Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

newwave

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    111
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av newwave


  1. Jag kan tycka att en nyare motor borde ha blivit betydligt lättare genom att man tar ut mer effekt och kan få så vis minska vikten men det verkar inte vara så. Förgasare har väll alltid strulat med gammal bensin som får stå en längre och skapar belägning etc. Vore skönt att slippa kan jag känna.

     

    men om det inte skett såp mycket teknikutveckling så förklarar väll varför en begagnad motor nästan kostar lika mycket som en ny.

    • Gilla 1

  2. 8 minuter sedan skrev ChristerN:

    Så vad tycker du själv att du ska göra?

    Leva med att batterierna kanske inte är OK eller byta dem mot nya som förhoppningsvis och förmodligen är i bättre kondition?

    Svaret är väl ganska självklart eller hur?

    Om du åker tillbaka till affären med dem utan att ringa först och har en multimeter med dig har de ju ingen chans att ”mörka” dålig laddning. 
    Risken att de skulle vägra ta tillbaka dem ser jag som minimal. Är det en ”batteri-affär” eller en båtbutik bör de absolut veta vad som gäller för vanliga batterier. 

    Det är erlandssons brygga. Ja det kanske väst att åka förbi. säg att det är 80 % laddning. Är det självurladdning då? Minns att de sa att de laddade batterierna innan vintern.


  3. 8 minuter sedan skrev Lintott:

    Fulladdat 12,7

    Halvladdat 12,2

    Urladdat 11,7

     

    Delvis urladdade blybatterier ska snarast fulladdas för att inte drabbas av sulfatering (beläggning på plattorna inne i batteriet, som med svårighet går att bli av med).

     

    Beroende på hur länge ditt batteri stått med 12,53V hos handlaren så är det lite obra eller mycket obra.

     

    Vid köp av batterier så ska man helst ha med en voltmeter och kolla spänningen. Att köpa från en handlare som har bra omsättning på lagret ger ofta förutsättningar för att få ett "färskare" batteri.

    Om du har nära till batterihandlaren så ta med dem dit och begär att få mer välladdade i utbyte. Ta med och mät på dem som står i lagret.

    De batterier du fått är kanske inte värre skadade än att de kommer att fungera i många år men om du tänker behålla dem så sätt dem genast på laddning för att hejda sulfateringen.

     

    (Blybatterier ska alltid förvaras fulladdade för att minska sulfateringen. LiFePO4batterier ska långtidsförvaras halvladdade för att må bra.)

    Skulle jag be om nya så har de garanterat laddat upp batterierna så de fått bättre värden. Har tyvärr en bit till affären.


  4. 37 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

    Jag vet inte heller om det är en tempgivare eller en oljetrycksgivare som du markerat på bilden.

     

    Tempgivare kan man kolla genom att ansluta en ohm-meter och stoppa ned givaren i en kastrull med hett vatten, och så ser man om resistansen ändras. Om du skulle stoppa ned oljetrycksgivaren i en kastrull så gör det ingenting, den klarar det, men du får inget utslag på mätinstrumentet. Men om du skruvar ur markerad givare och den är oljig längst ut är det sannolikt oljetrycksgivaren.

    Tempgivare sitter i anslutning till en kylkanal på motorn.

    Kabeln är markerad ned ”temp” så jag förutsätter at det är en tempgivare. Jag har en till givare på andra sida toppen där termostaten sitter. Tänkte att det är oljetrycksgivaren. Markerade platsen i bilden nedan. Obs ej bild på min motor

    6E66D62D-A47F-487C-852F-A2472CD38CDE.jpeg


  5. 2 timmar sedan skrev Rollen:

    Lampan jordas via tempvakten som sitter på motorn. Normalt finns ingen tempmätare på MD5. Var sitter det för givare på motorn?

    Vet inte vad det är för givare. Har ingen bild på min motor men tog en från nätet där jag markerat var givaren sitter.

     

     

    8587CCC9-0BD5-4DEF-B37F-3F4281647146.jpeg


  6. Hej,

     

    på min gamla md5 så har tempmätaren och tempgivaren aldrig fungerat. Eftersom det är en viktig funktion att motorn inte går varm så tänkte jag försöka få Ordning på det.

     

    Kan någon ge tips på om det går att

    mäta eller hur jag kan kontrollera Givaren på motorn? 
     

    själva instrumentet har både lampa och analogt instrument men inget fungerar och lampan lyser ej när tändningen är på. Dock så ser det ut som ett ormbo med kablar vid instrumenten så jag vill röra så lite som möjligt. 

    stort tack på förhand

     


  7. Hej alla,

     

    Jag ligger längst ut på bryggan och sedan förra året så har min båt blivit favoritplats för fåglar.

     

    Vad är enklast och smidigaste tipset för att skrämma iväg fåglarna så man kan få slippa ställa sig och storstäda båten varje gång?

     

    Hur väl fungerar uggla/uv med vridbart huvud eller har ni några andra enkare tips?

     

    Stort tack


  8. Halloj,

     

    Båtsäsongen igång och det vore trevligt med rena dynor i segelbåten. Går inte att ta av klädseln utan tänkte då om det finns våtdammsugare för tvättmedel som man kan hyra? Får man bort all fukt då tror ni?

     

    Någon som har erfarenhet? 

     

    Mvh


  9. Vad är det för skillnad mellan dessa produkter? Båda heter Martec plus och är till en MD5?

     

    Ena värmeväxlaren har form som cylinder och den andra ”L” - formad.

     

    Bilderna är tagna från Martec hemsida.

     

     

     

    D0410D7F-7A21-4ECA-AB79-1D80B4B593B3.jpeg

    7C2ACD8F-4995-4E56-9A9D-B53537A26F75.png


  10. Skulle behöva ett sött att transportera gummibåt av mindre modell på båtklubben. Upptagningsvagn känns klumpig och dyr. Funderade på en vagn för kanoter men vad jag kunde se så skulle båten ta i hjulen. Någon har tips?


  11. 7 timmar sedan skrev Mackey:

    Zinkoxid används för att få vit färg.

    Samtidigt är zinkoxid giftigt för vattenlevande organismer.

     

    Grundfärg är ingen bra färg att ha ytterst i alla fall, allt fastnar i den. Grundfärg är liksom gjort för att allt ska fastna så bra som möjligt i den.

     

    Jag vet inte om det var nödvändigt att ta bort färgen. Personligen hade jag lagt på ett lager lamineringsepoxi utanpå.

     

     

    Eftersom de mäter gifterna på båtbotten så kan jag inte ”måla” över. Det skulle fortsatt ge utslag. Har lagt 40-50 timmar på att sanera botten.. Måste jag göra något så avslutas mitt båtliv tyvärr :(


  12. 44 minuter sedan skrev Peter_K:

    Zink i epoxyprimern..? 
    Det låter jättekonstigt. 
    Mig veterligen är det den här färgen vi pratar om, och det är samma färg jag använde 2013..?

    https://www.biltema.se/bat/batvard/epoxi/epoxiprimer-2000042208?gclid=EAIaIQobChMI-s3z_qPy6AIVTYGyCh1MBQWWEAQYASABEgLp9_D_BwE

    Yes, köpte denna produkt 2019. 
     

    Nu har man mätt och min båt gav höga värden på Zink. Slipade bort allt ända ner till gelcoaten. Känns lite snopet när man trodde att man gjort allt rätt! Läste visserligen inne innehållsförteckningen om jag ska vara ärlig.


  13. Vilka vertyg är det som inte används i dessa satser?

     

    Försökt skriva ner det jag brukar använda men listan blir kort. Har kort erfarenhet av "meckande"  sedan blir man ganska nollstäld när man ska komma på vad man brugar använda. Vill ju inte släpa på sådan som inte används.


  14. Förlåt jag var lite otydlig. Jag tänkte inte ha med verktygen ut med båten utan en bra sats när båten ska fixas på land men även funkar allround på bil,hus etc. skönt med en box som har det man behöver så man slipper släpa in och ut ur bilen etc.

×
×
  • Skapa nytt...