Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Fantasia

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    39
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Fantasia

  1. Varför inte bara använda lite längre linor och fäste de från den yttre delen av bommen i fören och de närmast bryggan i aktern? Då blir linorna så långa att du förmodligen slipper ryckdämpare med.
  2. Klart det går. Läs boken ”Med jeep över Atlanten” om en jeppe som åker amfibiejeep över Atlanten efter 2vk. Släpandes all soppa i fälltankar från bombplan. Sen om det blir bekvämt är en annan fråga. Folk är besatta av att allt ska vara så optimalt nu för tiden så de glömmer att det går att genomföra ändå. Håll koll på vädret. Åk kustnära och gå in i hamn när det ser ut att bli stökigt. Ta med en satellittelefon så kan du ringa på hjälp om motorn havererar. Din tvekan om båtens sjövärdighet är bara en tvekan på om du ska genomföra projektet. Kör bara kör!
  3. Det är en väldigt liten båt att vara ute länge med. Ska du ha en fast toa så föreslår jag air head. Enkel att installera och krävs inget vatten. Det är dåligt med sugstationer i Storsjön om du skulle installera en vanlig båt toa med tank. Själv körde jag med hink på min 20 fotare. Den är bara för urin eller för små barn som inte kan hålla sig. De stora behoven får man göra på land.
  4. Jag hade en magnum. Satte man tre fullvuxna män i sittbrunnen rann vatten in genom självlänsarna så viktens placering spelar roll.
  5. Jag körde med lamellskivor på vinkelslipen för att få bort rosten. Sen körde jag med Biltemas spärrgrund. Funkade i några år. Viktigt att ta kölen bit för bit då den väldigt snabbt börjar rosta igen. Skulle jag göra om det hade jag förmodligen kört epoxiprimer och epoxi istället för den där spärrfärgen. Men jag var osäker på vad som satt på resten av båten. Och orkade inte slipa bort det.
  6. En Johnsson 26 får du för 30’ även om många ägare tror de är värda det tredubbla. En maxi 77 i bra skick får du för 15-20. Bli inte avskräckt av priserna på blocket. De båtar som ligger där (I synnerhet nu) är de som är så överprisade att de inte gick att sälja. Båtar till bra pris försvinner på några dagar.
  7. För nästan samma pengar får man nu denna. 38 fot, stål och jorden runt rustad. Klart mer för pengarna.
  8. https://www.blocket.se/vi/97299796.htm Är inte det här raka motsatsen till prisvärt? En scanmar 31 med orginalmotor från 1984 för 240000, dessutom på hösten 🙈 Vad jag förstår så är scanmar 31 en populär båt, men priset måste vara i alla dubbelt än vad som går att sälja båten för.
  9. Nu har jag funderar så mycket utan att komma fram till något. Så jag måste fråga. När man kollar på hamnar i Eniro på sjön så finns blå och röda platser att lägga till på. Vad är skillnaden mellan dessa? Är det någon? mvh Undrande
  10. Jag har masthead och kör med stor och spirad Genua. Har även lärt mig att alltid sätta en preventer för att hindra oförutsedda gippar. Är det inte helt platt läns blir farten ofta lika bra eller bättre med bara genuan.
  11. De HR där kan knappast ses som prisvärda. Mistral är en ganska omodern båt och det måste vara svårt att få över 100k för en. De som tycker det är rimligt med en båt med träöverbyggnad är så gamla så att de säljer sina båtar nu. Tråkigt egentligen, för det är vackra gedigna båtar.
  12. Det lär funka. Men jag skulle sätta trevägskopplingen så nära bottengenomföringen som möjligt (förutsätter att det är lägsta punkten. På så sätt kommer mindre avfall stå i slangarna , de kommer hålla längre innan de börjar lukta.
  13. På grund av den härliga starten på sommaren behövs den mer värme i båten. Det blir en Kina-värmare. Problemet är att det finns en uppsjö av värmare att köpa, för en kostnad mellan 1000-5000 kr. Men de ser alla likadana ut och har samma beskrivning. Detta får en att fundera på om det är någon skillnad mellan dem, och hur man i så fall listar ut detta. Jag tänkte beställa från amazon.se de de verkar skeppa från europeiska lager, så man slipper eBay-skatten. Har även listat ut att en 2kw är mest gynnsamt då man vill ha en som går kontinuerligt för att sänka strömförbrukningen. I övrigt verkar det stora mankemanget vara att hitta en schysst avgasgenomföring och bygga en bra fästplatta. Tacksam för erfarenheter och tankar.
  14. Jag köpte min första båt från ett dödsbo och fick lista ut allt själv. Masta på var ganska enkelt om man är någorlunda praktiskt. Se till att du har koll på alla moment teoretiskt innan du drar igång och har alla prylar med dig. Det är tre moment: 1 lyfta på masten 2 sätta fast masten 3 Rikta masten Det första verkar svårt men är lätt. Huvuddragen är: Häng masten kranen genom att göra en hanfot med slingan under spridarna. Alla vajrar och fall ska vara utanför hanfoten. Fäst en tamp i hanfoten så att du fånrr loss och ner den sedan. En person håller mastfoten hela tiden och för den på plats. Den andra gör allt annat. Släpp inte mastfoten innan alla stag sitter fast!
  15. Tack. Det krävde kunskaper i Google translate jag inte hade. Blir till att beställa en!
  16. Det borde räcka. Primern är vattentät och fäster på glasfiber och polyester.
  17. Tack för svaret. Men detta är en voltmätare? Som jag förstår det medföljer ingen shunt för att mäta förbrukade ampere?
  18. Tack. Bra input. Det där med viloströmmen är inte så kul. Kanske värt att köpa en dyrare. Det är för att slippa oroa mig över strömmen jag vill ha en
  19. Någon som har erfarenhet av billiga kina-batteri monitorer? Oftast rekommenderas väldigt dyra batterimonitors, typ smartshunt. Dessa går lös på 1600 och uppåt. Säkert värt pengarna om man vill ha järnkoll och massor med funktioner. Annars finns billiga varianter typ: https://www.amazon.se/DollaTek-LCD-skärm-batterimätare-voltmeter-amperemätare/dp/B082QX27WN/ref=mp_s_a_1_13?dchild=1&keywords=batterimonitor&qid=1620745758&sprefix=batterimonitor&sr=8-13 Är detta bara skräp eller är de användbara?
  20. Äntligen klart. Båten sjösatt och provseglad. Målade sista lagren med Lefants expoxyfärg eftersom biltema inte hade någon. Svindyr. Men oj vilken skillnad att måla med. Förgen var öppen länge, och rann inte. Och när den torkat hade den sträckt lite och såg perfekt ut. Nästa gång ska jag bara använda märkesfärg. Oj vad jobbet kommer gå snabbt!
  21. Just för tillfället är marknaden ganska het. Om du har en båt som är säljbar såklart. Det viktiga med att sälja en segelbåt är logistiken runt. Har du ett jättesläp med traktordrag är det bara värt något om du ska sälja till någon i samma båtklubb. Det måste alltså gå att flytta båten. Jag sålde min båt på tre dagar. Men så gick den att flytta med personbil och såldes till ett rimligt pris. Har sedan ringt på ett antal båtar. Det som är ute till rimliga priser och går att flytta försvinner på några dagar. Det andra ... ligger kvar för alltid.
  22. Sista uppdateringen, förhoppningsvis. Det fanns ingen båtaffär som hade tid att hitta en sådan packning. Men till slut beställde jag nya skruvar från rostfriskruv.se. Där fanns skruv i alla dimensioner, billigt och snabbt var det med. Sedan tog jag en av de för stora packningarna jag hade, trädde på den på en skruv och skruvade sedan på en mutter. Sen skar jag bort all packning utanför skruven med en mattkniv. Slutligen satte jag tillbaka den. Med gängtejp. Nu får vi hoppas att det håller!
  23. Jag har själv samma problem men inte hunnit ta tag i det. Uppdatera gärna tråden med resultat om du gör något åt det!
×
×
  • Skapa nytt...