Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

c-oma

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om c-oma

  • Placering
    Kadett
  1. Okej låter bra. Grejen är att jag nästan aldrig ligger vid landström. Och jag kör oftast inte mer än 30-60 minuter enkel resa. Aldrig haft problem med startström men hamnar man i läge att ankarspelet får kämpa en stund och även nyttjar lite bogpropp så misstänker jag att min korta körtid inte alltid lyckas fulladda startbanken. Därav tanken på möjlighet via solpanelen.
  2. Det blev 5st nya Varta 75ah idag. Två till start som tidigare och tre förbrukare. Har jag klarat mig fint förr med två innan dom haverera så blir det nog kanon med tre nu. En annan fundering jag haft länge gäller laddning från min solpanel. Den är kopplad direkt på batteripolerna (med regulator och säkring imellan såklart). Funderingen går i att sätta en betteriomkopplare efter regulatorn och sedan från den till både start och förbrukarbank för att även kunna ladda start ibland. Stället jag köpte panel och regulator från rekommenderar inte att göra så pga spänningsfall. Men det lilla fallet där ev blir i en omkopplare borde vara försumbart. Eller vad säger panelen här?
  3. Både bogprop och ankarspel går även på startbatterierna. Missade skriva det.
  4. Förutsättningarna ser ut enl följande. Båten är en nimbus från 88 med en 31a under locket. Idag sitter 4st Varta 75ah professional dual purpose från år 2013. https://www.hjertmans.se/produkter/el-belysning/batterier-skiljerela/batterier-batterier/varta-marinbatteri-75ah Dom har Uppenbart hållit väldigt bra för att vara billiga batterier. Två st är start och 2st förbrukare. Men nu har förbrukarna dött då jag hade 10 volt i lördagsnatt. 2018 klarade jag 3 dygn utan laddning och utan solpanel vilken monterades 2019. Det enda som drivs är i princip kylskåpet och sen några spolningar med eltoa samt färskvattenpumpen. Solpanelen är på 180w med en victron bluetooth regulator. Skulle gärna slänga in 4 nya likadana batterier igen men vill utöka förbrukarna lite så kollat på Biltemas SMF på 90ah. https://www.biltema.se/bil---mc/bilbatterier/bilbatterier/underhallsfritt-batteri-2000028593 Vad säger proffsen om detta? Någon som har referenser mellan detta Varta-batteri och Biltemas? Är det värt att lägga de extra slantarna? Eller kan det vara ett option att stoppa dit ytterligare ett Varta 75ah så det blir tre st? Eller är det alternativ att lägga i ett större AGM batteri? Tacksam för tips och info! Mvh
  5. Tjena Testat i annan dator. Alla uppdateringar gjorda. Kör i datorns kortläsare. Fick det inte att funka. Så det blev att dra till Stockholm utan resplan men jag hade ju iallafall ett sjökort att stoppa i båtens Garmin. Ha ha.. Hade! För efter jag försökt få det fungera med Homeport så funkar kortet inte längre i GPS:erna. Varken i polarens eller min egen. Själva kartfilen finns fortfarande kvar på sd-kortet men man kan inte göra någonting alls med den. Mycket märkligt.
  6. Detta kortet är version 2012.2 så inte särskilt nytt.
  7. Tjena Jag kopplar inte in själva GPS:en utan stoppar i SD-kortet i datorns kortläsare. Precis som du skriver så kommer det upp i filhanteraren och försvinner inte därifrån. Har även försökt kopiera själva kartfilen GMAPSUPP.IMG men det fungerar inte heller. Tror jag testat allt jag kunnat komma på. Och som jag skrev i första meddelandet så kommer GMAPSUPP-filen fram i övre vänstra fältet i Homeport i ungf 3-4 minuter sedan försvinner det. Blir tokig på sånt här och kan inte fatta att det ska vara så besvärligt det 21:a århundradet... BTW så har jag även ett Navionics-kort över hela EU. Finns det något program man kan köra den kartan i? Har testat OpenCPN och iSailor men det får jag inte till att funka. Tänker att då kanske jag kan skapa rutter i annat program med Navionics-kortet som exporteras till GPX el liknande för att sedan importera till Garmin. Lite panik är det då vi ska hämta hem en båt i Stockholm och åka sjövägen till Skåne på torsdag. Rätt skönt att ha en färdig resplan att bara plugga in i båtens befintliga Garmin 720.
  8. Hej Sitter och pillar med Homeport och får inte mitt sjökort, Bluechart g2 Vision att visas i programmet. Någon som har tips på hur jag får detta att fungera? Jag får fram min GPS, 525s och Userdata med mina rutter samt waypoints jag skapat i GPS;en. När jag startar programmet eller stoppar i SD-kortet från gps:en så kommer en mapp/fil fram som heter GMAPSUPP. Den håller på och laddar/tänker en lång stund sedan försvinner den. Håller jag pekaren över så står följande text: Performing initial setup for chart. Evigt tacksam för hjälp!
×
×
  • Skapa nytt...