Jump to content
Sunday 26 May 2024

Glykol

Medlemmar
 • Content Count

  51
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

14 Trovärdig

About Glykol

 • Rank
  Löjtnant

Profile Information

 • Location
  Stockholm (Kungsholmen & Bromma)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag menade att jag öppnar lilla luckan som går in till kabinen så att det är öppet mellan motorutrymme och kabin. Stora luckan får vara stängd. Kan ställa en avfuktare utanför båten också för att vara schysst mot dom som ligger runtomkring mig 🙂
 2. Ja, det är vatten under motorn, ska felsöka det så småningom. Båten står i Stockhom, -18 grader ungefär som kallast. Ingen dieselvärmare igång. Jag öppnade en mindre lucka till motor och ett par dagar senare var kondensen borta. Får nog se till att öppna upp under vintern OCH sätta in någon fuktboll...
 3. Jag märkte idag att jag har väldigt mycket kondens i motorutrymmet. Se bild. Vet inte hur länge det har varit så (hela vintern?) Hur gör ni? Sätter ni ”fuktslukare” där med?
 4. Glykol

  Ärgade kablar

  Tack raol, kan det vara så att man blandat två material på ett ofördelaktigt sätt där man satt på "extraplinten" Den gamla plinten är ju ren men ytorna mot extraplinten verkar ha reagerat?
 5. Glykol

  Ärgade kablar

  Jag har en del ärgade kablar i båten. Koppartrådarna har ett svart lager på sig. När jag kapar av några cm så är det fortfarande svart. Är hela kabeln kass eller ska man kapa bort flera dm för att oförstörd koppar ska komma fram?
 6. Hej, jag har teleflex/kabelstyrning på min Flipper 760 från 1986. Behöver man smörja den eller i övrigt underhålla dem för att den ska styra lätt och smidigt?
 7. Om man väger in att den förra var av typen PERC då? Är byte av regulator till MPPT av större vikt än att solpanelen är av typen PERC?
 8. Tack för svar! Den första panelen var dessutom av typen PERC vilket inte utbytespanelen är så redan där har jag väl fått en sämre panel i utbyte? PERC ska väl ge bättre effekt vid lågt stående sol och lite molnigt väder. När jag läser era svar så får jag det till att jag nu har en sämre installation eftersom jag inte har en MPPT-regulator? Med en MPPT installerad skulle man kunna säga att jag har samma prestanda på laddningen som med första panelen?
 9. Jag fick en solpanel utbytt på garanti. Båda är på 150W men den nya som jag fick visar lägre strömstyrka på märklappen. Har jag fått en bättre, sämre eller lika bra panel? Bilder på den gamla(ett år gammal) som gick sönder är märkt med "1" i övre vänstra hörnen och den nya är märkt med "2". Se bilder. Jag har en enkel billig regulator till: https://www.hjertmans.se/produkter/el-belysning/solpaneler/regulatorer/regulator-10a
 10. Tack för bra tips! Återkommer när jag kollat på nytt samt fått svar från leverantören…
 11. Hej, solpanelen har slutat ladda. När jag kopplar bort solpanelen från regulatorn och mäter direkt mot solpanelen så får jag 0,0V vid soligt väder. Är det solpanelen som är trasig då? (och kan det gå att laga?)
 12. Under vintern har ena kabelskon reagerat med omgivningen, se bild. Vad kan ha hänt? Jag har en batteribank på två förbrukningsbatterier och ett startbatteri. Det är på ena kabelskon (plus-sidan)till förbrukningsbatteriet som reaktionen skett. Jag har en solpanel på 100W som varit igång under en mörkgrön presenning (solen har alltså tyvärr ej kunnat träffa solpanelen). Huvudströmbrytaren har varit av. Tacksam för tips om vad som skett och om det är något jag måste ändra eller bevaka? Har ej märkt av detta tidigare vintrar.
 13. Jag vill kolla att turbon fungerar genom att mäta laddtrycket. Vart mäter jag? Se bild, AQAD40b från 1986.
 14. Många frågor, bra 🙂 Ska koppla loss batterierna och laddning och mäta varje batteri efter någon timme för att se om jag hamnar på 12,7 V då (fulladdat). Återkommer...
 15. Jag har en solpanel (150W) som laddar min batteribank. Batteribanken består av ett startbatteri och två förbrukningsbatterier. Till solpanelen har jag en billig PWM-regulator, se bild. Nu till min fråga. Fastän batterierna är fulladdade så mäter jag 14,4V över förbrukningsbatterierna medan laddning pågår, se bild. Borde inte underhållsladdningen ligga på ca 13,7 V? 14,4 V är väl typ bulkladdning? Har ej mätt strömstyrkan.
×
×
 • Create New...