Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

brajzore

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    34
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av brajzore


  1. Just nu skrev ChristerN:

    Det är en hel del jobb med att mäta och sy upp för att sedan montera ett kapell när det inte redan finns ett kapell att malla efter. Efter montering kommer troligen några justeringar också.

    Vad jag menar är att offerterna nog omfattar upp till tre besök innan det blir bra.

    Jag har för några år sedan betalat ca 16.000 för ett nytt standard kapell till min båt som bara var att sätta dit då såväl bågar, alla fästen mm redan fanns på plats. Så lite dyrt kan jag nog tycka att kostnaderna för själva kapellet är.

    Okej, så du tycker priserna verkar rimliga? :)


  2. 2 minuter sedan skrev Tristan_301:

    Helt orimligt är det inte, jag har själv inte köpt något nytt kapell men goda vänner har betalat något åt det hållet.

     

    Typ 10% av kostnaden är en resa till Kalmar, finns det ingen lokal kapellmakare som kan åta sig jobbet så du slipper den kostnaden åtminstone?

    Okej, det låter ändå betryggande. Nej, tyvärr så finns det ingen lokal kapellmakare. Men jag ska höra med han och fråga varför det kostar 4000kr att ta sig till Kalmar från Blekinge. Kan vara så att han kommer att vara på plats hos Marinan och jobba, så att det inte bara är själva resan för att han sak dit och kolla en snabbis.

    • Gilla 1

  3. Hejsan,

     

    Det är så att jag behöver ett nytt kapell till min Chaparral Signature 29.

     

    Jag hörde av mig till en kapellmakare, och fick två stycken offerter. Den ena offerten gäller ett helkapell med sluttande plan där bak, och den andra offerten gäller ett helkapell där man sätter en extra båge bakom så man får full höjd hela vägen bak. Jag bifogar bilder så ni förstår.

     

    Offert1 "sluttande kapell" -  45 900kr

    • Båge 22m Aluminum - 3 x 2000kr
    • Stöttor till båge - 1 x 900kr
    • Chaparral Signature 29 Kapell - 1 x 35 000kr
    • Resa till Kalmar - 1 x 4000kr

     

    Offert2 "stort kapell" - 55 800kr

    • Båge 25m Aluminum - 4 x 2000kr
    • Stöttor till båge - 1 x 900kr
    • Chaparral Signature 29 Kapell - 1 x 42 000kr
    • Resa till Kalmar - 1 x 4000kr

     

    Min fråga är helt enkelt om detta är rimliga kostnader för ett nytt kapell? Jag har ingen aning om vad det brukar kosta, då jag är relativt ny båtägare, så jag ville fråga er om det är rimligt?

     

     

    stor.jpg

    sluttande.jpg


  4. 1 minut sedan skrev Mackey:

    Eftersom det bara är du som kommer att pröva detta så gör det inget... :)

    Jag tror inte heller det är så farligt eftersom oxalsyra finns naturligt i tex. rabarber och harsyra.

     

    Tanken var att du skulle få båten att luta genom att dricka äl på ena sida och låta partner/kompis arbeta på andra sidan. En öl efteråt hjälper inte!

    Jag tror du är lite feg...

    Okej okej, tack för svar.

     

    I och med att detta är en stor båt, så skulle inte båten direkt lutan om jag satt på ena sidan ;)


  5. 1 minut sedan skrev Mackey:

    Njae, det funkar nog inte så bra eftersom den ska sitta på och verka 10 -15 minuter.

     

    Du kan ju sätta dig med en öl eller två på babord sida och säga till frun/flickvännen att sätta på medlet på styrbordssidan

    Sedan är det bara att vänta och se vad som händer. 😉

    Äsh, jag testar. Jag hoppar i, och kör, sen går jag upp och tar mig en öl. Men återigen, tänkte bara så att det inte är några problem om det kommer i kontakt med havet..

     

    7 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Du får använda båten mer frekvent så det inte hinner växa på den.😉

    Och det är väl på den sidan av båten som ligger mot söder det växer på..?

     

    Inför nästa säsong målar du upp bottenfärgen, vattenlinjen, så den hamnar några cm ovanför vattenytan.

    Har tyvärr inte varit ute så mycket med den i år. Men får blir ändring på det. Försvinner sjögräs osv när man är ute och kör?


  6. 10 minuter sedan skrev Mackey:

    Borste utan skaft (gärna i trä så att den flyter), cyklop och snorkel är utmärkt utrustning när man ska skrubba båtbotten.

     

    Missfärgningarna är nog svårt att få bort när båten ligger i vattnet, men på land funkar diverse produkter som innehåller oxalsyra. Det finns vattenlinjerengöring på båtaffären.

    Tack för svar. Jag tänker mig att jag ska försöka få bort missfärgningen som åtminstone syns. Kollade på vattenlinjerengöring, och undrar om det är Ok att stå i vattnet med den rengöringen, så att det inte påverkar skadligt ur ett miljöperspektiv.. 


  7. Hejsan,

     

    På bara 1v så har jag fått sjögräs på skrovet, och det har även blivit lite gult längst med skrovet. Jag testade att ta bort sjögräset med en lång borsten är jag stod uppe på båten, och det lossnade väldigt lätt. Men jag tänkte att jag skulle hoppa i plurret och gå runt och försöka få bort allt mer ordentligt.

     

    Vad för redskap rekommenderar ni att man använder när man står i plurret och ska under skrovet för att ta bort? 

     

    Och sen när det gäller missfärgningen, med tanke på att det uppkom efter 1v, så känns det som att det är relativt enkelt att få bort? Några tips och idéer?

     


  8. 16 timmar sedan skrev jan_af_lisoe:

    Idag fick jag inget sjökort när jag skulle använda "Eniro på sjön", bara fastlandskarta. Skulle inte ha varit kul om jag vore ute på sjön på okända vatten.

    Är det appen "Eniro på Sjön" som du har laddat hem? Jag köpte till sjökort i den appen som kostar 199kr/år, och det ser ut såhär för mig i appen:

     

    202278371_798632720630268_6037518483343392436_n.jpg.0db8f9f79d1349d660ac01b04698480e.jpg

     

     

    132039399_345242533638349_2395102532414669942_n.jpg

     

    Det är väl ett sjökort och det är väl så det ska se ut? Sen kan jag även aktivera plotter i appen. Detta ska väl fungera?


  9. Hejsan,

     

    Nu har jag äntligen sjösatt båten(min första), och är nu lite kluven när det gäller vad man ska använda sig av när det kommer till navigation på sjön.

    Jag nämnde för killen på marinan att jag hade tänkt att använda mig av Eniro på sjön för navigering ute på sjön, men han sade väldigt tydligt att Eniro På Sjön inte skall användas när man är ute på sjön, utan istället ska jag köpa en ordentlig plotter som jag ska montera fast.

     

    Nu när jag har läst runt i forum så verkar många använda en padda där man har installerat en navigationsapp, så som Eniro på sjön, och det ser ju inte ut att vara några problem?

     

    Tänkte bara höra vad ni har för åsikter om detta? Är en padda + installerad navigationsapp OK att använda istället för att köpa en plotter? 

    • Gilla 1

  10. 15 timmar sedan skrev johan_sjobjorn:

    frågan är hur mkt mer tid du får ut dina motorer med tanke deras ålder ? Normalt brukar man rengöra motorns kylkanalar vid konverteringen men det kanske ingick i det pris du fick?

     

     

    Personlingen skulle jag nog köra vidare som det är, byta limpor och knän vid behov och såklart sköta övrig service.

     

    Du har ju trots allt fått ut 20 år från dem och de kan säkert funka ett tag till. När dagen kommer där de ger upp och du skall byta eller renovera kan det kanske vara värt att installera en sötvattenkylning. Då börjar du ju med ett tomt blad så att säga.

     

     

    Jag pratade med mekanikern på marinan och frågade om det är värt det trots åldern, så sade han att det absolut var det, och att det även höjer andrahandspriset. Sen har jag ju ändå tänkt att ha kvar båten ett tag.


  11. 4 timmar sedan skrev Gelis:

    Känns som det är ganska rimligt.

    Frågan är om det är ett hel eller halvsystem som offerten är lagd på.

     

    Om du inte har tummen mitt i näven så är det ingen direkt raketvetenskap att montera en sötvattenkylning. Du kan enkelt spara många tusenlappar genom att göra det själv.

     

    Men du kanske inte är känslig på 10-13000 kr och då spelar ju priset ingen roll.

    Det är helsystem.


  12. 56 minuter sedan skrev jan_af_lisoe:

    Skriv gärna vad är det för båt och motorer det gäller. Jag kan tänka mig att arbetstiden beror på hur lättåtkomlig ev monteringsplats är i motorrummet.

    Här är info om båten

    Modell: SIGNATURE 29

    Båttyp: Daycruiser Bobåt

    Årsmodell: 1999

    Längd: 9,50 meter

    Bredd: 2,63 meter

    Vikt: 3200 kg

    Bränsletank 450l

    Färskvattentank 50l Spillvattnen 50l Motormärke: Volvo penta

    Motormodell: 4,3l GXI

    Motortyp: Inombordare

    Drivmedel: Bensin

    Årsmodell motor: 1999

    Gångtimmar: 700 Motor effekt (hk) 2x225


  13. Hejsan,

     

    Det är så att jag funderar på att konvertera från sjövattenkylning till sötvattenkylning på min båt. Jag fick en offert ifrån marinan:

     

    Citat

    Pris på dessa kit 14 855 kr x 2 = 29 710 kr
    Beräknad arbetstid för komplettering av bägge motorer 12 timmar x 1150 kr = 13 800 kr

    Summa total för ombyggnad till sötvattenkylning på bägge motorer 43 510 kr med erhållen vinter-rabatt blir totalkostnad inkl. arbete och material 40 100 kr

    Så jag har alltså två stycken motorer på båten, och den totala kostanden kommer då bli 40 000kr. Det jag helt enkelt undrar är om detta är ett bra pris? Jag har ingen aning vad något sådant här kan tänkas kosta..


  14. 9 minuter sedan skrev ChristerN:

    Det är skillnad på service och att konservera. Service innehåller ganska mycket mer med oljebyten, anodbyten osv, både på dreven och på motorerna. Är inte så hemma på hur man konserverar drev men det finns det trådar om här på MG.
    Bäst håller man fukt borta med en avfuktare i ett stängt utrymme. Det är dock inte alla ställen man kan ha en avfuktare gående flera veckor i sträck och speciellt inte på varv och båtklubbar där man är rädd för bränder. Näst bäst är torrbollar som helst görs med sommarvägsalt (inte annat salt!) i durkslag som man sätter i hinkar. Där är det viktigt att tänka på att inte hälla upp saltet i durkslagen inne i/uppe på båten eftersom dammet är starkt korrosivt.

    Tycker priserna du fått är väldigt bra. Allra helst om det är i en storstadsregion.

    Jo, jag har oll på att service och att konservera är två stycken olika saker. Men ska jag förvara den utomhus hos min polare, så måste jag ju även konservera den, och då undrar jag hur "svårt" det är att göra själv. Jag kan ingenting om båtar hehe.

     

    Båtförvaringen som jag har fått pris för ligger i Kalmar, så då tycker du att det är ett bra pris?


  15. Hejsan,

     

    JAg har en följande båt:

    Märke: Chaparral

    Modell: Signature 29

    Årsmodell: 1999

    Längd: 9,5 meter

    Bredd: 2,63 meter

    Motormärke: Volvo penta

    Motormodell: 4,3L GXI

    Motoreffekt: 2x225hk

     

    Jag ringde en firma och fick följande prisförslag för förvaring + service:

    Båtförvaring: 11 985kr

    Service: 5900kr + eventuella kostnader för material (Priset är för båda motorerna)

    Service för drev: 3500kr + eventuella kostnade för material (Priset är för båda dreven)

     

    Tycker ni detta är  ett bra pris? Eller är det mer värt att ha den utomhus och konservera den själv? HUr mycket jobb är det i så fall att göra?


  16. 2 timmar sedan skrev Seahunter:

    Njaaa, om det är en färsk bild och de limporna är 20 timmar gamla så heter jag Karl Alfred och är skitskraj för krypyonit 😉 Avgaslimporna är de 2 avlånga järnprylarna på var sida maskin, kyls av havsvatten. Knäna är det som sitter skruvat med 4 bult på ovansidan, rostrinnet i skarven vittnar om att det snart kan gå vatten baklänges in i cylindrarna. Detta springer loss på 12 - 15000/maskin, innebär att du ska pruta minst 30000. Det är tungt och trångt men ingen kärnfysik att byta själv.

    Beroende på var du bor så kan jag rekommendera https://www.sarpsborgmotor.no/main.aspx?page=articlelist&gid=10710&gidlevel=2,

     

    Mvh Andréas

     

    Han sade att det bara är utsidan, och att insidan är de topp. Så man kan väl bara syra av dem antar jag? Han är ju bekant till mig, så han skulle inte luras liksom. Finns det ett enkelt sätt att kolla hur de ser ut "inuti"? 


  17. 3 timmar sedan skrev Seahunter:

    Sjövattenkylning, men det går att konvertera till färskvatten. Jag gjorde det på min V8 för många år sedan då den gått runt 1000 timmar, och hade absolut inga problem med den. Den hade gått i Florida sina första 824 timmar i livet innan den hamnade på västkusten. Så dåliga är inte jänkejärnen som vissa här vill göra gällande, men det förutsätter att motorerna sköts om med sköljning och glykolkörning innan vinterförvaring...som alla andra.

    Men det ser definitivt ut som du har ett brådskande byte av limpor och knän, ett fint vinterjobb när du bygger om till färskvattenkylning. Leta på amerikanska sidor så blir det myyycket billigare, och samma system som säljs av svenska Martec. Heter San Juan och du kan med helt normal händig het montera det själv, men det blir sk. halvsystem. Betyder att limpor och knän fortfarande kommer att vara sjövattenkylda och behöva bytas med 7 - 10 årsintervall. Men då har du troligen sålt båten så det jobbet får någon annan ;-))

     

    Mvh Andréas

    Hej,

     

    Vad är "limpor och knän"? Enligt säljaren så är limpor och knän nytt på den. Gått ca 20h.


  18. 22 timmar sedan skrev coppertail:

    Men upp med en bild på motorn så kan vi svars direkt om den är sjö eller färskvattenkyld. 
    Vad jag vet har inte Volvo Penta sålt sjövattenkylda motorer på den svenska marknaden på minst 40 år. Men jag kan ha fel och någon kan ju mot förmodan monterat bort det? 

    Har laddat upp lite bilder.


  19. 1 minut sedan skrev trewq:

    Det var vad jag gjorde 1994 när jag köpte nuvarande båt, men blev orolig efter ett par år och satte dit sötvatten kylning. Å andra sidan köpte sonen en sjövattenkyld 20-årig motorbåt på västkusten, och fick nästan börja med att byta ut den sönderrostade motorn mot en begagnad bilmotor. Tack och lov inga stora pengar.

    Okej tack för svar. Men tror du det är bökigt att sätta dit sötvattenkylning på denna båten jag vill köpa?

×
×
  • Skapa nytt...