Jump to content
Saturday 18 May 2024

Dateline_Bikini

Medlemmar
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Dateline_Bikini last won the day on April 27 2018

Dateline_Bikini had the most liked content!

Community Reputation

3 Neutral

About Dateline_Bikini

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Okej, tack för svar! Batteriet är från 2013 och det sitter Li-Po celler i den som även är lite svullna. Har mätt med multimeter och när den är i viloläge så sig ligger batteriet på ca 26,8V. (Ska vara 25.9) Så mest troligt är att cellerna är kassa. Har även mätt cellerna var för sig men de verkar ligga på stadiga 4.13V allihopa. Men då måste det vara som ni säger, att så fort de blir för hårt tryck på batteriet så stänger de av sig för att skydda sig själv. Har hittat celler på Aliexpress för 1300kr. Batteridoktorn ville ha ca 2.7k för utbytes. Kan kanske vara värt att testa själv. Lite halvtaskig bild men som ni kan se till höger om bilden så är cellerna ganska så svullna..
 2. Har nyligen köpt en begagnad el-cykel som tappar krämen i batteriet vid större påfrestningar. Man kan cykla på 1ans fart men höjer man till 2 eller 3 så "dör" batteriet. Kollar man på batteri indikatorn så är batteriet "slut". lotsar man däremot batteriet från el-cykel och kollar indikatorn på batteriet så är det fullt igen. Då kan man sätta in batteriet igen och köra lite till men sen dör den igen osv osv. Kan det vara batteriet som är kasst? Eller något annat? Tacksam för svar! Mvh
 3. Oljan luktade ungefär som vanlig motorolja till bilen brukar lukta, med en liten liten uns av avgaser. Jag testade att skruva upp den översta skruven när motorn var i nertiltat läge och då sipprade det ut olja, tänker ifall det kan vara så att det är för mycket olja i växelhuset så att det pressas ut? Om man skruvar av växelhuset för att kolla packningar, måste man då tömma ut oljan först? Tänker att all olja borde rinna ut om man plockar av huset, men det kanske det inte gör?
 4. Hej! Jag har nyligen köpt och monterat en begagnad motor på min båt, som rubriken ljuder så är det en Yamaha 80HK från 1985. På bild nr 1 så sipprar det ut olja ur hålet på riggen när motorn står i upptiltat läge. Vart kan denna oljan komma ifrån? Antar att det är något läckage? Eller kan det vara olja från växelhuset? På bild nr 2 är det en lös kabel/slang, vad har den för funktion och vart skall den sitta? Tacksam för svar!
 5. Enligt verkstaden skulle dom ta 20.000kr för att byta powertrimmen på min utombordare då den verkar ha gett upp. Kollat runt på nätet och sett att man kan hitta powertrim för 2-3k, tänkte byta själv. Såg någon video på Youtube, verkar inte så svårt, mer tålamod som krävs. Har ni tips på några bra sidor att köpa reservdelar till Yamaha 80hk från 97? Någon som har gjort liknande jobb och kan dela med sig av erfarenheter?
 6. https://www.biltema.se/bil---mc/bilreservdelar/elsystem/bilbatterier/batteri-smf-12v-45ah-2000029828 Det är detta batteri jag har, det har 380 cca men endast 45ah. Spelar antal Ah någon roll eller är det endast längden batteriet varar? Alltså kapaciteten?
 7. Hejsan, har en Yamaha 80hk 2takt från 90talet ungefär. Har försökt googla runt för ett lämpligt startbatteri men finner inget. Har just nu ett Biltema 45ah men den är lite lite trögstartad. Enligt servicekillen så var detta på tok för lite till denna motor, visst den startar ju men det tar lite längre tid. Vad har ni för erfarenheter och rekommendationer?
 8. Bättre att punga upp några extra tusen så man får en back på båten än att vara snål i stunden, kan bli svårt för grabben att lyckas hinna stänga av motorn och dra upp den om man tex. är påväg över ett skär, sten, vass. lättare att fort lägga i backen och backa bak.
 9. Lägger upp ett litet svar såhär i efterhand ifall det är andra som också har problem så kan dom läsa och få lite hjälp. Fyllde på med vanlig hydraulolja från Jula, var ute en sväng med båten och allt fungerade som det skulle. Nästa gång innan jag skulle ut så fyllde jag på lite olja, det funkade bra att hissa ner motorn då, vi åkte en liten tur och sen lade till vid en strand och hissade upp motorn, var där ungefär en timma, sen när vi skulle hem så vägrade motorn tilta ner, batteri fanns det och motorn snurrade som den ska men motorn bara satt fast, för att göra en väldigt lång historia kort, så slutade det med att vi kom hem, en kompis fick komma med sin båt och bogsera oss. Lämnade in båten på den lokala marinverkstaden, han upptäckte att det var ett jättelitet hål bakom hydraulbehållaren som ej gick att se om man inte kikade in i påfyllningshålet. Han torkade rent och smetade på lite kemisk metall över hålet, sen dess har den fungerat prima.
 10. hej @bohlinp Jag körde på en olja som inte alls är för båtar egentligen men för hydraulik, funkade bra tills det plötsligt slutade fungera, men det var inte pga. oljan, det var pga. att det blivit ett litet hål i behållaren för hydrauloljan. Länkar oljan här nedan ifall du är intresserad https://www.jula.se/catalog/bil-och-garage/bilvard/bilunderhall/oljor/hydraulolja-528968/
 11. Lägger upp ett inlägg då problemet blivit löst, ifall det är någon annan som råkar ut för samma problem så kanske detta kan vara hjälpsamt. Det var så att behållaren som hydrauloljan ligger i hade fått sig ett väldigt litet hål på baksidan där man inte kan se, så det sakta sipprade ut olja, när vi väl tog upp motorn och INTE lät den vila på motorns uppfällningsfäste och litade på hydrauliken så åkte oljan sakta ut, sen var nivån för låg för att få ner motorn. Så verkstaden lyckades peta in lite kemisk metall vid hålet, så nu har det hållit tätt än så länge!
 12. Jag provar ofta nya sjöar och hav då jag inte har fast båtplats, använder mig av appen "eniro på sjön". fungerar väldigt bra och jag litar på den till 95%. Gps på sjön, där du kan se hur djupt det är, vart grunden finns, är du osäker på något märke där är det bara att googla på "beteckningar i svenska sjökort". Det du behöver veta där är hur ett grund ser ut, vart farleden är, resten googlar man på när man kommer dit. Öva på att kasta ankare, knutar, lägga till båt vid brygga (kan bli väldigt pinsamt om man ska lägga till någon gång när det är massa folk och man råkar smälla i bryggan)
 13. om den "hostar", "fnyser" eller "puffar hårt" så kanske den får för mycket bensin? Kolla så att bränsleslangen ligger rakt i motorn och inte är böjd mer än 90 grader på något ställe. Kyler den bra?
 14. Vi satt fast på en strand på en campingplats, jag ringde den lokala båtservicegubben och hörde med honom, Motorn är väl 70-80tal. Fick nys om denna manuella skruv som man kunde lossa på, tyvärr så har ju denna motorn gått mestadels i saltvatten så skruven satt som berget! (Synd att dom sätter en sån skruv så den ligger under vattennivå) Vi fick låna skruvmejslar hit och dit men slutade med att vi råkade runda skruven lite granna med tanke på hur nära akterspegeln den sitter så fick vi inget bra grepp. Efter mycket olika försök och många timmar senare så ringde jag en kompis som fick komma med sin båt och bärga mig. Så hem kom jag men tilten sitter fortfarande fast. Ska skruva upp motor och kika och se hur det ser ut. Kan återkomma med svar när allt är löst ifall någon annan råkar ut för samma problem. Tack för hjälp iallafall!
 15. Har en Yamaha motor 80hk som trim tilt en har slutat fungera på. Gick jättebra när vi sjösatte båten, körde in på en strand. hissade upp motorn och nu när vi ska iväg så får vi inte ner motorn, den sitter helt fast! Vi frågade på campingplatser om hydraul olja och fyllde på så det är fullt med hydraulolja och pumpen går, man hör att motorn snurrar men den sitter fast, snälla hjälp!
×
×
 • Create New...