Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Baxlaget

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 684
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    10

Allt postat av Baxlaget

  1. För många år sedan såg jag ett stort antal småbåtar med snurror upp till kanske 20 hk sitta fastfrusna i isen (i Stockholmstrakten) med avsikt. Så gjorde man varje år, varför minns jag inte, bekvämlighet kanske men stöldrisken var i alla fall lägre än att förvara båten på trailer.
  2. Bortsett från mätmetoden som TS efterforskar så är en mätning med en känslig multimeter i detta fall troligen inte framgångsrik. Krypströmmen som går är baserad på 12 eller 230V. En multimeter som mäter resistans har bara några volt mellan mätpinnarna. Det är högst osäkert att det är ett linjärt förhållande mellan ström och spänning (Ohms lag) när det gäller krypströmmar. Det behövs en viss potentialskillnad innan ström börjar flyta. Jämför med zenerdioder och motsvarande.
  3. Den långa riggen ger dels större vattenmotstånd pga större yta i vattnet samt en kraftigare hävstångseffekt som vill lyfta fören. Troligen behöver du därför inte trimma upp riggen speciellt mycket (eller inte alls) vid planingsfart. Båten går dessutom djupare så du får en större risk att stöta på grund.
  4. Nej, en häst motsvarar cirka 20 hästkrafter så visst är det luddigt.
  5. Tillägg: En hästkraft brukar definieras som den kraft som krävs för att lyfta 75 kg en meter upp på en sekund. Orkar du själv lyfta 75 kg en centimeter ovan marken? Om du gör det så ska du dessutom häva upp klumpen en meter inom en sekund för att utveckla en hästkraft. Inte många människor klarar det.
  6. 6 hk låter inte mycket men jämfört med en människa så är det en ordentlig kraft. Tänk er att båten står uppallad på land och fastsatt så den inte kan vrida sig. Ta sedan 6-7 kralliga killar som tar tag i drevet på motorn (corona aside) och drar det sidledes allt vad de förmår. Bygelskruvarna ska sitta bra hårt för att inte den motorn ska ryckas loss. Om vi nu talar om 60 hk .... ni fattar.
  7. https://korrosionsgruppen.se/produkter/katodiskt-skydd-referenselektroder/
  8. Absolut! Mercruiser tillåter det. Samtidigt ska allt bytas igen hela tiden! Osäker på var jag läste ett inlägg här när det var fullständigt naturligt att lyfta ut 2 st. 500 kg tunga dieslar för att byta en liten gummicylinder
  9. Nja, ponera att du ska åka över till Åland. Mitt på Ålands hav får du motorstopp. Vem ska du ringa? Framförallt hur? VHF är svaret men det förutsätter att din radio har bra uteffekt och en bra antenn. Sedan tror jag att lagstiftningen släpar efter. När jag fick min NMT-telefon på 1980-talet så fick jag också efter några veckor ett tillstånd av Televerket att inneha radiosändare. Undrar om det tillståndet fortfarande gäller? Angående väderrapporter via VHF tar de otroligt lång tid och kan jämföras med att titta på en Youtube-film som ska förklara hur man trycker på en tangent på tangentbordet under 15 minuter ... Det finns bättre sätt att tillbringa tiden!
  10. Mer sannolikt? Menar du att de ljuger? Kan hålla med om att jag borde formulerat mitt svar som "Det visar att medlemmarna som svarat här knappast är ett genomsnitt av alla båtägare"
  11. Fler med kustskepparexamen än med enbart förarintyg. Det visar att medlemmarna här knappast är ett genomsnitt av alla båtägare.
  12. Jo, jag vet att man inte får hålla för löst eller trycka för hårt. Det är nog bara min irritation på att den skakar. En bandslip slipar och håller inte på med dans på sidan om
  13. Jag höll kurser i Förarintyg i början på 2000-talet. Då fanns det intresse och eleverna var 100% närvarande och engagerade, självklart hade vi kul på vägen. Mot 2010 så började elevernas engagemang minska, man var "upptagen" så man kunde inte närvara på ett antal lektioner. Runt år 2012 tog intresset slut totalt för kurser som tog mer än fem minuter. Intensivkursföretagen fick ett uppsving. Kunskap blev överreklamerat. Det räckte med en stämpel i Intygsboken så "kan man". Sorgligt!
  14. Anledningen att jag benämner dessa maskiner som "skakslipmaskiner" är att de skakar mer än de slipar.
  15. Jag skulle ta en skakslipmaskin eller bättre, en excenterslipmaskin och slipa botten så jämn som möjligt. Som andra har sagt i denna tråd är det i stort omöjligt att exakt nå gelcoat och allt annat borta.
  16. Akta dig för drev. Bälgarna ska bytas förr eller senare. Vissa båttillverkare tycker att det är full rimligt att lyfta ur motorn för att byta en liten gummidetalj. Latkonstruktioner!
  17. Hur mäter du temperaturen? Kan det inte vara den ena givaren alternativt mätaren som visar fel? Om du har en IR-termometer så kan du snabbt jämföra de båda motorernas temperatur genom att mäta på blocken.
  18. Drevet är nog inga problem, det har tömts på vatten precis som en utombordare (förutsätter att du har det nedhissat. Annars rinner inte vattnet ut och bälgarna tar skada av att vara böjda hela vintern). Gällande motorn så hade jag alltid en frostvakt i motorrummet. Billig försäkring.
  19. Absolut inte! Samma förslag som tidigare. Om motorn låter som om den får för mycket bränsle så får den troligen för mycket bränsle. Man behöver inte känna till årtal eller modell. Det är en Ottomotor.
×
×
  • Skapa nytt...