Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Chrille_Pettersson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Chrille_Pettersson


  1. Hej!

    Tack för alla svar, tänkte uppdatera med hur jag gjorde.

     

    Gick lös med en kittkniv i de områdena där färgen lossnat, och med stålborste på vissa lite ojämna områden. Sen målade jag bara över allt med ett tjockt lager bottenfärg.

     

    Resultatet blev ju sådär men det blir sista året innan jag antingen säljer båten eller får renskrapa och "börja om" med botten.

     

    Som TVR_gbg sa så är bottenfärg av den giftigaste typen tyvärr lite av ett måste, men om det skulle dyka upp borststationer i gbg-trakten så skulle jag kunna tänka mig att testa en hård giftfri bottenfärg och borsta regelbundet under säsongen.


  2. Hej!

    Jag har en gammal H-båt som ska läggas i havet om ett par veckor. Inför detta ska jag bottenmåla men har lite frågor om hur jag göra för att få en slät yta utan att behöva lägga ned allt för mycket jobb.

     

    1. Bottenfärgen har flagnat på några ställen. Förra året målade jag bara över men det lämnade små gropar där flagorna ramlat av. Jag har sett att en del erfarna gubbar i småbåtshamnen lägger något spackel där färgen flagnat lite innan de målar y bottenfärg. Jag tänkte göra likadant. Jag undrar bara, vad ska jag spackla med?

     

    2. Järnkölen har rostat lite längst ned, antagligen efter någon grundstötning. Tänkte borsta bort rosten, hur och med vad ska jag sedan fylla ut de små groparna som rosten lämnat?

     

    Jag vet att det bästa vore att ta bort all bottenfärg, lägga X antal lager epoxifärg, coppercoat etc. etc., men jag är student så det är inte så gott om vare sig tid eller pengar, så söker bara en ok lösning för att få en ok-slät botten inför säsongen. Gärna tips på produkter från Biltema ;)

     

    Tacksam för svar

     


  3. Hallå!

    Jag och tjejen går och drömmer om en segelbåt för lite längre seglingar, och vad vore en långseglare utan vindroder?

     

    På youtube, och i båthamnarna här på väskusten, ser man nästan bara vindroder av typen "servo pendulum", se nedan.

    Dessa verkar fungera bra på de flesta båtar, men verkar väldigt komplexa och ganska dyra(tusentals euro).

    bild.png.27c43878931ff53613563cc2ed0988db.png

     

    Jag läste nyligen en artikel om en annan typ av vindroder, nämligen "Trim tab wind vane", där själva "vindpaddeln" istället verkar på ett litet trimroder på baksidan av rodret, vilket i sin tur vrider rodret. Denna sort fungerar bara på båtar med utanpåliggande roder, men våra svenska långseglare (Allegro, Laurin, Storfidra) har ju utanpåliggande roder!

     

    Känns som ett betydligt enklare, billigare, och för kosterbåtar med dålig bäraktighet i aktern, lättare alternativ.

    Dessutom slipper man linor från servorodret till rorkulten med den här typen, se bild:

     

    bild.png.97a197ebda52624fdc2b2e506e200380.png

    Har ni någon erfarenhet av någon av typerna? Varför ser man inte "trim tab" vindroder oftare?

    Dela med er av era erfarenher!


  4. Var på seglarläger i södra frankrike 2016, seglade Hobiecat 16

     

    Några saker som är värda att notera:

     

    Finns både med fullattesegel utan bom, och med bom. Seglen med bom som vi hade var större, och gav rätt mycket bättre fart, se om de kan få tag på ett sådant!

     

    De är riktigt roliga och kvicka med stor och fock, men har man gennaker och trapets-sele blir den ett riktigt skott, rekomenteras!

     

    Våtdräkt är så gott som obligatoriskt, inte en båt som du håller dig torr i...

     

    Och den slår rätt långsamt, man måste "dra sig igenom" slaget m.h.a. focken, och i kraftig vind kan båten nästan börja backa i slagen när trapolinen fångar vinden.

     

    Speciella segelegenskaper, men väldigt roliga!


  5. 3 minutes ago, Mackey said:

    Ett nedhal bör du absolut ha om du ska skippa suggor.

     

    Den skönaste spinnakerseglingen tycker jag är i lätt vind 3-5 m/s i slör påväg mot halvvind och då behöver du absolut inga suggor.

    .

    Min far hade en H-båt en gång i tiden och jag använde aldrig suggor när jag lånade den.

    I lite hårdare byig vind 7 (10) m/s broachade den rätt lätt tyckte jag, så börja i lättare vindar.

    Kanske hade suggor hjälpt där och då.

     

    Hur som helst är det en rolig båt att segla tycker jag.

     

    Tänkte mest använda spinnakern i lättvind, känns läskigt i mycket vind eftersom min tidiga Artekno (enligt Curt Gelin) har ett så litet roder att den blir svajig när det drar ordentligt i spinnakern.

    Får pyssla ihop ett nedhal i veckan och testa utan suggor!

     

    Rolig båt ja!


  6. Hej!

    Jag vill använda min spinnaker mer, känns synd att den bara får flyga nån gång per år...

     

    Det som talar emot att använda den mer är att det snabbt blir stökigt med alla linor på däck, särskilt på en mindre båt som H-båten. Jag undrar därför om några av er mer erfarna seglare har tips på lite "genvägar" för att minska antalet linor på däck, och göra det lättare att slänga upp den!

     

    Skulle man kunna segla utan suggor om man har ett tillräckligt styvt nedhal till spinnakerbommen? (förutsatt att nedhalet är fäst vid mastfoten så att bommen ändå kan rotera fritt). Eller har ni några andra tips på hur jag kan minska antalet snubbeltrådar på däck?

     

    Tack på förhand, här kommer en härlig spinnakerbild!

     

     

    IMG_20210821_190049.jpg


  7. 1 hour ago, zurdu said:

    Jag hittade bilden till slut.

    Får se här om bilden syns och är tillräckligt stor. Med denna metod så slipper du allt vad plastning heter.

    DSCN1015.JPG

    Oj det här låter som en väldigt fiffig lösning! Kanske gör såhär för att kona ut den och sen plastar lite för säkerhets skull! Tack för alla svar!


  8. 11 minutes ago, Peter_K said:

    Epoxy med fiber för limning, skulle jag säga. Microballonger är för att blanda spackel och blir inte lika starkt. Plastic Padding är ju också ett spackel. 

    Tycker du att jag ska limma fast rören med den gamla ”plastklumpen” eller sätta dit nya rör?

     

    Rören har en ganska stor ”krage” av plast runt så om jag ska sätta nya måste jag plasta med något väldigt trögflytande för att det ska gå att göra kragen, är epoxi med fiber så tjockt?


  9. Hallå!

    de 50 år gamla dräneringsrören som går från rännan kring stuvfacken har bestämt sig för att lossna på min hbåt. hade gärna lagat dem men vet inte vilken produkt jag ska använda.
     

    Ska jag blanda epoxi med mikroballonger? Plastic padding? Polyester?

     

    Tacksam för tips 

    FC5AE127-362B-488C-A1F7-FDD80A210F88.jpeg


  10. 8 minutes ago, sege said:

    Jag har seglat öppet hav med en Misil II, onödigt stora vågor med byar uppåt styv kuling. Båten överlevde betydligt mer än några i besättningen som diskuterade mycket med både fiskar och botten på hinkar.

     

     

    Misilen är ett bra alternativ! Gillar att den har pentryt bak som Amigo 23, men kanske är lite roligare att segla!


  11. 4 minutes ago, b_syrsa said:

    Både If och Amigo är i samma storlek som H-båten så bytet ingen större ide i min åsikt. 

    Om du tänker ensamsegla så titta på båtar med partialrigg och självslående fock. Är för övrigt bekvämt även när man är två.

     

    Håller med om att de är i liknande stoleksklass, men tror verkligen att det är skillnad på Amigo och H-båt i hur de klarar vind och vågor. Amigon känns som att den närmar sig Fidran i egenskaper...


  12. Hej

    Jag och tjejen har för tillfället en 70-tals Artekno-Hbåt, som vi lärt oss segla på de senaste 2 åren kring Göteborg.

     

    Vi känner båda att den kanske är lite för livlig och har lite för låga fribord för att segla på öppet hav, så vi är sugna på att skaffa något lite tryggare för längre turer, gärna något som jag skulle kunna ensamsegla någon vecka om året också!

     

    Har funderat lite på IF för långkölen, men även Amigo 23 som känns som en välbyggd och omtyckt båt. Några idéer?

     

    Simma lungt!


  13. 11 minutes ago, Lintott said:

    1. Det är nog osannolikt att lagret finns som reservdel. Att ta mått och låta tillverka ett nytt lager (eller två det sitter väl även lager längre ner) i delrin är nog den enklaste lösningen. Delrin är rätt lättarbetat så så det är inget svårt jobb för en mekanisk firma som har en svarv/fräs.

     

    2. Det är nog bara att börja hacka i skäddan framför fästet så kommer du att hitta infästningen eller infästningarna, det finns nog minst två för att det ska bli stabilt. Ofta brukar det även behövas spett o spade för att göra en grop i marken under rodret så det går att dra ur.

     

    Det kan nog skilja i upphängningen mellan olika båtar så börja med de ställen du ser att det sitter fast. Sen får du nog ricka/lyfta/bryta i rodret för att hitta ytterligare fästpunkter.

    Ajaj jag hade inte tänkt på det faktum att hjärtstocken är så lång, båten står ju upptställd på asfalt  och jag tror inte Grefab här i göteborg uppsakttar om jag bygger en mini-damm på deras finfina parkeringsplats.....

     

     


  14. Hej!

    Jag tog upp min hbåt häromdagen för vintern, och fick tyvärr bekräftat att det glapp som finns i rodret kommer ifrån ett av de nedre roderlagrena. Det här kommer jag försöka åtgärda i vinter, men det finns ett par saker jag behöver hjälp att lista ut:

     

    1. Det övre lagret, som sitter direkt under rorkulten, verkade slitet och gick sönder när jag tog ut det ur båten. Finns detta som reservdel eller måste jag göra en ny del av delrin?

     

    2. Jag förstår inte riktigt hur jag ska montera ner rodret, det känns som att det bara borde gå att dra ut hjärtstocken nedåt, men rodret sitter ju även fast i skäddan, och det finns inga synliga bultar. Från ett sen länge dött forum fick jag då följande information:

    Quote

    För att sänka ner rodret måste du lossa på den nedre bulten som sitter igenom skeddan. Det är en stor insexa som är igenspacklad.
    Sedan sitter det en lås-ring på axeln inne i båten. Denna måste du också lossa.  När detta är borta kan du dra ut rodret ner till !

    Jag skulle gärna vilja ha lite mer detaljer kring detta, var sitter den här bulten mer specifikt och var på hjärtstocken sitter låsringen?

     

    Hoppas det gick att förstå, är nybliven båtägare så allt är väldigt nytt för mig!


  15. 1 hour ago, Mackey said:

    Hej och välkommen till MG och grattis till en bra och rolig båt!

     

    Jag tycker inte du ska börja med att slipa bort "fägen" som egentligen är gelcoat, ett några mm tjockt färgat plastskikt.

     

    Börja med att se om du kan få båten snygg för hand på en liten undanskymd yta genom att

    1. Tvätta en yta på ca. 5x5 dm noga med nästan vad som helst. Det viktiga är att du får bort sådan smuts som kan ge repor.
    2. Rubba en yta på ca. 3x3 dm med någon bil- eller båtrubbing. Rubbing är en finkornigt slippasta.
    3. Tvätta bort och se om du fått en någorlunda jämn och halvblank yta. Om inte, rubba mera osv.
    4. Tvätta noga när steg 3 är klart.
    5. Dags att polera med bil- eller båtpollish till ytan är blank och snygg. Pollish är också en slippasta, men finare än rubbing. 

    Lyckas du få ytan någorlunda snygg så är det "bara" att göra resten av båten. Då rekommenderar jag maskin och en slipduk som heter Abralon som finns i många grovlekar.

     

    För att testa som jag beskrev ovan kan du låna ihop lite produkter så slipper du köpa något du kanske inte behöver sedan.

     

    Du får säkert snart flera tips, både i linje med vad jag föreslår och helt andra.

    Låter bra, testar det direkt helgen efter att jag tagit upp henne! Och om detta inte skulle funka så är det alltså ny topcoat/gelcoat som gäller?


  16. Hej!

    Jag är student i göteborg och har nyligen blivit ägare till min första båt, nämligen en 1972 Artekno H-båt. Fick den till ett väldigt förmånligt pris, delvis på grund av hur sorglig den röda färgen ser ut (se bild). Skrovet har inga större skador förutom kasnke enstaka små hack i förstävet och några repor här och där.

     

    Jag har bokat upptagning av båten nu i slutet på September, och undrar vad som behöver göras för att få en acceptabel finish på den inför nästa säsong.

    Som jag förstår det kommer jag bli tvingen att slipa bort färgen, men hur går man sedan tillväga, vilka produkter ska användas och i vilken ordning?

    Behöver inte ha resultat som ser bra ut under mikroskop, utan snarare få bort det rosa och se till hon hon blir röd och fin  igen.

    Tips uppskattas!

    Skrov.jpg

×
×
  • Skapa nytt...