Jump to content
Wednesday 14 April 2021

under

Medlemmar
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by under


 1. Tack Alanningen! Nä du har nog rätt, ska man åka i 60 ska man nog ha en annan båt.

   

  Scanticen verkar vara otroligt välbygd från början men gjorde du några förstärkningar för att klara av större motorer? Akterspegel?

   

  PS:  Är det inte lite konstigt att det bara skiljer typ 7 kilo mellan en Pro XS 150 och en 175a? 150an är ju en 4C och 175 en V6a.

   


 2. Hej! Skulle vilja uppgradera motorn på min Scantic 575a HT men kan inte riktigt komma fram till om man ska hänga en PRO XS 150 eller Pro XS 175a. Har lite dålig koll på motorHK fart relationen och hoppas få lite hjälp av några kunniga. 
   

  Är det nån som har erfarenheter av att hänga en större motor på en Scantic och vilka hastigheter har du fått upp den i? 
   

  Min nuvarande motor är en 115HK V4 och jag gör 37 knop oavsett förhållanden med motorn som varvar ur helt på 5600rpm, inget kvar att ge där. 
   

  Jag skulle gärna komma en bit över 50 knop, nära 60 vore idealt. 
   

  Självklart skulle akterspegeln förstärkas. Och motorhiss installeras,  

   

  Vi behöver i denna tråd inte diskutera vad försäkringsbolaget skulle säga utan nu handlar det bara om båtprestanda. 

  Här är den bild på hur skrovformen ser ut, den har invikta steglister och en central bärskida (som inte syns jättebra pga motor) dock har jag aldrig fått upp min båt så snabbt att jag kunnat känna om man kan åka på bärskidan. 


  All input är välkommen, här är lite data. Blå skylten säger 140HK båten är från 70-talet med stumt och tjockt glasfiberarmerad plast. Vikten på båten är 600 kilo utan motor. 
   

  Enligt utsago ska den vara testad av konstruktören i upp till 58 knop, då med en 225HK men detta var på 70-talet. 

  2FA05C4C-71AB-4EEC-99E1-407091EDF51F.jpeg

  EB6484F1-15CA-4F92-9713-4860434FBDEB.jpeg


 3. Fick precis tillbaka min båt efter den varit inne på verkstad. Det kunde konstateras att det kommit in vatten i motorn. 

   

  När vi talar vidare om hur detta kan ha hänt då jag rengjort och blåst ur tankarna (separata 25 trycktankar) och att jag dessutom oftast tankar på landmack så berättar jag om den enda gången jag tankat på sjömack. Det var klintsundet. Då häpnar mekanikern och berättar att han gjort det samma och fick kort efter problem med vatten i motorn, samt att en annan kund han haft fick exakt samma problem.

   

  Nu vill jag ju såklart hellre fria än fälla, men är det nån annan där ute som också fått problem med vatten i motorn efter tankning vid sjömack och specifikt vid Klintsundet? 

   

  Tack!


 4. 4 hours ago, Ljungqvist86 said:

  Hur gick det, har du hittat någon ny motor? 

  Inget inköpt ännu. Tänkte ha lite is i magen och se om det kommer ut nån bättre begagnad eller kanske en kampanj från nån tillverkare.

   

  Har du nån input? 
   

   


 5. Är i valet och kvalet kring att köpa en ny motor eller inte och tyckte spontant att 10 års garanti från Marindepån låter bra.

   

  https://www.marindepan.se/d/10-ars-motorgaranti

   

  Men om man jämför med Atlanticas maskinskadeförsäkring så verkar ju den kanske till och med täcka lite mer?

  https://www.atlantica.se/batforsakring/tillaggsforsakringar/maskinskada/

   

  Har jag fått allt om bakfoten eller tar dessa till viss del ut varandra? Om man har Atlanticas så kanske man väljer att använda den före Marindepåns garanti om motorn strular eftersom Marindepåns garanti bara täcker defekter, inte skador?

   

  Vad säger ni?

   

  Tack!

   


 6. 1 minute ago, johan_sjobjorn said:

  Vistigast är nog hur den gått under dessa 240 timmar. Det finns lagrat i motorns styrenhet, du borde alltså kunna få en utskrift på hur mycket tid motorn gått i olika varvtalsintervall. Har den nästan bara gått på toppvarv skulle jag hålla mig borta.

   

  Annars är timmarna inte någon stor grej- det är snarare tid än timmar som tar livet av utombordare. Tar du hand om den borde du kunna ta ut 2000 timmar, de flesta fritidsbåtsägare hinner få andra problem (rost etc) innan de slitit ut sin motor.

   

  Ja, passa på att sätta in fräscht batteri, hydralstyrning samt ett bra bränslefilter när du ändå byter. Skulle även passa på att kolla så tanken och bränsleslagar är bra (fria från smuts och avlagringar) i samband med montage av en ny maskin.

   

  Kolla även så motorns förlängda garanti är giltig när du tar över ägandet.

   

  Se till att det står i köpehandlingen att motorn säljs som felfri, annars kan det bli svårt om det är dolda fel. Kolla särskilt på drevet / skeddan / propellern efter tecken på skador (kan bara polerat / överlackat). 

  Toppentips tack!

   

  Vill bara förtydliga att den förlängda garantin är nåt jag skulle få om jag köpte en ny motor och alltså inte denna som finns på blocket nu


 7. 1 hour ago, Joabor said:

  Jag skulle fundera på denna motor som ligger på Blocket, Mercury 150 hk Pro XS

  https://www.blocket.se/annons/stockholm/mercury_150_pro_xs_150hk_lang_rig_utombordare/91424347

   

  Nej, det är inte jag som säljer motorn, snarare att jag själv funderade på att köpa den.

  Jag funderar faktiskt på den... Men är inte 240 timmar rätt mycket för en två år gammal motor? Eller vad säger ni?

   

  Dessutom måste jag säga att förlängd garanti från en återförsäljare (typ marindepån) lockar en del.

   

  Om jag dessutom vill stoppa in hydralstyrning, och extra batteri så antar jag att det är bäst att göra allt det tillsammans med att hänga på den nya motorn? Mottager gärna tips hur jag bäst gör detta.

   

   


 8. 7 minutes ago, johan_sjobjorn said:

  jag ser heller inte problemet med att sätta en ny motor i en gammal båt - det blir mycket båt för pengarna . Speciellt ifall man också uppdaterar med modern elektronik /hydralstyrning.
   

  är det dessutom utombordare kan man sälja den separat alt hänga på en annan båt.

   

  inombordare är en annan fråga - då måste man va mer säker på att man vill behålla båten.

   

  köper du en Suzuki 150 får du elreglage som standard. Snåla på soppa ska de vara också.

   

  Mercury ger generellt låg försäkringspremie, hade deras senaste 150 tidigare. Helt ok men finns bättre 150 hästare.

   

  kollat på Evinrude G2 140 H.O ?

   

  Jag kollade på Evinrude, och tänkte väl att man kunde göra en hyfsad deal nu när de lagt ner. Men så tänkte jag, ska man verkligen köpa en ny eller nyare Evinrude nu när företaget inte finns längre???Även om de lovat garantiservice till alla befintliga kunder?

   

  Vad är konsensus kring detta? 

   

  På min lokala marina sa de att om jag skaffar en Suzuki så blir jag av med den första veckan. En Mercury är typ den enda jag får behålla... (Det är väl därför försäkringspremien är lite lägre antar jag?) Men bortsett från det, vad skulle vara den bästa motorn, och varför tycker du att Suzuki är en bättre motor än Mercury tex?


 9. 7 minutes ago, Kane said:

  Nja, jag skulle inte personligen lägga så mkt pengar på en ny motor till en så gammal båt. En 150 hk går ju på en bit över 150k.

  Både Merc och Yamaha väger över 200 kg på sina 150 hk versioner (Yama 130 hk väger kring 175 kg). Valet av motorfabrikant bör kanske också styras av närhet till serviceställe.

  Jag har hört ett par olika säga detta men jag är nyfiken på varför man inte skulle hänga på en ny motor på en äldre båt? Känns som att man skulle få riktigt mycket båt för pengarna. Och dessutom kan man ju rigga motorn på en annan båt så småningom om man vill?

   

  Man brukar väl säga att byggnadskvalieten förr var bättre än den är idag. Så anta att skrovet håller och är i gott skick. Så säg att man köper en modern motor för 150K och hänger den på ett skrov för 20K. Så har man ju helt plötsligt rätt mycket båt för 170K? Eller tänker jag helt fel?

   

   


 10. Hej! Har en Scantic 575 som jag älskar där jag vill uppgradera min motor för att få högre fart, lite tystare och lite snålare. Just nu sitter det en 2-taktare med 115 hästar och vi maxar runt 37 knop. 

   

  Jag skulle gärna behålla skrovet och hänga på en lite starkare, tystare, snålare och snabbare motor och har sneglat på Mercury Pro XS 150 men vill gärna höra vilka andra motorer som skulle passa. Som viktreferens väger nuvarande motorn runt 160 kilo men det är gott om fribord kvar på akterspegeln och den blå skylten godkänner upp till 140HK, dock har försäkringsbolaget sagt att de inte har några problem med att överrigga en del. 

   

  Kruxet för mig är att varje gång jag ringer en återförsäljare så inser jag att de antingen bara jobbar med Mercury, bara jobbar med Yamaha osv osv. Svårt att få till en bra diskussion om fördelar med de olika märkena när de bara reppar ett fabrikat. 

   

  Så ni veteraner där ute, om ni skulle hotta upp en nästan 40 år gammal gedigen plastbåt med fantastisk bottenkonstruktion,  vad skulle ni hänga på för motor?

   

  Tack!

   

   


 11. 2 hours ago, Mackey said:

  Jag tror att de flesta har erfarenheten att det är bäst att använda samma kulör som när båten var ny.

  Då blir det ofta lite fel i början, men med tiden blir det rätt.

   

  Tar man rätt kulör efter hur båten ser ut idag så kommer kulören att avvika mer och mer vartefter tiden går.

   

  Jag bifogar en lista med färgkoder där du förhoppningsvis kan hitta din båt.

  Färgkoder gelcoat.pdf 271.97 kB · 2 downloads

  Tack för tips och den mycket imponerande pdf:en. Dock fanns inga Scanticbåtar med på listan. Nån som kanske sitter på kunskapen om var man kan hitta vilka färger som Scantic Bella använde på sina 575 HT’s? 


 12. 28 minutes ago, Mackey said:

  Hej och välkommen till MG!

   

  Trist, men tyvärr är det ju så att ha båt. Saker går sönder... 😟

   

  Om ni är på väg ut nu så är det väl bäst att göra en tillfällig lucka i plyfa nu och komma iväg på er långfärd. Sedan kan ni fixa en riktig lucka när ni kommer tillbaks.

   

  Det är nog dessutom lättare att få låna en lucka när säsongen är slut.

   

  Gå några vändor på de större marinorna i närheten så kanske ni hittar en likadan lucka som ni kan...

  Nej, inte ta, men fråga om ni får låna.

   

  Lycka till!

  Mackey

  Tack Mackey, ja vi skulle aldrig ta nåns lucka. Däremot skulle vi gärna låna en, och om vi måste vänta till oktober går det bra också.

   

  Hur får man bäst fram vilken färgton ens båt för tillfället om man ska bryta ny färg till gel coat?,  (skriver för tillfället för att vår båt har nog ändrat ton en del efter närmare 40 år i solen och förmodligen ett antal vändor med autosol.)

   

   


 13. Efter dagars polerande och vaxande skulle vi ut på långfärd då en stor våg och en rejäl pust vind tog med sig luckan till ankarboxen i fören ner i djupet. Var ute med dykare men djupet på nästan 20 meter och den dyiga bottnen gjorde räddningsuppdraget omöjligt.

   

  Nu går vi vidare till nästa steg, vilket är att föröka hitta en ersättningslucka. Det finns ingen där ute som eventuellt sitter på en lucka som ni kan avvara? Vi kan betala en hygglig summa för att få en bra originaldel.

   

  Om det inte går så har vi pratat med en duktig plastare i Åkersberga som sagt att om vi kan få låna en orginallucka så kan han gjuta av den och plasta en ny. Så finns det någon som kan låna ut en lucka i en vecka eller två? 

   

  Scantic, liksom Flipper köptes ju av Bella, så det finns ett par olika båtar som har samma diamantformade lucka. De är bland annat:

  Scantic 580 De Luxe

  Scantic Bensow 

  Scantic 580 L (akterhyttsbåten)

  Bella Scantic 580 R (styrpulpet)

   

  Skickar med en bild på båtstackaren så ni ser hur förtretligt allt ser ut.

   

  Alla tips och ideer välkommna!

   

  Tack på förhand!

   

   

   

   

   

  IMG_2978.JPG

  IMG_2979.JPG

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy