Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

StortD

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    28
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av StortD

  1. Kollade motoroljan efter körning på min utombordare och hittade små bubblor. Ingen missfärgning på oljan som är bytt förra sommaren. Vad kan detta bero på?
  2. Skruvade ihop motorn idag och provstartade, till min förvåning startade motorn och verkar gå bra. Nu blir det att montera resten av prylarna samt svetsa dit en ny skäddare under propellern så får man ju hoppas att det inte tar lika hårt nästa gång hehe
  3. Är ganska säker på att den glidit på vevaxeln eftersom det drevet endast är pressat på vevaxeln, varken bult eller kil. Innan jag demonterade stämde aldrig markeringarna för timingen överens på vevaxeln och kamaxeln. Därav har vevaxeln stannat när jag gått på grund men kamaxeln har fortsatt rotera, vet dock inte hur mycket eller lite.
  4. Nej jag har inte ändrat på den men stenen jag körde på har väl gjort det? Drevet på vevaxeln har ju ändrats och stämmer ju inte överens med TDC. Så vet ju inte om jag ställt in den efter TDC på insugstakten eller arbetstakten. Eller tänker jag fel där?
  5. Okej. Kan bli lite pyssel att få till om man inte har tur att hamna rätt direkt alltså. Jo ventilerna har jag slipat in mot sätet och ventilspelet är justerat med bladmått.
  6. Drevet på kamaxeln är bultat så det borde inte kunna röra sig. Dock är det ju ”bara” pressat på vevaxeln så det är där det rört sig. Att den inte krökt ventilerna på förgasarsidan borde ju ha att göra med tur, alternativt att dom ventilerna är grundare och inte interferar med kolven.
  7. Ja, har snurrat runt också på svänghjulet samtidigt som jag kollat in i cylindern med hjälp av en liten kamera som går in i tändstiftshålet. Timingen verkar stämma enligt vad jag kan se, har inte testat starta upp den ännu men antar att om tändningen hamnat i fel takt så kommer den ju behöva flyttas fram eller tillbaka.
  8. Hej igen gott folk! har bytt ut ventiler och packningar mm. nu är min fundering, hur justerar tändningen?
  9. Här är anledningen till att det inte var någon komp i motorn. samtliga avgasventiler var krökta och satt fast i öppet läge. dock verkar ventilläget i toppen ha klarat sig bra. Blir att beställa nya ventiler och lite packningar mm så är det BARA att börja skruva ihop allt baklänges igen hehe 🙏
  10. Jag får lyfta av toppen och kolla upp hur den mår. Dock behövde man en 12kantshylsa 10mm lång som jag inte hade så det får bli nästa veckas projekt.
  11. Jo det har jag gjort och det såg bra ut. Tänkte lyfta toppen när jag ändå har isär allt för att se så ventilerna klarat sig mm. Kändes trist att montera ihop och sedan behöva demontera allt igen ifall ventilerna är trasiga.
  12. Sista bilden får jag inte in eftersom jag tydligen laddat upp för mkt enligt Maringuiden
  13. Lite beroende på hur många varv jag drar runt motorn så flyttas markeringen på dreven jämfört med markeringarna på kjedjan. Det närmaste jag har kommit är en kugg ifrån. Bifogar bilder. bild 1&2 är när jag snurrar vevaxeln och får timingen att stämma enligt den bifogade instruktionen på timingen. bild 3&4 har jag försatt vevaxeln så att cylinder 1 står i TDC. Där ser man hur mycket det diffar. Det som borde ha hänt när jag körde på stenen är alltså att drevet på vevaxelsidan stått stilla och axeln fortsatt rotationen och därmed ändrat timingen? Ända rimliga förklaringen enligt mig varför den inte skulle vara i ordning. Men skulle den flytta kjedjan för det? Tycker inte kjedjan borde ha någon betydelse för timingen för den har samma antal länkar oavsett markeringar. Kanske har hänt tidigare och någon inte brytt sig om att montera den med gula markeringarna för timingpilarna? Lösningen borde således vara att snurra vevaxeln till TDC på cylinder 1 och sedan ställa om timingen på kamaxeln efter det? ang toppen så undrar jag om det är någon som vet om ventilerna kan ta skada av fel timing på denna motor. I servicehamdboken så verkar det som att cylindrarna inte är helt plana upptill utan lämnar utrymme för ventilerna i kanterna.
  14. Nu är semestern slut och dags att ta tag i motorn igen! så här ser kamkjedjan och dreven ut. Antar att den gula markeringen ska tajma in med pilen på drevet vid kamaxelsidan? (Stora drevet) det lilla drevet (vevaxel) hittar jag inte någon pil på. känns konstigt att den ska kunna kugga över så många kugg av en grundstöt? om drevet på vevaxelsidan stått stilla pga grundstöten borde den väl inte ha ändrat timingen på kamaxelsidan? Således fått kjedjan att kugga över så att säga. Rätta mig gärna om jag har fel!
  15. Det ska jag kolla upp innan jag lyfter av toppen. Tack för tips
  16. Inte testat startgas. Ser inte vad det skulle lösa för problem? Det är väl mest om man måste köra motorer vintertid och det är kallt mm? Känns som risken är större att nått går sönder ännu mer om man tvingar igång motorn. Komptestade idag, ingen komp på någon cylinder.. vet inte om jag misslyckades med komptestaren för att tändstifthålen är ju så djupa så att man kommer ju inte åt att skruva in komptestaren stenhårt. Dock så har den ju en oring som borde täta även om man inte orkar dra fast den stenhårt? Gav inget utslag när jag körde den på startmotorn iaf. Demonterade startkransen och kilen ser hel ut. lyfte även av toppen och där såg jag inte heller några uppenbara problem, även fast man kanske inte ser så mycket men alla ventiler rörde iaf på sig och inget verkar löst eller trasigt på den sidan av toppen.
  17. Men om svänghjulskilen är hel borde väl inte svänghjulet kunna flyttas i förhållande till kamaxeln? Vad är det isåfall som gått sönder?
  18. Tack för bra svar. Har beställt både komptest och timing lamp. Dock om jag har förstårt det rätt så måste ju motorn gå på tomgång för att jag ska kunna se timingen med lampan? någon som vet om ventilerna tar i ifall dom hamnar fel på denna modell? Har hört att vissa rensar ventilerna och andra modeller inte beroende på hur mycket plats det finns inne i cylindern? Har inte upplevt nått missljud eller liknande när jag testat starta motorn.
  19. Jo svänghjulskilen är hel. Har inte demonterat svänghjulet ännu. Ska dra hem motorn till garaget först. Antar att jag måste demontera det för att komma åt att se hur det linjerar med vevaxeln? Det finns ett hål i svänghjulskåpan med en pil i. Har dock inte listat hur hur den ska kunna vara till hjälp men den har helt klart nått med timingen att göra.
  20. Nä tyvärr har kollat den, även kopplat isär och testat köra utan. Ingen skillnad
×
×
  • Skapa nytt...