Jump to content
Saturday 18 May 2024

ande-66

Medlemmar
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by ande-66


 1. 55 minuter sedan skrev guestsson:

  @Pilletant447 Vet inte, kan ha  varit så sedan slutet av 50-talet då dessa raka fyror konstruerades.

  Ganska vanligt på Merc 2-T. 3-cyl är lika.

   

  @ande-66 Har aldrig gjort detta själv, men det bör inte vara så svårt. Det största problemet lär vara att få ur skruvarna. Du måste säkert värma dem så att aluminumoxiden som hoggar skruven krymper. Just därför kan det vara läge att lämna bort.

  Vill du testa själv skulle jag köpa en av dessa brännare som kan ge höga temperaturer, men värm med måtta och bara på skrukskallen. Aluminium har låg smältpunkt. Alternativet är att gå på lite med en elsvets/motsv. på bultskalarna och sedan räkna med att byta dessa. Det är säkert rostfria med tumgänga så du hittar dem inte i järnaffären. Ett annat problem är att plåten är utgången som reservdel och måste kanske byggas upp igen. Problemet är vanlig, så det kanske finns beskrivet på youtube i bästa fall.

   

  Ta för säkerhets skull ett kompprov först. Det är osannolikt att vattenläckaget även ger dåligt komp men med dåligt komp kan man ju ta beslutet att motorn ändå gjort sitt. Den är ju trots allt 40 år.

  Tackar för utförligt svar, tror det blir att jag lämnar in den ändå. Ska se om jag lyckas hitta någon plåt också :)


 2. 1 timme sedan skrev guestsson:

  Ett ganska vanligt problem med dessa är att "avgasplåten" 21 korroderat så att vatten tar sig in via avgasportarna.

  https://www.boats.net/catalog/mercury/outboard-by-year/mercury-outboard/1978/1050528/end-caps-manifold-and-exhaust-covers

  Topplock saknas, så någon topppackning finns inte. Det finns en yttre kylmantel, så det kan läcka vid tändstiften, men bara ut innanför kåpan, inte in i cylindrarna.

  Tack för tipsen, jag har läst i en annan tråd för ett par veckor sedan om just det "guestsson" beskriver med en avgasplåt som vittrat sönder. Det löste problemet för den personen som oxå hade hittat vatten i cylindern. Då till min fråga igen: Är det svårt att byta själv?


 3. Hej hoppas jag kan få hjälp här.

  Jag har en mercury 500 från sent 70-tal tror jag var ej kunnat kolla detta. Problemet är att på sistone orkar den ej varva ur riktigt. Fick upp den i ca 28 knop när jag köpt den för 3 år sedan men nu orkar den ca 20 knop, fick rådet att byta tändstift samt slangen med bränslepumpblåsan då det var lite sprickor i den. Den blev lite bättre då och orkade upp till 22 knop. Dock känns det fortfarande att den inte orkar det där sista..

  När jag bytte tändstiften så såg jag att de 2 nedersta hade vattendroppar på sig, tror inte det är ett bra tecken. Är det något som har med saken att göra och kan man åtgärda ett sådant fel själv? Har aldrig skruvat i motorer så frågan är om det kan vara värt att lämna på verkstad? Gillar ju båten för övrigt..

  43357839_10209389578936423_2858149178977026048_o.jpg

×
×
 • Create New...