Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

FinMick

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    407
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av FinMick

  1. I mitt fall räckte det med att flytta slangklämman på höljet.
  2. Jag! Sätter man iväg tvärs över Bottenviken på en lång kryssbog behöver man nog kompensera för avdriften.
  3. Sitter någon av herrarna på bra instruktioner för justering med inbyggda magneter? Gjorde en före-deviationstabell igår och tänkte ta itu med saken i vinter. Den höll sig i en vacker sinuskurva, men mellan +60° och -50° Hela horisonten trängdes in på kompasskurserna 330°-250°. Med tippex-metoden blir det att dra ut en kvarts cirkel till några grader... Eh.
  4. Joo, men då går jag ju miste om nöjet!
  5. FinMick

    Modifiera segel

    Höststormarna aktualiserade behovet av rev (bortom den infernaliska rullbommen då) Jag har två storsegel, ett stort sett oanvänt fullhöjd och ett mer utseglat som når strax över spridarna, så steget att experimentera med det sämre seglet var litet. Jag kannibaliserade ett gammalt segel jag hade liggande och limmade förstärkningar och rev som sedan antingen syddes för hand eller tvingades genom hustruns stackars symaskin. Kvar är öljetter så är det klart. Jag gjorde även akterliket med konkav skärning mellan lattorna för att slippa fladder och flytta buken framåt. Även detta var relativt lätt och swglet bar sig bra åt vid provsegling. Kvar är då förseglet. Jag skulle vilja fixa rev även i det för att slippa haka på stormfocken vid plötsliga behov av sådan under resans gång. Det gör sig inte riktigt lika lätt, eftersom förliket har en vajer i fållen. Jag utgår från att den behöver fås med på noterna om reven ska gå att segla med, men hur? Ska hela vajern bytas ut eller går det att på nåt vis låsa den till reven?
  6. Min gamla Silva kompass hade så stor deviation som 30° på öst-västliga kurser. Jag skickade den till Silva för att få magneterna rättade, men den kom tillbaka med ett beklagande: De hade aldrig sett en sån kompass förr. Justerskruvarna var fastärgade och spåret i skruven försvann ganska snabbt, så jag borrade ur skruvarna och slapp på magneterna. Har inte ännu försökt kalibrera den. Har glömt vilka magneter som hör till vilka väderstreck!
  7. Har för mig, om än källorna aldrig kommit att bli granskade, att US Navy har tagit in sextanten igen i sin utbildning. Satelliter kan slås ut eller stängas ner... Läroboken är tills vidare den som används för utbildningen i finska navigationssällskapet, men jag är öppen för förslag! Ohm, dela gärna med dig av dina asiater privat! Inte sex-tanterna då.
  8. Kanske gå norr om Korpo ändå, så får ni mindre sjögång? Lycka till!
  9. Blandade du ihop epoxy- och polyesterhärdare då eller? Jag har nog blandat friskt och aldrig stött på patrull, men då har epoxyprodukterna aldrig kommit in i mitt sortiment.
  10. FinMick

    Sextant

    Hej på er efter en tids overksamhet! Min frånvaro i forumet beror på köp av Fidran och därpå följande problemfrihet. Inga frågor har behövt ställas! Nu funderar jag då på följande trappsteg i navigationsutbildningen, Högsjöskeppare som det heter här på östra sidan av bottenviken. Har inte lyckats hitta nån kurs, så jag har tjuvstartat med kurslitteraturen. Alla beräkningar blir dock aningen abstrakta utan något att ta i händerna och därför söker jag en sextant. Har sett en del "riktiga" här och där, men det som förundrar mig är myriaden av "working sextant" som hittas på t.ex. ebay. Tillverkade i Indien, och säljs för struntsummor. Men är de nåt att navigera med eller ska de bara ligga i nån glasvitrin och se granna ut? Det jag efterlyser är ju då: Nån som vill bli av med en sextant, nån som sitter på en bra onlineresurs i ämnet eller bara nån som annars känner för att diskutera och bolla astronomisk navigation i största allmänhet.
  11. Tack Thomas för en uttömmande och täckande förklaring, trots att tråden är gammal! Har återkommit till denna som referens ett antal gånger nu, känner att det är dags att tacka! Färegötan puffade rök bakvägen ett par gånger idag efter en nödfallslösning och ca 10 minuter totalt på 3 år gammalt bränsle utblandat med motorolja istället för 2takt. Vi lägger det på "koks/sot" och fel oktantal efter tre års lagring i bryggrannens gummibåtsreservdunk...
  12. Vilka tips? 🤔 Hade jag bott närmare hade jag erbjudit mig mot bränsle och matkostnader.
  13. Sex-sju timmar i bil, vari ligger problemet? Har vid tillfälle lagt samma tid i traktor, en betydligt större uppoffring!
  14. Jag blandade i 3% växellådsolja i 10l bensin häromveckan. Slog i lika mycket till av rätt olja och körde glatt... Bra eller ej kan jag inte svara på, men gick gjorde det ju.
  15. Ah. Jo, jag har ingen aning om hur motorn bar sig åt vid haveriet, jag såg båten först då den roendes närmade sig bryggan
  16. Hur hamnade detta i Elsnack? Veven slog tomt. Men vi har lämnat båten bakom oss nu, så mer än såhär kan jag inte lägga mig i.
  17. Hjälpte en typ igår kväll med verktyg och goda intentioner, och problemet blev att ligga på bordet i tankeverkstaden. Chansar vilt på enda vägen jag kan komma på att tipsa vidare Det är ju förmodligen en kil på bakre ändan av vevaxeln som gått (nr 46 som håller kugghjul 45) eller kilen i andra ändan av samma axel. Klyv upp och kolla!
  18. Tack för denna tråd! Sitter här i en gästhamn och spånar på låg laddspänning (12,3V) i Havsfidrans F-Göta... Kan man månntro justera fjäderbelastningen och lösa problemet eller är jag för optimistisk?
  19. Gott sjömanskap där, och bra att inte ge familjen trauman 😁
  20. Ok. Återkoppling. Plockade isär som ovan beskrivits och lyfte bort pumphuset från kolven. Inne i den övre tätningen fanns en O-ring vars profil närmare påminde om ett D och de trasor som fanns kvar av den grafitsmorda packningen. Hittade något motsvarande i reservdelslådan (var köper man sånt?) och lindade det runt kolven ovanför muttern innan jag skruvade ihop tillbaka. Mindre läckage, men inte desto större vattenflöde i avgaserna... Följdfråga: Varför är vattnet inne i motorn under så högt tryck? Det sprutade ut på mig när jag lossade pumpen från motorn! Finns nån luftficka? Vatten komprimeras ju inte gärna...
  21. Efter att ha stirrat än på ritningen, än på verkligheten, utan att kunna ta isär (vart i hela friden har min insex-serie tagit vägen!?) har jag spekulerat fram följande arbetsgång: Plocka isär ovanifrån genom att ta loss pumphuset från motorn, lossa den övre packboxen och lyft hela pumpen rakt upp. Fortsätt genom att lossa nedre packboxen. Då vet jag inte om kolven sitter fast nere i transmissionen med en tapp (564-2 på ritningen) eller om hela går att lyfta ut eller om det finns en risk att kolven kommer ut och tappen ramlar ner. Jag vet inte heller ens hur en talgfläta ser ut på riktigt 🤤... Blir lärorikt detta. Enligt ritningen är det faktiskt en o-ring inblandad, både uppe och nere, men också "tätningsring" och "boxpackning" i olika konstellationer. Nya tag imorgon med kompletterad verktygssats.
  22. Har inte alls rört den ännu, mer än spänt muttern... Skulle gärna läsa på lite mer innan jag förstör nåt, men nu läcker den alltså mera än jag är bekväm med. Nåt slags ritning finns ju i manualen, men inte desto mer beskrivet. Kanske den bara är så enkel att man fattar allt då man öppnar? Är väl bara att frimodigt hugga i och skruva isär...
  23. Hejhopp! Har blivit mindre aktivitet i forumet vartefter det blev mer aktivitet på sjön, som sig bör. Nu till en aktuell fråga, eller snarare två kopplade frågor: en skruvarfråga och en sökarfråga. Länspumpen i Fidran går ofta, men bara när motorn går. Orsaken till detta läckage är kylvattnet, som sprutar nästan lika mycket ur kolvpumpen som ur avgasröret... Det uppenbara och självklara, att spänna på muttern, är redan prövat. Nu undrar jag om det finns någon som sitter på kunskap eller erfarenhet av att reparera sådana? Alternativet är ju att ersätta den med en elektrisk pump, men den vägen skulle jag ogärna gå. Kylningens effekt med minskad vattenmängd oroar ju också ibland, men efter en genomgång av förgasaren i våras går den numera jämnt också på lägre varvtal, och körs därmed inte alls på samma belastning som förr... Den andra frågan presenterade sig när jag skulle försöka hitta den första besvarad i tidigare trådar, att använda operatören AND i sökningen visade sig inte fungera. Har Admin koll på det? Eller borde man bara använda sig av google direkt? I övrigt seglar Fidran fint fortfarande. Vi kom över 100 sjömilsstrecket redan första veckan efter sjösättning /Mikael
  24. Det verkar som om vi pratar om olika grejer. Min bom har ett kvadratiskt skruvhuvud, och veven är i gjuten mässing, med ett trähandtag. Bomen är alltså hanen och veven honan i parningen. Men, frågan är ju också om man vill ha en vev, eller om man vill ha en vev. I mitt fall skulle ju en skiftnyckel fungera lika bra.
×
×
  • Skapa nytt...