Jump to content
Thursday 25 July 2024

ivat

Medlemmar
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About ivat

 • Rank
  Landkrabba

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej! Jag har en Carisma med en 60hk tvåtakts utombordare som på ett ganska smart sätt har byggts in i ett "motorrum", se bilder: https://marineconcept.se/boats/carisma-tender-615/ Trots att det ligger en tjock solbädd ovanpå luckan tycker jag att motorljudet är en aning (men bara en aning) störande när man sitter där bak. Jag har läst många andra trådar här om vad som kan göras så det är jag väl medveten om, min fråga nu är följande. Är det värt att skaffa en sån där folieklädd dämpningsmatta på ex Biltema om man bara tänkt smacka upp den utan någon som helst hänsyn till glipor och beslag etc? Dvs, ljudet är inte tillräckligt störande för att jag ska orka lägga en halvdag på att få allt täckt på millimetern med och totalt tätt kring gliporna - är det då lika bra att skita i det eller kan det faktum att en matta täcker en stor yta av motorrummet vara tillräckligt för att göra viss skillnad? Vore intressant att höra era erfarenheter
 2. ivat

  Batteriproblem(?)

  Update: jag kom på att jag ju har en batteriövervakare i instrumentpanelen och även om jag inser att den antagligen inte är lika snabb och precis som en multimeter så kändes det som rimligt att börja där. Slog på tändningen och den pendlade mellan 11.6-11.8 V innan start. Från vad jag läst mig till på nätet är detta på tok för lite och därmed också med all sannolikhet källan till mina problem? Idag startade motorn på första försöket och jag hade därför ingen anledning att mäta flera gånger. Under färd låg den på 12.5-12.9. Nu är frågan om jag kan ladda upp batteriet till ett högre "viloläge"? Förstår att det kanske inte är en ja/nej fråga men kanske går att säga ifall det är värt ett försök eller om det är lika bra att köpa nytt batteri direkt? Även om båten går kanon i övrigt känner jag att detta begränsar mig eftersom jag drar mig för att stänga av motorn utom hamn av rädsla att bli strandsatt. Kunde också konstatera att jag enbart har ett batteri.
 3. ivat

  Batteriproblem(?)

  Stort tack för alla svaren och ursäkta min bristfälliga (och okunniga) beskrivning, jag har trots allt bara hunnit vara ute två gånger än så länge. Jag har inte felsökt ett skvatt ännu utan bara konstaterat att det har strulat lite och sen njutit av båten Det är i vart fall en inombordare och det är nog så att det sitter ytterligare ett batteri innanför det andra. Jag ska definitivt skaffa en voltmeter och återkomma med mätresultat i vila och under arbete.
 4. Jag har åkt mycket båt i mina dagar men har nu i år köpt min första egna, en 21 fots motorbåt med Volvo Penta 190hp. Jag är van vid båtar men kan i princip ingenting om motorer och batterier. Båten fungerar utmärkt i allt väsentligt men det är en grej som oroar mig en smula. När jag vrider om tändningen händer det emellanåt, långt ifrån alltid, att det bara säger klick utan att startmotorn kickar igång överhuvudtaget. Min känsla är att detta beror på batteriet. Säg till exempel att jag vrider om nyckeln, motorn startar men jag lyckas inte få igång den helt med handgasen och måste starta igen. Försök två säger bara KLICK och försök tre så startar den upp helt i sin ordning. Behöver jag oroa mig för detta? Jag kan ju leva med att den beter sig så eftersom det alltid löser sig men jag är lite oroad över att det ska bli sämre och sämre? Nu upplever jag i och för sig att det är lättare att få igång den när motorn redan är varm men är ändå rädd för att bli strandsatt någonstans. Eftersom jag köpte båten direkt efter vintern är det fullt möjligt att säljaren inte laddade upp batteriet så mycket som hade varit önskvärt, är det en möjlig och anledning till problemet och är det i så fall något jag borde passa på att åtgärda innan säsongen drar igång på riktigt? Många inbakade frågor här men hade gärna fått lite input på detta i allmänhet. Just nu vågar jag inte ha batteriet på överhuvudtaget om jag inte använder båten (typ klicka runt på plottern etc) eftersom jag är rädd för att jag snart inte kommer kunna starta båten.
×
×
 • Create New...