Jump to content
Thursday 18 July 2024

MinbusNimbus

Medlemmar
 • Content Count

  199
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by MinbusNimbus

 1. Finns det en universalnyckel för pentamotorer? Låter ju livsfarligt. Eller menar du att dom hade en random startnyckel från Penta bara? Som dom kanske "snubblat på"?
 2. Nu mot slutet av säsongen så har KAD44:an börjat bete sig lite märkligt på låga varv. När man ger gas så händer inget, eller så sker en liten fördröjning eller i vissa fall så sänks varvtalet - spontant känns det som att det inte kommer fram tillräckligt med soppa. Men så fort man släpper reglaget vid vilket varvtal som helst så går den sedan jämnt och fint. Det är bara vid själva tillfället när man ger gas. Det sker också bara på låga varv (mellan 800-1300 rpm). Därutöver så funkar det fint. Och motorn går i övrigt som den skall. Skall be varvet kika på det i vinter men nyfiken redan nu på teorier. Spontant tänker jag något med spridarna eller någon insprutare som behöver lite kärlek? Eller kan ett dåligt kalibrerat elgreglage bete sig så här? Eller dåligt bränslefilter? Men det skall varvet byta varje år (såvida dom inte missat det men det skulle förvåna mig)
 3. Ja, mitt varv hävdar att det mest rör sig om äldre båtar från 70- och 80-talet och som gärna ligger i länge, inte sällan året-runt båtar. I de allra flesta fall så plockar vi ju upp båtarna på vintern så de får torka ut.
 4. Skulle just säga det, de flesta jänkare har inombordare även i den mindre storleksklassen. Annars ser den väldigt amerikansk ut. Är du säker på att CN i början verkligen står för tillverkningsland? Det tror inte jag.
 5. OT: Det är inte ofta jag säger det här och formuleringen kanske inte är den manligaste 🙂 men jag bjuder på det; det var en gullig/söt båt! Vet inte om det är den överdimensionerade pulpiten som ger båten lite valpigt utseende. Like på den i alla fall. Lycka till med detektivarbetet.
 6. Är det bokstäver i numret? I sådana fall kan du ju skriva ut dom, kanske ger en ledtråd. Bara siffror är nog meningslöst. Ligger båten på Blocket, finns det inte fler bilder?
 7. Instämmer. Vi ligger i varmhall men varvet konserverar ändå. Den hallen håller 16 grader.
 8. Windy 27 och Axopar är ju raka motsatsen i design så lite svårt att veta förstås. En annan båt som åtminstone är vacker att vila ögonen på är de senare årsmodellerna (2000-2005) av Nimbus 26 Epoca. Åtminstone enligt min smak 😎. Pentryt i sittbrunn gör den mer social och den har en underbar aktersoffa som få överträffar och med KAD300 så skall den i vart fall göra 38 knop. Ingen raket med dagens mått mätt, men helt klart tillräckligt. Och som sagt...26 fot är 26 fot. Det blir ju aldrig sociala "ytor" på det sättet. Men båten är social för sin storlek. Å andra sidan - när det blåser upp på Kanan så låter det som att ni vill ha någon meter till och ett mer fartanpassat skrov. Av dina exempel hade jag då lätt gått på Windyn. Om budgeten tillåter så kolla även Windy 29
 9. Är det med eller utan akterkapell? Jag fick intrycket av att du har problem oavsett om kapellet är uppe eller inte?
 10. Man skall ju som sagt ha lång lina för bättre fäste. Dock kör jag som mest 10-15 sjömil, tar en hel dag att ta upp annars...
 11. Låntar tråden lite; är det svårt att kontrollera spridarna och hur ofta bör man göra det? Efter denna historia tänkte jag nog be mitt varv kolla dessa under vintern i förebyggande syfte. Har iofs en KAD-44 men även en sådan kan ju ta skada (om än lättare att renovera). Motorn har idag gått 750h. Varvet gjorde en ventiljustering vid 400h ungefär. I övrigt normalservad med olja/filter varje år.
 12. Dom har en förförisk och nostalgisk lukt och gång som på ett märkligt sätt gör mig glad de få gånger man faktiskt ser och hör dom. Men visst, ur ett miljöperspektiv så är det förstås bättre med 4-takt och de borde väl finnas begagnade idag till skapliga priser.
 13. Det finns kommunala båtplatser i Stockholm också. Stockholm stad/Idrottsförvaltningen har ett antal båtplatser/hamnar runtom i staden men kön är förstås bedrövligt lång. I de mest populära hamnarna är det säkert 15 års kö. Kan tänka mig att det finns betydligt fler privata båtklubbar i Sthlm dock. Läget och förutsättningarna framförallt i Mälaren gör att det finns ganska många klubbar och därmed fritidsbåtar. Sedan kanske kommunen har en annan syn på privata båtklubbar i största allmänhet.
 14. Vore intressant med ny uppföljning. Hur har teaken utvecklats under sommaren efter din behandling?
 15. Det kanske uppfattas som att vi strör salt i såren här, men som konsument har man vissa rättigheter och vi vill inte att du skall lägga en massa pengar i sjön i onödan. Om det är en formell beställning hos en kapellmakare så har du fulla rättigheter att reklamera. Men om det är någon annan överenskommelse vid sidan om med någon som inte är kapellmakare så blir det förstås svårare. Nåja, hoppas det löser sig.
 16. Reklamation skall vara 100%
 17. Helt klart sliten kona, klassiskt symtom. Om det sedan är orsaken till ditt akuta problem vet jag inte, men det ligger ju nära till hands att misstänka det. Hur var klonket när du köpte båten? Har det gradvis blivit sämre?
 18. Vi har en DC på 26 fot med diesel och den drar väl ca 1.1-1.2 per distans i marschfart (23-24 knop) i gynnsam sjö/vind. Går vi ner och myser runt 6 knop så ligger vi nog kring 0.8 vilket jag tycker är bra i en båt som med tank och lite packning väger över 3 ton. Inte sällan brukar man få höra att soppa ändå är den minsta kostnaden med båten och att det inte spelar någon roll. Jag tror på psykologi och är av omvänd uppfattning. Eftersom båtägandet generellt är ett kostsamt nöje så vill jag åtminstone känna att motorn är så snål som det bara går när man nyttjar kalaset. Så slipper man åtminstone tänka så mycket på förbrukningen. Det är lite moment 22 i ditt fall. Visst kan det vara en tanke att köpa en billigare DC med bensinare för att känna om båtlivet är för er. Å andra sidan kanske ni av samma anledning gör att ni blir lite avtända pga förbrukningen. Det låter som att ni skall överväga diesel om sträckorna du nämner kommer avverkas på löpande band. En diesel har också oftast en väsentligt längre livstid än dito bensinare.
 19. Fast detta låter väldigt extremt. Vem f-n tömmer tanken i hamn eller står på båten och pinkar i hamnbassängen kl 9 på morgonen? Har du hamnat i kläm mellan ett gäng partybåtar vid Smögens brygga en högsommardag i juli? Dessa exempel ser jag mer som enstaka händelser och unga som ännu inte lärt sig båtvett (eller vett överhuvudtaget). Ingen trend.
 20. Jag tror man skall vara försiktig med att jämföra flaggtraditioner med nationalism. Tror det mer handlar om att bevara vissa traditioner i största allmänhet i en värld som förändras i en rasande takt. Då kan gamla traditioner (förutsatt att de inte är diskriminerande eller på annat sätt skadar våra medmänniskor) ses som en slags avstressande trygghet.
 21. Nej, då tjänar man ju inga pengar. Varje gång jag byter glödlampor (vilket sker oroväckande ofta) så har jag denna i åtanke: https://www.centennialbulb.org/
 22. Hur vanligt är denna typ av ras? Man har ju hört att marindieslar skall vara "skottsäkra" så länge de servras och underhålls enligt plan. Samt att man kör förståndigt, låter motorn nå arbetstemperatur innan högre varv och omvänt inte stänga av motorn vid max arbetstemp osv. Eller är det (K)AD serien som är mer säker i det avseendet? Hur kan det i sådana fall skilja så mycket på D4 vs KAD? Vet iofs att D4 inte är en "äkta" marindiesel men det är ju ändå VP tänker jag. Eller är man naiv? Har ju även hört skräckhistorier om D3:an men D6 verkar vara bättre?
 23. Hur märker man om man har en dålig spridare? Märks det ens?
×
×
 • Create New...