Jump to content
Friday 06 December 2019

Perrr

Medlemmar
 • Content Count

  39
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About Perrr

 • Rank
  Fänrik

Profile Information

 • Location
  Malmö/Lund

Mina båtar

 • Båtens namn
  Beason 31

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Okey, hittade oxå Biltemas "Antifrostvätska" https://www.biltema.se/bat/vvs/toaletter/toaletttrengoring/antifrostvatska-3-l-2000040541 (160kr för 3l, men innehåller 90% samma sak "Propylen glykol"? ca 50% dyrare) Förmodligen är det 50% dyrare, bara för att det står "marint" på etiketten, annars samma sak. Var samma historia med deras motor olja (fanns vanlig motorolja, samt sk marin motorolja, samma viskositet, men den marina kostade nästan dubbelt så mycket). sy_Alice: Bilema har något som kallas kemtoa oxå (vet inte skillnaden mellan det och torrtoa).
 2. 'Okey, tack Lintott! Där fick många ledtrådar (i mitt skatbo) av givare sensorer.. På tal om ritning, se http://www.beason31.eu/ (av någon annan Beason31 ägare, tidigare modell dock, men akterskrovet samma) Där trappan slutar, i höjd med diskho brädan, ungefär där är sittbrunnsgolvet, och är taket för det mystiska utrymmet vi har dyftat om.. godnatt
 3. Jag har googlat efter ritningar till detdär utrymmet under sittbrunnen, men inte hittat något tydligt. Trodde flertalet 31fots båtar hade detta utrymmet, men okey Beason31's sittbrunn är något högt uppe. Jag kommer inte åt, och kan inte kontrollera hur ev rutten dendär väggen (mellan maskinrum, och kölrummet) är. Det ligger en plywood-skiva ivägen (som golv), som jag enbart kan luta, inte plocka ut. Och jag är ganska lång (183), ca 70kg. Det är för svårtillgängligt utrymme där nere hursom. Anv det enbart som förvaring av sittbrunns-bord atm (se attached 1). Men antar att någon 70l eller 140l IKEA-kasse med sällan anv prylar oxå kan passa där nere, fårse.. Jag försökte tömma utrymmet för hand med hink och svamp idag, fick kanske upp 1/2 hink totalt (ink bakom s-drevet i motorrummet). Var nog endel vatten kvar när jag gav upp, men hällde ner (nyinskaffad) propylenglykol (smakade mycket bättre än det jag anv tidigare, trotts att det var samma dunk, smakade som slibbig konjak, men måste innehållit kräkmedel dock). Blev några skvättar lite här och var.. (kölen, motorrum, vask, golv,, Fråga: varför får man inte blanda propylenglykol och etylenglykol?? Jag har lokaliserat 1 rutten bräda på min båt (delvis inplastad), i akterluckan, 1a brädan som rorkulten går igenom. Vattnet kan dock ej komma in ifrån rorkulten på min båt, löper i ett rör som löper upp ovanför vattenlinjen. Det vatten som ev samlas är nog ifrån otätade luckor i sittbrunnen (skumgummi som skulle ha tätat har glidit ifrån, satt sig på sniskan.. Ev skulle avgassystemet oxå läcka (löper där nere). Någon av stöttorna hade viss (obetydlig) repa på längden där nere, kan ev vara ifrån något annat, än såg eller vinkelslip. Tobad, jag inte har tillgång till vinkelslip.. kanske ska fråga föregående ägare om det... Kanske bör fråga honom hur man tar ut loggern oxå, se attached 2 (tyx vara inplastad), samt så sitter det en koaxialkabel bara ner på styrbord sida i Mast-höjd (men inget utvändigt), kanske kapad åskledare (attached3)? Eller ekolods-sensor kanske, har något annat som ev var en sådan, inget utvändigt heller (attacked4)?
 4. Det utrymmet under sittbrunnen, på Beason 31 båten. Jag hade endel vatten där när den låg i sjön, attachar bild. Jag har inte varit nere där på ett tag nu dock.. Men noterade häromdagen att jag har vatten bakom s-drevet i motorrummet (vilket ligger nära, pga av en dåligt plastad vägg där nere antar jag, se bild). Har ifs (manuell) länspump för det utrymmet, men dono den bara pyser.. Jag kommer nog hälla lite "glykol" ner dit imorgon. Jag har anv "glykol" i avloppet, vattentanken, samt körde motorn 50% glykol oxå, -vilket är ungefär all min vinterpreparering jag gjort för båten. Vet man ska undvika spilla olja eller Diesel på motorn, en doft som osar oerhört (illa) när motorn blir varm. Men undra om glykol stinker? Har Biltema slutat sälja propylenglykol? (det som även anv som livsmedel) Jag undrar hur den smakar. Har för mig jag anv en sådan dunk (som råkade ligga i båten), den var grön kork och etikett, men vätskan var blå (och smakade för beskt), strange.. På tal om mantågsstöttor, hälften av mina fötter var halvt uppsågade, gick att kila in en mejsel, så de gick att separera. Lyckades inte få ut någon av de övfriga hälften, dvs 4st som inte var delad. Attachar bild. Vet inte hur jag ska dela kvar varande, utan att skada stången?
 5. Anar jag viss agresion? Eller ska "jag" undvika fyrar?? Blir det varmt nog, lär bla aluminium stål mm brinna bra (dock varmare än 800c.. Alltså ska till syre, vilket bla finns i skumgummi...
 6. Wut, vet kretskort (till elektronik) är gjort av glasfiber, samt epoxy. Vilket brinner dåligt! Skumgummi däremot.. Skumplast (frigolit) är billigare än skumgummi (samt avger nog inte lika mycket energi vid förbränning?), brukar bla anv ingjutna i betongmodulhus..
 7. Jajo jag har sett att flertalet tips på "isolering", är med liggunderlag, jag vet dock inte hur brandsäkra dessa är. Och man anv "kontaktlim" för att sätta upp det, förmodligen det kletet som sitter där redan (nästan omöjligt att få bort, men fanns någon tråd på detta forumet om "kontaktlim" oxå ). "Wallasvärmare" är gas eller fotogen driven? (Stor fin brasa om den strular, med all skumgummi -isolering). Men nu finns skumplast (typ frigolit) på sina ställen bakom 70tals-ruggmattan på min båt, de kan ev vara av pvc -plast (dvs mer brandsäkert)? Vet inte, men varför inte ha skumplasten (frigolit) inplastat i skrovet?? Så båten även flyter om den blir helt vatten fylld oxå.. -för mina madrasser/dynor kommer inte vara behjälpliga som flytelement (är öppna celler). Gissar att frigolit lagret måste vara minst 3cm tjockt (-säg på ca 20 m2, för att ungefär kunna bära 3.5tons kölen) Vanligen behövs luftspalter vid isolering av hus, för att motverka kondensering. Men på båt? Gör man det för tjockt, med massa olika lager, kanske framtida läckage, eller sprickor i skrovet blir svårare att lokalisera. (kanske man redan idag har svårt att skilja mellan kondens och läcka dock..?? Varför fixa något som funkar, måste man fixa toan på land? Och Dieseltanken på land oxå?? (okey, bra om det inte finns textilier i båten som drar till sig doften) Jag hade främst tänkt ordna med mast och botten, nu under vintern. Annat som Gelcoat, segel, sprayhood, usla vattenledningar, elledningar mm. Kan göras lite efterhand i vattnet oxå tror jag. (kanske ska jag vänta med isolering oxå.. så man vet var kondensen lägger sig?) Jag har elastiska band i aktern, men de är atm illa varvade med vanlig presenningsrepa. Kryper in där jag har badstegen.
 8. BSven = Bull Shit Ven? (Ven en av få destinationer jag seglat till i havet, Öresund. Kan fortfarande se min kompis dansa pga han stod på ankarkättingen.. Kan notera att rutorna på 1a bilden är gulnade, ska till Gelcoat med det 3 o 4e. Prylar.. Fråga: skulle man inte kunna ha solceller på freeboarden (alltså på skrovet ovanför vatten linjen)?
 9. Wut näe, epoxin stelnar möjligen snabbare när det är varmt, men det är inte så bra om du vill lägga på fler lager senare. Fö bra om den torr ifrån vatten (kan annars bli bubblor/fickor i plasten och orsakar osmosis i polystyren-plast, -men nu är det epoxi?) Fråga: vaxar du den plywooden? hur fick du till dendär böjen??
 10. Näe. Ett fåtal har lika rostig, eller rostigare vagga. Tycker jag. Ställde madrassen på högkant, över ett 500w element, samt blåst en 1000w värmepistol mot den, i säg 12t under 2-3dagars tid nu. Tyx vara torr nu. Detta gjorde jag i båten, för annat var blött oxå. Tycker värmeisoleringen av hytten är dålig. Tror/uppskattar att med all dessa värmekällor, blir det knappt över 20c varmt inne i hytten, var ca 8c ute. Båten håller alltså värme dåligt! Tycker ett 500w element ensamt borde kunna värma ett så litet utrymme, gott och väl, säge så det åtminstone är 20-40 graders skillnad ifrån utomhus. Jag kommer nog isolera om i hytten, börja med min förpik (som varit (mer) fuktskadad). Vet "Sailrite" har otaliga fixar -videos på youtube, här är 1 om isolering : (tror jag sett andra "Sailrite" isolerings videos, med andra material?) Besiktningsman? wut, vad kostar en sådan. Jag har bara snackat med vemsom som gått förbi, samt på detta forumet. Om toa.. skaffa potta, hink, eller gör dina behov direkt i havet. (jag har ifs toa, men planerar inte anv den, luktar sur piss svavel därifrån ibland, nog något dålig tätning, dono, men matolja hjälpte) Jag har fått anmärkning på min presenning som jag precis har fått upp. Är för tunt material, samt så ska det finnas någon form av gummibitar för repen, så de inte tycker sönder öglorna (förstod inte riktigt)? attachar bild. (har ju satt det så att repen är mer spända, än presenningen).
 11. Näe verkar inte finnas någon stötta att låna. En fixare vid min addr, föreslog att man lutar en stock, och tar bara ner vaggans stötta en liten liten bit, en i taget. Själv har han en Monsun, och den står tydligen av sig självt. Dock lång tid tills målning av botten nu, fårbli till till våren, lång tid att tjata tills dess. ! på tal om mantagsstöttorna, jag har haft läckage. Har tydligen läckt in vatten genom de 8 bult hålen, nu 2-3 dagar. Var 5+ liter vatten i kölen, ända madrassen jag lämnat i båten är blöt, manualer oxå blöta, samt 70-tals ruggmattan som anv som isolering bakom söfforna, oxå blöta.. Hade bara tejpat över hålen med silvertejp, flertalet var lösa idag. Satte idag tillbaka bulten, samt geggade hålet extra trångt med vanlig frystejp. Samt så fick jag (hjälpligt) upp presenningen. Fråga: Hur torkar man en madrass? Fråga2: Vilken fogmassa kan man anv vid bultar och beslag, för att förhindra läckage? (hört att silikon är dåligt?)
 12. hittade 1 bild (ifrån en sida om osmosis http://ks.ownit.nu/IF/if_osmos.htm ) Kan man inte ställa en Beason 31 så? Eller hur målar man under vaggans stöttor??
 13. Funderar på min rostiga båtvagga. Kan man anv kätting och sätta i vaggan? Tror jag sett det på bild någonstans. (vad fästes de då kättingen på båten, relingen är ju aluminium, kommer ge vika för 100+kg, såvida momentet inte sprids ut.. men isåfall kan man ju anv rep, som kanske håller för 100-kg (men ha flera st...? Fråga: Hur målar man båtens botten under vaggans stöttor? (lånar man extra stöttor, kättar båten eller vad??)
 14. Japp, bra utan mantågsräcke, tror jag. 1 mindre sak som hindrar vinden och hindrar en själv från rörelse. Jag har varit vindsurfare, undra hur det skulle sett ut med mantåg på en surfbräda... lol Undra nu bara hur man täpper igen det hålet (där bulten satt), säge semi permanent (så det enkelt går sätta dit igen (om och när) man vill sälja båten. Kanske räcker med gelcoat, klen plast som man borrar enklare? För att ev också lägga grundplast (glasfiber o polystyren), krävs att man slipar upp glasfiber runtom?? Funderar fortfarande på din senaste bild, det går att skymta en vit presenning. Men du hade ju varit i Hjo och skaffat aluminium tält? Btw, själv hittade jag ett antal aluminium-profiler i metalskroten, vid min landplats. Se attached photo. Tog flertalet av dom bitarna, samt alla beslag (brukar vara ganska dyrt med 4040 aluminium profiler, säge 300-400kr/m) Går skruva ihop tillnärmelsevis vilken form som helst (därav duglig vara till semi temporära säge löpandeband, fabriksautomation,, meh jag atm enbart gjort så man kan göra en stång som är 4x2.4 meter atm, behöver minst 10m, tänkte bara lägga 1 stång mellan stagen (som lyfter upp och lutar presenningen över däcket). Skulle man ev kunnat anv masten till, såvida klubben inte vill ha dessa på annan addr?
 15. Jag fick av alla mina mantågsstöttor idag. Fick av de sista skruvarna mah rörtång. Stämjärnet/Dorn som jag hade slipat till, var inte bättre än den multiverktysfilen, snabbare sne, samt trubbig. Trodde det var bra stål i den, var det tydligen inte. Stången sitter kvar i foten, meh.. sy_Alice, senaste bilden du postade, alltså plana skruven på mantågsfoten, det är en bult, finns en mutter under den inne i hytten. Enklast att ta av muttern först, annars kommer den tillsist bara snurra runt runt, utan att komma någonstans. Samt, var det inte du som hade ett aluminium täckställning ifrån Hjo?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy