Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

soderholm

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av soderholm

  1. Problemet är väll också att man inte kan använda de appar som hör till utrustningen. Kanske de har några egne meddelanden över Bluetooth som man måste "koda" på något vis i R-Pi för att sedan skicka över dem till en server som man kan göra en bra visning via för datat.
  2. Försök få tag på en Ampermätare som klarar av laddningen (om den är större än 20A, annars en vanlig multimeter) och sätt den mellan regulator och batteribank. Visar den inget så har du nog något fel på regulatorn.
  3. Båda är godkända vattenreningsprodukter. Dock lite olika doseringar dem emellan. Sökte efter innehållsförteckningen av Aqua Clean, men det står bara silver i databladet.
  4. Jag har säkert råkat ut för "Mandela effect", igen... Men vi skall inte spåra ur i detta ämne med solpanelerna nu som jag tydligen bidragit till. Case closed.
  5. Tyvärr ingen tid för evighetsmaskiner. Sökte snabbt efter någon artikel om glödlampan som firade 200 år för något år sedan. Finns på en brandstation i England och har lyst konstant sedan dess. Var en av de första som gjordes. Hittade inte artikeln nu, men skall söka lite till. Intressant, vet att jag läst en artikel om 200års firandet. Men hittar bara om några lampor som är straxt över 100år nu.
  6. Har själv varit ihop med både Benns och Selden för att få ett bomfäste fixat till min mast. Det jag köpte är detta: https://www.benns.se/mast-rigg/bom-1/bombeslag/boom-brkt-100-111-no-hooks Tror det var 8mm brett i öppningen för bommen (Max bredd). Men ser ut att ha varit ett fäste som skall gå i likrännan. De är billigare och kan säkert hittas från någon annan typ av liten entypsbåt som används vid tävlingar. Likt denna: https://www.benns.se/mast-rigg/bom-1/bombeslag/gooseneck-slider-t4-h60-al Sen en passande plunch till (Benns namn, heter något annat). Som sagt: sätten är många, så länge det fungerar 😃 Mät och kolla med Benns, så fixar det sig säkert. Edit: Ta ned masten och kolla med seglet hur långt ut bommen behöver sitta fast, så det inte blir fel där sen.
  7. Då jag inte har alla fakta på klart så blir det tyvärr ingen lång utredning i ämnet. Sök på ämnet fri energi, så borde du kunna hitta lite info. Det vi alla borde ha förstått är att alla produkter idag är byggda för att hålla en viss tid så att du som konsument skall komma och köpa produkten igen. Ta glödlampan som exempel, den håller i evigheter. Men varför skall du köpa en ny när den inte går sönder? Därför sattes pengar på forskning för att få den att hålla i max 1000h via kartell bildning. Sen ville någon ha bättre/hållbara alternativ och på den vägen är det med lågenergilampan som är totalt miljöfarlig (kvicksilver) och nu idag led. Fördelen med led är utomhus, för varför värma upp luften? Men inne kan du dra nytta av värmen. Enkelt sagt: ekonomin först, konsumenten sist.
  8. Angående rening av vatten och dödande av mikroorganismer: Kan man inte bara hälla i kolloidalt silver om det är bättre pris på det? Kollade i databladet för Aqua Clean från Watski och det är tydligen kolloidalt silver (Biocidt ämne: silver)... Så kan väll själv konstatera att Ionosils KS borde vara ett billigare alternativ isf då det ändå är "samma" produkt. Kan vara att PPM värdet är lite annat mellan dem dock, men går att reglera via mängden du häller i. Edit: Kanske man inte skall använda Aqua Clean? Står såhär i databladet: "Vid förtäring: Framkalla ej kräkning. Skölj ur munnen grundligt med vatten". =D
  9. Angående laddningen så skall det inte vara solens ljus som ger ström utan strålningen från den. Det förklarar också varför min fläkt inte snurrade vid fullt ljus mot panelen men snurrade för fullt senare när den var helt i skugga. Har förstått att en panel skall kunna ladda dygnet runt, men då det skulle bli en för bra lösning så tillåts de inte att fungera på det viset.
  10. Tack för den fina bilden, förklarar allt. Har inte tänkt på det så.
  11. Utgår ifrån att han menade Wh/dag, vilket e lite annat än vad solpanelen kan ge per timme.
  12. En liten fundering här: Talar du om dioden som finns mellan plus och minus inne i "kopplings" boxen? Den går från minus till plus. Vet att vissa paneler borde ha dioder inbyggda i panelen också, kanske dem du menar?
  13. Vet att om en panel skuggas så tappar man effekt i den andra också. Men är väll lite skillnad på hur mycket de skuggas också? Min MPPT med 20W panel pulsladdar upp till 13,5V/0,3A (tror jag det var) när solen var 170 grader från panelens mitt. Så panelen var helt i skugga. Troligen reflekterat mot något objekt. Sen har jag en fläkt på en 10W panel. Förra sommaren när solen lyste rakt in i den på förmiddagen så orkade den inte snurra fläkten. Döm om min förvåning när jag gick förbi någon timme senare när solen gått bakom vårt hus som så skuggade. Då snurrade det för fullt, fast den var helt i skugga. =)
  14. Jag satte min inne i panelen på plus kabeln. Den behöver vara större än max strömmen/spänningen från panelen.
  15. Har du 2st paneler i serie så få du en högre spänning. Om de då skuggas och bara ger 8V/st ex.vis så får du då ca. 16V och det kan ladda ditt 12V batteri. Men regulatorn måste klara max spänningen.
  16. Köp på eBay om ni inte har någon lokal elektronikaffär. Vet att det kommer någon "tull/post" kostnad nu i sverige också. Annars så kolla efter någon gammal elektronikapparat som har stora komponenter i sig. Kan finns i dem att löda loss.
  17. Lyfter denna tråden, då det är väldigt lite info om hur man skall göra praktiskt. Blev jungfrufärden för familjen igår i vår båt som saknar motor. Nybörjare som vi är och jag som skeppare måste klara av allt. Så lite spring blir det =) Hade medvind (1-2m/s) ur hamn och hade bara förseglet uppe, så det gick lugnt och bra. Sen när vi var ute så upp med storseglet. Men vi skulle in i en ny hamn och här blev det lite problem. Vinden från babord/akterut (varierade?) så tänkte jag att vi tar det lugnt in också med bara förseglet. Men det ville sig inte. Fick för mycket vind så båten pressades mot lä och jag kunde inte styra som jag hade tänkt. Ner med förseglet och upp med bara storseglet. Tog en stund innan vi fick lite "glid" fart fram, men gick bättre att styra. Tur att det inte blåste mera än vad det gjorde. För blev problem också med aktertampen till bojen. Blev för kort, så vi skarvade, men räckte inte till iaf för att komma till bryggan (Skarva i med nått älskling, ropade jag =D ) Men efter en lång stunds letande tampar och lite paddlande så satte jag dit en 10m tamp och den räckte precis. Hur gör man bäst? Skall man ha båda seglen uppe och försöka variera farten med dem? Den nya hamnen är liten, så har inte så lång sträcka att bromsa sen, hur man nu gör det... =D Så lite mera praktisk info efterlyses från ni med mera erfarenhet.
  18. Min båt ligger 1,10m djupt och vill nog ha ca. 2,5m vatten djup för att inte hamna i problem. Där jag tänkte att jag skulle ha den så kunde de inte garantera 2,5m utan handlade mera om under 2m. Så då blev det nog att leta vidare... Vet faktiskt inte vilket djup de har där jag troligen får båtplats till nästa år, men de har några segelbåtar som är större, så borde nog finnas vatten för min då också
  19. Intressant, har ni skruvat dit järnet själv som sitter på bom änden? Ett sådant uthal skulle jag kunna tänka mig fixa på min med, då man inte får det spänt så bra bara förhand utan taljor...
  20. Kan meddela att jag köpte 70-tals båt i sommar och där var det nog plånboken som bestämde. Ville inte lån några pengar och nybörjare som man är ville man ha något billigt att börja med. Det gick faktiskt så att jag fick tag på en riktigt billigt (dock passligt för min plånbok), men klart att all utrustning skall skaffas och seglen är inte nya. Men man får väl köpa nya vart efter man får råd. Så visst känns det surt att behöva betala mer för linorna än vad båten kostade Men då har man sen en båt med nya grejer i, så man vet vad som finns. Har nu köpt på mig linor och fixat om hela el systemet. Så nog blir båten att kostar 10 000kr+ till...
  21. Jag tänkte börja som jag beskrev och känns det jobbigt så försöker jag fixa till det som Thallatha har det på sin bild så jag får det till sittbrunnen. Och snål som jag e också vill man inte betala för mer block och taljor än vad som faktiskt behövs. Kanske man kan fixa singelrev på utsidan på något smart vis? Då får man mindre linor till sittbrunnen iaf.
  22. Okej, där ser man Tänkte inte på att jag skulle ta en power med mera volt vid seriekoppling. Jag har varit inne på att parallell koppla och därför funderat på hur jag skulle få 24V under panelernas 17-20V.
  23. Hur många rev har du i seglet då? Jag har hål för 2st rev + cunningham (3 hål totalt vid mastliket). Min bom e lite samma som din med knapp vid masten och så har du revkrokar. Jag tänkte göra så att revhålen vid masten så hakar man fast i revkrockarna och så en lina som går till de andra revhålen och sätts fast i knapparna (jag har en på var sida). Då kan man stå vid masten och reva. Vet inte om det är så man skall göra, men har tänkt att det säkert fungerat så.
  24. Jag har dragit kablar från akter till fören där batteriet och annan el sitter. Men det blev 10m kabel (20m båda vägarna) och hade inte rum för större än 2,5mm2 i röret med de andra kablarna. Därför jag tänkte seriekoppla, men klart som du säger att panelerna kommer påverka varandra. Jag får prova mig fram då jag kommer så långt... Kanske man skulle sätta en diod per styck så de inte slipper påverka varandra ifall man kör parallellt. Hur får du volten ställt på nätagget? Finns många billiga 24VDC på eBay, men vill som du skriver ha det billigaste först.
×
×
  • Skapa nytt...