Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Craycoat

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    510
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Forum Inlägg postade av Craycoat


  1. 1 timme sedan skrev AnnaViktor:

    Nej motorn behöver inte vara igång, det räcker med att tändningen är på. Andra saker fungerar när vi sätter på tändningen men tilten fungerar inte och det knäpper i reläboxen i motorn därav misstanken att något är lurt där. 

    Tilten borde fungera utan att tändningen är på.
    Ett klickande relä brukar betyda att det är för dålig batteriström. Antingen är batteriet slut eller så är det dålig kontakt någonstans. 


  2. 2023-09-13 vid 09:45 skrev Sogum:

    Hej

    Jag har en Yamaha F115 2010 som har börjat bete sig underligt. Motorn går fint på tomgång och vid låga vartal men när man drar på så börjar den hacka. Den går fint i 5-10 sekunder sen går den väldigt ojämt i kanske 5 sek och sen bra 5-10 sek igen och så där håller det på. Detta problem började efter att båten inte använts på kanske 6-7 veckor (kass sommar) när jag sjösatte i våras gick den perfekt.


    Hade problem med en spridare för några säsonger sen men då gick motorn lite ojämnt hela tiden och även vid låga varv men efter rengöring av spridarna löste det sig den gången.

     

    Mina tankar nu går åt att det kanske skulle kunna vara problem med bränsletillförseln, något filter i högtrycksdelen kanske? Någon som har några idéer innan jag börjar riva.

     

    Tack på förhand.

    Kent

    Har du felsökt de vanligaste felkällorna? Ny bensin, nya tändstift?


  3. 2 timmar sedan skrev Rascal:

    Tur för gubben att inte nålventilen vid flottören var tät för den kollade han aldrig.

    Ja det var kanske inte den mest erfarna mekanikern som spelade in den där filmen. Men det kanske är bättre med en virrig gubbe på videon med rätt förgasare. 😉  


  4. 9 timmar sedan skrev Bob1:

    Jag förstår! Hur borde jag gå till väga för att lösa det? (Kan inte så mycket om motorer)

    Sök på rengöring förgasare eller carb clean på youtube så kommer du få upp massor av  GDS videor på hur du ska gå tillväga.


  5. 3 timmar sedan skrev Bob1:

    Allright!  

     

    Den har hängt upprätt ett par dagar nu men det har inte gett med sig.. Däremot så har den startat ett par gånger men sedan dött igen efter bara ett par sekunder

    Oljan kommer inte rinna tillbaka till vevhuset av sig självt. Du måste göra rent förgasaren för att bli av med oljan.


  6. 5 timmar sedan skrev Bob1:

    Hejsan,

     

    Jag söker hjälp med min utombordare, en Tohatsu 4taktare 4 hästkrafter. Jag köpte motorn för en vecka sedan och vid köptillfället startade säljaren motorn i en tunna och den gick som en klocka. När jag sedan monterat motorfäste och skulle starta motorn i havet har den inte fungerat. Den har gått igång vid 2 tillfällen men snabbt dött igen. Nu de senaste dagarna har inget hänt vid upprepade drag. 

     

    Vänligen, Bob1

    Har den transporterats på rätt sätt? Det brukar rinna in olja i förgasaren om man lutar motorn åt fel håll.


  7. 41 minuter sedan skrev hampusM:

    Hej!

    Tack för svar. Ja, det var min första tanke med. Men eftersom den går i klockrent ibland (i rätt läge på gasreglaget) känns det som att vajern är tillräckligt lång? Men det kanske behöver förlängas ytterligare…

    Det är så detta brukar te sig när Wiren är lite feljusterad. Den är ju gjord av stål, så den varierar lite i längd beroende på temperatur. Ena dagen kanske det är 20gr varmt och sol då fungerar backen som den ska. Nästa gång är det 19gr och molnigt och då fungerar inte backen längre.


  8. 35 minuter sedan skrev hampusM:

    Hej alla kunniga!

    Jag skaffade mig min första utombordare denna säsong. Alltid haft större båtar med rejäla penta inombordare. Men ville ha något mer lättskött så bytte till en mindre båt med en Yamaha 20hk 4-takt från 2018. Har verkligen varit en lättnad då den gått finare än alla mina gamla pentamaskiner från 70-talet. MEN, givetvis är det något som ska strula under en säsong. När jag var ute här om dagen kunde jag vackert backa ut. När jag skulle gå in i naturhamn märkte jag att det inte hände något när jag la i backen. Bara ett missljud… jag försökte fippla lite men det var bara att ge upp. Åkte ut igen idag för att felsöka lite. Då kommer först detta ljud (se film). Samma ljud som igår. Lägger snabbt i den i neutral, väntar en stund och provar igen, men nu går växeln i som en klocka! 
    Det är förvisso skönt med problem som ”löser” sig självt. Men jag anar att det straffar mig nästa gång jag går ut när det kanske inte fungerar igen. Det verkar alltså komma lite tillfälligt och slumpartat. Jag kunde som sagt få i backen här om dagen med till en början. Men inte ens nära efter ca 40 min gång. Var börjar man? Jag är HELT novis på utombordare. 
    Hoppas det finns någon där ute som kan hjälpa till, och tack på förhand!

    Låter som att du skulle behöva förlänga växelwiren lite för att säkerställa att baken alltid går i. Kolla vilken wire som rör sig bak i motorn när du lägger i baken och så justerar du denna så att det bakre ändläget flyttad ut några mm.


  9. 6 timmar sedan skrev micke450:

    Har rivit ner vxl huset å kom åt röret å spola å å blåste igenom det körde 5-56 å blåste å spola i omgångar impellern är ny och hel vart en rejäl skillnad på kyl stråle 🙂

    Ok då har du spolat framlänges med andra ord. 😜


  10. 2023-09-04 vid 19:14 skrev micke450:

    Halloj halloj motorn suzuki 30hk 1992  kyler lite halvdåligt men fått till mej att pröva spola systemet baklänges  men hur gör man det??impellern är hel /mvh micke

    20230827_103938.jpg

    Det är inte så enkelt att spola systemet baklänges då kylvattnet släpps tillsamman med avgaserna. Du kan ta bort termostathuset så kommer du åt att spola en del av systemet baklänges, och den andra delen framlänges.


  11. 3 timmar sedan skrev haansson:

    Antalet kablar stämmer. 
    2 Grön, en svart, en röd. 
    har ej grön/vit

     

    De är de jag inte vet. Ang limpmode. 
    Kan ej prova motorn under belastning då den står på stativ.

    har mest hakat upp mig på att den inte laddar batteriet nu. Men är lite osäker nu om den ska göra det?

    läste i nått US forum att alla motorer laddar inte batteriet, utan ”sköter sin egna försörjning” för att dra ut på ”flat-battery”

     

    Din motor verkar iallafall bara använda en av spolarna för laddning. Detta gör att laddningspulsen kommer så sällan att din multimeter förmodligen inte registrerar någon större spänningssökning under drift.

    Det verkar som att något är knas om du mäter upp 21v efter regulatorn. Antingen en dålig regulator eller dåligt kontakt med jord. Jag skulle prova en extra jord till regulatorn och se om det hjälper.


  12. Stämmer antalet kablar och färgerna in till regulatorn enligt kretsschemat jag bifogade?

     

    när du kopplade in en extra jordkabel till regulatorn, upphörde problemen med limpmode?


  13. 3 timmar sedan skrev haansson:

    Provade med en till jordkabel. 
    men då försvinner laddningen. 
     

     

    Mäter jag över inkommande plus och utgående minus från regulatorn så har jag 14 vid tomgång , varvar jag upp så slutar de inte 21v såg jag som mest.

     

     

    fattar nada nu… haha

    Det sitter P-N dioder utanför regulatorn på din motor. Se bifogad bild. Jag misstänker att du därför även får med minuspulser när du mäter direkt på regulatorn vilket skulle kunna förklara spänningsökningen. Det brukar vara bättre att mäta så nära batteriet som möjligt om du använder en vanlig multimeter. 

     

    Jag såg ett förslag att det kan vara en fördröjning i volten vid ökat varvtal, detta borde inte vara fallet för din motor. Laddningen ska komma direkt vid ökat varvtal.

     

    Jag skulle råda dig i att testa mäta över batteriet med en annan multimeter och se om du får samma resultat innan du går vidare i felsökningen.

     

    Jag vet att det finns användare som är bättre lämpade på att hjälpa till med felsökning i elsystemet så jag hoppas att någon av dem kommer och hjälper till med svarandet.

     

    image.png.e6719bdf202b1d3aac9ec294d9bda48f.png

    image.png


  14. 11 timmar sedan skrev haansson:

    Hej igen!

     

    har nu bytt statorplattan, lightning coil och liktiktaren. 
    multimetern på batteripolerna visar :

    12.57v motor avstängd. 
    12.60v motor startad.

    12.67v när man varvar upp den.

     

    jag får utslag efter RPM, att volten vandrar uppåt, men ej över ~12.67v.

     

    tycker fortfarande de är extremt lågt. 
    några tips?

     

    Motorn står på stativ, och Siljan är översvämmad så kan ej testa om den går än.  Felet kommer när man kört en stund. 

     

    har även plockat av toppen och sidokåpan där man kan se alla kylkanaler. Allt ser mycket bra ut. 

     

     

    Ja det känns lågt, mäter du över batteripolerna? Har du någon annan multimeter som du kan prova med?


  15. 1 timme sedan skrev sigge_1:

    Hej, och till att börja med, tack för svar. 
    Jag var nere vid båten nu och gjorde exakt som du beskrivit. Den gick igång utan gas men på kanske 6-7 startförsöket. 
    jag vet inte om det berodde på den beskrivna processen eller inte eftersom jag aldrig gjort så många startförsök tidigare. 
    Har du någon idé eller tanke på vad det kan vara eller hur man fortsätter felsökningen?

    ett alternativ kan ju kanske vara att ta upp den innan j

    hummerfisket startar och byta filter, vattenavskiljare och tändstift för att se om det ändrar sig?

     

    Det skadar ju aldrig att försöka. 😜

    Jag har tyvärr inget säkert svar på vad felet är. Om jag skulle felsöka skulle jag kolla i följande ordning

    1, Elfel, kontaktytor som har ärgat och skapar dålig kontakt någonstans. Spridarna och tändningen är beroende av batteriström för att fungera. Se inlägg på annat forum

    https://www.justanswer.com/boat/8dk6b-2011-suzuki-df-115-cold-start-just-turns-turns.html

     

    2, För lågt tryck i högtryckssystemet som kan bero på dålig högtryckspump eller felande tryckregleringsventil.

     

    3, trasig eller igensatt iac ventil. Dock borde detta påverka tomgången även efter start.

     


  16. 9 minuter sedan skrev sigge_1:

     

    Kan du prova att pumpa upp bränsletrycket i högtryckssystemet innan start?

    Detta gör de genom att växelvis pumpa blåsan och köra högtryckspumpen enligt nedanstående schema;
     

    1 pumpa blåsan 3-4 gånger

    2 vrid nyckeln från off till on (högtryckspumpen ska surra ca 3sek)

    gör om steg 1 och 2 några gånger

    3 prova starta motorn vanligt utan frilägesgasen. 


  17. Hej, jag skulle behöva ställa lite kompletterande frågor för att kunna hjälpa till;

     

    Du har alltså inga problem med tomgången när motorn går?

     

    Vad händer om du inte pumpar blåsan innan start, är det någon skillnad jämfört med när du pumpar?

     

    Går det bra att starta motorn när den nyligen har varit igång?


  18. 4 timmar sedan skrev Mojo0011:

    Gasar jag för fort så tappar motorn kraft. 
     

    Spontant låter det som bränslebrist. Om det är bränslebrist så kan detta bero på en mängd olika anledningar. Lågtryckssidan av bränslesystemet är lättast att felsöka. Efter högtryckspumpen blir det mer avancerat och krävs speciell mätutrustning för att hitta felet.

     

    Börja med alla enkla tester för att utesluta de vanligaste felen. 
    Ny bensin, gärna från en extern tank och nya slangar som du kopplar in direkt till lågtryckspumpen.

    Flöda i ny bensin till Vst:n genom att öppna dräneringsskruven och pumpa blåsan.

    Hjälp lågtryckspumpen med bränsletillförseln genom att pumpa blåsan samtidigt som båten accelererar.

     

     


  19. 16 timmar sedan skrev kalvdans:

    Hej!

     

    Jag har problem med en Suzuki DF50 utombordare.

     

    Bytte impeller och råkade montera tillbaka nedre delen (lower unit) med ett växelläge som inte matchar växelvalet i övre delen av motorn, och i förlängningen läget på det externa växel-/gasreglaget.

     

    När jag försöker växla får jag dessa resultat:

     

    Fram är fram

    Neutral är också fram

    Back är neutral

    Mycket back är back

     

    Så det hela är en aning förskjutet.

     

    Gänghylsan som döljer skarven på växelförarstången ligger i exakt samma positionen som före service så problemet ligger inte där. Men till saken hör att man måste växla till "fram" för att stången ska tryckas ner maximalt och blotta skarven mellan övre och nedre delen. Nu när allt är förskjutet och man börjar skruva upp hylsan så blir stången sammantaget "för lång" och det börjar kärva.

     

    Är hylsan verkligen lekande runt övre delen av stången eller kärvar det av någon annan anledning?

     

    Hur löser man enklast det här? Ska man lossa lower unit igen, en aning, och låta den dra ner stången?

     

    Mvh

     

    Hylsan du nämner är egentligen en skarvmuttern du har förmodligen råkat skruva ner denna mutter från den övre växelstången. Jag skulle skruva lossa den undre växelstången och skruva upp skarvmuttern tills det tar stopp sedan skruva lägga i fwd växel på reglaget och skruva ner skarvmuttern över nedre växelstången. Avsluta med låsmuttern.

    hoppas att det jag skriver är någorlunda begripligt. 
     

    Du behöver alltså inte lossa på växelhuset 


  20. Hålet  till avluftningen i tanken verkar iallafall ha befunnit sig under bensinnivån vid denna uppställning. När yttertemperaturer stiger så ökar luftfickan i tanken i volym. Kan inte luften ta sig ut genom avluftningen så ökar trycket i tanken och en bensinpelare skapas i avluftningen. Tillslut når bensinen utloppet och börjar spruta ut.


  21. 7 minuter sedan skrev alfons74:

    Nu hittade jag i instruktionsboken och det är en bränsletankventil. 
    vad innebär då detta? Att det var på något sätt tryck i tanken så bensin flödade över i bränsletankventilen? Eller berodde det på att båten lutade så pass att bensinen rann ut där igenom? Känns inte så troligt men jag kan inte komma på något annat? Någon som har några teorier?

    Det ska inte vara något tryck i bensintanken därav avluftningen. Det brukar komma ut bensin ur avluftningen om man råkar överfylla tanken så det är förmodligen vad som har hänt.

    • Gilla 2
×
×
  • Skapa nytt...