Jump to content
Monday 25 September 2023

Jernhand

Medlemmar
 • Content Count

  109
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

43 Expert

About Jernhand

 • Rank
  Örlogskapten

Profile Information

 • Location
  Göteborg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Här dundrar jag in som en ångvält. Så för den som har en generator på 55 A så kan en Victron Orion DC-DC 12/30A fungera helt okej?
 2. OK. Tror dock det är så att om man väljer Navionics kort i en Garmin-plotter så måste man ha licens årsvis för att kunna ha autrutt mm annars får man "basutbudet" efteråt.
 3. Navionics boating är en fristående app som Garmin köpte upp för att komma åt sjökorten. Active captain tror jag ingår i abonnemanget för plottern som du betalar årsvis. Men kan ha fel. Personligen använder jag appen Seapilot som komplement till min plotter. Men jag tror inte autorutt ingår i basabonnemanget för 95 kr/år utan tillkommer en kostnad på 400 kr antar jag. Aldrig behövt den funktionen.
 4. Teak behöver man inte "ta hand om" egentligen, bortsett från när det börjar bli grönt av alger. Att slipa Teak gör ju att man äter på tjockleken och till slut är det dags att byta ut det. Sen finns det ju folk som lägger på teakolja eller snappy teak bara för att få det, i deras ögon, snyggare. Men det är en annan sak. Det enda sättet att få Teak behandlat utan att nöta på träet är väl att lacka det.
 5. Jag har gjort så. Kopplat ihop röd och gul till bruten förbrukarplint. Nackdelen är att när jag stänger av huvudströmbrytaren så får jag söka om alla kanaler, och eventuella inställningar.
 6. På Västkusten har det varit något färre båtar, men det har ju varit konstant hällregn och kuling. Men tycker ändå att det tidvis har varit båtar ute som trotsat vädrets makter. Även norrmän och danskar ute och tuffar.
 7. Teoretisk sett kan man ju använda 10mm borr om godset tillåter det. 😉
 8. Ja, man borde väl köpa en Brompton
 9. Jag köpte en billig GPS-mottagare för 200 kr på Amazon När jag ställt in COM-port under inställningar-connections i OpenCPN, och låtit den söka fram satelliter - ser dessa med dashboard-plugin samt att jag får gröna staplar uppe till höger - så kan jag klicka på båten nere i högra hörnet och den går direkt till min position.
 10. Säker på att det är rätt drivrutiner? Är det USB? https://opencpn.org/wiki/dokuwiki/doku.php?id=opencpn:supplementary_hardware:gps_devices
 11. Jernhand

  Ärgade kablar

  Att ha olika färger till samma sida känns igen. Jag har precis bytt ut det mesta till 2,5 mm2 förtent med ny kopplingsplint och säkringspanel där jag även märkt upp allt.
 12. Jag funderar också kring detta, främst för att jag har så förbannat långt upp. När jag ligger vid flytbryggor får jag lägga upp knäet för att komma upp. Saknar en bra stävstege, som går att fästa på ett bra sätt samt att jag ogärna går upp på fördäck under färd för att ev. förbereda. Funderar på fenderstep eller liknande. Känns som att enda anledningen till att tighta till ankaret vid angöring är för att båten inte ska driva åt sidan eller att ankarlinan ska hålla sig från propellern?
 13. Man kan väl "jorda" saker. Min tank är av någon anledning kopplad på minus för någon sorts potentialutjämning men i övrigt finns det väl ingen anledning?
 14. Jag brukar dra bak låsringen, sätta i kontakten och därefter skruva fast låsringen.
 15. Det finns två olika typer av skiljerelä. Ett, som detta, som bygger på att den får signal från generatorn att koppla ihop startbatteriet och förbrukningsbatteriet. Den andra typen, ett spänningsstyrt, som exempelvis Biltemas, sätter du mellan startbatteriet och förbrukningsbatteriet och kopplar ihop batterierna när startbatteriet har högre volt än 12.8. Det kan finnas flera skäl till att ditt skiljerelä är urkopplat. Om det nu är så. Antingen, som någon skrev, har startbatteriet varit lite dåligt. Eller helt enkelt för att reläet är trasigt.
×
×
 • Create New...