Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

LaQv

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om LaQv

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Ja, det är nog rätt vanligt. I vår klubb så står det i stadgan att styrelsen beslutar om ordningsregler. Alltså kan styrelsen ändra och justera reglerna under året. Allt utifrån klubbens bästa. Om de sen har blivit helt vilda och skrivit galna regler så röstar vi på en annan styrelse vid nästa årsmöte.
  2. Jag har använt dem under ett par år och tycker att de fungerar bra. När Praktiskt båtägande testade för ett par år sen så ansåg man att de hade rätt bra töjning. Jag tycker att det är behändigt att bara ha en lina utan fjädrar eller annat monterat på. Och så är de lättsplitsade. Jag har splitsat ett öga även i den andra änden så att de har rätt längd redan från början.
  3. När Praktiskt båtägande testade LED-lampor för några år sen fick faktiskt Biltemas lampa riktigt bra betyg. Det var då en lite större lampa, för stor för att ha i bältet. Men ljusstark och bra. Jag tycker att det är bra med rött ljus när jag ska läsa sjökort/karta i mörker. Det fungerar säkert bra med andra färger också men jag gillar rött. Och sjökortet är ju så finurligt anordnat att du får ut den information du behöver även om man inte ser vad som är rödfärgat i kortet.
  4. När jag gjorde om elen på min 77'a så satte jag in ett ciguttag i stickkojen. Där hade jag en kylbox. Den drog ju en del ström men det fungerade så länge motorn gick och sen höll den kylan flera timmar under segling. I väggen mot garderoben på BB sida satte jag in två USB-uttag för laddning av mobiler etc. Och de gamla säkringspanelerna ersattes med nya från Biltema. Ja, och en viktig detalj var att få in ett skiljerelä mellan förbruknings- och startbatteri. Det är skönt att alltid kunna starta även om man glömt en förbrukare på över natten.
  5. Vi har ett gäng gamla kundkorgar som förvaring till tampar och liknande i det största stuvfacket. Bra med handtag eftersom facket är rätt så djupt.
  6. Men hela grejen med begreppet "nöd" är att man inte har något val. Då är det inte nöd. Det finns liksom inget krav på något du använder i nöd. En nödgrej är ju något du använder för att du befinner dig i nöd och då tar något annat än det som lagen föreskriver. Och om man nu är i nöd och behöver ge sig ut i kolsvarta natten. Ja, då är de här lamporna bättre än ingenting alls. Om man nu har däcksbelysning, ja då tänder man väl den. Eller om man har en ficklampa, fotogenlampa, blinkande orange ljus... ...whatever. Man tänder det man har eftersom man agerar i nöd. Så då är säkert de här lamporna en bra grej att ha i sin nödpackning.
  7. Vi har ingen vikbar arm för vår tv. Nu funkar det ändå men hur som helst så gillar jag att saker och ting sitter fast. Det kan ju luta och gunga rätt bra på dagarna och då vill jag inte ha en tv som plötsligt svänger runt nere i båten. Så vår tv sitter på ett fäste som är skruvat i väggen. Och nu när vi haft tv en säsong så vill jag inte vara utan.
  8. Det verkar som om de flesta har ungefär liknande säkerhetsutrustning ombord. Imponerande högt säkerhetstänk måste jag säga. Tänk om folk hade motsvarande utrustning i sina bilar? I min båt har jag: Fast VHF Bärbar vattentät VHF Flytvästar förstås, plus ett antal reserv/lånevästar En påse nödraketer Två brandsläckare, i varsin ände av båten. Den ena monterad i närheten av motorn. Papperssjökort. Power banks till mobiler. Mobilen är ju backup för plottern. Livlinor Gasvarnare Brandvarnare Pluggar att laga läckor med. Båten har två länspumpar, en manuell och en elektrisk. Utöver det har jag en enkel bärbar historia. Sjukvårdsutrustning. Med anpassningar för både barn och hundar. Bamseplåster har t ex en mycket bättre effekt än vanliga plåster på mindre barn. Utöver den rena säkerhetsutrustningen så är ju en del annat valt ur ett säkerhetsperspektiv. Kläder som gör att man fungerar även i skitväder, skor som inte halkar osv. Extra ankare, ett urval förtöjningstampar.
  9. Jag målar både drev och botten vid behov. I år kommer jag bara att förbättringsmåla botten där det är i sämst skick. Drevet däremot behöver göras ordentligt. Jag har tidigare använt Jotuns drevfärg och det blev snyggt och bra. Propellern putsar jag upp, den målas inte.
  10. LaQv

    Kontrollinor

    Jag håller på och gör lite ordning i sittbrunn. I det arbetet behöver jag byta blocken till kontrollinorna till storskotet. Idag löper ju linan ut från travaren till ett fotblock som bryter linans riktning 90 grader så att den sedan fortsätter akterut och där sitter i en camcleat. När jag nu ändå byter funderar jag på om det verkligen är nödvändigt med ett fotblock här? Jag menar det är ju ganska små belastningar när man flyttar travaren och dessutom är man inte där och trimmar mest hela tiden. Skulle det fungera att byta blocket mot en linlöpare istället för att få det enklare? Hur ser det ut på era båtar? Är det nödvändigt med ett block?
  11. Jag använder plast. Det finns fantastiskt fina både tallrikar och glas idag som känns bra att äta på. Jag är lite nog när det kommer till mat och dryck och vill att det ska kännas lite ordentligt det man äter på. Visst hade porslin/glas varit ännu bättre. Men det är ett elände att städa upp inne i båten när det går sönder. Och visst händer det att tallrikar och glas går i backen. Särskilt när man har barn.
  12. Ja, å ena sidan antar jag att en Maxi 77a kan bli hur gammal som helst. Men å andra sidan kan det ju som du säger vara så att alla gamla 70-talare skrotas inom kort. Och kvar blir då bara stora båtar till hög kostnad. Fast jag tycker redan att jag ser allt fler nybörjare komma åkandes i Bavaria 32'or (som de inte kan hantera). Så det verkar ju redan ske en övergång till att även instegsbåten kostar 500' kr. Med större båtar minskar också gästhamnarnas kapacitet vilket gör att dygnspriserna höjs. Så segling kommer kanske att bli ett allt dyrare nöje för en ständigt minskande skara?
  13. Det finns en app för Trollhätte kanal med mycket bra info om hur man gör. Jag har försökt läsa på eftersom jag ska gå kanalen hem nu i slutet av maj. Jag har också ny båt som ska seglas hem men vi väljer att gå i Göta kanal hem.
  14. Tack! Ja, det borde fungera förstås. Men jag har också bytt det mesta av förtöjningslinorna mot ny fin flätad mörkblå lina. Alla ser exakt likadana ut när de ligger stuvade.
×
×
  • Skapa nytt...