Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Peka67

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 024
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Peka67

  1. Du har helt rätt ang. kackerlackor och deras ägg som ibland gömmer sig i kartonger. Många seglare brukar packa om "torrvaror" innan man tar om bord dem på båten. Problemet med konserver är att de rostar, vilket tyvärr efter en tid gör att det bildas hål vilket får innehållet att ruttna eller rinna ut. Ambitiösa besättningar brukar ta bort etiketten och lacka konserver innan man stuvar. Andra väljer att regelbundet kontrollera sina förråd med konserver.
  2. Nej, vad roligt. Hur långt har ni kommit och vart är ni på väg?
  3. Ett litet tips som man kan ha i åtanke är Cherbourg i Frankrike. En stor fördel är att hamnen går att angöra när som helst på dygnet, oberoende av tidvattnet. Vidare finns det en stor skyddad yttre hamnbassäng med två inlopp. Vilket gör att man i lugn och ro kan hantera seglen utan allt för mycket störande vågor.
  4. En båtmodell som du kan få för ca 10-15t är Jasmine 25. Den designades för havssegling och har många bra lösningar i förhållande till storleken.
  5. Mitt tips är att titta på en RB 98 (32fot) mycket rymlig invändigt med fina seglingsegenskaper. Djupgående 1,75m, det finns just nu två stycken till försäljning på blocket (260t och 345t).
  6. Alla är vi olika, och benägna att ta olika stora risker, men du är skyldig att hålla god uppsikt. Med vilka intervaller du kan sova, avgörs till stor del av var du befinner dig. Mitt ute på Atlanten med AIS så kan du kanske vila en timme. I kustnära områden finns det tex fiskebåtar och fritidsbåtar som går utan AIS så där lär du max kunna vila ca 15-30min, enligt min bedömning.
  7. Mitt val hade varit "Separett tiny", om den får plats. Enligt mitt tycke har "Tiny" den smartaste lösningen av alla. Inga kemikalier, ingen mulltoa (som ska röras om). Kolla på Youtube, pris ca nio tusen.
  8. Jag kan bara instämma med alla kloka svar här ovan. Förr eller senare kommer motorn att lägga av, tyvärr oftast när man som mest behöver den. Då kommer du tacka gudarna att du valde en båt som kan segla (även om dina kunskaper kanske inte är så stora).
  9. Intressant att man nämner "Rigging Doctor" som namnet antyder så har denna tandläkare även jobbat med riggning av segelbåtar. Har man hängt med lite på deras äventyr ute på haven, så vet man att de drabbats av brott på röstjärn efter byte till Dyneema i stående rigg. De har även själva klagat på att båtens krängnings vinkeln minskat i lätta vindar, vilket lett till sämre fart (stor skillnad i vattenlinje). Jag tar gärna intryck av folk som i flera år seglat ute på värdshaven, samt jobbat som "riggare". Att kalla det för "killgissning" känns märkligt och får mig att undra vad som krävs för att få framföra en åsikt här på forumet. Sedan så har de genomgående mast vilket troligtvis räddade dem från mastbrott. Kanske något att tänka på om man ska byta till syntetisk rigg.
  10. Lägger även in en bild på Aphrodite 25
  11. Tråkigt att du fått vänta på svar, nedan ser du en bild på segelmärket för Aphrodite 22. Samma märke används även för Aphrodite 25, fast med siffrorna 25.
  12. Det som jag reagerade på (också med några år på nacken 😉) var seglare som blev strandsatta på Cap Verde, då det var omöjligt att få reservdelar levererade dit. Förhoppningsvis har det blivit bättre nu, när allt fler turister hittat dit. Men än är jag inte helt övertygad om att det fungerar.
  13. Mitt förslag är att titta på en Williamkryssare (när det kommer ut en till salu) känns som den uppfyller de flesta av era kriterier. Vikt är 5t och djupgående 1,23m. Den har vindruta framför sittbrunn (likt Albin 82) samt gott om kojplatser. Tyvärr är takhöjden angiven till 1,86m, brett skarndeck, aktercabin och möjlighet till överstark motor.
  14. Ett alternativ om du kan fortsätta din färd i mars, är välja St. Maartin som destination. Bra med bunkring och service möjligheter. Därifrån kan du sedan fortsätta söderut, och om okansäsongen blir alltför jobbig så kan man välja att stanna till på Grenada, Curacau eller fortsätta mot Colombia/Panama.
  15. En båt som ligger mig varmt om hjärtat, men som (än så länge) tyvärr ligger utanför min budget är Hood 38 Mk 1 (wauquies). Den kostar ca: 400-600 tusen. Båten väger dryga 10t varav 5t i kölen. Centerboardet ger ett variabelt djupgående från 1,37m till 3,3m. Nackdel är ett oskyddat balansroder, så ett reservroder är ett måste anser jag. Därför föreslår jag att man kompleterar med ett hydrovane vindroder till denna båtmodell. Hood 38 Mk1 har dubbla nedgångar in i båten samt enligt mig mycket fin invändig planlösning. Den är mycket sjövärdig och soligt byggd, med utmärkta seglingsegenskaper i alla väder.
  16. Enkelt uttryckt så är raka spridare bättre än svepta, men först måste vi skilja på det man kallar "mastheadrigg"(ej backstag) och "partialrigg / fraktionsrigg". På mastheadrigg går förstaget hela vägen upp till toppen på masten (därav namnet). Denna typ av rigg är i särklass den starkaste då masten är stagad hela vägen. I gengäld så är trimbarheten begränsad då man endast kan krumma masten minimalt (böja), vilket gör att denna typ av rigg främst finns på cruising båtar, samt på vissa båtar från 70talet då kappseglingsreglerna gynnade stora försegel. Vid kappsegling och mera aktiv segling vill man gärna kunna trimma seglen mera, därför föredrar dessa seglare ofta fraktionsrigg. Som namnet beskriver så går förstaget inte hela vägen upp, utan sitter infäst i masten en bit ned från toppen (tex 7/8). Detta gör att masten går att krumma (böja). Men det gör också att masten kan gå av om krafterna blir för stora (pilbåge form). För att förhindra det så behövs "mothåll" i närheten av förstagsinfästningen. För det ändamålet så finns det två olika lösningar. Dels raka spridare med backstag eller svepta spridare. På fraktionsrigg så har raka spridare en starkare stagning i sidled då vanten går rakt ned från masttoppen till däcket. Stagning i längdled är också starkare (när backstag är ansatt) då vinkeln från längdlinjen på båten är liten. Svepta spridare är mera en kompromiss för aktiva seglare (och kappseglare) som vill slippa backstag. Man accepterar en vinkel från masttoppen till spridarna i sidled, samt en större vinkel på stagningen från längdlinjen. Som dessutom inte kan trimmas under gång, till skillnad mot backstag som går att finjustera.
  17. För mig representerar Anderson 22 ett annorlunda båtliv med stor frihet, vilket fascinerar mig. Tänk om man kunde ha båten på tomten på vintern? För mig skulle det innebära stor vinst både i tid och pengar då jag har en bit att åka till kusten. Säg att man vill segla på västkusten (eller Östersjön) en vecka eller två, koppla på trailern och några timmar senare är du framme och kan upptäcka nya platser. Eller om man vill vidga vyerna med tex. Medelhavet så kan båten fungera som husvagn längs vägen fram och tillbaka. Kanske med en avstickare längs Mosel och Rhendalen. Kort sagt så har en trailerbar segelbåt kanske kvalitéer som gör det värt att offra storlek och bekvämlighet för. Särskilt om båten dessutom klarar segling på öppet hav.
  18. Min synnerligen personliga uppfattning är att en Havsfiddra ska man aldrig sätt min fot på, så håll dig du till din Westerly 22. Om du är öppen för andra förslag så titta på en Anderson 22 (engelsk båt). Mycket fina seglingsegenskaper som du dessutom köra hem på trailer om du vill. Otroligt stark båt som deltagit i minitansat.
  19. Som jag har förstått det, så är båtar som är tillverkade inom EU och som har tagits i bruk i Storbritannien före 31dec 2020 "godkända" för import. Eftersom din båt är tillverkad före 1998 så är den undantagen från kravet på CE-märkning.
  20. Som jag misstänkte är Lancing 42 och Targa 42 samma båt. Tyvärr enligt ett finskt forum så verkar den inte vara så uppskattad. Bifogar ett inlägg (med Google översättning).
  21. När jag såg båten så kom jag genast att tänka på Hans Groop (som ritade H-båten). Fann att han konstruerade en båt som hette Targa 42. Vilket verkar vara samma båt som på bilden. På "sailguide.com" hittar du mer information (samt en identisk bild).
  22. Om du med dyrare båt menar större? Så ja självklart ökar alla ovanstående kostnader. Du får en båt som är mer rymlig, men inte nödvändigtvis lika sjövärdig, vilket man bör prioritera vid långfärdssegling. Nu finns det många större segelbåtar som är mycket sjövärdiga och klarar oceansegling utmärkt. Men eftersom nästan inga båtar är konstruerade för oceansegling från början, så bör man välja en båt som är starkt byggd i kraftiga dimensioner.
  23. Faktum är att jag hade sneglat på en Navigo 24 (om jag varit ensam). Gillar enkelheten, små kostnader, grundgående osv, så en Vega är stor i jämförelse. Nu är vi två och för att göra frugan lycklig så ryker mina små favoriter tyvärr.
×
×
  • Skapa nytt...