Jump to content
Friday 01 December 2023

Qetuop

Medlemmar
 • Content Count

  158
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Qetuop

 1. Och det löste sig med färskt bränsle?
 2. Hahahaha där ligger jag i lä. Ska testa det! Hade du även problem med kraft i motorn eller "bara" röken?
 3. Hej! Mercury 115hk från 01, ryker och har inte kraft nog att ta sig upp i planing, något som inte varit ett problem tidigare. Ett känt fel som jag känner till är att motorn har dåliga packningar vid förgasarna, där den tjuvar luft, och därav går lite ojämnt på tomgång. Vad kan mina problem bero på? Ställer packningarna till det med kraft-tappet? Vad beror den mängden rök som uppstår på? Ryker betydligt mer än förra säsongen, video på röken ovan. Tack på förhand för tips!
 4. Neutrallägesbrytaren, i "botten" av reglaget så att säga.
 5. Och där startade båtjäveln. Tack alla som försökt hjälpa till och komma med tips! Strömbrytaren som sitter i reglaget var problemet, eller snarare att reglaget inte kom åt att trycka ner den för att sända spänningen vidare till reläet.
 6. Haha, inte menat att låta så bitter som det framkom. Måhända vara fel begrepp, men brukar säga summer till summerfunktionen på multimetern. Menar att där det inte finns förbindelse, kan inte heller spänning passera, därav sådant test. Fick klippa av kablarna till strömställaren inuti reglaget då man inte fick ut reglaget annars, och då var ett kontinuitetstest närmre tillhands än att koppla kabelsnuttarna på strömställaren till batteriet. Eftersom det finns kontinuitet när strömställaren aktiveras så vet jag att det åtminstone KAN passera spänning. Ska testa med spänning idag, men då har jag åtminstone en aning om vart det kan vara fel.
 7. Batteriet var bortkopplat när jag gjorde kontinuitetstest. Uppenbarligen inte när jag gjorde gjorde spänningstest. Där spänningen inte längre tar sig fram bör man inte heller ha förbindelse? 🙂
 8. Har du aldrig hört talas om summer, eller varför märker du på det ordet? Batteriet var bortkopplat, ja. Spänningen bör väl i regel försvinna där förbindelse inte längre finns, därav mitt val av mätning. Har även mätt den utgående kabeln från reglaget, innan jag plockade isär reglaget, och där fanns ingen spänning längre.
 9. Nu har jag varit och mätt spänning på diverse kablar. Röd till tändningslåset får spänning, gul/röd ut får spänning vid vrid av nyckeln. Gul/röd går via gasreglaget där den går via en normally open-strömbrytare, vidare därifrån går den bak till motorn. Testat summra och den har förbindelse bak från gasreglaget, den har förbindelse när strömbrytaren trycks ned, annars inte, som det ska vara.
 10. Ah nej, det är sant. Strömmen fram till reläet är problemet då alltså, så om jag mäter från tändningslåset så kommer jag en bit på vägen i alla fall?
 11. Så, byta relä är ett måste, eftersom den inte drar? Eller något du tycker jag ska kolla innan? Säkringen är kollat och den är hel. Ja, man vill ju att motorn ska fungera nu när man smälter bort 😓
 12. Jo, vet, men hittar inte den specifika modellen tyvärr. Verkar dock som det är samma färgkod till tändningslåset på de flesta Mercury. Tack, men har inte tändningslåset i reglaget, utan det är separat. Men förstår jag rätt så är det den röda kabeln som ska ge ström åt startreläet samt tändningslåset, så det kan vara en bra startpunkt att mäta på?
 13. TROR detta ska vara rätt kopplingsschema. Vart bör jag börja mäta? Röd kabel från solenoid till tändningslås?
 14. Startmotorn gick runt när jag byglade 👍 Nu är ju Mercurys tändningslås helgjutna, är det att köpa nytt tändningslås som gäller, eller kan man testa med att klippa den gul/röda nära tändningslåset och förlänga med ny kabel?
 15. Okej, tack för guidning, ska testa detta efter jobbet och se om det (förhoppningsvis) ger resultat! 👍👍
 16. Kabeln som går från plus på batteriet alltså? Byta plats på den tillfälligt eller brygga med annan sladd tillfälligt?
 17. Batterier inkopplat, mätt på de fyra olika punkterna på bilden, samt jord samtidigt såklart. En kompis drog nyckeln från off till on, och sen till start, medan jag mätte. Inget resultat på de röda punkterna, noll spänning. Den gröna har 12v. Ingenting låter eller händer.
 18. Hmm, okej.. så den sidan av reläet ska alltså ha spänning oavsett om reläet fungerar som det ska eller inte?
 19. Säkringen i FUSE är hel. Tändningslåset bör ha plus, då åtminstone mätare etc startar när nyckeln vrids på, eller tänker jag fel? Eller ska den vänstra röda dutten ha spänning när nyckeln vrids om till "Run", oavsett om reläet är fungerande eller ej? För de rödmarkerade på min bild hade aldrig spänning.
 20. Nu har jag varit och mätt. Grön får spänning, röda får det inte, oavsett nyckelns position. Tyder det på att reläet är paj?
 21. Grön - Startrelä Röd - Startmotor Rätt så långt, va? Ska jag mäta över den undre förskruvningen, antar att det är den utgående som går vidare till startmotorn? När man vrider nyckeln ska det finnas 12v på den utgående?
 22. Hmm, okej, jag tror att jag fattar. Bifogar en bild (tagen från blocket men har samma motor), om du skulle orka rita ut vart du menar vore det fantastiskt.
 23. Har spänning fram till startmotor, även kollat så inte strömställaren på gasreglaget felar. Ingenting händer när nyckeln vrids om, inte ett ljud någonstans. Även kollat säkringen och den är intakt. Är det ett tecken på att startmotorn är paj, eller brukar det bete sig något annorlunda då?
 24. Kollat fram till huvudströmbrytaren, även kopplat förbi den och kört direkt till batteriet, mätt från batteriet, så startmotorn bör få ström, om kablaget inte har något mer stopp på vägen från batteriet?
×
×
 • Create New...