Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

joxxe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av joxxe


  1. 19 minuter sedan skrev Kane:

    Några snabba tankar;

    1. Skiljerelät kan du ha direkt mellan batterierna, dvs typ på ingångarna till huvudbrytarna.

    2. Powertrim hör bättre till startbatteriet.

    3. Laddningskabeln från motorn direkt till startbatteriet.

    4. Inga tankar på "huvudsäkringar"?

    Tack för feedback!

    1. Det sitter där, dåligt ritat bara.

    2. Ok flyttar det då.

    3. Flyttar den med.

    4. Jo det är helt sant! Inte köpt några än. Måste räkna lite och se vad det ska vara för styrka. Tänkte sätta dem så nära batterierna som möjligt, innan brytarna


  2. 1103446235_ElSEARAY220OV.jpg.3835d5fec8d3d41024cad0ef12d980c9.jpg

     

    Vad tror ni om detta elschema? Ber om ursäkt för den dåliga skissen, men ni borde förstå. Skiljerelät är från biltema.

    Till detta tillkommer ju alla instrument, men de matas med kabelstammen från motorn så tänkte att de behöver inte ritas in här.

     

    Edit: Såg att det hamnade i fel forum, ska ligga i elsnack.


  3. 3 timmar sedan skrev Peter_K:

    Bottenfärgen är ju till för att hålla tulpaner och annan beväxning borta, så har du inga problem med det så behöver du ju inte måla med bottenfärg 

    🙂 

    Tänkte om det skyddade gelcoaten i övrigt på något sätt. Då kör jag några månader utan bottenfärg!


  4. Håller på att renovera båten. Har bytt akterspegeln och plastat/slipat den på utsidan också. Så all gammal bottenfärg på akterspegeln är borta och kvar är endast gelcoat, den mesta gammal men några nya delar också. Har tankar på att epoxybehandla hela botten nästa vinter. Följdfrågan är då, behöver jag bottenmåla akterspegeln i år eller går det fint att köra utan tror ni? Båten kommer endast ligga i från augusti  till september/oktober. Tänkte först slänga på billigaste färgen jag hittar, den ska ju ändå bort till vintern men det känns onödigt för såpass kort säsong. Vad tror ni?


  5. Hur tänker ni angående instrument för motorn? Såsom varvräknare, oljetryck osv. Bör dessa ta sin ström från förbrukar eller startbatteri? 

    Min tanke just nu är att startbatteriet ska endast försörja motorn+tändningslåset men jag ska nog läsa lite mer först. Skulle jag av någon oklar anledning bara vilja ha startbatteriet igång i detta läge kommer ju inga instrument fungera...

     

    EDIT: Verkar som de flesta kör startmotor+tändningslås+instrument specifika för motorns gång. De flesta kopplingschemana enl mercruiser med kabelstam tar ju ström från motorn, som i sin tur får ström via startbatteriet.


  6. 8 timmar sedan skrev McLasse:

    Nackdelen, som jag ser det med en gemensam frånskiljare, är att du alltid har båda kretsarna på eller av.

    När vi är ute stänger jag av startkretsen när motorn inte används men behåller förbrukningskretsen på (när vi seglar, ligger för ankar osv).

    Vill man inte göra som jag gör fungerar blue seas brytare utmärkt. Lite dyr kanske, men i gengäld får man två brytare i en.

     

    Biltemas relä har jag ingen erfarenhet av då våra triggas från generatorns D+. Men det är många här på forumet som har Biltemas relä och är nöjda. Jag skulle inte tveka att använda dem om jag behövde.

    Kanske var otydlig, men jag planerar för två brytare. En för varje krets, av precis samma anledning som du skrev.
    Blue Sea är ju rätt dyra grejor, men de bör väl funka fint? 


  7. Funderar på detta jag också. Finns ju tex https://www.biltema.se/bygg/skivmaterial/polykarbonat/polykarbonatskivor-2000043868?gclid=CjwKCAiAmrOBBhA0EiwArn3mfKTIwb-mZmx0eMSi1OfaWM1rbz77Xc2tVPL4OB8mODnBjfrURISWLxoCH6oQAvD_BwE

    Polykarbonatskivor från biltema, som man kan slänga på någon vinyl på, dock blir det ju svårt att få runt hörnen (skivan är ju 3mm tjock). Men det kanske är overkill...Är ju jävligt skönt att kunna ta bort panelen när man ska montera grejer eller så.


  8. Håller på att renovera min båt. Blir några skott som jag kommer sätta igen helt, med enbart mindre hål för att dränera ut ev kondensvatten. Första tanken var att ven måla dessa ytor med gelcoat. Men om jag förstått det rätt är gelcoat i princip bara färgad polyester, så något ytterliggare skydd blir det inte. Endast kosmetiskt?

    Känns isåfall overkill att måla i inuti skott som aldrig syns. Tänker jag rätt?


  9. 32 minuter sedan skrev johan_sjobjorn:

    Japp, har också läst att det kan funka bra med alpha drev, det beror nog på båtens vikt, drevets skicka och inte minst hur man kör.

     

    jsg valde själv att sälja mitt drev tillsammans med min gamla motor då jag ville ha en 0 punkt på hela drivlinan.

     

    blev ett bravo 3

    Låter klokt. Vilket bravo drev är att föredra om man ska meka själv? Behöver ingen duopropp heller.


  10. 10 timmar sedan skrev johan_sjobjorn:

    Hej

     

    har du gjort ditt val ännu ?

     

    Kan tillägga att jag är väl insatt i dessa två maskiner och du kan montera ett halvsystem på båda för ca 20’.

     

    På den motorn som har helsystem är det bara limporna som är kylda utöver motorblocket. Knäna är fort.f sjövattenkylda. Dessa kommer du alltså få byta ändå efter ett tag.

     

    350 MPI finns väl i alpha version och då slipper du montera vattenpump eftersom du har impellern i drevet ?

     

    383 kan nog bli för mkt för ditt alphadrev, iallafall om du tänker nyttja den extra kraften.

    Motorn ska inte in i båten förs till våren så jag har inte valt helt än. Men nu lutar det åt 383 strokern sjövattenkyld. För att därefter montera ett halvsystem. 

    Funderar starkt på att byta till ett bravo drev, om jag hittar något bättre begagnat. Annars tänkte jag pröva med mitt alpha drev så länge det håller. Läst om folk som kört med dem i 20 år på "för stor" motor. Vad jag förstått gäller det att välja rätt propeller och ta det lugnt med start och i vågor.


  11. Om vi ändå pratar sötvattensystem, ytterliggare ett alternativ är ju att eftermontera ett halvslutet system på någon av de motorerna jag är intresserad av. Kanske dumsnål lösning? Blocket får ju sötvatten då, men inte limporna. 


  12. Helt bort är väl kanske fel ordval. Men det är ca 40 000kr extra för ett helt slutet system, känns inte riktigt prisvärt för en båt i min klass. Men jag kan ha fel? Ligger i Östersjön där det är väldigt låg salthalt dessutom. Var inne på sötvattenkylning först men killarna på varvet tyckte egentligen inte det fanns ett behov för det. 


  13. Ska göra ett motorbyte i vinter. Båten är en Sea ray 220 ov med alpha one gen 1 drev.
    De två motorerna jag just nu fastnat mellan är en 383 Mag stroker Mpi samt en 350 mpi. Strokern finns även i sötvattensversion, men går bort pga det höga priset och att behovet inte riktigt finns. 
    350 motsvarar motorn jag hade, vilket gav mig nästan 40 knop. Räcker ju egentligen men jag får nog lite bättre bränsleekonomi på 383 vid marschfart. Bägge motorerna är ju på gränsen för stora för alpha drevet egentligen. Prismässigt skiljer det 15 tusen men 350 måste ju kompletteras med sjövattenpump.

    Vad säger experterna?


  14. Installerade den nya idag. Märkte direkt vid start att det var motstånd. Skruvade ut alla tändstift och visst var det vatten i alla fyra cylindrar på styrbords sida. Dock inget vatten i oljan.

    Gissningsvis styrbords limpa/knä som gett upp. 

    Den gick runt på startmotorn utan stiften, men till och från lät det som om något nöp eller rasslade till. 

    Tror ni det går att rädda eller är det ny motor som gäller? 


  15. 1 timme sedan skrev kossor:

    Är som distanser så startmotorn får rätt ingångsläge, har för mig det fanns/finns tre olika avstånd. Men kan vara jag som svamlar är ju så längesedan jag var in i en us åtta.

    Jo förstod det, tror inte det satt eller ska sitta någon på min motor faktiskt. Hade jag haft det nu så hade ju kugget på startmotorn haft ännu svårare att få kontakt med svänghjulet. Men ska ringa och höra imorrn innan jag beställer nytt.


  16. 1 timme sedan skrev kossor:

    När du nu beställer ny, kolla upp det jag nämnde om shims om starten inte sitter rätt får du detta problem. I värsta fall sliter du ut startkransen, och då lär du ur med motorn. Men jag vet inte hur ny din motor är, när jag åkte cheva på 80 talet så på de motorerna satt det distanser så starten skulle hamna rätt, vet ju inte hur det är i ditt fall på din maskin. Och jag kan minnas fel, men frågar du dem på supporten då du beställer så vet nog de. Tänker som så att tidigare ägare missat detta.

    Ska kolla det. Motorn är från 05 men renoverad och istoppad 15. Såg inga shims när jag plockade bort startmotorn iaf


  17. Startmotorn ser ju iaf hyfsat fräsch ut. Lite slitage på kuggen men annars ser den ok ut. Däremot dåligt kablage och 90 amp säkringen var ju hyfsat ärgad. 
    Jorden från solenoiden såg rätt sliten ut också.
    Blir ny säkring och startmotor när jag ändå har plockat loss den. 

    4F6C8117-124D-41BC-B5DB-E8309D129A26.jpeg

    5FECB868-3A60-462B-A764-17C557572570.jpeg

    0C9A8664-30F7-41A7-A0D8-25E1A15792B4.jpeg

×
×
  • Skapa nytt...