Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Albin21

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    5
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

1 följare

Om Albin21

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Har mätt upp vinklar och ser att det blir svårt att justera kardanen för att få parallella in- och utgående axlar. Tittar man på original konstruktion så är motorn lutad bakåt -15°, kardanen -2°och propelleraxeln +11°. Motorn och propelleraxeln lutar båda 13° relativt kardanen. Detta heter på engelska "broken-back driveline". Även jag funderar på att vinkla motorn. Detta skulle kunna göras genom att höja motorns framtassar eller sänka baktassarna. Sänkning av baktassarna kräver ombyggnad av fäste. Med det räcker inte. För att få rätt vinklar behöver nog hela motorbädden sänkas 12 cm och motorn vinklas till -15°. Hur går det för TS?
  2. Jag har inte tillgång till press så jag skickade hela vinkelväxeln till ett företag i Svedala, Edvin W Nilssons Eftr AB. De fick även byta lager och packboxar.
  3. Backslag 2:1 Vinkelväxel 1,5:1 Propeller H15x13" Alco metall (köpt på blocket) Fick byta propelleraxel pga 1:10 kona i ny propeller.
  4. Jag har bytt propeller eftersom backslaget slets ut av att driva framåt på bakväxeln. Det är visserligen ganska lätt att renovera ett technodrive backslag, men kostsamt i längden. Det är lätt att växla vajer i växelspaken för fram och back så det är inget problem att byta riktning med ett propellerbyte. Jag har även bytt de snedskurva dreven i vinkelväxeln för att det ska ta upp propellerns tryckkraft bättre. Detta kanske var lite överkurs då jag inte märkt av någon direkt skillnad. Även min motor sitter på vinkeljärn över originalhöjd. Misstänker att det mesta av ljudet kommer från kardanen. Jag har fortfarande en del ljud under drift så jag får tacka för alla tips om kardanknutarna! Kikade lite på Aquadrive cv05. Den har en längd om 130mm, vilket jag tror är för kort. Jag har en bit att åka till båten så det kommer att dröja innan jag kan mäta avstånd och vinklar. Är nyfiken på alternativ till kardanknutarna då det verkar vara ett bra sätt att minska ljudbilden.
  5. Lite sent svar. Ts kanske redan har löst problemet, men jag har liknande motorinstallation. Jag har pratat med vetus om vibrationer. Om motorn vibrerar byt motortassar, det hjälpte mig med tomgångsvibrationerna. De första motortassarna som levererades med m2.06 passade inte alla installationer. Ksteun35v heter de nyare motorfästena. Kostar en del, men det är värt investeringen. Beträffande vinkelväxel finns det två varianter, en med kedja och en med kugghjul. Det är lätt att se vilket man har genom att testa rotera på ena axeln, har den andra axeln motsatt rotationsriktning så är det kugghjul i vinkelväxeln. Dela gärna med dig om och hur du löst problemet.
×
×
  • Skapa nytt...