Jump to content
Sunday 29 November 2020

johan_sjobjorn

Medlemmar
 • Content Count

  295
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by johan_sjobjorn

 1. Korrekt Styrbord soffa har inte samma problem så det är babord soffa som inte passar helt. frågade ett ”proffs” om jag kunde använda en sträng sika men han menade att det inte skulle funka något vidare föreslog en tunn /platt list istället.
 2. Hejsan Jag har haft problem med gnisslande inredning i min båt och tänkte åtgärda detta i vinter. problemet har lokaliserats till 1 av sofforna som är infäst nog golvet och kabinen. Den finns några glipor och när kabinen rör sig gnisslar detta något förfärligt. Fick tipset och att det finns tunna / platta gummi lister att köpa. Jag undrar här om någon har använt någon någon typ av list eller annan lösning för att avhjälpa ett liknande problem ? dvs tips på vilken list man kan använda etc?
 3. Håller med, ser på detta likadant själv. Gjorde en enkel jämförelse vad en liknande ny båt med samma utrymmen, funktioner och prestanda skulle kosta jämfört med att rusta min gamla till nyskick. Det visade sig att en ny båt skulle kosta dubbla det vad min båt skulle kosta i nyskick (ny drivlina, elektronik m.m). Räknar man på det viset är det inte alls så dumt. Det blir bara en dålig affär om skall sälja båten kort efter att man fixat till den.
 4. Finns ju potential 🙂 Killgissar lite här Om vi förutsätter att skrovet är ok (inte vattensjukt) behövs nog iallafall 50´ till material för att få inredning och elinstallationer i ordning. Egen arbetsinsats 300h? Sen komplett drivlina , säg 100´ ´installerat och klart. Lämnar man bort allt kostar det 350´-450´ ? Är en nyrenoverad tresfjord 26 värd dom pengarna ? Jag har ingen aning faktiskt.
 5. Det kanske styrs lite av det motormärke som blir bäst i den båt du väljer. om du vet att Vetus blir bäst, då försöker du hitta ÅF som kan dessa o.s.v som jag skrev tidigare kan man spara en hel del genom att välja en motor som passar in enkelt i det utrymme som den gamla motorn satt utan större behov om att bygga om i motorrummet.
 6. Vi får se helt enkelt. Har förstått att renoverade motorer kan va en gamble. drivlina är ny och inte renoverad. Ingen garanti för att den är felfri men ändå. installatuonen kan ju såklart också bli fel men min bild är att de vet vad det gör när det gäller detta. återkommer med rapport 😊
 7. Kollade ett tag på Merry Fisher 795 Cabin och kom snabbt fram till att det knappt gick att sova 2 vuxna bekvämt i den båten (såvida ni inte är längre än 1,7 meter..). Du måste åtminstone upp på 895 om det skall sovas på den båten.
 8. Många frågor frågor här men ska försöka möta ett par av dem. 1.) Är det skillnad på kraften i en 50hk motor idag jämfört med förr. Rent objektivt är svaret nej, 50hk är lika mkt idag som det var för 40 år sen. Sen måste man väga in vridmoment också och där måste man titta på om det är någon skillnad på den nya motorn och den gamla. Nyare turbomatade motorer lämnar "generellt" ett högre vridmoment tidigare än de äldre konstuktionerna. Det är iallafall sant vad fäller bilmotorer, troligen är det liknade förutsättningar på båtmotorer. Sist men inte minst kan en 30-40 år gammal motor tappat några hästar på vägen. Du borde alltså "generellt" ha mer kraft i en ny 50hk jämfört med en gammal. 2.) Vilka delar behöver du utöver motorn. Du behöver något för att få ner kraften i vattnet, beroende på båt är detta ett drev eller backslag. Kollar du på tex vetus ser du vissa modeller säljs med ett backslag. Det är något du får kolla på, d.v.s. om du kan återanvända det backslag, axel, drev etc. som finns på den båt du köper eller om detta också måste ersättas. Utöver detta behöver du motorinstument och ett reglage. Detta kan ingå i motorn eller gå att köpa som ett paket med motorn (riggning kit). Ersätter man en riktig gammal maskin behöver du normalt allt detta, d.v.s. Motor Backslag eller drev Instument Reglage Den nya installationen kommer ju inte bli bätre än sin svagaste länk. När du ändå ersätter drivlinan så kan jag tänka mig att man vill ha en bra känsla även i styrning . Kanske det är ide att ersätta den kärvande vajerstyrningen med en hydral när du ändå är där och har möjlighet att göra det (så renoerade jag iallafall). Ekonomi Räkna med en totalkostnad på mellan 150-200 beroende på vilken motorstorlek samt förutsättningar för installation på den båt du väljer
 9. jag förstår dig, själv skulle jag helst köpa en båt med trasig eller helt utan motor. Dä får man själv bestämma vad man stoppar i istället. Köper du en båt med gammal men fungerade motor får man betala en hel del för denna, mer än vad kanske motorn egentligen är värd om man nu tänker att man separerar värdet på båt och motor.
 10. Det görs i vinter så får återkomma om detta. Priset är nog normalt med tanke på förutsättningarna i min båt. Det är värmdö motorteknik som gör det (v8 bensin). Kolla här på forumet när du hittat en båt och vet vad det är för motor, då kanske du kan få svar på vilka alternativ som finns vid byte. Det bästa är såklart att försöka hitta en önskad båt där någon redan bytt motorn. Alternativt en båt med trasig motor - det blir nog bästa affären
 11. Ang arbetskostnad om nya motorn passar i de fästen den gamla sitter i (möjlighet med hjälp av en adapter)- och inget major måste göras för el/ bränsle så är 20-25 tusen rimligt. jag betalar själv ca 25k för byte av motor och drev, då ingår inkoppling av reglade, instrument m.m allt beror på om det är lätt att komma åt att lyfta i och ur, om du måste bygga om något, om el och bränslesystem är ok m.m
 12. First step, Kopierade panelens / platsen form med hjälp av en skriva foam core (den vita skivan som ligger ovanpå den gamla panlen)
 13. Ser ut som teak Bara att prova och slipa. Hade jag inte haft en massa gamla borrhål i mina bitar hade jag nog bara slipat dem och varit klar med saken.
 14. Om du är säker på att det är förgasaren som är trasig kan du kanske lämna den till en firma som är experter på sådana. Då kan du få den reparerad och rengjort ultraljudstvätt. resultatet blir troligen bättre och billigare än om du går till en varv.
 15. jag har så mkt andra projekt med båten att jag överväger att bara ersätta befintliga teakribbor med nya (enkelt). får jag ork , tid och budget över blir det flexi teak (ej träfärgad) istället för att få nått som är underhållsfritt. Oavsett vad det blir måste va skönt att stå barfota på. .
 16. Snyggt!!! Ja läste också detta om cellplast. Nån sprayfärg alt. folie som du använde kanske kan funka. När du byggde din modell av gips, tog du då lite höjd för att för att slutresultatet skulle bli något större än din nån modell (några m.m plast, glasfiber och gelcoat) ?
 17. Spännande. Kan jag tolka det som min föreslagna metod på arbetsgången verkar vettig? Jag får posta i den här tråden vartefter projektet fortskrider helt enkelt 🙂
 18. Att använda formen var faktiskt min första tanke men den kommer ju blir några m.m större än modellen. Därmed kan det bli svårt att få den att passa i båten sen. Det finns en rundning runt vindrutan som måste bli precis ( se bild på nuvarande panel i trä ) om jag gjuter i formen borde den istället få samma yttermått som modellen och därmed passa perfekt. Inspiration för nya panel är en blandning av dessa lösningar.
 19. Hejsan, Efter en längre tids fundering överväger jag att försöka mig på att själv konstruera en ny instumentpanel till min båt. Min första tanke var att anlita en duktig firma på området men jag insåg snart att min arbetsinsats ändå kommer vara betydande såvida jag inte kan leverera en CAD modell (vilket jag inte kan). I grova drag har jag tänkt gå tillväga enligt följande. 1.) Modell Konstruera en modell av panelen i cellplast. En stor del av det här arbetet kommer ske i båten så jag får möjlighet att se var olika komponenter hamnar i förhållande till förarstolen. Exempelvis Ratt, Plotter, Reglage m.m. När jag har denna grova modell i cellplast arbetar jag med spackel för att få snygga rundningar, släta ytor. Nu har jag en panel som passar prefekt i båten med alla mått och vinklar som jag vill ha dem. 2.) Form Nästa steg blir att plasta en form glasfiber på modellen i cellplast. Jag måste behandla min cellplast med (wax?) så att jag kan få loss den från glasfibern när det har torkat. Här får jag givetvis tänka till så det inte finns några vilkar / koner som hindrar mig att separera modellen från formen. 3.) Gjutning Nu har jag en form i glasfiber som är identisk med min modell i cellplast. Nästa steg är att gjuta den färdig produkten. Först måste jag få insidan på formen relativt sält och jämn (spackel?) Sedan måste den innre ytan behandlas med något som gör att gjutningen inte fäster i formen (wax?). På den behandlade inre ytan målar eller (sprayar ?) jag på top coat och gelcoat (skall dessa blandas eller är det olika lager? När färger torkat börjar jag att plasta med glasfiber tills jag känner mig nöjd med tjocklecken. Därefter lossar min gjutning från formen. Detta är min nya instumentpanel. 4.) Slutfinish Nästa steg blir att polera den till önskad finish. Sist men inte minst sågar jag ut hål för instumenten. Kan detta fungera eller är jag helt fel ute 🙂 ?
 20. Var vänder man sig gör att få Alu durkplåtar utskurna ? Vilken typ av Alu ska användas ? Själva ramen är kromad i RF. Finns det risk för att det kan blir några konstigheter om man bultar fast Alu i den ramen?
 21. Snyggt , kan bli ett alternativ ifall jag fortsätter med trä.
 22. Sjysst, Måste inte vara trä, önskemålen är; Underhållsfritt Skönt att kliva på barfota Halkfritt Se snyggt ut ihop med övriga båten Därav dök flexiteak upp som ett intressant alternativ även om det också kräver att jag hittar något bärande distansmaterial att fästa det på. Durkplåt i Alu tickar väl boxen vad gäller underhållsfritt och halkfritt iallafall. Får fundera.
 23. Hejsan, Jag har skruvat bort de massiva teak plankor utgör min badbrygga då de sett sina bästa dagar. Den enkla lösningen är att köpa massiv teak och såga ut nya med de gamla som mall. Men nu när jag har chansen funderar jag på om det inte vore smartare att skippa teaken och välja något som inte kräver löpande underhåll för att se snyggt ut. Se bild på badbryggan (inte min båt / badbrygga) men det är likadant på min skuta. Finns det något synteiskt material som jag skulle kunna använda istället för teak ? En ide är att köra på flexiteak. Isåfall behöver jag någon bärande skiva under, då helst av ett material som tål miljön och inte suger vatten. Några förslag ? PS. Jag har ingen teak på akterdäcket på min båt så det finns inget att "match" badbryggas material med riktigt.
 24. Råkar faktiskt ha en flaska quicksilver high performance gear lube, skall fylla på och testa som du skriver. Förhoppningsvis slipper jag ompackning . Tack för råden 😊
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy