Jump to content
Monday 22 July 2024

Mawe85

Medlemmar
 • Content Count

  108
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mawe85

 1. Ryds Camping tar 7 pers, men 4 vuxna plus 3 barn är föredra. Min camping med en Honda 50hk -14 kostade 37kkr för tre år sen, men kapellet och interiören behövdes fräschas upp.
 2. Denna Honda är en insprutatare och ingen förgasare. Har en likadan från samma år. Instämmer dock med att det låter som bränsleproblem. Jag hade lämnat in motorn till en verkstad. Det är inga enkla motorer att skruva på själv om man inte har vanan och kunskapen om dessa motorer.
 3. Jag målade om min Ryds camping från -75 förra året. Anledningen var att den var tidigare var målad med tre lager av olika kulörer och såg allmänt skabbig ut. För att slippa slipa ner all färg valde jag ta in en firma som blästrade den. Dock körde de alldeles för hårt och gelcoaten tog stor skada. Fick spackla igen gropar i plasten och målade därefter med två lager av Biltemas epoxigrund och sen två lager 2-komp polytheran lack (sträck färg). Körde med roller och pensel och blev enligt mitt tycke ett helt ok resultat. Dock gjorde jag misstaget att vänta för länge med att lägga på bottenfärg (ska vara klibbig epoxifärg), så den släppte efter en säsong och måste nu göras om. Använde endast Biltemas färger.
 4. Jag valde att spackla igen alla småhål och ojämnheter trots allt. Kändes bäst för att undvika plastpest eller andra framtida problem. Så här ser båten ut just nu, och jag är ganska nöjd med slutresultatet (några få rinningar som åtgärdas till våren). Ska bottenmåla den inom kort. Vilken färg skulle ni valt? Åker både i Östersjön och Öresund? Har haft mycket problem med havstulpaner tidigare.
 5. Då låter mina förutsättningar bra Målet är att måla ganska tjockt med epoxi grunden så att det jämnar ut sig lätt.
 6. Hej, Fick min Ryds camping från -75 blästrad idag. På vissa ställen var gelcoaten lite tunn så att glasfibern exponerades. Framförallt var det på friborden som gelcoaten var tunnare. Bör man spackla dessa små porer innan epoxi grundfärg eller täckts hålen av två-tre lager grundfärg? Om det bör spacklas, vilket typ av spackel bör man använda? Har testat på ett ställe med glasfibetspackel men det är för tjockt för små porer.
 7. Jag sjösätter med en BM Victor i en ganska brant lutning. Traktorn har bra nm i första växeln och borde funka fint för dig.
 8. Jo har också läst det men försäkringsbolagets uppgifter säger iaf 50 hk
 9. Tänkte slänga på en 50hk 4-takt på min Tumlare från -79. Något som talar för att det är en dålig idé? Pallar akterspegeln det?
 10. Instämmer med föregående talare att motorn är för klen för båten. Har en HT båt på 4,8m där jag tidigare hade en 30hk 2-takt. Den var svår att komma upp i plan med 3-4 pers och lite havstulpaner. Gick Max 10-12 knop. Utan tulpaner och i plan gjorde den 19 knop. Nu har jag en 50 hk 2-takt och den går som en dröm, toppar 28-30knop utan tulpaner.
 11. Liknande skada på min motor men jag har jämn komp på alla cylindrar. Kan Yamaha haft problem med gjutningen i början på 90-talet?
 12. Vet att det är en gammal tråd och TS har gått vidare troligtvis Men har själv en 50hk Yamaha och vill ha en driftsäker motor, så kan den trasiga cylindern bero på: 1. att en bit av insuget gått sönder och orsakat interna skador. Jag har liknande på min motor 2. autolube har fallerat (gett fel mängd eller läcka i slang) 3. feljusterad bränsleblaning Vad tror experterna? Bild från TS motor
 13. Exakt! Årsmodell -90 var bara för båtar som går på land. Skaffa aldrig en sån 😎
 14. Påminner lite om min som är från -90 fast din ser lite fräschare ut Skiljer lite på loggan men i grunden är det nog inte stor skillnad.
 15. Tack för input. Med andra ord måste man ha ett bra öra för att höra så att det blir rätt. Ska testa till helgen när jag förhoppningsvis åker till båten.
 16. Hej, Jag har en Yamaha autolube 50hk från -90 med tre förgasare. Hade förgasarna nere nyligen för att rengöra dessa ur rent serviceperspektiv då motorn är ny för mig. Jag var noga med att notera antalet varv för att blandningsskruvarna skulle nå botten. 2 skruvar var drygt tre varv och den sista skriven var det bara två varv. Kan det stämma att det ska skilja ett helt varv mellan förgasarna? Min tanke är att alla tre förgasare borde justeras lika. Någon som vet hur de ska justeras enligt Yamaha? Tacksam för input!
 17. Montera en dyvika långt ner på aktern, så löser det väl dina problem?
 18. Spontant så skulle jag gissa(!) på trasig riggpackning med tanke på avgaspuffen kommer under powerheadet. Jag hade en liknande avgaspuff på min Evinrude, med det var en trasig bypasspackning på styrbord sida.
 19. Hej, Förstår hur du tänker, men jag vill inte riskera (mer än nödvändigt) att motorn stannar mitt på sjön. Den låter bra och mitt otränade öra tycks inte höra några konstiga ljud mer än något konstigt ljud från riggen. Ja, man ser delar av kolvringarna genom avgasporten och där ser de bra ut men kolvarna är lite "smutsiga" förutom reporna i den ena kolven. Har som sagt inte haft den så länge och har ännu inte provkört den på min båt så vet inte hur den går. Den ska användas på min fritidsbåt för nöje. Pratade med en båtmekare i förra veckan och han sa att det inte var värt att byta kolvringar och hona cylindrarna då det skulle gå på 10-20 kkr. Har tyvärr inte tid (eller kunskap) att göra det själv.
 20. Ja, det är i kolven reporna är. Men bra idé med lampa genom tändstifthålet. Annars får man plocka av toppen och titta närmare. Men då får man hoppas att cylindrarna ser bättre ut. En bättre begagnad kolv borde att gå o få tag på relativt lätt.
 21. Hej, Har en Yamaha autolube (2-takt) på 50 hk från 1990. Har inte ägt den speciellt länge och har endast hunnit testköra den i spolmuff för några veckor sedan. Motorn startar och går bra på tomgång, men när jag ville av ren rutin kolla komprissionen på cylindrarna låg den på 7,0 6,9 6,7. Testade att hälla i en liten skvätt motorolja för att se om kompet blev bättre och då uppnådde jag 8,3 7,7 7,7. Gjorde direkt efter ett test utan olja och landade då på 6,5 7,0 6,5. Har testat med och utan full gas och inte märkt någon större skillnad. Tändstiften är alla tre ganska svarta. Vid detta laget tänker jag mig att kolvringarna eller något annat är slitet i motorn. En hälsosam motor borde väl ligga kring 8,5-9,0 i komp? Ikväll valde jag att plocka bort avgaslocket på sidan av motor för att se om man kunde läsa av någonting från cylindrarna och kolvarna på det sättet. Efter att ha kämpat länge för att inte dra sönder några skruvar fick jag till slut av locket. Då noterade jag tunna repor i den mittersta cylinderna. Kan inte se några andra repor på de andra cylindrna. Vad skulle det kosta (mellan tummen och pekfingret) att byta kolvringar och hona cylindrarna hos en mindre båtskruvare? Är det värt på en motor som kostar 15k begagnat? Bojsänke eller köra tills den rasar om 0-10 år? Andra tankar? Tacksam för input!
 22. Har nu gjort nytt kompressionstest då jag hällde i 5-10 ml motorolja i tändstifthålet. Då fick jag 8,0 7,7 7,7 så en klar förbättring. Det borde väl betyda att kolvringarna är slitna? Tidigare värden låg på 6,1-6,9.
 23. Intressant! Ja det borde finnas en hel del packningar som kan öka kompet utan att det är kolvringar som är dåliga. Motorn verkar ju gå väldigt fint. Är det mycket jobb för att komma åt packboxen i vevhuset? Jag hade toppen av på min Evinrude och bytte då även toppackningen pga skadade ytor, och då ökade även kompet.
 24. Priset är 15k. Är det rimligt? Hade gärna sett 8-9 i komp men det kanske är önsketänkande för en så gammal motor. Men vad är det mest troligt som ger upp på en så gammal motor som gör att kompet blir lägre? Något man kan åtgärda till en rimlig kostnad? Läste på ett ställe att man kan tillsätta 5-10 ml motorolja i cylindern för att se om det är kolvringarna som är dåliga. Funkar denna metod på en utombordare tro?
×
×
 • Create New...