Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Skeppskatt

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    45
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Skeppskatt

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

677 profilvisningar
  1. Vad har ni för smörjoljetryck på lågvarv (typ 1500/min resp 3500 varv/min) i era D3. Vad ”skall man ha”? Står inte i manualen riktigt. EVC-infons display visar ju hela tiden trycket men det är ju meningslöst om man inte vet vad det skall ligga på?
  2. Tack. Skall följa slangarna. Men det finns ingen kran innan förfiltret. Tyckte det var märkligt.
  3. Nej. Har inte bankat med nåt. Försök rucka lite och initialt försökte jag ju med full handkraft utan resultat. Ingen effekt alls. Ja. Det ser sorgligt fräscht ut för att lämna in men så får det bli.
  4. Så fort man skall göra ngn form av självservice står det i manualen "close xxx valve" osv. Är dock inte utpekat vilka kranar som skall strypas och var de sitter och manualen till Penta D3 är inte heller så detaljerad. Har nu hittat två slangar som också har två kranar. Se bilder. Fråga 1: Den första bilden visar slangarna. Nr 1 går in mot motorns babordssida där jag markerat med en ring i andra bilden. Är detta bränsle in? Eller vad är det för slang? Fråga 2: Det som i så fall är konstigt är att den slangen (ovan) inte passerar förfiltret. Jag hittar ingen kran på slangen till förfiltret. Skall det inte vara en sådan? Det står nämligen i manualen att man skall stänga bränslekranen vid byte av bränsleförfilter. Fråga 3. Parallellt med slang nr 1 löper då nr 2 som också har en kran. Den ser jag inte var den ansluter men den går in bakom motorn. Vad är det för slang? Fråga 4. På styrbord sida sitter sjövattenfiltret. Känns ju bra att kunna rensa. Där står det i manualen "risk för vattenintrång! Stäng sjövattenkranen innan du skruvar av locket". Det finns mig veterligen i båten endast två identifierbara sjövattenkranar och de sitter i mitten av båten där den ena är för toalettspolning och den andra för sjövatten till vasken (och de är de ju inte). Känner mig dels korkad och dels irriterad över bristfälliga manualer. Man vill ju lära sig eftersom det kan vara vettigt att både rensa sjövattenfilter och bränsleförfilter vid behov! Kan någon vara till hjälp?
  5. Eftersom alla engagerat sig så snällt kan jag bjuda på en bild på det irriterande objektet Hur man skall få in en rörtång i det utrymmet kan man fråga sig. Och lyckas man montera av den samtidigt som man pluggar igen och lugnt skall dra runt med en rörtång när båten ligger i sjön ?.....nej, det verkar inte ens smart om även om man skulle vara rörmokare. Jag köper mig fri från problemet. Det får bytas eller lossas på land.
  6. Betänk att försäkring knappast täcker sådant förfarande. Har du en gammal eka, javisst. Men annars kan det bli kostsamt.
  7. Tack för tips. Det är ju ett alternativ. Den ligger troligen precis över vattenlinjen men skulle aldrig våga chansa. Sannolikt lämnar jag in den för ett byte. Tror det kan göras kommande veckorna. Blir ett extra lyft upp men det får det vara värt för att få det gjort en gång för alla och slippa en nödlösning.
  8. Tack alla! Ovärderligt forum detta. Jag skall knacka lite försiktigt och spraya 5-56 (lär inte hjälpa dock). Har jag mirakeltur kan det gå. Annars får jag lämna in för byte.
  9. Vi har en septiktank med sugtömning. Tyckte sista tömningarna (har gjort 4 ggr hittills i livet så jag är amatör här) inte att jag fick något synligt utbyte av rätt material i sugen (man ser ju i plast delen av sugen). Och mycket riktigt så visar det sig vid spolning i toaletten att det kommer akt ut i sjön! Ser då att kulventilen till sjötömning är öppen! Varvet har inte stängt den igen efter frostsäkringen och sjösättning. Nu visar det sig att kulventilen sitter stenhårt. Förstått att detta är vanligt problem. Verkar kanske vara läge att lämna in för byte? Eller skall man våga gå på den lite med smörjning och kraft? Båten ligger ju i sjön så eventuella missöden kan bli fatala eller? Kan någon också förklara för en total amatör varför det kommer ur tanken vid sjötömning men inte in? Pinsamt så klart, men jag förstår inte det. Om ventilen går sönder under försök at få den att lossna, vad kan hända? Det är klart att om den går ur skrovgenomföringen eller om man pajar tätningen av genomföringen så fattar jag också vad som händer men vad är det som stoppar vattnet från att backa in i septiktanken när ventilen nu fastnat i öppet läge?
  10. Det är i alla fall den enda rimliga förklaringen jag sett hittills. Nu har jag inte varit på båten sen jag ställde frågan men skall undersöka trådarna närmare. Tusen tack alla! Värdefulla inspel!
  11. Ahh! Mkt trolig förklaring! Men kanske faller det på att om jag stänger av mottagaren med fjärren och slår på räcker inte det för att hissa upp. Jag måste efter påslagningen också droppa ner det först en kort bit. Sedan kan jag hissa in helt igen. Varför dubbelläser sensorn plötsligt? Kan det vara om första stoppet metalltråd dragits isär med ngn cm bara och den tolkar det som två olika metalltrådar? Är den så känslig? Vad kan det annars vara?
  12. Oj! Det var mycket jobb! Nästan så man skulle byta hela spelet till annan fabrikant. Tack för allt engagemang. Skall se vad jag kan göra.
  13. Nu när jag ändå i farten med inlägg så frågar jag er med kunskaper. Om jag kör vår Aquador 23 ht över 20 knop med kapellet nere så stänker det in små vattendroppar från aktern ända fram till styrplatsen. Inga mängder så klart men som lätt dugg. Sjukt irriterande och oskönt. Är det normalt pga HT-konstruktionen eller? Trimma ut eller ej påverkar inte. Har trimplan också men det bör ju inte påverka. Går fint i vattnet annars tycker jag. Nån med samma båt och samma problem? Nån med annan båt och samma problem? Hade inte samma problem med vår Flipper 640 ST.
  14. Jag skall sluta fjärta i alla fall för det funkar inte och uppskattas inte av resterande besättningsmedlemmar heller. 😉 Som lök på laxen så har de bytt fjärrkontrollen till en Sidepower och likaså styrenheten. Jag hoppas de lirar med gamla sensorn. Sidepower och Engbo blev väl samma firma eller? Ja. Lutar åt att försöka justera metallringarna. Och så är det så jävligt installerat att man måste in under sittbrunnen på någon vänster för att komma åt ankarspelet. Jag får fördjupa mig mer i detta nån kall mulen sommardag. Tack för inputs!
×
×
  • Skapa nytt...