Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Nickarn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Nickarn

  1. Hur testar man en gammal OMC varvräknare utan att den är inkopplad i båten? Har följande trådar på den. Lila: 12v Svart: Jord Grå: Signal Blå: Lampa. Just nu står den på 7000rpm. Ger jag den ström så rör sig nålen en aning men går inte till 0. Lampan tänds och funkar. Ska den inte gå ned till 0RPM när själva varvräknaren får 12V? Annars, hur kan jag simulera den signal den får från motorn? Det gäller en Evinrude 70kh -88. Och om jag förstår det så är signalkabeln kopplad mot den likriktare som finns. Se bild.
  2. Möjligtvis skrovet går att polera. Däck och tak så har färgen börjat flagna på så där lär jag nog slipa och måla om tänker jag
  3. Det är den kanske inte. Iaf inte skrovet. Bara på vissa fläckar där säkert gelcoaten har blivit dålig. Dock inget bra gjort. Därav jag vill göra om det. Däck och taket på båten är definitivt målade då färgen där börjar flagna lite och man kan se att det varit en annan färg.
  4. Stort tack för den infon Mackey. Det förklarar saken. Bra tips där med att rolla och efterstyrka. Det bekräftar det jag sett folk göra på youtube.
  5. Misstänkte det, att det inte funkar med enbart epoxyprimer. Det låter spännande med lamineringsepoxy. Fanns det någon anledningen till att använda det före ”vanlig” bottenfärg? Ska absolut kika in din tråd framöver
  6. Hej! Trots att det är långt kvar på båtsäsongen så börjar jag redan fundera på vinterns projekt. Båten (Crescent 495ht) kommer förmodligen målas om då både botten och färgen ovanför vattenlinjen inte ser allt för rolig ut. Jag har sökt runt och förstått att färgen ovanför vattenlinjen kan vara en 2k polyuretanlack vilket jag nog kommer att sikta på. Botten kommer att slipas ned och expoxybehandlas samt fyllas i med epoxyfiller där ojämnheter finns. Därefter målas. Men med vad? Botten verkar nu vara målad med en självpolerande färg om det har någon betydelse. Så frågorna jag letar svar på är: 1. Behövs det någon primer till 2k polyuretanlacken? Är det isåfall en 2k polyuretan grundfärg jag behöver? Eller kan jag lägga epoxyprimer på hela båten och sedan lack på det? 2. Vad kan jag måla ovanpå epoxyprimern under vattenlinjen? För det måste jag väll, en primer kommer väll annars bara göra att saker fastnar lättare. Många verkar förespråka att köra utan vanlig bottenfärg. Men funkar verkligen det om man använder en epoxyprimer på botten? Tusen tack för alla kommande och kloka svar
  7. Jag har också undrat detta. Senast idag kom jag och tänka på det då jag märkte att spänningen över batteriets poler efter jag stängt av motorn låg på 12.9V ett bra tag. Jag har inte installerat något relä än men ska göra det inom kort. Jag har antagit att strömmen tar den enklaste vägen, då från Startbatteriet iom att det förmodligen sitter klenare kablar från relät till respektive batteri än till startmotorn. Eller vad har du tänkt för storlek på kablarna från relät?
  8. Jag har heller inte kommit så långt än. Därav frågan Någon här i tråden kanske kan svara på det.
  9. Kommer du att sätta någon säkring på kablen mellan skiljerelät och startbatteriet/förbrukningsbatteriet?
  10. Stort tack för din kommentar! Uppskattas😁 Ståmmer, en utombordare. Anledningen till att startmotorn är kopplad efter strömbrytaren är för det är så det ser ut idag. Så tänkte jag krånglar inte till det och behåller det så. Sedan så vill man väll helst inte ha en brytare till generatorn utifall att man råkar slå av den vilket kan skada elektroniken. Därav laddkretsen direkt på batteriet. Jag ska försöka behålla så mycket som möjligt av det kablage som redan sitter där idag. Men får kolla var föe kabel som går mot startmotor och sen försöka sätta samma dimension mellan relä och pluspol samt mellan minuspolerna på batterierna. Exakt. En klenare kabel kör jag mot panel direkt efter strömbrytaren på förbrukningssidan. SÅ. En säkring speciellt för skiljerelät kanske är bra att ha ändå. Och den placeras isåfall nära pluspolen på batteriet. Däremot så förlorar jag ju då möjligheten att bryta spänningen mot skiljerelät om jag inte även kopplar det efter brytaren. Men då hamnar säkringen efter brytaren och inte före. Hmm klurigt värre.
  11. Tänkte att det inte spelar någon roll. Mina funderingar var främst OM och VAR ev säkringar ska placeras. Här är iaf vad jag tänkt om det hjälper: • 25/35mm2 kabel mellan minuspolerna på batterierna. (De är ungefär 50cm från varandra) • 16/25mm2 kabel från skiljerelät till respektive pluspol. • 10/16mm2 till panelen för förbrukarna.
  12. Så. 1. Generatorn kabel är då kanske bara att låta ligga direkt mot startbatteriets plus. Som det gör nu i båten. 2. Jag har ingen säkring alls på startbatteriets krets utan nöjer mig med den säkring som sitter i motorn. (för nån säkring fanns där såg jag) 3. Jag sätter ev. en säkring mellan skiljerelät och batterifrånskiljaren på förbrukningssidan. Om det behövs? 4. Precis, en huvudsäkring på den kabel som går mot panelen är givet. Storlek på säkring och kabel har jag koll på. Den stora frågan som vi kanske frångått lite är om det verkligen behövs säkringar mellan skiljerelät och batteriernas pluspoler.
  13. Okej. Ungefär så jag gjort alltså? Jag drar det så skiljerelät kopplas efter batterifrånskiljaren på båda sidor. För jag vill ju inte ha en brytare mot generator/likriktare. Utan den får gå direkt mot batteriet. Vad tyckte vi om säkringar efter batterifrånskiljaren? Ska jag dra en säkring mellan batterifrånskiljaren och skiljerelät och isåfall även en säkring mellan batterifrånskiljaren och panelen där jag har brytare för förbrukarna? Härligt. Det kunde jag läsa mig till också i bruksanvisningen men tack för förtydligandet.
  14. Det var ju smart att ha brytaren på minus/sense-kabeln. Då kan jag ju helt enkelt koppla skiljerelät direkt på batteriet med säkringar mellan om det behövs.
  15. Så på förbrukningssidan sätter jag säkringen där du placerat den. Då säkrar den av förbrukarkabeln. Men hur blir det med kabeln till skiljerelät? Säkrar jag av den med en annan säkring av större storlek helt enkelt och kopplar då den direkt på batteriet? Och väljer att istället bryta spänningen på minuskabeln som tidigare nämnt i tråden.
  16. Den var bra! Om jag ser rätt så är det säkring på kabeln mellan batteriernas pluspol upp till skiljerelät?
  17. Det är biltemas jag har tänkt ha i kretsen. Ja men så är det ju. Men jag har inte tänkt bryta spänningen till skiljerelät när jag är i båten utan BARA när jag inte är där. Trodde nämnligen att skiljerelät drog lite i standby enligt denna post. Förstår vad du menar, men jag har ju inte någon solcellsregulator i detta fall och således så löper ju inte strömmen på samma sätt. Min ström går ju från startbatteriet via skiljerelät till förbrukningsbatteriet när motorn är igång och spänningen är tillräckligt hög för att relät ska koppla ihop kretsarna. Enligt vad du skriver så vill man säkra av kablarna som leder ström genom relät. Alltså en säkring placeras mellan pluspolen på startbatteriet och skiljerelät? Tack för dina kommentarer förresten
  18. Okej. Så säkringen mellan skiljerelät är något jag inte "behöver". Du har alltså ingen brytare heller till skiljerelät? Det är tanken att jag ska ha även fast skiljerelät inte drar så många mA i standby. Har jag kopplat rätt då? Precis, funktionen av skiljerelät är jag med på efter läst otaliga inlägg och kommentarar av bland annat dig i andra trådar. Mycket värdefullt!
  19. Hej! Jag har läst otaliga trådar om just skiljerelän och hur det fungerar samt hur man löser det med batterifrånskiljare i sin krets men jag verkar gå bet på hur man ska säkra av det hela med säkringar och vart man placerar dessa. 1. Jag har förstått att man vill ha en säkring mellan förbrukningsbatteriet och panelen där sedan förbrukarna har sina egna säkringar. Sedan så vill jag ju bryta spänningen på den kretsen också, därav en batterifrånskiljare i den kretsen och samma för startsidan. En batterifrånskiljare för att bryta spänningen mot motorn. Rätt? 2. Dessutom så vill jag ju bryta spänningen till skiljerelät då jag planerar att ha ett spänningsbaserat sådant. Så skiljerelät bryts från båda sidor och kopplas således efter brytarna. Rätt so far? 3. MEN, vart och hur kopplar jag bäst in säkringar på kretsen? Så som jag gjort eller tänker jag helt fel vad gäller placering av dessa? Anledningen till säkringar på skiljerelät är väll för att säkra av mot eventuella kortslutningar över batterierna. Räcker en säkring på ena sidan? Har skissat på ett schema samt ritat in säkringar där jag tror de ska sitta. @Georg_Ohm vad säger du? Tack för förhand alla semesterfirare.
×
×
  • Skapa nytt...