Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Nifti

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Nifti


  1. Har verkligen försökt komma ner i hålet för att låssa de två inre muttrarna men är alldeles för stel för att lyckas. Skulle jag komma ner blir jag nog kvar där tills någon sågar upp luckan.

    Skulle maskindiskmedel och varmvatten lösa upp geggan eller finns det något annat medel som fungerar bättre?


  2. Tanken sitter i en Albin cumulus och är kanske aldrig rengjord. 
    Helst skulle jag vilja plocka ut tanken för att kunna göra den ren men det är helt omöjligt. Kan inte nå bultarna som håller den på plats.Montera en manslucka på toppen av tanken är också ogörligt.

    Funderar på att fylla tanken med något kem som löser upp geggan kanske maskindiskmedel och varmt vatten men hur får man sedan ut det sista vattnet från bottnen? 
    Eller föra ner någon form av borste fäst på en borrmaskin genom tankröret och sedan skölja ur tanken med.diesel.

    Skall låna en inspektionskamera med böjlig arm för att kunna se hur det ser ut i tanken.

     


  3. Bifogar texten om annorlunda Lazy Jack

     

    innlägget om annorlunda Lazy-Jack är skrivet av Björn Green

    \"LazyJacks är mycket bra för oss som cruisingseglar !
    Eftersom vi hissar storen parallellt med masten så är det optimalt att LazyJacksen åxå är vertikala: Alltså har jag dragit mina 3 par från olika ställen på dirken o rakt ner till en klen lina som är spänd under bommen. I denna lina sitter åxå de 5 beslagsbanden permanent fastknutna. När jag hissat på så släcker jag ju på dirken, o därmed även automatiskt på LazJacksen. De består av 2 mm persiennlinor som inte stör seglet nämnvärt. De nöter på bomkapellet, men inte på seglet. Detta arrangemang har jag använt på vår Vindö 40 i 17 år. Trasslar aldrig vid bärgning, vid påhissning bör man ligga inom 30 - 40 grader från vindögat. Funkar ännu bättre sen vi fick genomgående lattor.
    Som dirk har jag en 8 mm försträckt 3slagen Marlow, så att den håller att lyfta MOB med åxå.
    Björn.\"


  4. Funderar på att installera en lazy jack.
    När jag letar runt på nätet dyker det upp något om tre par linor parallellt med masten som går mellan dirken och en spänd Lina under bommen. Skall enligt uppgift fungera så att när man spänner dirken spänns linorna och alltså slackas när man lossar dirken. I den spända linan under bommen är banden till att surra det revade seglet fastsatta.

    Är det någon som provat detta och isåfall har lite mer information om funktion och installation?


  5. Har fått för mig att man via en ais sändare/mottagare skall kunna se andra båtar på tex Navionics- appen som man installerat på en iPad eller Anroidplatta. Antar att man behöver koppla det via något interface eller kanske direkt via blåtand.


  6. När ni isolerar skrovet med tex. Liggunderlag rensar ni då båten helt från inredningen först och sedan klär hela skrovet. Vad klär ni sedan isoleringen med.på väggar och tak?

    Några andra förslag på vad man kan använda som isolering för att höja temperaturen och minska kondensen?


  7. Nu är det dax att köpa min första segelbåt. 

    Har mycket liten erfarenhet, kommer att segla mestadels själv. Tänker mig lite längre turer. I början lär det väll bli runt Skandinavien.

    Känns som man kan få mycket för pengarna om man väljer en Maxi 77 eller Albin 78.

    vad säger ni om dessa båtarna. Några andra förslag som skulle kunna passa?

×
×
  • Skapa nytt...