Jump to content
Monday 06 February 2023

Glykol

Medlemmar
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Trovärdig

About Glykol

 • Rank
  Fänrik

Profile Information

 • Location
  Stockholm (Kungsholmen & Bromma)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Om man väger in att den förra var av typen PERC då? Är byte av regulator till MPPT av större vikt än att solpanelen är av typen PERC?
 2. Tack för svar! Den första panelen var dessutom av typen PERC vilket inte utbytespanelen är så redan där har jag väl fått en sämre panel i utbyte? PERC ska väl ge bättre effekt vid lågt stående sol och lite molnigt väder. När jag läser era svar så får jag det till att jag nu har en sämre installation eftersom jag inte har en MPPT-regulator? Med en MPPT installerad skulle man kunna säga att jag har samma prestanda på laddningen som med första panelen?
 3. Jag fick en solpanel utbytt på garanti. Båda är på 150W men den nya som jag fick visar lägre strömstyrka på märklappen. Har jag fått en bättre, sämre eller lika bra panel? Bilder på den gamla(ett år gammal) som gick sönder är märkt med "1" i övre vänstra hörnen och den nya är märkt med "2". Se bilder. Jag har en enkel billig regulator till: https://www.hjertmans.se/produkter/el-belysning/solpaneler/regulatorer/regulator-10a
 4. Tack för bra tips! Återkommer när jag kollat på nytt samt fått svar från leverantören…
 5. Hej, solpanelen har slutat ladda. När jag kopplar bort solpanelen från regulatorn och mäter direkt mot solpanelen så får jag 0,0V vid soligt väder. Är det solpanelen som är trasig då? (och kan det gå att laga?)
 6. Under vintern har ena kabelskon reagerat med omgivningen, se bild. Vad kan ha hänt? Jag har en batteribank på två förbrukningsbatterier och ett startbatteri. Det är på ena kabelskon (plus-sidan)till förbrukningsbatteriet som reaktionen skett. Jag har en solpanel på 100W som varit igång under en mörkgrön presenning (solen har alltså tyvärr ej kunnat träffa solpanelen). Huvudströmbrytaren har varit av. Tacksam för tips om vad som skett och om det är något jag måste ändra eller bevaka? Har ej märkt av detta tidigare vintrar.
 7. Jag vill kolla att turbon fungerar genom att mäta laddtrycket. Vart mäter jag? Se bild, AQAD40b från 1986.
 8. Många frågor, bra 🙂 Ska koppla loss batterierna och laddning och mäta varje batteri efter någon timme för att se om jag hamnar på 12,7 V då (fulladdat). Återkommer...
 9. Jag har en solpanel (150W) som laddar min batteribank. Batteribanken består av ett startbatteri och två förbrukningsbatterier. Till solpanelen har jag en billig PWM-regulator, se bild. Nu till min fråga. Fastän batterierna är fulladdade så mäter jag 14,4V över förbrukningsbatterierna medan laddning pågår, se bild. Borde inte underhållsladdningen ligga på ca 13,7 V? 14,4 V är väl typ bulkladdning? Har ej mätt strömstyrkan.
 10. Inte bara underhållsfritt. ”Absolut underhållsfritt”. Avbryter här tror jag. Vill inte prova att få upp luckan, den sitter hårt.
 11. Mycket riktigt så har jag hällt i batterivatten under plastluckan där dekalen sitter på Tudorbatteriet. Har inte märkt nån försämring, har å andra sidan inte gjort någon prestandatest. Jag kommer nu att lyfta upp Banner-batteriet och se om jag kan öppna den luckan också. Räknar med att nivån har sjunkit där med, isåfall fyller jag på. Ska försöka återkommer med resultat till er. Det konstiga tycker jag är att man säger att batterierna är underhållsfria samtidigt som vattnet uppenbarligen behöver fyllas på...
 12. Hej, hur fyller jag på vatten i Banner-batteriet och ska man göra det? I Tudor-batterierna fyller jag på ett par dl varje år men i Bannerbatteriet har jag inte gjort det. Folk säger att batterier är underhållsfria men i Tudorbatteriet så märker jag att nivån sjunker varje år. Tacksam för svar om framför allt Bannerbatteriet! (Bannerbatteriet är startbatteri)
 13. Teaken har börjat släppa, se bilder. Finns det någon quick-fix? Går det att få fast teaken igen?
 14. En av slangarna som går in till powertrim läcker. Se bild som visar exakt vart läckaget är. Slangen är ca 120 cm lång och kostar ca 1700 kr att köpa ny. Måste man köpa ny eller går läckaget att åtgärda? Jag tycker att det ser ut som om det är fabriksmonterade saker som inte går att dra åt i efterhand. Hoppas jag har fel. Drev: VP 290 DP. Motor: AQAD40B.
 15. Hej, idag har jag en Ebersprächer (3,3kW, Hydronic D3WZ) för uppvärmning av kabinen när båten ligger vid bryggan. Till den finns tre små radiatorer inkopplade i kabinen. Eftersom radiatorerna är små så lämnas knappt någon värme över till kabinen. Slangar börjar dessutom bli gamla och läcker på många ställen. Nu tänkte jag riva ut alla slangar och radiatorer och istället installera en värmefläkt/värmepaket (minimalt med slangdragning eftersom den sitter nära Ebersprächern). Med värmepaketet/värmefläkten hoppas jag kunna lyfta av betydligt mera värme från Ebersprächern och värma upp kabinen snabbare. Vad tror ni om det? Båten är 7,60 m lång och har "öppen planlösning". https://kalori.com/en/products/heating/water-heater/silencio-2/
×
×
 • Create New...