Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Tresfjord26a

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    21
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Tresfjord26a


  1. Efter den årliga genomgången av båten funderar jag nu på att byta ut ett bord över vattenlinjen på vår klinkbyggda båt i furu. Det är ett bord som har blivit mörkt av en  nu åtgärdad skada. Men har någon ett hum om vad det kan kosta mellan tummen och pekfingret? Talar vi 5 000 eller 50 000? Bor i Göteborg kan tilläggas om det spelar någon roll och om någon har tips på vem man ska vända sig till!


  2. 21 timmar sedan skrev Rascal:

    Det du har ringat in är den bakre spridaren. På toppen av den kan ingenting läcka, däremot kan ju både bränsleröret och returröret som sitter lite längre ner läcka men det borde rinna neråt. Torka torrt och låt motorn gå en stund och kolla igen. Du kan ju även lukta på vätskan för att kolla om det är diesel eller kanske vatten som skvätt någonstans ifrån.

    Insprutningspumpen sitter i andra änden av bränsleröret som är det nedre röret på spridaren.

    Okej tack för bra info. Ska göra som du föreslår. Det som var konstigt att det var just där på toppen som det var blött med vad jag tror är diesel. Ska dubbelkolla när jag är vid båten nästa gång! 


  3. Efter jag var och inspekterade min motor efter båten kommit i vattnet ser jag att jag har en läcka från det jag tror är insprutningspumpen. (Rätta mig gärna om jag har fel, har försökt studera ritningar för att komma fram till detta). Vad bör jag göra för att felsöka och vad bör jag tänka på? Jag har bland annat sätt att man kan köpa nya packningar och har tänkt att göra detta, men har inte kommit så mycket längre än så. Läckan är på toppen av det inringade området. Tar tacksamt mot råd! 

    F404585D-263F-4BA6-8B90-F4E2CB2E48D5.jpeg


  4. 2 minuter sedan skrev Peter_K:

    Jag frågar, för hade det varit min båt hade jag nog borrat eller sågat ur skadan och sedan monterat en ”propp” av samma träslag och med samma riktning på ådringen genom att limma in den med lamineringsepoxy blandat med sågspån av samma träslag som skadan.

    Då är fogningen liksom löst...

     

    Hur hade ni tänkt montera de nya träbitarna annars?

    Det är så vi har tänkt att göra, att såga ut det skadade, och sen montera en "propp". Det var jag som uttryckte mig dumt med användandet av ordet fog, det jag ville få fram är hur får vi det att inte läcka in mellan lagningen och det befintliga trät :) 

     

    Snickaren hade nämligen föreslagit att vi skulle använda tec7 men vi var skeptiska till det.


  5. 2 minuter sedan skrev Peter_K:

    Jättesvårt att svara på frågan utan en bild - men spontant; fixar inte snickaren ni anlitat det..?

    bild kommer imorgon!

     

    Det är min svåger som är snickaren, och han är finsnickare, men inte båtsnickare, så hjälper honom på traven med research då han la över ansvaret på oss för att skaffa rätt produkter.


  6. När vi gick igenom våran nya träbåt så hittade vi mjukt trä på tre ställen som vi nu skall åtgärda. Vi har identifierat vad som har orsakat detta och det är åtgärdat, men nu vill vi reparera de hål som har uppstått.

     

    Det första är ett hål på däcket, i mahogny, och vi har måttbeställt detta och har en snickare som ska hjälpa oss att mäta in det och få det snyggt på plats, men frågan är, vad skall vi använda för att täta fogarna? Och behöver vi någon primer innan vi fogar?

     

    Den andra skadan är två mindre hål på de översta borden (furu) längst fram i fören på var sin sida av fören. Vad ska vi använda för fog där och behövs det primer?


  7. Det är mellan skrovet och röret skulle jag tror så har börjat komma till freds med att jag behöver ta upp henne. Brukar den typ av problem vara ett stort ingrepp som behöver göras dvs båtaäsongen är över eller går det att lyfta fixa (dock inte jag själv) och sen sjösätta igen? Förstår att sådant är svårt att svara på men försöker förstå vidden av ingreppet som krävs. Och eventuellt göra andra semesterplaner då :) 


  8. Jag tyckte att min träbåt tog in lite väl mycket vatten så jag började min felsökning och upptäckte att det rinner in vatten där propelleraxeln går ut ur skrovet. Eftersom båten ligger i vattnet tänkte jag höra om det fanns möjlighet att fixa det utan att behöva lyfta båten? Att man kan fixa något tillfälligt på insidan där vattnet sipprar in. 
     

    Vi har någon som kan hjälpa oss att fixa det på land, men eftersom det är mitt i semestern som vi spenderar på båten vore det skönt om det gick att lösa något provisoriskt utan att behöva lyfta den. 


  9. Nu fungerar det! Kopplade om allt på samma sätt och drog åt allt extra mycket och lämnade cteken i några timmar. Nu vet jag i alla fall att det fungerar med cteken och imorgon skall jag testa med generatorn! 
     

    tack för all hjälp! 
     

     

    Ps hoppas att inte behöva starta tråden: Varför alstrar inte min generator tillräckligt med V? 


  10. 23 timmar sedan skrev Kane:

    Nja, CTEK'en börjar med att "fladdra" upp till 15.8V. Så då lär relät hänga på.

    image.thumb.png.64e25f46c274a0cfcc158402217b3533.png

    Okej då förstår jag att det ser lite olika ut. Men pratar vi 10 sek eller 30 min? Märker jag rätt snabbt om skiljerelät fungerar eller väntar jag länge och sen går jag och tittar efter ett tag? Tänker hur snabbt jag kan ägna mig åt felsökning :) 

     

    Det verkade inte fungera med cteken heller och sitter och tillverkar nya kablar nu för att se om de är något fel med dom. Annars börjar jag få slut på idéer och funderar på om jag har fått ett måndagsexemplar. 


  11. 7 timmar sedan skrev Mackey:

    Välkommen till MG!

     

    Det verkar som du gjort rätt.

    "Tarmen" ska gå till minus på startbatteriet.

    16 mm2 kablar är vettigt.

     

    Enda möjligheten att göra fel är att koppla pluskablarna till fel batterier.

     

    Screenshot_20200710-024736_Drive.jpg.91dd8aef4fb3f6a558c84dc809289473.jpg

     

     

    25-219_man.pdf 54 kB · 2 downloads

    Tack så mycket! :) 
     

    Skönt att höra att jag har gjort rätt! Det skall vara rätt kopplat. Nu börjar jag istället undra om generatorn är för svag eller varför den röda lampan inte lyser. Den skall vara på 35a, inte direkt jättestarkt. 


  12. Jag vet att det finns massa trådar gällande detta som jag har läst men eftersom jag verkar vara en idiot (och nybörjare) så får jag det inte att fungera (tror jag).

     

    Vart kopplar jag den svarta sladden som sitter fast på relät (minus) är det till minus start batteriet eller är jag ute och cyklar? 
     

    Har jag glömt att koppla något något när jag har kopplat relät till plus på start, plus på förbrukning och sen den svarta tarmen? 
     

    har jag tagit för tjocka kablar? Jag köpte färdiga 16 kablar och batterierna står bredvid varandra. 
     

    Hur vet jag om det fungerar? Det var någon som skrev något om någon lampa men kunde inte se någon. Kan ju bero på att vi har kopplat allt fel :)

     

    Jag har bara erfarenhet av segelbåt så har aldrig behövt oroa mig för detta innan. Så ni får ursäkta nybörjarfrågorna men håller på att bli galen över att saker inte fungerar som jag vill! 

×
×
  • Skapa nytt...