Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

StortD

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    28
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av StortD


  1. 2021-11-18 vid 07:16 skrev Craycoat:

    Det kan vara så att CDIn skickar en gnista både på kompression- och avgastakt. Jag misstänker nästan det eftersom det inte finns någon givare på kamaxeln. I så fall är det ett ickeproblem att försöka hitta rätt takt.

    Skruvade ihop motorn idag och provstartade, till min förvåning startade motorn och verkar gå bra. Nu blir det att montera resten av prylarna samt svetsa dit en ny skäddare under propellern så får man ju hoppas att det inte tar lika hårt nästa gång hehe

    • Gilla 6

  2. 3 timmar sedan skrev Craycoat:

    Om vevaxeldrevet har glidigt så kanske presskopplingen inte kommer att hålla samma friktion som om den var ny. Huruvida detta kommer att ställa till problem framöver är svårt att sia om. Att träffa rätt grad på kamaxeln jämfört med TDC borde gå hyfsat lätt, svårare att veta om man är på rätt takt (kompression- eller avgastakt). Som du kommit fram till själv så får du prova dig fram. Tändningen kommer i alla fall att ske vid rätt ögonblick, fast kanske i fel takt.

    Ja precis, jag får testa helt enkelt👍


  3. 3 timmar sedan skrev Craycoat:

    Du skriver ju att timningen verkar stämma, varför tror du att bultcirkeln på kamaxeln eller vevaxeln skulle ha glidigt?

    Är ganska säker på att den glidit på vevaxeln eftersom det drevet endast är pressat på vevaxeln, varken bult eller kil. Innan jag demonterade stämde aldrig markeringarna för timingen överens på vevaxeln och kamaxeln. Därav har vevaxeln stannat när jag gått på grund men kamaxeln har fortsatt rotera, vet dock inte hur mycket eller lite.


  4. 5 timmar sedan skrev Craycoat:

    Inte alls, tändningen ska stämma ändå och är oberoende av det du pysslat med. Den styrs enbart av vevaxeln rotation, och denna har du ju inte ändrat på. 

    Nej jag har inte ändrat på den men stenen jag körde på har väl gjort det? Drevet på vevaxeln har ju ändrats och stämmer ju inte överens med TDC. Så vet ju inte om jag ställt in den efter TDC på insugstakten eller arbetstakten. Eller tänker jag fel där?


  5. 2021-11-12 vid 22:27 skrev Craycoat:

     

    Tändningen styrs elektriskt från CDI:n. Den får i sin tur information om hur kolvarna står samt motorns varvtal genom 2 stycken sensorer som sitter fastmonterade bredvid den roterande magneten under svänghjulet. Dessa sensorer går inte att flytta på så tändningen är inte justerbar som i äldre motorkonstruktioner. Om markeringar stämmer på kedjan, kamaxeldrev och vevaxel, då borde även timingen för tändningen stämma. Om du har en tändningslampa så kan du kontrollera om tändningen på cylinder 1 är 5gr BTDC vid 900 varv. 

     

    Du verkar motorkunnig, så du har förmodligen tänkt på att inslipning av ventilerna och justering av ventilspel måste göras för att du ska få bra kompression och en välfungerande motor!?

    Okej. Kan bli lite pyssel att få till om man inte har tur att hamna rätt direkt alltså. Jo ventilerna har jag slipat in mot sätet och ventilspelet är justerat med bladmått.


  6. 10 timmar sedan skrev Hybro:

    M a o fel timing vad gäller kamaxeln / kamaxlar i förhållande till veven. 

     

    Vad styr kamdreven mot vevaxel resp kamaxel? 

     

    Krysskilar? Är dessa hela? 

     

    På flera bilmotorer finns inga krysskilar som låser kamdrev mot kamaxel, kamaxlar. 

    Saab 9-3 och Renault Megane 06.

     

    Är bara en kona, med mutter / skruv som momentdras. 

     

    Nåt med inneboende kraft ger sig ju om veven tvärstoppar. 

     

    Att kedjan och drev är rätt positionerade i enlighet med märkning, hjälper inte om kamaxeln för avgasventilerna inte har rätt läge till kamdrevet. 

    Kamaxeln har väl inte gått av, strax innanför drevet? Kanske t o m mitt för lagersätet?

     

    Av allt att döma är felet där, då samtliga avgasventilerna är skadade, men inte insugsventilerna. 

     

    Utan att verkligen kolla detta... Kan innebära nya ventiler en gång till. 

     

    För länge sedan var det just detta som hände på en bil motor. Lite sned brottyta, så hela kammen drogs runt vid låga varv. Vid högre så gled kamdelarna mot varandra....

     

    Drevet på kamaxeln är bultat så det borde inte kunna röra sig. Dock är det ju ”bara” pressat på vevaxeln så det är där det rört sig. Att den inte krökt ventilerna på förgasarsidan borde ju ha att göra med tur, alternativt att dom ventilerna är grundare och inte interferar med kolven.


  7. 2021-11-09 vid 18:23 skrev Craycoat:

    Har du kört igenom alla steg som jag postat och handlar om linjering av kamaxel, kedja och drivaxeln?

    Ja, har snurrat runt också på svänghjulet samtidigt som jag kollat in i cylindern med hjälp av en liten kamera som går in i tändstiftshålet. Timingen verkar stämma enligt vad jag kan se, har inte testat starta upp den ännu men antar att om tändningen hamnat i fel takt så kommer den ju behöva flyttas fram eller tillbaka.


  8. 9 timmar sedan skrev Craycoat:

    Jag har tyvärr inte lyckats hitta någon information om din motor är av typen interference eller non-interference så jag kan inte hjälpa dig där. Gissningsvis är den en non-interference.

    Jag får lyfta av toppen och kolla upp hur den mår. Dock behövde man en 12kantshylsa 10mm lång som jag inte hade så det får bli nästa veckas projekt.

     

     

    • Gilla 1

  9. 2 timmar sedan skrev Craycoat:

    Du kanske måste plocka av kuggkransen på kamaxeln och kontrollera att "dowel pin" är hel och i rätt position. Se steg 1-2 i instruktionerna.

    Jo det har jag gjort och det såg bra ut. Tänkte lyfta toppen när jag ändå har isär allt för att se så ventilerna klarat sig mm. Kändes trist att montera ihop och sedan behöva demontera allt igen ifall ventilerna är trasiga.


  10. Lite beroende på hur många varv jag drar runt motorn så flyttas markeringen på dreven jämfört med markeringarna på kjedjan. Det närmaste jag har kommit är en kugg ifrån. Bifogar bilder.

    bild 1&2 är när jag snurrar vevaxeln och får timingen att stämma enligt den bifogade instruktionen på timingen. 
    bild 3&4 har jag försatt vevaxeln så att cylinder 1 står i TDC. Där ser man hur mycket det diffar.

     

    Det som borde ha hänt när jag körde på stenen är alltså att drevet på vevaxelsidan stått stilla och axeln fortsatt rotationen och därmed ändrat timingen? Ända rimliga förklaringen enligt mig varför den inte skulle vara i ordning. Men skulle den flytta kjedjan för det? Tycker inte kjedjan borde ha någon betydelse för timingen för den har samma antal länkar oavsett markeringar. Kanske har hänt tidigare och någon inte brytt sig om att montera den med gula markeringarna för timingpilarna?

     

    Lösningen borde således vara att snurra vevaxeln till TDC på cylinder 1 och sedan ställa om timingen på kamaxeln efter det?

     

    ang toppen så undrar jag om det är någon som vet om ventilerna kan ta skada av fel timing på denna motor. I servicehamdboken så verkar det som att cylindrarna inte är helt plana upptill utan lämnar utrymme för ventilerna i kanterna. 

    9582E2F6-2F5D-49ED-B4E7-D30CB162E183.jpeg

    FBF6698A-4302-4025-90D0-AC9D0A674BDA.jpeg


  11. Nu är semestern slut och dags att ta tag i motorn igen!

     

    så här ser kamkjedjan och dreven ut. 
     

    Antar att den gula markeringen ska tajma in med pilen på drevet vid kamaxelsidan? (Stora drevet) det lilla drevet (vevaxel) hittar jag inte någon pil på.

     

    känns konstigt att den ska kunna kugga över så många kugg av en grundstöt?

     

    om drevet på vevaxelsidan stått stilla pga grundstöten borde den väl inte ha ändrat timingen på kamaxelsidan? Således fått kjedjan att kugga över så att säga. Rätta mig gärna om jag har fel!

    CA0C8934-5F29-42D3-8602-E08EE4F9FBA4.jpeg

    A056E23F-A23C-4839-AFED-E56B19663878.jpeg

    1074CEA8-6B94-4891-92BB-1E0984B9D33C.jpeg


  12. Inte testat startgas. Ser inte vad det skulle lösa för problem? Det är väl mest om man måste köra motorer vintertid och det är kallt mm? Känns som risken är större att nått går sönder ännu mer om man tvingar igång motorn. Komptestade idag, ingen komp på någon cylinder.. vet inte om jag misslyckades med komptestaren för att tändstifthålen är ju så djupa så att man kommer ju inte åt att skruva in komptestaren stenhårt. Dock så har den ju en oring som borde täta även om man inte orkar dra fast den stenhårt? Gav inget utslag när jag körde den på startmotorn iaf.

     

    Demonterade startkransen och kilen ser hel ut.

     

    lyfte även av toppen och där såg jag inte heller några uppenbara problem, även fast man kanske inte ser så mycket men alla ventiler rörde iaf på sig och inget verkar löst eller trasigt på den sidan av toppen.

     

     

    DA42B750-0A5F-4763-915B-3BCD548F7660.jpeg

    9E4ED190-9633-40A0-B2BD-1671142D9F28.jpeg


  13. 8 timmar sedan skrev Craycoat:

    Det är kilen som ska gå av. Det fungerar som en brytpinne för att skydda motorn vid hastiga stopp. Om du kan se att brytpinnen är intakt och sitter i sitt spår både på vevaxeln och svänghjulet så är allt som det ska. Brukar dock vara svårt att se spåret på vevaxeln utan att demontera svänghjulet. 
    Att kontrollera att TDC stämmer med markering på svänghjulet är busenkelt och lättare än att demontera svänghjulet, det var därför jag föreslog det.

    Kollade TDC och det verkar stämma.


  14. 2021-06-23 vid 23:17 skrev Craycoat:

    Börja kolla markeringen på svänghjulet med TDC på cylinder 1. Det är mer troligt att svänghjulet har fel position än att kamaxeln har det. Kamaxeln drivs av en kedja, så det ska mycket till om den ska tappa sitt läge.

    Men om svänghjulskilen är hel borde väl inte svänghjulet kunna flyttas i förhållande till kamaxeln? Vad är det isåfall som gått sönder?


  15. 2021-06-22 vid 22:50 skrev Craycoat:

    Hej, det hålet som du hittat är till för att ställa timingen. Genom att lysa med en tändningslampa för att kan man se hur timingen ligger jämfört med TDC på översta cylindern (nr 1). Du skulle kunna plocka ur tändstiftet ur cylinder 1 och vrida svänghjulet till markeringen som visar TDC, samt känna med en skruvmejsel att kolven verkligen är på TDC vid markeringen innan du monterar bort svänghjulet för att se om kilen linjerar med svänghjul och vevaxeln. Jag klistrar in några bilder på vad du har framför dig. Ett annat test du skulle kunna göra är att göra ett vanligt kompressionsprov, det skulle visa om kamaxeln har ändrat position i jämförelse med vevaxeln så att ventilerna öppnar vid fel tillfälle.

     

    image.png

    image.png

    Tack för bra svar. Har beställt både komptest och timing lamp. Dock om jag har förstårt det rätt så måste ju motorn gå på tomgång för att jag ska kunna se timingen med lampan?

     

    någon som vet om ventilerna tar i ifall dom hamnar fel på denna modell? Har hört att vissa rensar ventilerna och andra modeller inte beroende på hur mycket plats det finns inne i cylindern? Har inte upplevt nått missljud eller liknande när jag testat starta motorn.


  16. 10 timmar sedan skrev Craycoat:

    Kolla om svänghjulskilen nr10 i bild är hel och om spåret i svänghjulet linjerar med det spåret vevaxeln.

     

    image.png.7d0ead18f4e359fe6a2018eb99a0be99.png

     

     

     

    10 timmar sedan skrev Craycoat:

    Kolla om svänghjulskilen nr10 i bild är hel och om spåret i svänghjulet linjerar med det spåret vevaxeln.

     

    image.png.7d0ead18f4e359fe6a2018eb99a0be99.png

     

     

    Jo svänghjulskilen är hel. Har inte demonterat svänghjulet ännu. Ska dra hem motorn till garaget först. Antar att jag måste demontera det för att komma åt att se hur det linjerar med vevaxeln?

    Det finns ett hål i svänghjulskåpan med en pil i. Har dock inte listat hur hur den ska kunna vara till hjälp men den har helt klart nått med timingen att göra.


     

     

×
×
  • Skapa nytt...