Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

dts

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av dts

  1. Hej, har en Highfield classic 290 med en Suzuki 15hp fyrtaktare. Kommer lätt upp i plan med 3 vuxna men med 4 går det inte. Propellern är en 9-1/4 x10 och har även testat med 9-1/4 x 8. Finns det någon annan att testa som möjligtvis får upp den i plan, maxhastigheten är mindre viktig, eller är det för klen motor?
  2. Tack för tipset, efter många försök lossna den tillslut. Testade först såga ett jack från sidan och bända, då vi inte kom åt uppifrån, vilket inte fungerade alls. Fick lossa infästningen ovanifrån för att kunna komma åt. Sågade ett jack och slog ut den halvvägs med en huggmejsel, fick sedan såga ett nytt hack då det första inte dög längre. Även när den lossnat i ovankanten gick den inte att röra med handkraft. Nu måste vi bara få tag på en ny sprint
  3. Lyckas inte få loss sprinten(osäker på om korrekt benämning, se bild) som sitter i hjärtstocken för att hålla kvadrant och arm till autopilot på plats. Har, värmt med brännare, sprayat på rostlösning, bankat, dragit med tänger men inget har hjälpt och börjar få slut på idéer. Sprinten sitter väldigt tight i det urfrästa hålet så antar den måste dras rakt ut, lite beroende på hur djupt hålet är. Nästa ide är att skaffa två större låstänger än den vi har och försöka dra både uppe och nere samtidigt. Är långt från säker på det kommer hjälpa, så tänkte se ifall någon har en bättre ide. Båten är en Hallberg Rassy 39.
  4. Jadå, det var inga problem. Ögla runt masten på lagom höjd förankrad ner till bominfästningen. Från öglan rep till kranens krok någon meter ovanför masttoppen.
  5. Var vikten som vi trodde, med kranbil gick det enkelt. Tack för all hjälp.
  6. Skulle gissa på ca 16-17m, rullstor. Tyngdpunkten kommer fel om vi använder oss av spridarna, vill lyfta nästan mitt emellan. Orsaken är med väldigt stor sannolikhet hittad, återkommer ifall det skulle visa sig fel.
  7. Har bokat kranbil till nästa försök. 5 cm var en uppskattning i halvmörker, fören lyfter mer än aktern med tanke på mastens placering, antagligen där vi lade märke till det. Känner mig rätt säker på att det är problemet, tack för all hjälp.
  8. Fått svar från HR nu, ska bara vara att lyfta rätt upp, dock ska mast med stående rigg väga över 300kg vilket förklarar saken.
  9. Har gjort, väntar på svar. Finns ju en risk det är något någon tidigare ägare hittat på också, så vill ha så många idéer som möjligt inför nästa försök. Tänkte tyvärr inte på att ta bild, gör det till helgen. Stämmer att masten står på däck, kommer lyfta utan att använda fall vid nästa försök för att eliminera den risken.
  10. Har nyligen köpt en Hr39 Mk1 med vad jag förutsätter är oginalmast (Selden med rulle, står på däck). Skulle masta av för första gången häromdan, allt gick bra förutom att masten inte lossnade från mastfoten. Sitter ingen bult vad vi kan se. Använde oss av en elektrisk kran som klarar 300kg, kördes tills den inte orkade lyfta mer, båten höjdes även ca 5cm så lyftkraften borde inte vara något problem, snarare orolig för vi lyfter för mycket. Masten lyftes från mastfoten ca 1mm, i det läget går det att rotera masten fram och tillbaks ca 1cm, men inte dra den åt något håll. Ska göra ett nytt försök till helgen, har några väldigt långsökta idéer, men skulle behöva tips. Vi lyfte med kranen framför masten, endast förstag med rulle satt kvar(slappt vid lyftförsök), gör att masten lutar lite framåt, skulle teoretiskt kunna kila fast masten i mastfoten på något sätt, även om osannolikt. Vi lyfte i ett fall, skulle kunna vara att fallet gick ner till ett block som sitter fast i mastfoten inne i masten, även om väldigt osannolikt. Vi lyfte på kvällen så något dåligt ljus, tanken nästa gång är att dra masttoppen någon meter åt sidan och försöka se hur det ser ut vid mastfoten när den lyfter i en kant. Sista utvägen är att försöka skruva loss hela mastfoten, men tror inte heller det är så lätt, och massa onödigt jobb. Köpt av mäklare utomlands, och ägarna inte intresserade av kontakt, så väldigt omständligt att försöka få info den vägen om dom skulle veta. Tacksam för alla tips och idéer, tog tyvärr inte bilder, men gör det till helgen ifall vi inte lyckas då.
×
×
  • Skapa nytt...