Jump to content
Friday 01 March 2024

Batpeter

Medlemmar
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Batpeter

 1. Av praktiska skäl och närhet skulle jag vilja tanka min Volvo Penta D3 med GTL. Enligt Shell är det likvärdigt. Någon som har egen erfarenhet?:)
 2. Hej! Har tre batteri i båten, 1 ignition/engine, 2 AUX och 3 Heavy AUX. 1. Stänger alltid av när jag inte kör båten. 2 & 3 Stänger alltid av när jag inte är i båten, låter vara igång under hela hamnvistelsen dock och laddar alltid under tiden, använder till kylskåp, vatten/avloppspump osv. Jag ser att många andra har ström dragen till sin båt hela tiden. Kan det vara bra för batterierna om de laddas hela tiden, så som i elbilar? Om man stänger av batterierna genom huvudsäkringen, laddas batteriet ändå om jag kopplar in el från bryggan?
 3. Tack! Är det vanligt att låta kyl, frys och kanske fler saker(?) vara igång när man inte använder båten på ett par dagar?
 4. Hallå! Har ingen tidigare erfarenhet av större båt med flera kojplatser, kök, kyl, frys och defroster tidigare. När ni har båten i land, Vad låter ni vara igång när ni inte är på plats och vad är igång när ni är på plats? Exempelvis låter ni kyl och frys vara igång hela säsongen? Är det ofta samma batteri som är kopplat till motorn och laddas när man kör, som driver ex kyl/frys när man är ute ur hamn, eller laddar man batteri till vitvaror med el i land?
 5. Hallå Får min första inombordare nu, en Volvo Penta D3. Går den att tanka med disel från en bensinmack för bil, eller är det särskild disel i båtmackarna? Kommer ha hög förbrukning och ej "spara" disel i tanken.
 6. Hej Tittar på en 10m båt med en Volvo Penta D3 från 2018. Jag har ingen tidigare erfarenhet av inombordare. Jag vill helst låta båten vara i vattnet hela året och eventuellt kunna bruka den regelbundet under höst/vinter/vår, men främst ha den i för att kunna övernatta i båten i hamn även om vintern. Skulle vara tacksam om ni med erfarenhet och kunskap skulle vilja hjälpa mig att besvara ett par frågor. 1. Spontan tanke att ha en båt med Volvo Penta D3 i Öresund året om? 2. Hur kommer slitaget på motor och andra system påverkas av kylan och att ligga i under vintern? 3. Om jag vill bruka den under vintern, finns det enkel metod att konservera motorn på nytt eller alternativa metoder? 4. Era starkaste argument emot att låta den ligga i sjön 5. Era starkaste argument för att låta den ligga i sjön
 7. Har en utombordare, 6,5m som ligger på en 9m plats. Fören är förtöjd mot brygga och akter mot två pålar. Har problem med att aktern åker för långt sidleds in på grannarnas platser vid hård vind. Skulle gärna vilja korsa tamparna bak men motorn är för stor/hög. Tips på hur jag bättre kan förtöja?
 8. Se bild. Den delen som åkt under blixtlåset ska upp och ut genom blixtlåset, nu vill den inte ens gå in från undersidan. Eftersom delarna kedjans sidor blivit ihopsatta ojämnt hjälper det inte hur många gånger jag än försöker dra blixtlåset upp och ner.. Tips? Otroligt tacksam... 🙏😆
 9. Har lagt i en båt med Mercury 115hk utombordare. Dra mig baklänges sa jag när någon sa att det skulle bli minusgrader. Tyvärr stämde infon. Pratade med handlaren som sa att jag bör låta motorn vara nedfälld i havet så vattnet rinner ner. Har ni erfarenhet av detta? Klarar motorn ett par timmar med - grader per natt under ca 1 vecka? Ska jag låta motorn stå nedfälld hela tiden eller kan jag tilta upp den efter ex ett dygn? Då borde väl allt vatten ha runnit ner?
 10. Hämtat ny båt med fler funktioner än vad jag är van vid. Till höger om motorn finns ett hål som jag inte kan följa in i båtens hålrum och därför inte förstå vad det är för något. Vet ni vad som kommer ut där? Finns manuell länspump i båten, jag tänker att det kan vara utfart för den?
 11. Har för första gången en båt jag vill spendera tid i även med kapellet på, och det gärna så tidigt som möjligt på säsongen. Båten är en DC med ett högt kapell, längst upp på kapellet i sidorna finns lufthål. När vi är två eller tre vuxna i båten ett par timmar. Tror ni det kommer bli fuktigt på insidan då? Om vi är lika många på insidan och sätter igång en värmefläkt, kommer det bli mer/mindre fuktigt på insidan då jämfört med att vara utan fläkt? Om det blir fuktigt på insidan, hur ska jag då agera för att minska risken för mögel när vi går ifrån båten eller när vi är i den?
 12. Jag har nyligen uppdaterat båtmodell från gammal där batteriet endast användes till motorn till en nyare båt som har en lampa i ruffen och USB/12v kopplingar där jag kan ladda telefonen eller plugga in små kylskåp. Hur mycket vågar man använda dessa funktioner, dels när man kör och också när motorn är avstängd? Om vi ligger med motorn avstängd, vågar man exempelvis ladda två telefoner samtidigt eller ha ett litet 12v kylskåp inpluggat? Sen ska tydligen batteriet laddas upp igen när man kör? Jag har som ni kanske förstår låg kunskap kring el. Berätta gärna lite ni som är pratglada, eller länka till bra texter om detta. Skulle vara mycket tacksam för er hjälp!
 13. Hej! Har köpt en helt ny båt från fabriken som kommer stå inomhus över hösten och sedan läggas ner tidigt till våren/sen vinter. Det är en Bella, plats. Bör jag vaxa/polera/bottenmåla båten? Vad hade ni gjort innan ni la ner ett nytt skrov? Den ska stå i havet på västkusten.
×
×
 • Create New...