Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

A23

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av A23

  1. Jag är ny med inombordare och har just bytt vattenpump, anod och termostat i en Yanmar 1gm10. Packningar till impeller, termostat och anod är ju gjorda av något slags papper på Yanmar 1gm10 och på många andra motorer också vad det verkar. Hur fungerar packningar av papper? Antar att de fungerar bra med tanke på att Yanmar säljer dem i original? Varför använder man sig inte av någon sorts plast eller gummi? Borde man använt någon slags packningslim eller något annat? Jag bara satte packningen på sin plats och skruvade åt rejält. Något mer man borde ha gjort? Tacksam för svar.
  2. Decathlon har sjukt billiga vattentäta kläder. Jag har inte köpt regnställ där, men har iaf inte haft några problem med andra grejer jag köpt därifrån hittills. Om man googlar kan man hitta sidor som säljer gammalt militärmaterial väldigt billigt. Både begagnat och oanvänt. Det kan nog vara bra grejer för mycket lite pengar, men man får leta och eventuellt chansa lite. Extra långkalsonger eller tights är bra att ha om det är dåligt väder. Funkar under vanliga byxor om det är kallt men torrt, och under skalbyxor. Tar ingen plats varken i packningen eller på kroppen.
  3. Mitt filter sitter med skruvsidan uppåt, så plastpåse kan nog fungera. I ditt fall, med skruvsidan nedåt, förstår jag att det inte går!
  4. Jag gjorde nyss mitt första byte av olja och filter med den enkla handpumpen som Mackey skrev om. Lite mer än en liter var det, och det var inga problem. Motorn var rejält varmkörd så det var inte mycket svårare än att pumpa vanligt vatten. Nästa gång ska jag vara mer noggrann med att placera ut trasor under oljefiltret innan jag skruvar bort det, eller trä en plastpåse runt det innan jag skruvar, för det var ganska mycket olja som läckte ut ur filtret.
  5. Ja, mitt intryck är att de som långseglat i regel rekommenderar att ta med sig massa böcker, film, etc. Jag älskar att bara sitta och ta in naturen, men inte all ledig tid tre veckor i sträck. Min favoritunderhållning till sjöss är podradio, mycket just eftersom man kan titta på havet och naturen samtidigt, eller underhålla en motor, diska, laga mat, städa, osv. Att ha uppkoppling hela tiden och en ständigt plingande telefon har aldrig varit tanken eller trådens tema. Det skulle inte heller jag vilja ha på en sådan här resa (särskilt inte när man vet att varje pling kostar en 1 dollar/MB!). Kanon med alla tips, jag får kolla in SPOT och Inreach, och möjligheterna att hyra utrustning, eventuellt i kombination med kontantkort. Och framförallt ladda upp med en massa poddar innan avfärd.
  6. Oj, så pass. Då får det nog vara. Man kan ju som Silverfox skriver hämta en del program innan man ger sig av. Hur är det med att skicka korta textmeddelanden till sina anhöriga, finns det någon billigare lösning där? Mackey: Har du samma inställning till böcker, eller har det att göra med typen av medium? Personligen uppskattar jag att kunna ta del av samhället och kulturen, som också är en del av verkligheten, även till havs. Dessutom kan man lyssna på radio och segla samtidigt. Men alla är olika.
  7. Hej alla långseglare, Jag ska eventuellt följa med som paying crew över Atlanten. Därför undrar jag om det finns några hyfsat ekonomiska sätt att kunna ha tillgång till internet ute på havet? Användningen för mig skulle i princip bestå av att ladda ner podcasts till telefonen (kanske en 50mb fil per dag) och att skicka något kortare textmeddelande om dagen. Men det kanske är smidigare att göra direkt i en satellittelefon än att göra via internet? Hur som helst ska internet in i en iPhone, inte in i en dator. Är det bara satellittelefon som gäller, eller finns det andra sätt? Har någon här erfarenhet av internet via satellittelefon? Vilka saker finns det att tänka på och vad kostar det? Vad är det billigaste alternativet? Tacksam för svar, A23
  8. Ja, då borde det ju vara enkelt och kladdfritt att tömma filtret i alla fall. Mer knepigt att byta det - jag har ju ingen aning om vilket märke det är eller ens om det säljs längre. Hoppas att det går att rengöra på något sätt! Hur gör ni andra? Köper ett likadant som ni redan har och byter ut?
  9. Tack för svar! Ja ingen glaskopp är ju synlig i alla fall. Märkligt. Jag kanske får skruva isär filtret. Eller skruva på den vita förskrivningen och se vad som tappas ut. Okej, förfilter alltså. Finns det förfilter som inte har en vattenavskiljande funktion? I så fall kanske det är ett sådant? Nej det finns inga fler filter innan bränslepumpen. De filter som finns är det på bilden samt finfiltret efter bränslepumpen.
  10. Ja precis, efter dieseltanken men innan pumpen som går till finfiltret!
  11. Upptäckte den här prylen i Yanmardieselns motorrum (se bild) och antar att det är ett förfilter till dieseln. Någon som vet hur man ska underhålla ett sådant filter? Ska det bytas? Rengöras? Köpte båten det här året och vet inte vad tidigare ägare gjort, så det kan vara många år sedan filtret fått någon uppmärksamhet. Vad är det vanligaste namnet på dessa filter? Har sett många varianter, bland annat vattenavskiljare, förfilter, grovfilter. Tack på förhand
  12. +1 på kortisontabletter som nämndes ovan, tex betapred. I alla fall om man har långt till sjukhus. Tror att brist på solskydd är det som allra flest dör av. Man tänker mindre på risken att bränna sig på sjön där det ofta blåser och är lite svalare.
  13. Vi (2 pers) gör två pressokannor på morgonen och häller upp den ena i varsin tät termosmugg med snäpplock som man kan dricka direkt ur. Då har man kaffet klart sen när man är på sjön och man behöver bara koka vatten en gång. Minimalt med disk och man slipper hälla upp kaffet i en mugg. Bra på kryss, man kan bara stänga snäpplocket när det är dags att slå.
  14. Jag har bara kollat snabbt på blocket och sailguide, men jag tycker det ser ut som att Sunwind 26 är så pass dyra att en för max 40.000 antagligen kommer vara i dåligt skick. Man kan såklart ha tur och hitta riktiga kap såhär på hösten. Men om du inte hittar en Sunwind 26 i bra skick, så är mitt råd att hellre köpa tex en IF, Albin Viggen, Amigo 23, Misil 2, eller annan billigare men välbyggd modell som är i riktigt bra skick. Hellre en Misil 2 i riktigt fint skick än en uselt skött Sunwind.
  15. Det är inte särskilt svårt att lära sig att segla på egen hand. Inte allt det andra praktiska som kommer med båtägandet och att vara på sjön heller. Särskilt inte om man närmar sig 50, då man har livserfarenhet. Jag lärde mig själv som 18-åring och det gick bra. Vill du segla själv så välj en båt med fallen neddragna till sittbrunnen och särskilt rullfock. Och en pålitlig motor. Jag tycker även att lazyjacks är skönt att ha när jag seglar själv. Och någon bra förvaring i sittbrunnen för vatten, kaffe, osv. Man kan tex sätta upp en fallpåse om det inte finns något bra fack. Har ingen erfarenhet av Sunwind 26. Den är inte särskilt stor vilket är bra för en nybörjare, även om det finns många ännu mindre och lätthanterade båtar. Jag tror nog ändå att det kan vara värt med ett visst mått av utrymme (vilket är lika med mer komfort) även för en nybörjare. I alla fall om du inte bara seglar solo. Segelbåtar är billiga nu och man får väldigt mycket för pengarna. Särskilt underhåll, uppgraderingar, renovering, etc har man väldigt lite tillbaka för som säljare. Köp därför en båt i bra skick. Att köpa en risig båt och rusta upp kostar väldigt mycket mer än att köpa en fin båt från början. Hade jag varit nybörjare hade jag köpt en båt i bra skick, med fallen neddragna till sittbrunnen, rullfock, och en bra motor. Har du en ungefärlig budget? Hoppas du gillar seglingen!
  16. Det fick bli att ta ur termostaten. Tömde först motorn men ville vara helt säker, även om det säkert är så som många säger att det inte behövs om man tömt motorn. Båda de sakerna var ju enkelt gjorda även för en som aldrig haft inombordare förut så det är som ni skrev här ovan, ingen poäng med att värma vatten. Bakom termostaten var det helt rött av rost och ojämnt av korrosion. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på allt saltvatten som passerat där. Hur orolig bör man vara för det tycker ni? Det som är bakom termostaten är "mixing elbow" där avgaserna blandas med vattnet, och så själva avgasslangen som leder ut ur båten.
  17. ChristerN: Du har rätt, det är inte backar jag tänker på utan stora stapelbara plastlådor (med egengjorda hål). Tanken är i princip att skala upp durkslag+hink eftersom att kalciumklorid och plastlådor ändå är så billigt. Bhemac: Aha, är det för att få luften i rörelse så att mer av den fuktiga luften kommer i kontakt med kalciumkloriden? Eller har du in luft utifrån?
  18. Eftersom kalciumklorid kostar ca 150 kronor för 25 kilo, är det ju enkelt och billigt att ställa in flera väldigt rejäla hemmagjorda "torrbollar" i båten. Om man inte har tillgång till el och därför inte kan köra en elektrisk avfuktare, skulle man ju väldigt enkelt kunna göra torrbollar med hjälp av en lödkolv och stora stapelbara plastbackar. Jag tänker ca 5-10 kilo kalciumklorid i varje och med stora uppsamlingskärl. Totalt 25 kg kalciumklorid i båten som samlar fukt. Sedan tätar man och stänger. Hur väl fungerar detta tror ni på forumet? Jag har själv en liten båt och extra utrymme hemma så jag har tagit hem allt som inte sitter fast i båten, men det känns ju ändå fint att ha det torrt i båten. Hur gör ni andra som tar hem allt från båten, gör ni något för att motverka fukt eller tycker ni det räcker med att ta hem alla lösa grejer?
  19. Just det, då borde man även kunna värma säg 5 liter vatten på båtens kök, blanda med 5 liter glykol, och sedan köra igenom den blandningen? Då borde man ju ha 10 liter 50/50-blandning som är ca 55 grader varm, och yanmars termostat ska öppna vid 42 grader och vara helt öppen vid 52 grader. Vad tror ni om det? För mig vore det ett väldigt enkelt alternativ.
  20. Tack för alla bra tips. Jag hittade en servicemanual till 1gm10 och flera andra modeller. Mycket mer och detaljerad info än "operation manuals". Över 400 sidor med allt man kan tänkas vilja veta om sin Yanmar. På samma sida kan man även söka efter manualer till andra motorer. https://www.manualslib.com/download/791391/Yanmar-1gm10.html
  21. För mig som aldrig meckat med en inombordare tidigare, tror du att det går enkelt att tappa motorn på vatten? Finns det en avtappningsöppning någonstans nedtill på motorn eller så? Det låter ju som det bästa alternativet. Passar också på att fråga, är du säker på att glykolblandningen tar sig in i hela motorn bara för att motorn är tom på vatten? Jag menar, sitter det en stängd termostat emellan delar av systemet kanske den inte släpper igenom glykolblandningen ändå, för den är ju inte varm och öppnar sig väl inte? Försöker förstå detta... Lonelybird: Sådant händer, orden sötvattenkylning och sjövattenkylning ser väldigt lika ut i text! Tack för engagemanget
  22. Rödhamn är fantastiskt. Fin ö med bra badklippor, trygg hamn, nybakat bröd, och ett gratis och ovanligt bra historiskt museum över livet i skärgården och för de som bemannade radiofyren. Kan också rekommendera västra hamnen. Mysigare än östra, och med en mycket bra restaurang. Att det skulle vara skvalpigt pga finlandsbåtarna som jag läst på några ställen har jag svårt att förstå, de kommer in långsamt och stannar en bra bit innan fritidsbåtarnas bryggor i västra hamnen. Promenaden till stan är bara ett plus efter allt sittande i sittbrunnen. Ska man bunkra mycket i stan så är det såklart en fördel att ligga i östra hamnen.
  23. Vi åkte över i slutet av juli, och slapp dimman! Blev inte heller kontrollerade på något sätt. Vägen vi tog var Söderarm- inloppet vid Nyhamn och vi höll oss rejält till styrbord om farleden. Enkel och trygg etapp, men vinden svek så vi fick gå för motor största delen av vägen. På tillbakavägen seglade vi Marhällan - Söderarm pga att det var den kortaste vägen för oss som låg i Mariehamn och skulle till Söderarm, men då korsade vi yrkestrafiken lite märkligt så det skulle nog vara en sämre väg vid dålig sikt. Vi fick faktiskt lite nytta av I-AIS på mobilen på tillbakavägen, eftersom den hjälpte oss att avgöra kursen på en färja från Viking Line och vi insåg att vi inte behövde ändra kurs. Den hade sett oss så det var ingen fara, men skönt att veta. Jag tyckte Åland var ett perfekt resmål för den som seglat runt i ytterskärgården några år och vill prova något som är nytt men ändå enkelt, nära och som inte kräver allt för mycket förberedelser jämfört med att segla i ytterskärgården. Fantastiskt fint på Rödhamn och i Mariehamn, och en alldeles lagom överfart som känns spännande, men inte allt för spännande!
  24. Jag ska vinterkonservera en sjövattenkyld Yanmar 1GM10 inombordsdiesel, och har tänkt köra igenom en glykolblandning via motorns kylvattenintag. Jag är dålig på motorer men har förstått att en termostat måste öppna för att blandningen ska gå genom hela motorn. Mitt problem är att jag inte begriper hur jag ska få termostaten att öppna, och hur jag ska veta om/när den är öppen. Båten kommer ju att stå på land så det är svårt att köra motorn varm då jag får köra i friläge. Dessutom måste jag släpa bort en himla massa vatten från avgasröret om jag ska köra längre perioder. Eller är det så att termostaten öppnar fortare än vad jag tror på sjövattenkylda motorer? Hur gör ni andra som har sjövattenkylda dieslar? Tack på förhand /A23
  25. Har också varit med om att Erlandssons i kungens kurva haft stängt trots att det stått på deras hemsida att de skulle ha öppet. Kommer ringa nästa gång och dubbelkolla först.
×
×
  • Skapa nytt...