Jump to content
Thursday 13 May 2021

pattedala

Medlemmar
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by pattedala


 1. Suttit och kollat info om lödpistoler samt lödtips för att skarva kabel. 

  Behöver skarva ny kabel på utrustning där det redan är förmonterat liten kabel stump, när svärfar började  nämna

  Lödskarvhylsor:

  https://www.wurth.se/produkter/fordonsreservdelar--tillbehor/fordonsel/kabelskor--andhylsor/krympisolerade/lodskarvhylsa/#/

   

  Någon som testat dessa? 

  Kablaget ligger ju dolt bakom lister och skivor och ska ju inte utsättas för någon nämnvärd dragkraft. 

  Tyckte det lät smidigt med lödning, lim o krympslang i ett - dessutom väldigt smidigt att arbeta med i båten med varmluftspistol istället för lödställ o lödpistol. 

  Även om lösningen i sig säkert inte blir lika genomgående som vanlig lödning så ser det ju att hålla ihop bra om man kollar klipp på nätet. 


 2. Ännu lite för kallt i båten som står ute för att kunna vara på plats och jobba. 

   

  Men har istället kunna göra klart takskivorna hemma i vardagsrummet :)

  Samt införskaffat material till ny eldragning, 15st Hager automatsäkringar, fasskena, förtent kabel, kombo utanpåliggande cigg+usb som ska fästas i taket ovanför tv samt denna belysning:

   

  https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/inomhusbelysning/infallda-spotlights-och-tillbehor/led-downlights-423315/

   

  Så att så fort de blir ngn plusgrad igen så blir de ut o koppla in de nya säkringarna, mäta kabellängd o dra lite ny kabel :)

   

  FB_IMG_1611082662181.jpg


 3. MOS-FET/schottky eller inte är nog upp till var och en, likväl är nog både paneler o regulatorer riktigt bra idag. Men jag har nu skarvat på en schottky på min 2x 130w 18v paneler, kommer vara kopplade till Victron smartsolar 100/30 som är av MPPT typ.

  Den ev. säkerheten dioden kanske ger kommer nog iaf inte påverka våran elkonsumtion något nämnvärt, skulle däremot vara jobbigare OM en pajade när man var en bit hemifrån :)


 4. 40 minuter sedan skrev gusten1:

  Det verkar inte vara klarlagt att man behöver några dioder vid parallellkoppling av solceller. Kanske beroende på vilka solceller det gäller. 

  Nae så är det ju - det verkar inte vara solklart heller. Kanske någon som en gång i tiden nämnt det och sen blivit någon grej efter att folk sagt att de kan gå bakvägen o förstöra. 

   

  Jag lägger ingen värdering i måste eller inte, kostar inte många kronor att slänga på en så varför inte :)

  Med 260w så påverkar inte den lilla förlusten något nämnvärt. 


 5. Det sägs otaliga gånger när frågan om att när man ska parallelkoppla solpanerler så skall det användas Schottkydioder för att motverka backström vid skuggning av ena panelen.

   

  Det jag har svårt att hitta efter att ha letat i forumen är vad man ska kolla på vad gäller dessa dioder, vilka värden bör man kolla efter för att
  lira rätt mot solpanel.

  Jag tänker att solpanelens ström/spänning borde väl spela roll i vilken diod man väljer, vad bör man då utgå ifrån/match gällande värden på sin solpanel kontra värden på diod?


 6. 2021-01-30 vid 11:58 skrev Georg_Ohm:

  Det är ganska enerverande att höra basgången men inte melodin från en avlägsen stereo.

  Och om man även hör melodin är det rätt irriterande det också, eftersom de som spelar högt och ljudligt sällan har samma musiksmak om en själv. Vi har ju ett antal områden efter bohuskusten där man inte skall störa varandra med varesig musik eller onödig båtägande. Hänsynsområden, jag tror att dom är fyra till antalet, samt en nationalpark där i stort sett samma regler gäller. Det kan tyckas vara onödigt att skapa lagar och regler för sådant som är självklart, men när saker och ting inte är som det borde vara i huvudet på en del människor blir det som det blir.

   

  Säkra av din stereo med 5A stäng av loudnessen, vrid ned basen, och volymkontrollen så kanske säkringen håller.

  Jag säkrar nog av utifrån specifikationen från tillverkaren oavsett volym som kommer användas så slipper man behöva att ev. springa o slå igång säkring titt som tätt :)

  • Like 1

 7. 1 timme sedan skrev Zwen:

  Stereons maxförbrukning tror jag man i de flesta fall kan ta med en nypa salt.

  Salt leder iofs ström...  ....äsch den var dålig. En riktig Arne Hegerforsare....😵

   

  Stereons tomgångsförbrukning är liten, det är effektstegen som kan dra mycket beroende på hur högt man spelar. Gissar att 15 A gäller för max volym. Vid normal musikalisk upplevelse drar den antagligen inte mer är runt hälften. Det är stor skillnad på om man önskar avnjuta en stilla blues till något mahognyfärgat i lilla glaset eller bjuda hela gästhamnen Maiden-konsäär med gorillaöl & röde bull. 7,5 A har alltid räckt för mig.🙂

   

  Tillägg: 7,5 A är för övrigt vad jag anser alla hamnar bör föreskriva som max säkringsstorlek för musikanläggning för båt.

  Jomen visst är det så ju mindre effekter som är igång och desto lägre volym o antal högtalare så påverkad det ju. 

  Spelaren har ex kräm för upp till 6 högtalare, vi kommer köra 2. 

  Så det är klart tillverkaren ändå måste skriva ut max ström vid max effekt - inget som säger att det sedan ligger på det vid uppspelning. 

   

  Självklart skall respekt o hänsyns visas gentemot sina hamngrannar :)

  • Like 1

 8. Du skriver alltid lika utförligt och beskrivande George, sådant uppskattas gott ska du veta :)

   

  Du har nog rätt i det med läslamporna, kanske gå på 10A på den då - de är specificerade för med  Usb: 5 v 2,1A och drar mest 1w (y).
  Stereon jag köpt står faktiskt i instruktionsboken Max förbrukning 15A, därav att jag sätter en 16A på den då jag inte vill gå under vad tillverkaren angivit.

   

  Kabelarean och längd har jag sedan med i beräkningen när det ska dras kabel.

   

  Kände mest behovet av rådgöra mina tankar innan jag lägger beställningen då min andra hälft tillika delägare i båten har mindre kunskap och intresse för dessa delar av båten - då dem inte syns eller gör någon skillnad utseendemässigt :)

   

   

  • Like 1

 9. Tack för input Georg_Ohm

   

  Jo nej hela grejen är att ersätta glassrören till automatsäkring då befintlig DIN skena redan finns.
  Signalhornet överraskade mig då byter jag till det :)
  Anledningen till tanken på 16A för läslampor med usb är för att det är 3st som kommer kopplas på samma säkring .
  Som jag skrev i min ide så tänkte jag även utöka trimplanen till 16A då jag liksom dig tyckte att 10A lät klent.


 10. Detta projekt har legat lite vilande då vi haft fullt med att både rensa bort allt gammalt lim från förruff o sittbrunn samt fixat med nya takskivor överallt. Samtidigt lite småfix hemikring, känns ibland som dygnet har för få timmar eller veckorna för få dagar :)

   

  Har nu tagit tag i detta projekt i alla fall och samtidigt har vi kommit fram till hur vi ska ha det emd ny belysning och nya uttag så vi vet vad vi villa ha och är redo att beställa.

  Efter att ha gått igenom den information jag från säljaren samt kollat respektive säkring på plats så har jag en fundering kring storlek på särkingarna.

  Idag sitter det ut idag, vilket ser vettigt ut - dock behövs inte en 15a till tuta/signalhorn så den kommer bytas.
   

  1Voltmätare - t6.3a

  2Uttag vid mid koj - Minicigg(till tv) - 15A

  3Trimplan - 10a

  4Belysning akterruff + toa -t6.3a

  5Kylskåp - F15A/250v

  6Komradio - komradio finns inte kvar i båten - T6.3A

  7Belysning sittbrunn - 6.3a

  8Torkare - f10/250v

  9Belysning förruf FM radio - f6.3/250v

  10Uttag för ekolod - TOM

  11Signal - f15A/250v

  12Uttag vid ratt - f15A/250v

  13Logg - f6.3/250v

  14

  15Lanternor, säkring via förtändning - f6.3/250v

  16

  17

   

  Viss ändring kommer ske, dels för hur brukare som inte finns kvar i båten men också för att nu hålla isär säkring till specifik brukare. Vill ex. inte ha både belysning o stereo på samma. Likväl sätta toabelysning i grupp med förruf istället då det är det toaletten ändå är. Samt att jag köpt nya läslampor med inbyggd USB uttag så dessa får också en egen säkring. Tänkte mig såhär ungefär:

  1Voltmätare - 6a

  2Uttag vid mid koj (Cigguttag för TV) - 16a

  3Trimplan - 16a

  4Belysning akterruff - 10a

  5Kylskåp - 16a

  6Läslampa/USB förruff - 16a

  7Belysning under sittbrunn - 6a

  8Torkare - 10a

  9Takbelysning förpik+toa - 6a

  10Stereo förruff - 16a

  11Signal - 6a

  12Usb vid ratt - 10a

  13

  14

  15Lanternor, säkring via förtändning - 6a

  16

  17

   

  Vad tror ni om det, några har jag gått upp på 10a och andra ligger kvar med 6a?
  Är det dumt att satsa på 6A och borde man istället gå upp till 10A om man någon skulle få för sig att "tjuva" från en ledning vid installation av brukare någon gång?

   


 11. Så jäkla skönt, allt var renskrapat i november och lagom innan jul så har jag hunnit med att både slipat och målat samtliga takskivor samt mallat upp alla väggar och kapat isoleringen efter det.

  Hade turen på jobbet att de hade en hög med typ ritpapper av större modell som man kunde knycka en hel del och använde dem till att malla upp alla skrovsidor.

  Isoleringen använder jag mig utav markisolering som jag kunde få stora spillrullar över av en kollega.

   

  Varit dålig på att ta bilder tyvärr.

  Har också fixat med lim och beklädnaden står i rullar inne i garaget så ska i dagarna börja med att limma takskivorna.

  Sambon syr samtidigt alla nya gardiner då vi byter ut de tråkiga missfärgade randiga mot lite mer färgglatt:

   

  Dock funderat en del över det här med usbuttag på ett snyggt sätt vid varje koj, då snubblade jag över sänglampor med inbyggd usb port på som löste mitt problem. Så beställde 5st lampor från campingvaruhuset som ska installeras på samtliga platser. Först skall dock elen för dessa dras om och säkras upp för ändamålet.

   

  Där kommer jag för alla nya säkringar att sätta in dvärgbrytare/automatsäkringar som jag kan häkta på befintlig DIN skena.

  received_868764693877261.jpeg


 12. Jo lite elporr är det nog man har blivit beroende av :)

  Nej, men det jag vill få till är dels rätt dimensionerat och rätt kabel till rätt sak.
  Inte som jag har nu ex. cigguttag (med förgrening så det är kopplat både tv, antenn förstärkare och mobilladdning), stereo och läslampor på samma 1,5mm kabel skarvad med silvertejp på en säkring.

   

  En del typ EKK kabel där hela kabeln är indragen i kabelrännan ovan säkringarna vilket gör det trångt och eländigt, så de ska bytas ut mot enkel kabel för att lättare kunna följa och härleda källan.

   

  Sen vad det är för märke eller stil på det struntar jag. 
  Vill minimera riskera för fortsatta problem och det ska vara lätt och smidigt att både felsöka och att lägga till nya prylar.

   

  Jag har fått mycket bra och vettig information.
  Jag tror det lutar åt att byta ut glassäkring mot brytare och dra lite nya elkablar och få dit några kopplingsplintar på DIN skenan också :)

   


 13. 32 minuter sedan skrev ChristerN:

  Nej, jag har inte koll.
  Och eftersom jag inte har koll skulle jag välja snabb och jag har för mig det finns en A modell också.
  Men det tror jag beror på vad det är man ska avsäkra. 

  Det finns andra här som kan detta bättre än jag. ( @Lintott kanske?)

  Rätt dimension på kablar och justa kopplingar är viktiga och förmodligen ett större jobb än själva säkringspanelen. Får du inte fram vad du behöver veta för att använda dvärgsäkringar kan du ju alltid bygga på flatstiftssäkringar. Biltema har visst några säkringspaneler som vissa här använt med gott resultat. 

  Jo visstr det viktigt med kablage, det som ger mig lite huvudbry just nu 🙃

   

  Jag gillar ändå idén om dvärgbrytare då kan man ändå använda befintlig din list. 

   

  Annars har jag redan två sådana flatstiftspaneler. Då dem är aningen fyrkantigsre o tar större plats så var det några sådana jag tänkte ha i motorrummet :)

  Då kunde man ha en panel för akter ruff, en panel för Sittbrunn, en panel för Förpik och sen i elskåpet på dass ha en panel för Instrumentpanelens alla instrument. 


 14. 6 minuter sedan skrev Hybro:

  Och hur stora var de huvudsäkringar, som inte mäktade med, är väl en relevant fråga. 

   

  Huvudsäkringar till vad? 

  Inklusive startmotor och andra storförbrukare? 

   

   

  Jag har en huvudsäkring som sitter intill batteri banken, jag kommer inte ihåg amperen på den säkringen. 

  Den går på förbrukar sidan. 

  Dvs all el som inte går på startbatteriet. 

   

  Men i detta fall så är det inte frågan på storleken på hubudsäkring som ger mig huvudbry. Jag är nästan inte förvånad att de blir strömspikar eller slår ifrån med alla märkliga skarvar, tjuvkopplingar o trasiga kablar. Lägg till flertal sockerbitar på det så är det nästan gjort för att orsaka fel :)

   

  Därmed vill jag få ordning och reda med hela kablar, rätt Dimension och rätt kabel till rätt förbrukare. 


 15. 1 timme sedan skrev ChristerN:

  Det där ser ju inte helt galet ut. Byt glassäkringarna (om det är såna som syns på bilden) mot dvärgbrytare i "rätt" storlek så ska det nog räcka ganska långt. Tycker dessutom det ser ut som något som liknar en DIN-skena vilket är mycket praktiskt att montera dvärgbrytare på.

  Med lite slack i kablarna, som göms bakom "elskåpet", plockar man bort dvärgbrytaren, drar ut den en liten bit och kopplar om utan att behöva sträcka in sig i skåpet och hålla på.

  Att återställa en dvärgbrytare är ju också väldigt enkelt.

   

  (Jag jobbar inte som säljare av dvärgbrytare men inser att det låter så i texten ovan. 😉)

  Även om du inte är säljare för brytare så verkar du ha lite koll :)

  Ska man köra snabb (B) eller trög (C)  modell? 


 16. 58 minuter sedan skrev ChristerN:

  Det där ser ju inte helt galet ut. Byt glassäkringarna (om det är såna som syns på bilden) mot dvärgbrytare i "rätt" storlek så ska det nog räcka ganska långt. Tycker dessutom det ser ut som något som liknar en DIN-skena vilket är mycket praktiskt att montera dvärgbrytare på.

  Med lite slack i kablarna, som göms bakom "elskåpet", plockar man bort dvärgbrytaren, drar ut den en liten bit och kopplar om utan att behöva sträcka in sig i skåpet och hålla på.

  Att återställa en dvärgbrytare är ju också väldigt enkelt.

   

  (Jag jobbar inte som säljare av dvärgbrytare men inser att det låter så i texten ovan. 😉)

  Jo det är ju också en idé att göra iofs. 

  Får kolla nästa gång man åker ut till båten hur plus/minus är draget till befintliga säkringar. 

   

  Vilken tjocklek och hur inkommande är draget/delat på säkringarna, har inte sett någon kopplingsplint så antar att de borde vara parallellkopplade. 

   

  Sen tillkommer även kopplingsplint för att koppla 3-4 ladd/ciguttag på en säkring/dvärgbrytare och 4-6 led lampor till en säkring/dvärgbrytare

   

  Hmm, blev lite o fundera på. jag får ta med idén om DIN brytare helt enkelt och fundera på den :)

   


 17. Jo självklart, hade inte funderat  på det om det var bensinare :)

   

  Jo jag känner samma att jag vill få det snyggt, prydligt och lättåtkomligt. 

   

  Dessvärre tror jag det skulle vara svårt att få det både snyggt och lättåtkomligt med 2 säkringspaneler i det elskåpet som finns idag men ska fundera på det hur man ev kan lösa det där.

   

  Såhär tajt är det i elskåpet idag, där rattnavet syns o sen kommer instrumentpanelen/dashboarden med dess råttbo av kablar. 

  Annars kanske man får försökte göra elskåpet större

  IMG_20200819_181254.jpg


 18. Jag behöver få dit en ny säkringspanel då befintlig är både gammal och full.
  I somras gick hubudsäkringen 2ggr och det förekommer skarvar och strömtjuvar lite varstans som jag vill koppla om med en ny säkringspanel.
  Det är en maxim 26a och de finns ett mindre strömskåp inne på toaletten i förpiken som skulle vara det självklara valet att dra ny strömkabel från huvudbrytaren.

   

  Men jag funderar på om man skulle sätta upp den nya säkringspanelen i motorrummet på träskiva med ordentliga kopplingsplintat istället då det finns större utrymme och kan isf få till det bättre, snyggare och då får jag dessutom "strömcentralen" i mitten av båten.

   

  Finns det någon nackdel att ha en eller flera säkringspaneler i motorrummet?

   

  Tänker att då kan säkringar för förbrukare vara där i motorrummet och i elskåpet på toan kan man hålla säkringar för instrumentpanelen/förarplatsen då den sitter ovanför.


 19. Körde på heldag i söndags när vi ändå var barnfria och är sånär på klara med skrapandet i förruffen, endast en väg kvar som vi fick lämna då vår 7e och sista burk med bikarbonat tog slut.

  Bikorbonat - kanske ni undrar??

   

  Jag började med att prova diverse kemikalier på det gamla klibbiga limmet, men det blev bara än kladdigare och eländigt. Då gav en bekant mig ett husmorstips och testa att blanda matolja och bikarbonat för att kladda på och efter några minuter skrapa bort. Vilken skilllnad, gick plötsligt betydligt enklare och utan kladd :)
  Varför säljer dem inte bikarbonat i bygg/färghandeln istället för andra farliga kemikalier 😆

  Tyvärr är det lite så med gamla båtar att man hittar massor annat man vill fixa också, samtidigt är det skönt att veta att man har något att göra nästa vinter också :D

  Kabelhärvan i båtan är ju ett helsike och samtidigt är jag fascinerad över att tidigare ägare inte återanvänt gamla genomföringar på doghouset. Tror jag har 3 eller 4 genomföringar till gamla antenner och som inte används och där kablarna är klippta, så ett projekt när det blir varmare är att skruva bort och plasta igen dessa.

   

  Trimplanen är åtminstone åtgärdade, det var så enkelt som att minuskabeln inte var inkopplad. Så nu ska en minusplint skruvas på plats vid batterierna så man får en bra punkt att fästa den kabeln och sen byta olja. Den är nog bra många år för gammal när trimplanen inte använts på sistone.

  Någon stjärna innan hade även som synes på andra bilden valt att skarva elkabeln till lanternan på göspinnen, dessvärre hade denne person helt sonika skarvat med sockerbit och oskyddad kabel ute i det fria - flera fel på samma gång och kabeln hade vittrat sönder. I samma veva såg jag också att kabeln till tuta/hornet liksom många andra ställen i båten var avklippt 😬
  Funktionstest av tuta med 9v batteri indikerar att den fungerar så igår kväll blev till att löda på nya kablar på tutan och dra ny kabel till lanternan när barnen kommit i säng - den här gången både skyddad inuti göspinnen och utan sockerbit :)

   

  IMG_20201104_181148.jpg

  IMG_20201109_215227.jpg


 20. 2020-11-02 vid 16:41 skrev ChristerN:

  Bra jobbat!

  Får lite komplex av ”alla” som hinner så mycket på vintern. Har själv påbörjat ett av mina mindre projekt, att slipa och lacka en (!) list, iofs böjd och lång, men ändå. Har väl lagt 4-5 timmar bara på att renslipa listhelv_tet. Jaja. Listan innehåller nu 55 punkter så jag lär ha att göra. 
  Du skriver tidigare i tråden att du ska olja inredningen. Det skulle jag aldrig göra om det inte var olja av typen benarolja. En sån som härdar. Annars, med vanlig teak/trä-olja, drar du bara till dig mögel. 
  Fernissa är min modell på trägrejer inne i ruffen. 

  Det brukar tyvärr bli så att hinner man mer på ett ställe så hinner man mindre på ett annat, sen har jag i detta fall en fördel om man får säga så - men är barnfri varannan vecka så då har man egentligen inga förpliktelser. Sen har vi corona tider så det blir svårt att socialisera sig eller gå träningspass, dessvärre så blir man andra passion - dykning lidande av tiden jag lägger ner i båten.

  Börjar dock inse att jag kanske inte kommer hinna med att göra en ny dashboard, men det återstår att se. Det är ju långt kvar fram till våren :)

  Intressant det där med att fernissa, har läst om det också.
  Jag är ändå ny inom det här inredda båtar - brukar inte finnas så mycket trä på enklare styrpulpetare :).
  Det var sambon och svärfar som pratat om att olja in dem, men får kanske kolla det närmare vilken metod som man borde köra och hur man går tillväga :)


 21. Arbetet fortlöper sakta men framåt åtminstone.
  Garderob och all skrovbeklädnad är nedtagen, kanske åker på att täta fönstren också då bokstavligen låg vatten bakom beklädnaden under fönstren som rann och skvätte när vi rev ner den sista beklädnaden.

  Vi gjorde även ett försök att få bort det gamla klibbiga limmet med ren bensin och skrapa. Det gick inget vidare, kladdade bara runt det hela. 
  Har köpt limbortagningsmedel som ska testas nästa gång man besöker båten.


  Nya plywoodskivor är också inköpta för att byta ut samtliga och har börjat arbetet med att såga till dem och ska lägga på ngt lager färg för att göra dem lite mer beständiga mot fukt och väta innan nya takbeklädnaden klistras på. Perfekt arbete att göra i garaget under mindre sköna dagar utomhus.

   

  Jag har även köpt nya solcellsventilatorer RF DAY&NIGHT med batteri som det ska sågas ur för. Börjar med en i förruffen och en på dass.

  IMG_20201024_120111.jpg

  IMG_20201024_122626.jpg

  IMG_20201024_123544.jpg

  IMG_20201024_123551.jpg

  IMG_20201031_170653.jpg

  IMG_20201031_170702.jpg

  IMG_20201101_145044.jpg

  IMG_20201101_161120.jpg


 22. Nu har man kommit en bit på vägen åtministone, båten ytligt tvättad inför vintern och motorn+drev servad och konserverad inför vintern. Då kunde man börja ge sig på det stora projektet.

  Väggtyget gick som sagt lätt att ta ner och nu är även takpanelerna i ruff och sittbrunn nedskruvade.
   

  Kunde se en del fuktskador på skivorna, kring ventilator i ruff och genomföringar i sittbrun.

  Ventilatorer gör inget då dessa ändå skall bytas vad gäller genomföringarna så får jag ta och fixa till i vår, skivorna tänker jag ändå byta ut mot nya plywoodskivor och nytt tyg.

   

  Börjat fundera på om man ska sätta in några spotlights alt. ledslinga som belysning i förruffen sen och få en brytare direkt vid nedgången istället för de puckar med brytare i sig som satt tidigare.

   

  Till min frustration så hittar jag hela tiden nya kablar som är avklippta lite här o var, det ska städas upp. Dumt att ha kablar som inte används eller är kopplad till något.

  IMG_20201021_164214.jpg

  IMG_20201021_164221.jpg

  IMG_20201021_164229.jpg

  IMG_20201021_164232.jpg

  IMG_20201021_164236.jpg

  IMG_20201021_171426.jpg

  IMG_20201021_172032.jpg

  IMG_20201021_172038.jpg

  IMG_20201021_173746.jpg

  IMG_20201021_174743.jpg

  IMG_20201021_174751.jpg

  IMG_20201021_174758.jpg

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy