Jump to content
Wednesday 07 June 2023

Seni

Medlemmar
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Seni

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Seni

  Båtplats

  Jag upplever att det är vid kraftiga vindar från syd-väst, +10 m/s. Det sitter förövrigt skyltar om att området är kamerabevakat, har dock inte sett några kameror.
 2. Seni

  Båtplats

  Hej, jag har min segelbåt där sedan 3 år tillbaka. Har inte varit med om eller hört om några stölder eller liknande. Dock är jag inte nöjd med platsen utan står i kö till andra. Det är väldigt oskyddat, rullar in mycket sjö och blåser. Sen kan vattnet stiga så mycket att du får vada från parkeringen till bryggorna. Det kan vara ganska strömt men det har inte inneburit några problem för mig. I övrigt så tycker jag hamnkapten och personalen på kontoret är trevliga och lätta att ha och göra med. Allt som allt så tycker jag inte att platsen är värd kostnaden men den duger gott i väntan på att hitta en annan.
 3. Seni

  Albin 79

  Hej, Här har du en handbok till båten om du inte hittat den redan (tog ett tag för mig, har själv en Albin 79). https://www.ballad.de/forum/viewtopic.php?f=1&t=300
 4. Seni

  List på fribord?

  Hej, Sitter här i mörkret och har försökt alla olika google-formuleringar jag kan komma på, blir tyvärr inte klokare. På vissa segelbåtar sitter det en "list" på friborden, min gissning är att den ska bidra till ett torrare däck och sittbrunn. Någon som vet vad den fyller för funktion och vad den i så fall kallas? Bifogar en bild på Najad 370 som exempel.
 5. Kanon! tack så mycket. Exempel 6 passar mig perfekt, ska sätta mig och ändra lite i schemat. Det som kvarstår då är hur jag kopplar via tändningen till generatorn. Enligt exempel 6 så är det bara en anslutning till generatorn. Någon som har koll på det?
 6. Hej alla, Jag köpte för tre år sen en Albin 79 med MD5a där elen minst sagt var ett råttbo med både nya och gamla kablar som inte längre användes. Jag har skjutit det framför mig då min kunskap om el är låg och systemet var fungerande men nu har de gamla batterierna gjort sitt och en ny batteribank är inhandlad. Jag tänkte att jag därför nu ska passa på att rensa upp och dra om all el och lära mig det här en gång för alla. Jag har arbetat utifrån ett schema från Skyllermarks och en del frågor har dykt upp: Plus och minus från solcell kopplas båda till D250. Eller minus till batteri? Minus från Smartpass går endast till D250, ej batteri? Kabeln som går till D+, går den självständigt direkt från Smartpass till generatorn? Samt är det den kabeln som skall gå via tändningslåset? Jordfelsbrytare på 10mA skall kopplas mellan landström och laddare samt jord till genomföring under vattenlinjen? Sen tänkte jag koppla lanternor, länspump samt VHF direkt på förbrukningsbatteri och övriga förbrukare på Smartpass. All form av hjälp, idéer och förslag mottages varmt. God fortsättning på er!
×
×
 • Create New...