbra👍 

  Det får inte vara allt för skrymmande bara, men om man tänker sig typ 10-15 meter så borde det funka. Och tar man band istället för rep så får man ner storleken ytterligare. 

  Något som typ Ankarolina med en fjäder funktion som rullar in automatiskt.

   

  • Like 2

 17. 57 minuter sedan skrev Thorberg:

  Labbprov är väl mer exakt.

  Jag pratade med ett akrediterat lab och där sa man, att om halten tenn var under en viss låg nivå, då kan man utesluta att det finns TBT i färgen, kanske samma med Happy Boats gräns ? 

  Ja sannolik är det så att det finns något nedre värde/halt då TBT kan uteslutas, men det verkar vara svårt att få någon att ange ett exakt gränsvärde. Nu verkar det mer vara så med skrapprov att om resultatet är riktigt riktigt lågt så vågar de påstå att TBT är uteslutet, men de vågar samtidigt inte yttra sig om vilken nivå man måste upp i för att närma sig nivå då TBT kan vara orsak. Olyckligt!

   

  Om man tar skrapprov från en exakt uppmätt yta så bör man ju utifrån analysresultat räkna ut mikrogram/cm2. Men det är nog ändå tveksamt om XRF gränsvärden (de som rekommenderas i Chalmersrapporten) kan tillämpas på skrapprovet eftersom det är två olika analysmetoder och XRF gränsvärdena är utvecklade just för den kalibrering som XRF programmet har.

   


 18. Klart det hjälper, men hur mycket det hjälper och om det hjälper tillräckligt mycket och för just det ljud du tycker är störande är ju svårt att svara på.

  Eftersom du helt verkar sakna isolering idag så borde det ju kunna göra märkbar skillnad, men det är bara en gissning.

   

  Dock skulle jag nog satsa på Biltemas med vågad yta ( https://www.biltema.se/bil---mc/biltillbehor/ljudisolering/ljuddampningsplatta-1000-x-500-mm-2000018990 ) och så klä in alla 4 sidor + luckan med det. Blir dyrare men jag gissar den är väldigt mycket bättre än den släta med folierad yta som gör att ljudet studsar runt istället för att sugas upp och dämpas. Har ingen egen erfarenhet om just den, men har sneglat länge på den för mitt eget motorrum.

   

  Tror glipor är mer viktigt att täta för högfrekvent ljud (diskant) och mindre viktigt för lågfrekvent ljud (bas).

   

  En gummilist på luckkarmen brukar kunna räcka långt för att täta glipor. 

   

   


 19. Det där ser tyvärr inte bra ut alls. Det är en form av korrosion som inte är ovanligt på aluminium och uppstår av olika orsaker. Dessa korrisioner kännetecknas av att de ser ut som frätskador.

  Det finns bara ett sätt att laga ordentligt och det är plåtbyte, dvs att skära ut det område som är angripet (vilket i ditt fall ser ut att vara rätt stort område) och svetsa i ny frisk plåt. Om det är möjligt att i praktiken göra på så tunna plåtar som det oftast är på mindre aluminiumbåtar vet jag inte.

   

  Nödlösningar för de frätskador som inte trängt igenom hela plåten är t.ex. att spackla dem med lämpligt spackel för aluminium, t.ex en produkt som heter Belzona. Kan förhindra att skadorna förvärras, men är ingen kvalitativ reparation.

   

  Nödlösning för frätskada som gjort hål rätt igenom plåten är nog lättast liten skruv med stora brickor och mutter och en rejäl klick sikaflex.

   

   


 20. En plastroddbåt kräver egentligen inget underhåll, förutom om den blir skadad av någon anledning, men då är det ju reparation i någon omfattning. Men oftast vill man ha en båt som ser någorlunda fin ut och det är därför man tvättar och vaxar etc. Men det är inget måste om man inte bryr sig om skicket.

   

  En motor kräver något mer underhåll eftersom  den annars faktiskt kan bli obrukbar. Men det underhållet brukar räcka på höst inför vinter och på vår inför säsongsstart. Inte mer underhåll än att det tar 30 min per tillfälle.

   

  Kör i vind,  dina planer passar allt från nybörjare som för veteran.🌞

  • Like 1

 21. Jag har haft Maxi Magic med utombordare, en 9,9 hk med lång rigg. En mer än tillräckligt stark motor för den båten. Gjorde bra fart frammåt och behövde sällan använda mer än kanske halv gas.

   

  Jag hade gas och växel reglage indraget till sittbrunnen. Hade jag köpt ny motor idag hade jag köpt en med elstart också. 

   

  Nackdelar med utombordare är:

  - svag uppbromsningsförmåga, dvs svårt att snabbt bromsa upp den. Dock lätt att backa med, men just uppbromsning är svag.

  - i grov motsjö när båten stampar så hamnar propellern ofta ovanför vattnet och det drar ner möjligheten att hålla farten uppe.

  - Låter lite mer i sittbrunnen

   

  Detta skulle jag säga är generella nackdelar med utombordare på segelbåt. 

   

   

×
×
 • Create New...