Jump to content
Wednesday 08 February 2023

Boko57

Medlemmar
 • Content Count

  172
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Boko57


 1. Så kan man göra naturligtvis.

   

  Tänkte om någon redan gjort bytet och kunde rekommendera vilken slang som man kunde modifiera. Annars måste jag ta bort slangen och då måste kylvätskan dräneras. Hade velat undvika detta just nu.

   

  Konstigt att ingen verkar eftertillverka denna slang.


 2. Jag har en båt med AQ171 motor som är i utmärkt skick vilket även gäller avgaslimpan. Dock någon gång i framtiden så kommer det säkert bli aktuellt att se sig efter en ny avgaslimpa.

   

  Volvo Penta har ju varit "snälla" och lagt ned tillverkningen av avgaslimpor till AQ171.

   

  Jag undrar därför vilka ersättningsalternativ det finns?

   

  Är det någon som nytillverkar limpor för denna motor? Att köpa en begagnad kan man naturligtvis göra på EBay men det är varken billigt eller enkelt eftersom skicket är svårt att bedöma.

   

  Finna det nytillverkning utomlands av avgaslimpor? 


 3. Tack!

   

  Du gav mig verktygen att rätta till detta tror jag. Det verkar som mätaren visar för mycket vilket kanske beror på att man bytt t ex givaren någon gång och då struntat i att köpa tillhörande instrument eller tvärtom.

   

  Jag får väl mäta vid full tank så får jag en uppfattning om vad givaren ger. Är det standard skulle jag kanske kunna köpa nytt instrument och få det att funka direkt.


 4. Tankmätare i min Flipper 700 är synnerligen oprecis.

   

  Den visar full tank redan när tanken är fylld till 75% och sedan vid full tank så har den slagit i taken sedan länge.

   

  Kan jag kompensera felvisningen på tankmätaren på instrumentpanelen? Det lockar inte att riva upp och ta bort tankgivaren etc.

   

  Hur funkar dessa instrument? Minskar motståndet när tanken fylls eller är det tvärtom? 


 5. Finns det någon som köpt en billig flödesmätare med display för bensin på t ex Wish, Amazon, mm? Skulle vilja ha en som kan mäta hur många liter bensin jag gör av per timme.

   

  När man googlar så kommer det fram en massa olika förslag men informationen är rätt knapphändig om de t ex tål bensin etc.


 6. Jag har varit tvungen att tömma nästa hela kylsystemet och glykolen som varit i verkar vara grön. 

   

  Min fråga är om vilken glykol jag lämpligen ska köpa för att fylla på?

   

  Är all grön glykol av ett visst slag eller?

   

  Det finns ju olika glykol som man inte får blanda.

   

  Biltema har väl en blå glykol. Funkar den?


 7. Du har helt rätt och Ingemar också.

   

  Mitt problem är att jag kände på bultarna till motorfästet innan jag lyften in motorn (bytte från AQ130 till AQ171) och de satt stenhårt. Nu är det väldigt trångt och jag är osäker på om jag kan få loss motorfästet.

   

  Retsamt nog så läcker det väldigt lite som gör mig osäker på hur jag ska göra. Börjar man fixa med röret så ökar läckaget säkert och då måste man gå hela vägen ut. Svårt med trånga motorrum. . . . 


 8. Det läcker vid kylröret som går från den röda värmeväxlaren till oljekylaren på min AQ171. Tydligen är det dåligt tätat där kopparröret går in i oljekylaren.

   

  Jag skulle behöva råd av någon som känner till denna motorkonstruktion hur jag ska få bort röret för att kunna montera det på nytt tätat mot oljekylaren.

   

  Som vanligt är det trång i min Flipper700 när man ska komma åt detta rör och jag är osäkert på hur jag får bort det. Måste jag verkligen lossa hela värmeväxlare eller kan det möjligen räcka med att försöka flytta upp gummipackningen som sitter vid motorfästet och dra ut röret från nedre anslutningen på oljekylaren? 

   

  Det vore bra att innan veta hur mycket jobb det är innan jag monterar bort det så att jag kan planera. Båten ligger ju i sjön nu vilket är kanske både plus och minus i detta fall.

   

  IMG_20210508_091137.jpg

  IMG_20210508_091041.jpg


 9. Bilden visa inte hur det ser ut idag eftersom jag bytte slangklämmorna till rostfria och tog en ny slang samt två stycken rör 90 gradsvinklar för att få en snygg och hållbar lösning.

   

  Problemet är dock att idag när motorn är monterad så är det så tajt med utrymme och dessutom krängde jag på slangen med stort besvär på 90 gradsvinklarna att jag nog knappast kan tappa av så lätt där. Det får nog bli en annan lösning på att byta kylvätska.


 10. Om jag ska byta kylarvätska på en AQ171 var tappar jag då av kylarvätskan?

   

  Tacksam för lite vägledning.

   

  Det är trångt i motorrummet så det är inte så lätt att se vid en första anblick någon lämplig avtappningskran.

×
×
 • Create New...