Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Seaman64

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Seaman64


  1. Hej! Har en geggig kylare från en Vetus. Tub insatsen är av mässing. Har monterat lös insatsen och tänker lägga den i ett bad med citron syra och vatten. Köpte citron syra i små paket bland kryddorna i en affär. Hur mycket tror ni jag behöver blanda i vattnet? Kommer krävas en blandning med volym på ca en liter. Ingen risk att syran fräter på mässing? 

    Tacksam för hjälp och ha en fin helg / Berra 


  2. Hej!

    Har problem med en skotvinsch (heter det så?). Det är en Andersen. Problemet är att fallet har börjat släppa efter att vi spänt fast det. Sist vi var ute och seglade hände det flera gånger. Till slut avbröt vi seglingen och gick till hamn. Det enda jag kan se som är skilnad mellan våra två vinschar (SB och BB) är att SB vinsch glappar lite mer när man tar tag i toppen på den och bryter lite (se bild). Sökt efter sprängskiser men inte funnit något. Är det någon som har tips på vad som kan vara felet? Vi drog runt fallet och tajtade in det i "låsskåran" som vi alltid gjort och ändå släppte det direkt när vinden belastade/fyllde seglet.

    Tacksam för tips!/Berra

    PS/ på tredje bilden ser ni hur jag bryter i toppen på vinschen och den öppnar sig en aning, som sagt mer än den som fungerar på BB sida.

    Vinsch 4.jpg

    Vinsch 3.jpg

    Vinsch 2.jpg

    Vinsch 1.jpg


  3. Precis! Det är nog reaktion på att olika soters glykol använts. Kylaren kylde bra, inga problem med motortemperatur. Skitig i tuberna var den förstås. Mycket skitig. Ska kolla vilken glykol Vetus rekomenderar. 

    22 timmar sedan skrev skippeer:

    igår kväll snackade vi bla om motorproblem med ny motor, det skall ju vara problemfria år med ny motor...

    Seglarkompis berättade att de fick kylnings problem på glykolsidan, såg ut som geleklumpar i värmeväxlaren.

    Motorexperten rekommenderade tömning av glykolsidan och påfyllning av rent vatten, motorgång minst 5 timmar, tömning. Minns inte om denna sköljning skulle göras fler ggr.

    Given förklaring var att geleklumparna uppstått pga påfyllning av ny glykol av fel sort och då kan man få gelebildning.

    Tycker att en av bilderna i tråden visar något klet mellan rören i värmeväxlaren.

    Har någon hört om problem pga fel mix av glykolvarianter?

     


  4. 9 minuter sedan skrev velum_navia:

    Hur fick du ut den? Frågade min mekaniker där jag köpte motorn och han sa att det inte går?

    Med hjälp av en trä regel och hammare. Satt som bara den. Kolla i instruktionsboken, där står att det går att ta ut tub paketet. 

    • Tack 1

  5. 2019-05-19 vid 20:23 skrev velum_navia:

     

    Ja Vetus 16 hk. Körde med piprensare modell tjockare. Men såg att jag inte fick ut allt... Jag försökte ta ut hela "tuben" men det gick inte. Frågade där jag köpte motorn och fick till svar att det inte går. 

    Hej igen! Kolla bilderna, tycker våra kylare ser rätt lika ut. Jag demontera hela kylaren på grund av frätskador mellan tubpaket och övriga kylaren. Som du ser går det att ta ut tubpaketet , borde gå på din med. Min motor är från 2011. Som du ser var tubpaketet mycket smutsigt.

    Cooler 2.jpg

    Cooler 3.jpg

    Cooler 4.jpg

    Cooler.jpg

    • Gilla 1

  6. Precis

    2019-05-20 vid 05:51 skrev Martin76:

    Det ser ut att vara av "Bruce-typ" och då passar nog den föreslagna hållaren fint. 

    Jajamän! Har inte köpt en hållare än, kollar och funderar på att göra något eget..

     


  7. 2019-05-19 vid 20:30 skrev velum_navia:

     

    Nu köpte jag min motor som ny och för att alla garantier skall gälla så gör jag allt en gång om året. Oljan byter jag två gånger om året. Varje år innan sjösättning och sen mitt i säsongen. I år bli det tredje året jag äger motorn så då kommer jag även byta impeller. Bak på min motor vid dieselpumpen så sitter det ett filter, hur ofta byter du det?

    Ang sjövattensfilter, så kanske det är bra att installera ett. Dels för att här på västkusten så har det blir mer och mer skit i havet (läs plast) så det kanske är en bra ide. 

    Troligen Bränslefilter du menar, men precis vid BRpump och SW pump sitter mitt oljefilter, är det kanske det du menar?

     


  8. 2019-05-19 vid 20:23 skrev velum_navia:

     

    Ja Vetus 16 hk. Körde med piprensare modell tjockare. Men såg att jag inte fick ut allt... Jag försökte ta ut hela "tuben" men det gick inte. Frågade där jag köpte motorn och fick till svar att det inte går. 

    Kolla i instruktionsboken, där sak det stå om du kan ta ut tubpaketet. Låter konstigt att det inte skulle gå. Jag gjorde det på vår, inga problem. MEN den satt utav H-E eftersom det inte gjorts på flera år. Jag kan lägga ut/maila bilder om du vill. Mycket lättare göra rent om tubpaketet är löst.


  9. Fick med ritning och det är rätt klart med montering, största problemet är att dra de där grova popnit de skickade med. 4,8 mm man får ta i för kung och fosterland. Tack för feedback.. Alla... 


  10. Hej! Någon som har erfarenhet av att montera lazy jack? Har köpt hos Benns. Det som gör mig lite misstänksam är att två "knapar" ska popnitas fast genom försänkta hål. Popnitens nit del är mycket lång, har ni några erfarenheter? Alla nitar som behövs följde med i satsen, popnittång jag ska använda är en vanlig modell. 


  11. 2019-05-14 vid 13:01 skrev Martin76:

    Vad är det för ankare? Jag har ett Delta 15kg på ett sådant fäste och det går, men är inte optimalt. Det sticker ut en del akterut pga formen vilket ger rätt stort sidomoment på nedre fästet. Det tenderar att bända upp spåret till V-form om man inte surrar ankaret hårt. I övrigt är jag mycket nöjd med det. Fungerar nog bättre till Bruce-typ.

    Hej! Denna modell har vi, vet inte vikt är inte hemma nu. 

    received_2769433329951411.jpeg


  12. 2019-05-17 vid 05:55 skrev sventable:

    Det blev en ny vetus i slutändan då service finns nära och priset blev rätt. 

    Får nog flytta oljefiltret men det finns en sats till detta..

     

    beta marine kunde inte få fram en motor på fem veckor och då har tyvärr halva säsongen gått.

    Hej! Vad är det för sats? Har en 16 hk Vetus, filtret sitter verkligen i vägen för impeller översyn/ Berra

     

     

     


  13. Håller med tidigare som håller på sjövattenfilter, montera ett sådant.

    Mitt sitter bakom motorn/ovan motorn på skottet. Du kan få bilder om du önskar. Sen är jag kritisk till Vetus intruktionsbok där det står att man skall rengöra kylaren, ta ut tubpaketet, byta oringar också vidare "Vid behov". Borde stå som alla i branschen säger "minst en gång om året". Min var så skitig at det blivit frätskador  vid packningsytan/oringens anliggningsyta. I samma instruktionsbok står det att man skall byta olja i motorn efter x antal gång timmar eller en gång om året. Men kylaren "vid behov". Korkat tycker jag som fick reparera min efter kanske max 50-100 timmar gångtid på ny motor. När jag ringde en Vetus säljare för att diskutera problemet så snäste han irriterat: " vad det än står i instruktionsboken så rengöar man kylaren en gång om året!" Det bisarra i historien är att en annan säljare av Vetus reservdelar i Svergie tyckte det lät ofta med en gång om året och angav flera hundra timmar i gångtid innan det behövdes rengöras byta oringar o.s.v. Dumt men nu har jag fixat skadorna.


  14. Ser du har en Vetus, 16hk? Sådan har jag, jag tar ut min tub och använder piprensare, tryckluft, rengöringsmedel o.s.v. Viktigt göra rent runt tubernas utsida också. Min var mycket skitig när jag rensade den första gången, köpte vår båt begagnad. Motorn hade gått några år innan vi köpte den.


  15. 16 timmar sedan, Lintott säger:

    Innan du sätter igång ett besvärligt jobb med bottengenomföringarna så försök utröna vad det är för material i genomföringarna. På 80-talet var det inte ovanligt med brons i genomföringarna. Som Bhemac skriver så håller brons nog i 200 år och då bör de ju ha 160 års livslängd kvar  ;).

     

    Både mässingsgenomföringar och rostfritt kan vara sämre alternativ än gamla bronsgenomföringar. Bara för att de ser gröna och lite skabbiga ut så behöver de inte vara kass.

     

    Men kulventiler är mer av förbrukningsvara. Om de inte motionerats regelbundet så kärvar de och då måste de bytas (om det inte går att smörja upp dem).

    TACK för det... Ska börja göra dem rena och kolla redan nu i höst. Kanske räcker med att byta slangar, kopplingar och kulventiler. 


  16. TACK för alla tips! Blir genomföringsbyte med allt det inkluderar. En del sitter ju fördjävla illa till, tror jag börjar med dem. Såg även på praktiskt båtägandes tips sida på hemsidan att man kan kolla tätheten med vattenslang inifrån. Klart smidigt... Återkommer med info hur det gick!

     


  17. Är inne på att gå igenom alla på vår båt. Vet inte när det gjordes sist, men båten är från tidigt åttiotal så det är nog hög tid. Var köper ni era skrovgenomföringar? Något man skall tänka på vad det gäller kvalitet på ventil, slangar, kopplingar och genomföring? Tätning, Sikaflex?  Ursäkta jag kladdar i din tråd, men blev intresserad och din bild var också inspirerande. Svårt komma åt dem överallt så att krypa in med en kamera är ju en bra lösning för att se på svåråtkomliga ställen.

    • Gilla 1

  18. Ha! Ha! Samtalsterapin skiter jag i, lägger pengarna på Brunox istället. Nä som nybörjare hjälper det nog inte att "preppa" kölen, vi märker nog ingen skillnad i fart. Handlar mest om att det är en känsla att ta bort det, rostskydda och måla så det ser bra ut till sjösättning. Snygga till grejorna helt enkelt. Tack för tipsen! Sen är det ju ett kanonjobb till våren, ljudbok i lurarna och skrapa och måla... Som att klippa gräset en varm sommardag. Några bärs och sova över i båten så man är redo för dagen efter... Med mer skrapa och måla... 


  19. Har tagit upp vår segelbåt för första gången. Det är en Naver 29 från åttiotalet med järnköl. Enligt förra ägaren så är det svårt hålla rosten bort från kölen. Har ni några tips på bra rostskydd och bottenfärg? Hur gör ni andra med järnköl och rost?

    DSC_0681.JPG

×
×
  • Skapa nytt...