Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Wanderer

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    6
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Wanderer

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Wanderer

    Antenner

    Foto för uppmärksamhet. Funderar på det här med antenner. Har idag VHF-antenn i masttoppen till vilken även FM-radion är kopplad via splitter. Har också en Teltonika-router/modem, än så länge enbart med de små tillhörande "antennspröten". Tänkte nu köpa en AIS. Ska man satsa på en separat 4G-antenn till Teltonikan och en dedikerad AIS-antenn? Och var ska man i så fall placera dem, akterpulpit? på spridarna? Eller något helt annat upplägg? Tips på bra produkter inom ekonomiskt rimliga gränser?
  2. Nödanrop och nödmeddelande ska skrivas ihop i simulatorn, funkar i alla andra övningar.
  3. Samma problem som ovan. Är det någon som får till övning 14 "Nödanrop, det brinner!"!? Provat alla ordalydelser i olika ordning. Inga problem med den gamla simulatorn. Får lite hjärnblödning här.
  4. Tack för svar! Flera kloka synpunkter i såväl artikel som länkade trådar. Många förordar ju att skriva ett mer eller mindre formellt avtal för att undvika oenighet, ingen som har gjort detta och vill dela med sig?
  5. Vi har seglat svärföräldrarnas 30-fots Scampi i Stockholms skärgård i många år, de senaste fem med barn, och har bra koll på det. Nu är det dags att köpa egen båt. Då vi har små barn och kommer att ha det i några år till, vill ha möjlighet att bjuda med vänner några dagar och har vissa planer på att, inom några år, segla i alla fall lite längre och längre bort letar vi i storleken 36-42 fot med tre kabiner och ganska modernt/bekvämt. Av ekonomiska skäl blir det sannolikt någon av de massproducerade båtarna, typ Bav/Hanse/Beneteau/Jeanneau/Dufour. Några i bekantskapskretsen varnar nu för att en båt i 40-fotsklassen lätt blir otymplig och svårhanterad för två i tex trånga hamnar och naturhamnar eller (när barnen behöver uppmärksamhet) för en vuxen tex på kryss eller när det börjar gå sjö. Vi har fått förslag om att både att gå ner i storlek och lägga pengar på elektriska ankarspel och bogpropellrar. Vi skulle gärna höra hur det funkar med större båt för er som seglar med barn och kanske tips om hur/vad man ska prioritera!
  6. Hej! Vi är två familjer som avser köpa båt tillsammans. Är det någon som kan tänka sig att dela med sig exempel på samägandeavtal som reglerar tex nyttjande, underhåll och tillvägagångssätt vid ev försäljning?
×
×
  • Skapa nytt...