Jump to content
Thursday 23 May 2024

Cobalt233

Medlemmar
 • Content Count

  383
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Cobalt233


 1. Genom att brygga dom 2 kontakterna i diagnosutaget (Som i länken jag skicka).

   

  varmkör motorn - stäng av - brygga kontakten - starta motorn - ställ tändningen - stäng av - ta bort bryggan - klart. 
   

  Du vet att motorn är i service läge om du ser att varvtalet är högre än det normala tomgångs varvtalet. Gissar på 1000-2000rpm

   

  Var försiktig så du inte bryggar mellan fel stift eller råkar nudda något annat stift. Ecu’n kan bli grillad.


 2. Efter som du inte viste om det knepet samt att du säger att du har bytt ”Spole under rotor” ville jag bara kolla så du ställde tändningen med motorns styrsystem i service läge?

   

  Vad jag vet kan man inte byta den spolen utan att ta ut fördelaren. Även fast man gör märken där den satt innan kan saker ändra sig lite. Det kan även varit lite fel innan du demontera den.


 3. Utan att egentligen veta tycker jag 9psi på högtrycken låter lågt. Normalt behöver spridarna 30-60psi för att fungera. Lite olika beroende på motor och sprut. Kan vara värt att kolla upp. 

   

  Jag har använt 
  https://www.emanualonline.com/catalogsearch/result/?q=4.3gi dom har i stort sett alla manualer till pentas alla motorer/drev. Det kostar några hundra men det tjänar man in snabbt.


  Om du vill veta hur alla givare kan testas samt funktionen över styrsystemet får du googla fram Mefi manual. Det finns några olika men gissar att du har Mefi 2/3.

   

  Här är en guide för att kolla felkoder ifall iat,map,tps eller något annat skulle vara ur funktion. Du får då blinkningar på led lampan som du får översätta till en mefi felkods lista som du lätt hittat på nätet.

   

  Delarna kostar några få kronor och finns på Biltema.

  https://www.offshoreonly.com/forums/do-yourself-boating-budget/103342-make-marine-efi-code-tool-less-than-%241-00-a.html

  • Like 1

 4. Bäst är att googla fram motorns ”whorkshop manual”. Och sedan följa stegen. Ibland kan man behöva söka upp fördelar tillverkaren manual ochså.

   

  Vad som behövs till just din motor vet jag inte utan att själv sätt mig och googla.

   

  Anledningen till att brygga 2kontakter i diagnos uttaget är för att försätta motorn i service läge vilket även gör att man kan ställa grund tändningen. Motorn varvar själv upp till ett förutbestämt varvtal optimalt för att ställa grund tändningen samtidigt som tändkurvan kopplas bort.

   

  vissa fördelare köper man istället en speciel kontakt och kopplar in på fördelaren vilket tar bort den inbyggda tändkurvan. Sedan får man själv varva motorn till tex 2000rpm eller vad manualen säger för att sedan ställa grund tändningen.

   

  Efter som bensinen stannar i cylindern kortare tid vid högt varvtal så behövs en tändkurvan som justerar tändningen automatiskt. 

  så har man ställt grund tändningen 10btdc vid fel varvtal eller utan att koppla bort tändkurvan blir det inget bra.


  Det finns även fler sätt så kolla upp vilket som gäller för din motor/fördelare.

  Hittar du ingen manual eller vill spara massa tid kan jag rekommendera Emanuals. Det kostar en slant men det kan det vara värt.


 5. Precis som Georg skriver behöver man veta vad fläckarna består av för att veta vilket lösningsmedel som behövs. Har man ingen aning hade jag provat alkalisk avfettning blandat med vatten. Funkar inte det hade jag tagit kallavfettning med vatten. Då har man ringat in dom vanligaste sorterna organisk smuts och petroleum baserade.

  Beroende på hur djupt det sitter eller ifall man inte kan använda rätt lösningsmedel då underlaget tar skada kan man prova med mirakelsvamp som egentligen är en fin slip svamp. Tillsamman med rengöringsmedel slipa ner till frisk vinyl .

   

  Det finns lösningsmedel till det mesta. Tex aceton som löser en del färg och plaster men även venylen 

  • Like 1

 6. Jag tog bort min sil på stigarröret. Känns bättre att skiten fastnar i bränslefiltret istället för på silen för att sedan falla ner till botten när motorn stängs av.

   

  Prova att känna på soppa pumparna när problemet uppstår. En dålig pump kan bli så varm att bränslet förångas.

  • Like 3

 7. Sen är det inget som havererar om drevet går en stund vid ändlägena.

  När man luftar ett tomt system ska man köra tilten länge i övre ändläge. Då öppnar övertrycks ventilen och släpper tillbaka oljan/luften i behållaren👍


 8. 18 minuter sedan skrev Pelleulf:

  Har läst detta innan men förstod inte riktigt ändå...

  Själva drevet sitter på hos mig och inte utan drev på kåpan som i instruktionen.

  Har jag fattat rätt om jag tänker att man ställer in givaren på 11 ohm innan montering och att drevet skall stå i sitt nedersta läge?

  Ja

  • Like 1

 9. 11 minuter sedan skrev hanneslindberg:

  Okej tack så mycket för infon, får kolla på den senare när jag kommer hem! Låter ju lovande enkelt ändå. Sitter styrtappen i anslutning till dessa packningar?

  Kolla på videon så förstår du. Är det den nedre så är det en del jobb. Allt utom skölden måste bort. Det medför en del nya delar. Men det kanske ändå är dax att byta bälg, kolla stödlagret, byta bussningar och kontrollera knutarna mm.

   


   

   

×
×
 • Create New...