Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Carlsonn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    46
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Carlsonn

  1. Trodde att ett tecken att batteriet inte mår bra är att det laddas upp snabbt? Jag laddade även med landström i två dagar för 14 dagar sen och inte använt båten sen dess, men batteriet var ändå tomt när jag skulle ut i fredags. Kan åka ut imorgon och ladda det till fredag om det är värt att prova?
  2. Jag testade att ladda batteriet med landström tidigare idag. Efter ca 10 min laddning så var batteriet uppe i runt 12.3V, testade sen starta kylen och dra ut strömmen, då gick kylen i ca 10 min och sen stängdes av. Batteriets laddning låg då på ca 10.4V. Vad tyder detta på?
  3. Regulatorn är en som på bilden. Tyvärr funkar inte skärmen på den så man ser inte om det är någon särskild inställning som du nämner, skärmen har aldrig funkat så länge vi haft båten. Min förhoppning var att solcellen inte vill ge ström för att batteriet är för dåligt, så det kan lösa sig med ett nyköpt batteri. Jag kan ladda mobil i båten men kylen säger ifrån, antar att det handlar om att mobilen kräver mycket mindre ström. Vad betyder det att en cell trasig jämfört med att batteriet är totalt urladdat? Ska testa ladda med landström när vi kommer till marinan senare idag.
  4. Min solcell visar att den ger spänning (V) men den genererar ingen ampere (A). Som ni kan se på bilden så ger solcellen 17,33V men 0A. Man kan också se att förbrukningsbatteriets status är 9,86V, betyder det att batteriet är slut? Det är fyra år gammalt och vår kyl vill inte starta i båten, den startar men stänger av efter ca 10 sek, antar att det beror på att batteriet är för dåligt laddat? Kan batteriets dåliga status ha något att göra med att solcellen inte genererar någon laddning (A) till batteriet?
  5. Hej, Ska ut med segelbåten idag och ser att det kommer åska inatt enligt prognosen. Valet står mellan att åka ut till en skyddad naturhamn som vi känner väl eller sova kvar vid marinan. Är det inte rekommenderat att ligga i naturhamn under åskoväder eller hur tänker ni att vi bör göra? Ska dock inte blåsa så värst mycket i ovädret, 3(5).
  6. Verkligen, man lär sig väldigt mycket när det blir problem 😊 Vatten. Det droppar ca 2 droppar i minuter precis under nedersta vingmuttern i kanten till locket. Vet inte om jag borde öppna upp och kolla till papperspackningen som följde med under bytet av impeller?
  7. Idag var jag ute igen och bytte ventilskruv på bränslefiltret och sedan luftade hela motorn och den startade!! Gick sedan bra och tog båten på en kortare tur i viken. Stort tack för all hjälp! Nu återstår bara en sista sak som jag måste ta tag i och det är droppet från impellerhuset…
  8. Okej, är det vid luftningpunkt 7 enl bilden som du menar det borde va högt tryck på bränslet som man inte borde missa? Vart sitter trycknippeln du nämner? Är det luftpunkt 6 i bilden?
  9. Nej, ingenting. Min tipsare sa att det borde ”sprätta till” med bränsle där, men för mig så märks inget bränsle. Vad jag förstår så borde bränslet komma med ganska högt tryck där? Ska jag strypa sjövattnet till pumpen? Är det inte dåligt att starta motorn utan sjövatten?
  10. Men det finns ingen kopparpackning där? Det jag hittat från Pentas reservdelar är en ny ventilskruv och en gummipackning som ska passa till MD5A. Det borde väl gå bra? Finns det något annat jag kan göra för att få igång motorn? Jag fick tipset om att skruva lös luftpunkt 7 litegrann och sedan testa starta, då ska det sprätta ut bränsle där, för att sedan stänga den snabbt.
  11. IMG_1387.movDå har jag vart ute vid båten igen; Började med att ta loss glaskoppen från vatten avskiljaren och tittade till packningen, den såg väldigt bra ut, jag fettade in den och skruvade åt glaskoppen igen. Luftade sedan från bränslefiltret och det kom rent bränsle ut, samt att glaskoppen fylldes till toppen: Check! Som jag tidigare nämnt är avluftningsskruven på bränslefiltret ganska dåligt och man kan inte knipa åt den riktigt, därför rinner det lite bränsle ut där när man dragit så hårt man kan. Jag testade iallafall att lufta från luftningpunkt 3 som sitter vid insprutningspumpen, där kom det också ut rent bränsle. Sen luftade jag luftningspunkt 7 som sitter i slutet av tryckröret. Där fick jag aldrig fram något bränsle, trots pumpande. Då testade jag att gå tillbaka och lufta 5 och 6, tryckventilförslutning. När jag lossat dem så flödade helt plötsligt bränsle vid luftpunkt 7 i slutet av tryckröret(?), då stängde jag den. Efter allt detta hade jag förhoppningen att motorn skulle starta, men icke. Min sista livlina är att det är luftningsskruven vid bränslefiltret som inte är helt tätt som gör att motorn inte startar, ska köpa en ny skruv på onsdag. Min fråga är om det kan orsaka att motorn inte vill starta även om jag får fram rent bränsle på de andra punkterna? Om inte så är fallet behöver jag nog anlita hjälp.
  12. Okej, ja det känns ju som att vattenavskiljaren borde vara boven i dramat varför jag aldrig får ut rent diesel ur luftningen på finfiltret, eftersom det är bara där jag gjort något ingrepp. Står nu i valet och kvalet om jag ska investera i ett CAV-filter istället eller byta packning. Dock är det 40 minuter till båten och jag vet inte dimensionen på packningen, känns sådär att åka ut för att bara ta dimensionen på packningen.
  13. Bilden var dock tagen förra sommaren när motorn fungerade felfritt, så antar att det normalt ska finnas lite luft mellan dieseln och toppen? Kan kika om det finns någon luftskruv där. Får väl kolla så att slangen från tanken också är tät.
  14. Ja, kollade igår och det är helt fullt i tanken. Du menar att jag måste ha något läckage mellan tank och luftpunkt 2 som jag måste lösa? Det enda jag gjort däremellan i vintras är att monterat bort glasskålen från vattenavskiljaren och gjort rent den, därefter skruvat tillbaka den (se bild). Kan det va att det är otätt mellan glasskålen och metallen? Tycker dock den sitter riktigt hårt monterat nu
  15. Var ute vid båten idag igen och luftade från behållaren där bränslefiltret sitter (luftpunkt 2 enl. Dummies), pumpade nog i 30-40 minuter och det sprackade hela tiden ut diesel och luft, det kan inte vara normalt? Detta förstår jag inte, för det är väl nästa stopp efter vattenavskiljaren? Varför får jag inte ut luftfritt diesel där efter 40 minuter pumpande? Sen testade jag efter tips att lossa lite på muttern vid insprutningspumpen samtidigt som jag försökte starta motorn, enligt tips ska det då spraka ut diesel men det var helt torrt där, ingen diesel. Bör jag ge mig på dom andra luftningspunkterna också? Är problemet att det är luft vid spridarna?
  16. Jag skulle inte säga att jag gjort det fullt ut. Jag har bara öppnat luftningsskruven som sitter där bränslefiltret sitter. När jag öppnade den så kom det bränsle ut, men när jag pumpar så kommer det inte bränsle? Jag har inte bytt bränslefilter som annars kan orsaka luft i systemet, det enda är att jag rensat glasbehållaren på vattenavskiljaren (gammal utan filter). Men motorn startade ju på land efter jag gjorde det. Kan tillägga att luftningsskruven på bränslefiltret är ganska slut så får inte den riktigt tät, så det rinner lite bränsle därifrån när jag provstartar motorn.
  17. Hej, Idag sjösatte vi båten men när den låg i vattnet ville den inte starta. Vid första försöket i så startade motorn men efter ca 20 sek så varvade den ner och dog. När jag försökte starta den efter det så vill den inte hoppa igång, startmotorn och motorn varvar runt när jag vrider nyckeln men den hoppar liksom inte igång. Jag provstartade motorn på land dagen innan och då startade den utan problem... Försökte lufta bränslet från bränslefilterbehållaren men det kommer liksom inte fram någon bränsle när jag pumpar med handpumpen. Vet någon vad det troligtvis kan vara? Startbatteriet? Bränsletillförsel? Motorn är en MD5A Det jag gjort på motorn sedan förra sommaren är byte av oljefilter och impeller. Jag såg att det droppar lite från impellerhuset, då det inte verkar vara helt tätt. Det kan inte ha påverkan?
  18. Har en snabb fråga, ska precis börja lacka rorkulten och har en flaska Cellulosaförtunning hemma. Min plan var att grunda med 50% lack och 50% Balsamterpentin. Kan jag ersätta Balsamterpentin med Cellulosaförtunning istället?
  19. Tack för svaren. Jag har inte alls kunskapen eller verktygen att snickra en ny rorkult. Därför tänker jag nog göra ett försök att öppna upp sprickorna försiktigt och få i lim däremellan. Sen också limma och skruva i en skruv i delen som lossnat.
  20. Är det verkligen inte värt att försöka rädda den med limning, slipning och lackning? Det som är skadad förutom sprickorna är att lacken skrapats bort, därför ser den ganska illa ut just vid fästningen, övrigt ser den väldigt bra ut. Träbiten som sticker ut har lossnat helt från där den ska sitta som du kan se, men tänkte att det kanske går att limma på den igen.
  21. Att byta till ett bättre filter innebär alltså att byta hela metalldelen inkl. glasskålen? Är det svårt? Hur vet jag vilken som passar till min motor (VP MD5A)?
  22. Hej igen och tack för svaren. Jag har en till fråga. I olika intruktionsmanualer har jag läst att förfiltret ska bytas ut varje år. Är förfiltret det som sitter över glaskoppen? När jag googlar förfilter ser det inte alls ut så?
  23. Hej, Min rorkult behöver kärlek då den spruckit på flera ställen och lacket har lossnat som ni kan se på bilderna. Jag har läst mig fram på nätet och tror jag ungefär vet hur jag ska gå tillväga men skulle vilja få det bekräftat, nedan är de steg som jag tänker mig; 1. Limma med pensel i sprickorna, läst att polyuretan lim (exempelvis den från Casco) ska lämpa sig bäst för detta. https://www.clasohlson.com/se/Vattenfast-polyuretanlim-Cascol-Casco/p/34-3446?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google surfaces&gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf9tYcuducYN1XLtSDMJpMzQB2Fnn4d-PbMcHH_RN4JyutbYZihWF4xoC-FoQAvD_BwE 2. Pressa ihop med hjälp av skruvtvingar och låt härda i ca 2 dagar. 3. Slipa ner all lack, tänker att man behöver väldigt grovt slippapper i början? När allt lack är borta så slipar jag med ett finare sandpapper? 4. Lacka. Har sett att man ska använda Fernissa, är detta bra för det? https://www.seasea.se/original-0-75?gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf625XxLp8f-lwd9XghxfzbqicwZbM0GYYkNpC2boeeFiY92-69PKFRoCWfMQAvD_BwE Också läst att första strykningen ska det vara 50% balsamterpentin. 5. Slipa med väldigt fint sandpapper, sedan lacka igen med Fernissa. Göra detta ca 5 gånger? 6. Klar! Tänker jag rätt ovan eller bör jag göra på annat sätt/annan ordning?
  24. Hej, Jag hade tänkt släppa ut vatten och smuts från vattenavskiljaren på vår båt. Vad jag läst ska det finnas en ventil längst ner där man bara man skruva och släppa ut vattnet i botten. Men när jag åkte ut till båten så märkte på vattenavskiljaren finns ingen ventil, utan man kan bara lossa hela glasbehållaren som visas på bilden. Min fråga är om det är OK att lossa hela glasbehållaren och tömma den, alltså både diesel och vatten/smuts? Eller hur gör jag när det inte finns någon ventil i botten? (Motor: Volvo Penta MD5A)
×
×
  • Skapa nytt...