Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Lejf

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Lejf

  • Placering
    Kadett
  1. Få. Men är bra att få med så mycket som möjligt tänker jag vid ett ev. Köp. Jag har inte så bra koll på vad segel och tillhörande utrustning kostar. Men har fått svar i tråden.
  2. En annan båt jag tittat på är HR Rasmus. Även den intressant. Även den måste väl klassas som motorseglare?
  3. Ok. Jag tänker fler master mer komplicerat. Men har kollat en del på Nauticat 33 också. Fin båt. Men känns betydligt större och mer sommarstuga, mindre båt. Ansö ska jag googla på, den känner jag inte till. Tror det räcker bra som start. Så får man se hur mycket man seglar och hur mycket man går för motor. Barnen är fortfarande små så söker ett hyfsat enkelt båtliv. Båtarna som varit ute har i princip alla orginalmotorn kvar med många timmar. VP 30-40 hk. Det är såklart en osäkerhetsfaktor. Kan väl rasa när som helst antar jag. Ska göra 7-8 knop enligt HR. Tack för ditt svar.
  4. Ligger tre ute till salu nu. Någon i Finland också. Ca 500 000 kr.
  5. Precis! Främst i aktern tänker jag?
  6. Precis. Det är den. När det gäller seglingen förstår jag att det inte är den ultimata segelbåten. Och jag tänker att det får duga. Finner jag stort nöje i att segla får nästa båt bli mer anpassat för det. Bogpropeller check. Det ligger på listan. Verkar kosta ca 40-50 000 kr att installera också. Det får gärna finnas.
  7. Tack för svar. Då fokuserar jag på det andra (som jag förstår mig på) och ser till att det finns lite pengar över för att uppdatera segel/master.
  8. Lejf

    Hallberg Rassy 94

    Hej, Jag vill ha lite tips och råd. Är ute efter en båt som hjälpligt klarar det mesta. Segla, gå för motor, semestra med familjen ett par nätter eller bara mig själv när man få lite egentid. Har haft motorbåt tidigare men är intresserad av att börja nosa lite på att segla. Har fastnat för HR 94 som jag tycker passar mina behov bra. En mast känns hanterbart för en nybörjare. Plats för hela familjen att sova. Hyffsad storlek på motor. Inte för stor så jag tänker att det borde gå att hantera själv. Tycker även (fast jag gissar att några tycker annorlunda) att båten är vacker. Men till min fråga. Jag kan ingenting om segling men har förstått att den här båten normalt har storsegel och genua. Vad ska jag leta efter för att båten ska bli så lätthantering som möjligt med segel? Det cirkulerar så många ord att man inte hänger med. Seldenmast, rullgenua, lazyjacka, lazybag, tampar dragna till sittbrunnen. Frågan är väl egentligen vilken utrustningen ska båten ha för att bli så lättseglad som möjligt? Jag är inte speciellt intresserad av seglingen i sig (sporten?) men gillar att drivas fram av vinden i tystnaden. Båten kommer främst glida runt i Stockholms Skärgård men framöver när ungarna blivit lite äldre kanske Gotland eller Åland.
  9. Tack för svar. MC varianten är också ett alternativ. Kostar dock lite mer. Övernattning i båten lockar inte mig alls dock. Då smäller jag hellre upp ett tält och sover i. En utpräglad fiskebåt blir nog inte helt populärt. CC varianten verkar ha lite "finare" inredning jämfört med AC varianten. Men i övrigt är dem lika eller? Men det lutar nog mot CC. Kan inte riktigt motivera 50 000 kr för att få en långsammare dieselmotor. Finns det några jämförbara båtmärken i samma prisklass och typ av båtar?
  10. Hej, Jag ska köpa min första båt och behöver lite tips och råd. Har länge tänkt köpa en begagnad båt men sen hittade jag Sandströms båtar och tycker dem ligger bra i pris. Och dem verkar vad jag förstår vara bra båtar byggda av en välkänd båttillverkare. Båten ska användas för att transportera runt familjen (Fru, en liten pojke, barnvagn osv...) i Stockholms Skärgård samt fiske. Eftersom det är min första båt vill jag ha en enkel driftsäker båt som inte strular. Jag kommer ha nog med problem att bara köra båten. Båtarna jag fastnat för är Sandström Classic 565 CC eller MC. Dem ligger i min prisklass 250-300 000 kr och vad jag anser uppfyller mina behov. Det känns såklart skönt att köpa en ny båt så jag vet att allt fungerar. Köpa begagnat känns väldigt osäkert då jag inte kan någonting om båtar. Så till frågan. Vilken ska jag välja? CC varianten har utombordare och MC varianten diesel inombordare. Skillnaderna är vad jag förstår: MC lägre förbrukning men även långsammare 16 knop kontra 30 knop. Dieselmotorn tar mer dyrbar plats. Billigare försäkring på MC. MC varianten kostar 50 000 kr mer Tacksam för alla erfarenheter angående Sandström och båttypen jag funderar på att köpa samt förslag på motsvarande båtar. MVH Fredrik
×
×
  • Skapa nytt...