Jump to content
Friday 23 February 2024

Alanningen

Medlemmar
 • Content Count

  357
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Alanningen last won the day on October 4 2023

Alanningen had the most liked content!

Community Reputation

183 Expert

1 Follower

About Alanningen

 • Rank
  Kommendör

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Välkommen till livet på sjön! Alla 3 båtar är bra båtar, det är skicket som avgör. Men det är stora båtar att börja med som första båt. Se till att du har lite erfaren hjälp med i början. Det är inte helt enkelt att manövrera en 2 tons båt i hamnar och bland andra båtar. När du köpt båt så är det första du ska göra är att gå in på denna länk och bli medlem: Sjöräddningssällskapet - www.sjoraddning.se. Det är den bästa liv- och sakförsäkring som finns! Alla båtägare bör vara med.
 2. Jag antar att det är en Etec av någon storlek. Jag var med om ngt liknande på min 115hk etec, dock så är jag osäker på om detta kan påverka trimmen. Men i alla fall så på min motor finns den en huvudsäkring under kåpan i närheten av svänghjulet på babordssida. Det fanns även en reservsäkring i en hållare bredvid. Det tog mig ett dygn av felsökning och googlande innan jag hittade det... Om du inte kollat detta så kan det vara värt ett försök.
 3. Så om jag behöver 1050Kw för att knuffa 24 ton båt i 32kn. Hur många kilo batteri behöver jag om jag ska ha 10 timmars tillgänglig körtid? Hur länge är beräknad laddtid? Hur mycket vätgas behövs och man väljer det? Med batteridrift ser jag inte att det går att få en 5-7 meters båt upp i plan om du ska ha en någorlunda räckvidd. Vikten på batterier överstiger båtens vikt. Det här är inte ironiska frågor och jag vill väldigt gärna byta bensin och diesel mot el, men jag ser inte att vi är i närheten på många år än. Kanske i insjöar, men absolut inte i skärgården där man tillryggalägger stora sträckor i ganska hög fart.
 4. Du har helt rätt. Jag läste texten i inlägget och tänkte inte på rubriken.
 5. Nej, det gör det inte. I en av kommentarerna nämns KCR eftermonteringsbox. Det är bara en tolkning av TS inlägg. TS nämner inget om KCR efterminteringsbox. En "effektbox" kan vara både en eftermonterad box, alternativt att du byter in din ECU mot en optimerad ECU. Det senare är inte alls ovanligt.
 6. Det finns bra och mindre bra effektboxar. Hittar du en seriös tillverkare så är jag rätt säker på att du kan förbättra både förbrukning och prestanda. Motorernas ECU är kompromisser för att motorn ska fungera med utsläppskrav och bränslekvalité runt om i världen samt alla möjliga användningsområden den kan utsättas för. Om man optimerar en motor baserat på ens egna krav så kan man uppnå bättre resultat. Det är vad seriösa optimerare gör. Vill du ha mer vrid, mer effekt, mindre förbrukning för din användning så går det säkert utan att du påverkar hållbarheten märkbart. Men man ska komma ihåg att man sen har en unik motor, utan garanti, och man kan få unika problem.
 7. Byt olja, oljefilter, bränslefilter och anod(er), kör in fett i alla fettnipplar. Det bör göras varje år. Var 3:e byter du även impeller, tändstift och växelhusolja. I och med att du har en BR kan du ha kapellet uppe i och med att det ventilerar bra. När du sköljer igenom motorn med rent vatten behöver du ha den igång så att vattnet spolas igenom hela motorn. Motorn behöver gå så pass länge att den blir varmt så att termostaterna öppnar.
 8. Jag har kört en hel del Yamarin, inklusive 59DC, och det är bra båtar. 59DC har ett mycket lyckat skrov och den går väldigt bra sjön för sin storlek. Seastar'en har jag själv ingen erfarenhet av. Yamaha brukar vara klockrena motorer och samma med Suzuki. Däremot så upplever jag just Suzukis 115hk som lite trött i orken jämfört med andra märken. Jag tror att värdefallet kan vara lägre på Yamarinen då den är så otroligt efterfrågad och uppskattad. Så, har du pengarna så rekommenderar jag Yamarinen. Att den har ett mycket modernare utseende och är avsevärt snyggare är dessutom en bonus. 🙂
 9. Jag har kört med Cayennepeppar i några år nu och jag kan säga att det fungerar till 100% mot späckhuggare! Trots att jag kör båt flera gånger i veckan under 8 mån per år i de Åländska vattnen så har jag aldrig blivit attackerad! 🙂 🙂
 10. När det gäller styrningen på båten ska du inte bara gå på pris. Ett dåligt styrreglage eller en kabel som går av i +20kn kan ge hemska konsekvenser. Sen är det inte bara längden på kabeln du behöver gå efter. Byter du tillverkare är det sannolikt att hålet, och skruvhålen, för reglaget inte passar direkt utan du behöver antingen såga och borra eller sätta dit en täckbricka. Räkna även med att du behöver lyfta av motorn för montering av den nya kabeln. Den gamla kan du få bort genom att kapa den med en vinkelslip. Min starkaste rekommendation är att lämna in den till en verkstad som gör jobbet. Det blir dyrare, men du slipper mycket huvudvärk samt så har du möjlighet att få hjälp om ngt behöver justeras.
 11. Jag är inte på något sätt expert när det gäller primer, utan jag skulle välja en primer från samma tillverkare som färgen du väljer. Sedan försöka följa målningsråden för primern så gått det går. Efter ett 20-tal år av att ha kört alu-båtar, både privat och i Sjöräddningen, så har jag kommit fram till kombinatinen Hempel Alusafe med en burk Cayennepeppar per liter färg fungerar bra. Jag vet att många är skeptiska till att Cayennepepparn ger effekt, men för mig är det en absolut game changer. Påväxt av alger och havstulpaner ligger idag på 10% av hur det var tidigare utan Cayenne. Från att ha tagit upp och rengjort 3-4 ggr per så ligger den nu i sjön från mars till november. Jag borstar manuellt av lite slem från botten 2-3 ggr mitt i sommaren, det är allt. Hempel har haft en ekologisk färg för alu-båtar som var riktigt bra, bättre än alusafe, och till 30% av priset mot Alusafe. Men jag har inte hittat den de senaste 3 åren tyvärr.
 12. Etec'en är en fantastiskt fin maskin att köra. Tyst och stark. Jag har själv haft en 115hk i många år. Men den kostar massor att reparera när ngt gåt sönder. När det har gått 7-800h så brukar ECU ge upp och behöva bytas ut, därefter är det ofta dags för spridarna. Om du kan kolla ifall detta redan är gjort så har du säkert många fina år kvar på den. Jag bytte ut min etec när den gått ca 600h och skaffade en ny 4t Mercury. Jag sänkte förbrukningen med ca 25%. Suzukis mindre maskiner, under 150hk, är inte kända för sin styrka, men de är väldigt pålitliga.
 13. För användning av Trilux står det specifikt att Trilux Primocon eller Interprotect skall appliceras innan målning av bottenfärgen. Primocon är en "anti-corrosive primer" och Interprotect är en epoxy primer. Båda dessas funktion är för att minimera kontakt mellan bottenfärg och aluminium. Om man gör som tillverkaren skriver samt undviken alla eventuella skador på grundmålningen så lär det gå bra. Om det inte gör det så har Trilux en lång friskrivning där de avsäger sig allt ansvar. "Därför tar tillverkaren inget ansvar för eventuella negativa händelser som kan inträffa under hantering, förvaring, tillämpning, användning, felaktig användning eller bortskaffande av produkten, och tillverkaren, i den mån som tillämplig lag tillåter, avsäger sig uttryckligen all ansvarsskyldighet för eventuella och alla förluster, skador och/eller kostnader som kan uppstå från eller i samband med förvaring, hantering, användning eller bortskaffande av produkten." Därför använder man sig av korrekt anpassad bottenfärg till alu-båtar.
 14. "Lämplig för aluminium" stämmer inte alls. Det är en kopparbaserad bottenfärg som inte ska målas på aluminiumbåt. Ja, det står "Lämplig för alla material, även korrekt förbehandlad aluminium..." på produktbladet. Men det förutsätter att "förbehandlingen" är absolut tät samt att den aldrig skadas med en repa eller något annat under säsongen. Nej, dessa färger ska inte användas på aluminium. På bilderna ser man att färg och aluminium är framme på många ställen, vilket gör att kopparen "äter" upp aluminiumen. Tyvärr... Om den går att rädda vet du först när all färg och grundfärg är bortblästrad.
×
×
 • Create New...