Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

SjAM

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av SjAM

  1. Superfint, tack för svar Lasse!
  2. Hej! Postade i en tidigare tråd vars skapare hade tänkt att renovera en Smögen 45 men fick inte jättemycket svar som hjälpte mig vidare. Jag är en redig nybörjare när det gäller båtar så ursäkta mig om jag anger fel ord på fel plats. Jag har en Smögen 45 (ganska så säker). Det har gått hål i kölen/skrovet efter jag lagt till på diverse sten och sandstränder flertalet gånger förra sommaren (ifall någon undrar så bor jag inte ibland bryggor och klippor) och nu planerar jag att laga båten. Är det någon form av flytskum i dessa modellerna och hur tar man reda på det ifall man inte vet? Man måste ju då på något sätt ta upp ett hål i durken om jag fattat det rätt? Ifall den inte har något skum så ger jag mig bara fan på att torka båten inomhus så att jag sedan kan slipa och plasta den. Är det flytskum är jag rädd för att det aldrig blir torrt ifall den blivit blöt. Mvh
  3. Jadu, som du ser på bilden så bor jag inte i skärgården bland bryggor och klippor.. Antar att man lär sig vara mer försiktig kommande sommaren!
  4. Hej! Drar upp den här tråden igen istället för att skapa en ny. Jag är en redig nybörjare när det gäller båtar så ursäkta mig om jag anger fel ord på fel plats. Jag har en Smögen 45 alternativt Koster 46, osäker på vilken. Det har gått hål i kölen/skrovet efter jag kört upp på land massa gånger förra sommaren, nu planerar jag att laga den. Min allra första fråga: Är det flytskum i dessa modellerna och hur tar man reda på det ifall man inte vet? Man måste ju då på något sätt ta upp ett hål i durken om jag fattat det rätt? Någon som vet? Annars ger jag mig bara fan på att torka båten inomhus ifall den inte har flytskum så att jag sedan kan slipa och plasta den. ÄR det flytskum är jag rädd för att det aldrig blir torrt ifall den blivit blöt. .. Mvh
  5. SjAM

    Hitta propeller

    Hej! Jag söker en propeller till min gamla Mercury 7,5hk från 1977. Vad jag kan se så tillverkas inte orginal propellern längre (2 blad). Det är 8 splines och måtten på den är den 109mm från centrum till bladets slut. Enligt mina beräkningar bör jag ha en propeller runt 8 1/2 tum. Pitch och stigning har jag inte en susning om. Är det någon som vet vart jag kan få tag i en propeller för en billig peng då jag inte vill lägga alldeles för mycket på den gamla arbetshästen. Den är rätt sliten. Har letat och sökt men finner ingenting vettigt, jag kanske helt enkelt gör fel?
  6. Tusen tack för svar, ska kolla upp så fort jag har tillgång till båten angående frilägesgasen! Jättefint, kan du möjligtvis länka något av inlägget du skrivit spaltmeter av angående inställning blandskruv då jag inte hittar något om hur det ska ställas in då det är dubbla förgasare eftersom jag schabbla till det? Ska det skruvas likadant på båda skruvarna när man ställer in eller bara en?
  7. Hej, har sökt och letat men ej funnit någon hjälp, kanske allt för uppenbart för många? Kan börja med att säga att min erfarenhet av motorer är i höjd med moppeåldern samt en enklare gammal Mercury 2-takt 7,5hk. Så väldigt begränsad. Min käre far fick tag på en gammal utombordare för en billig peng utan att prova den på plats. Enligt verkstaden den var servad på tidigare på annan ort och skulle fungera utan problem. Det hela handlar om en Mercury 50 2-takt med 4-cylindrar och dubbla förgasare från kanske 1985? Svårt att hitta någon info om när den är tillverkad men här är ett serienr: 9390918. Första problemet var att det läckte ur flottörhuset på övre förgasaren när vi pumpade in bensin, vi fick de tätt med ny packning och passade samtidigt på att rengöra förgasaren så gott vi kunde med bensin och tryckluft (utan att skruva på några skruvar) efter mycket om och men. När vi väl fick igång motorn med riggen i tunna vatten rök det som attsingen och motorn varvade en hel del. Jag var även tvungen att röra den svarta sammankopplingen mellan förgasarna för att få igång motorn så den gick upp i varv, (gasade på tomgång) hittade ingen vajer eller liknande från båten att gasa vid tomgång (Måste ju finnas där) OBS, båten är på annan ort än där jag bor så jag har bara tillgång till den på helger. Som sagt, två stycken helt bortsprungna nya båtägare. Jag beslutade mig att skruva på det jag trodde va tomgångsskruven. Jag skruvade fram och tillbaka på båda två förgasarna men nu är jag väldigt osäker på om det är tomgångsskruven jag skruvat på för det känns inte som om det händer något speciellt? Hur det hänger det egentligen ihop med två förgasare med synkning till 4a cylindrar, samt vet jag inte vad ursprungsläge var för skruvarna på båda förgasarna. (Korkat, jag vet). Hur gör jag? Vilken är tomgångsskruven? Är detta kanske helt enkelt för mycket för oss och bör lämna in till verkstad eller finns det någon tumregel vid tomgång vid båtmotorer att ta åt sig vid skruvande med dubbla förgasare? Nedan är bild på skruven jag justerade på båda förgasarna.
×
×
  • Skapa nytt...