Jump to content
Wednesday 10 August 2022

martinot

Medlemmar
 • Content Count

  88
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by martinot


 1. 2 timmar sedan skrev Mackey:

  Man ska nog ha lite bakgrund innan man kritiserar allt för mycket.

  Många av de program som används är skapade i mitten på 1900-talet när det var långt kvar till ett millennieskiftet och framför allt var det utrymmesbrist i datorerna. Mycket lagrades på hålkort och det gällde att spara på utrymmet.

   

  Det saknades också algoritmer för att hantera årtal och i det vanliga livet förkortade man årtal med två siffror.

   

  Mackey

   

  Hörde de "argumenten" redan när jag utbildades i ADB i mitten på 80-talet. Tyckte det redan då var precis lika mycket skitsnack som nu. :)

   

  De argumenterade för att det var god programmeringssed att bara använda två siffror för årtalen. Insåg redan då att det var ren idioti då det skulle bli problem vid milleniskiftet (ca 15 år är ändå inte speciellt långt bort). Bara för att spara två ynka tecken, när man hade MASSVIS med andra tecken i övriga records? Jo, tjena!

   

  Dessutom; hålkort var passe vid den tiden (för de som inte har koll på läget då, eller historien).

   

  Så Nej, MR Mackey; jag har tvärt emot vad du påstår mycket god koll på detta. Så att nedvärdera andra med sådana personangrepp slår bara tillbaka på avsändaren. ;)

   

   


 2. 4 timmar sedan skrev trewq:

  Använder Locus Free, gratis, sjökort gratis. Med massor av andra kartor över ffa Europa USA också gratis. Använder den till skridskor, skidor, paddling, cykling, alpvandring m.m.

  När vi ändå är inne på gratis landkartor, gillar Via Michelin för att det är enkelt att få avstånd mellan orter, Sweden Topo Maps för att den har den vanliga 50000-delen

  Glömde en app, Sentres med hela Sydtyrolen i vad jag tror är 25000-del

  Nu har jag ingen Androidpryl i huset, så kan inte testa själv (verkar inte finnas app för vare sig iOS, Windows eller macOS), men enligt deras egen sida så är tydligen just navigationsdelen cripplad i gratisvarianten?

   


 3. 2019-02-16 vid 10:55 skrev bhemac:

  Med största sannolikhet ett ickeproblem.

  Kanske som milleniumbuggarna. Då satt jag och kollade källkod eller gjorde rollover på datasystem. Oftast på helger och nätter. Hittade nästan inget men tjänade grovt med pengar.

  Mer sådant här!

   

  Minns 2K. Så underbart korkat med de (idioter) som byggde system för att "spara" pengar genom att bara använda två teckens utrymme istället för fyra. 

   

  Sedan var man tvungen att ta in anställda och konsulter för miljarder för att checka, och eventuellt rätta, dessa idiotier. Knappast gratis.

   

  Besparingar? Jo, tjena. :)

   

  Känns som om de som konstruerade att satte standarden GPS gjort ett lika idiotiskt och kortsiktigt beslut att spara pengar och kapacitet genom att bara använda 10 bitar för veckonummer (de tänkte säkert; när 20 år gått så är jag inte kvar längre och slipper hantera skiten/problemen :) ).


 4. 16 minuter sedan skrev bhemac:

  500 + frakt. Dyker upp i bland på Blocket men en del begär fantasisummor.

   

  Otroligt fynd!

  För det priset så hade jag köpt en direkt bara för att ha som ett klassiskt föremål hemma. :)


 5. 1 timme sedan skrev bhemac:

  Jag hade en på radiopejlningens tid men som jag sålde. Men så hittade jag en till bra pris på Blocket och slog till. Strömsnål är den och den har även plats förr torrbatterier. Stereo får man bar i hörlurarna. Grymt bra radiodel, mycket bättre än bilsteros som ofta har ganska dåliga radiodelar. Kortvåg/gränsvåg och där sänds samma väderrapporter som på VHFn men hörs på mycket längre avstånd.

  I köpet ingick pejlantennen. Med en Seastrel pejlkompass.

   

  Sailor BK171.jpg

   

  Fantastiskt! :)

   

  Vad fick du ge för allt?

   

  Nu kan jag absolut tänka mig att kvaliteten på denna pjäs är bra mycket högre än alla dagens produkter, men en annan orsak jag hört av många att välja en radio byggd för marint bruk (Fusion,  Clarion, etc.) är just att radiodelen skall vara bättre (OK), medans i moderna bilradio så är den ofta ganska medioker (som bäst).

   

  De har visserligen inte heller gränsvåg, men många marina radios har förutom FM-radio även just VHF-stöd (inklusive min Fusion RA-205). Detta för att tex. kunna lyssna på vädersändningarna utan att ha på vanliga VHF:en, eller att kunna få de enklare i alla högtalare i systemet (även bra som backup).

   

  Så det finns faktiskt flera skäl till att undvika bilradio, och istället lägga på några hundralappar till och välja en radio konstruerad för marin användning.


 6. 1 timme sedan skrev bhemac:

  Coolt! Nästan så man blir lite sugen. Fast de få gånger jag lyssnar på radio så duger min gamla Sailor och den har nog inte NMEA2000....

   

  Sailor R109.png

   

  Den är inte direkt kompakt eller liten (och kanske inte heller så strömsnål), men däremot en grymt snygg klassiker. 👍


 7. Här är ett exempel på hur smidigt det kan vara när man styr en radio via NMEA2000 ifrån en plotter:

   

   

   

  I exemplet ovan är det Garmin (som numera äger Fusion), men det finns liknande support för alla andra märken så som Navico (B&G, Simrad, Lowrance), Raymarine och Furuno

   

  Det är dock inte enbart Fusion, utan liknande marinanpassade radios med NMEA2000 finns från nästan alla tillverkare som tex. Rockford Fosgate, JL Audio, Navico och Clarion. Grymt smidigt.

   


 8. 1 timme sedan skrev segelbagaren:

  Jo jag förstår anledningen och vet att även andra "köpekort" har samma fenomen men inte Bluechart dock. Finns även en skum sak i samma skärgård där BRB-märket som finns strax utanför Hinsholmskilen paradoxalt nog nästan försvinner när man tittar på det noggrannaste sjökortet. Märk väl, jag är inte ute efter att dissa OpenCPN utan tycker snarare att det är ett bra alternativ för extraplotter (telefon i mitt fall). Skulle också vilja ge en eloge till dig Ove för ditt engagemang i detta. Skulle jag köpa ny "dyrplotter" så blir det nog Garmin av ovan sagda skäl.

   

  Lite nyfiken; du anser att BlueChart klarar ovan, men inte C-MAP eller Navionics (om jag förstår ovan kommentar av dig rätt)?


 9. 12 timmar sedan skrev Dadid:

  Fusion är robusta och bra på många vis i en båt. Har en i motorbåten. Dock tycker jag att de är lite väl kostsamma så det kan hända att det blir någon snikmodellen så som LTC, Boss eller Velex.

   

  De har i alla möjliga prisklasser.

   

  Vill du ha en som inte är så avancerad (saknar NMEA2000), men som ändå har alla moderna saker som Bluetooth, etc. så finns de från ca 1500 pix och uppåt i Sverige.

   

  Fusion Marine MS-RA50: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1437458

   

  Kan man tänka sig att lägga något lite mer så kan man även få det som jag tycker är så grymt (har sett i andra båtar, och kommer till våren installera själv) med integration med plotters i nätverk över NMEA2000. Då kan du styra din Fusion (eller andra vanliga märken så som Rockford Fosgate, Clarion, etc.) med NMEA2000 från vilken skärm som helst.

   

  Är snål ibland och letar fynd utomlands, och kan man som jag tänka sig att köpa från tex. UK-säljare, Ebay eller Amazon så kan man, speciellt om man tar det lite lungt, hitta fyndpriser och på kampanj för inte så extremt mycket mer än kvalitetsradios utan NMEA2000.

   

   

  • Like 1

 10. 17 minuter sedan skrev DanielMalmgren:

  Jag kan notera (eftersom @bhemac tycker jag borde köpt digitala sjökort istället) att jag kanske inte hade valt denna variant om det faktiskt hade funnits någon typ av digitala sjökort, men i sjön där min båt normalt befinner sig (Åsunden, södra Östergötland) finns det bara sjökort på papper. Så då gör man vad man kan för att åtminstone bli lite digital 😛

   

   

  Jo, normalt så hade det ju varit vettigt (och säkert lönat sig ekonomiskt om man har någon form av inkomst eller begränsat med fri tid) där det finns färdiga kartor (så håller helt med bhemac), men det var ju riktigt snyggt löst av dig när det inte fanns några andra alternativ! :)

  • Like 1

 11. 14 minuter sedan skrev Peter_K:

  Det var ett tips till trådskaparen som vill kunna välja ifall han lyssnar inne eller ute. 

  Jag tänker; med alla special-kopplingar kanske det blir billigast och enklast med två separata anläggningar i slutänden. 

   

  Ahh. Var inte så lätt att veta. För mig ivf. :)

   

  När du varken citerade eller svarade någon specifik, så brukar man (normalt) anta att sista inlägget svarar på det precis föregående.

   

  Men nu är jag med. :)

   

  Jo, det kan nog tänkas att det blir lite billigare.

   

  Nackdelen kan vara att om man vill ha samma ljudkälla/musik i både sittbrunnnen och ruffen så kan det bli lite mer problematiskt.


 12. 35 minuter sedan skrev Peter_K:

  Två stereos..?

  En inne, en ute..?

   

  Nej, inte alls.

  • LTC (1 st) är till en annan båt (en polares fiskebåt)
  • Fusionradio (1 st) är till min egna segelbåt.

  Däremot så kommer jag att ha högtalare både ute (i sittbrunnen), samt inne (i ruffen). Allt ljud kan styras antingen direkt på Fusion som kommer sitte inne, eller så kan allt styras ute från sittbrunnen på valfri plotter (via NMEA2000-nät som alla prylar är uppkopplade mot).


 13. 10 timmar sedan skrev Dadid:

  I båten sitter det en bilstereo som inte riktigt lever upp till dagens krav. Vi konsumerar inte huvudsakligen musik på kassettband....

  Nåväl. När jag tittar på alternativ så som LTC PROmarine 1111BT så tycks man behöva gå in i menyer för att välja om det skall skräna i sittbrunnen eller inne (fader).

  I en bil är detta naturligtvis inget problem, då man sällan ändrar inställingen. Trots detta minns jag att bilstereo förr ofta hade ett extra reglage vid volymratten vilket man snabbt och lätt kunde justera ljudfördelningen.
  Har någon här LTC-stereon?
  Synpunkter och lösnigar på problemet välkomnas.

   

  Är nog en helt OK radio för mindre båtar (tänkte installera en sådan LTC i polarens lilla fiskebåt).

   

  För min segelbåt så tänkte jag dock själv montera in en radio från Fusion där man kan fjärrstyra den via NMEA2000-nätverket från plottrarna.

   

  Finns även extra dedikerad fjärrkontroll att köpa till (men ser inte så stor poäng då man kan styra allt via plotterns stora skärm).

   

   


 14. 1 timme sedan skrev saltpeter:

   

  Just nu är jag lite nyfiken på vad andra har gjort, har inte bestämt slutligt setup ännu. En anledning till att ha extern skärm är att jag tycker det är trevligt att planera resan vid datorn (stor skärm)  och sedan kunna ladda upp rutten till "sittbrunnen". Det borde ju funka bra med ditt alternativ. Tycker oxå det är trevligt med två skärmar, en som ger översikt och en som zoomar in på närområdet. 

   

  Jag kan absolut rekommendera flera plotters i sittbrunnen, så kan man precis som du säger ha olika zoomnivå på de. Mycket praktiskt jag sett i andra båtar, och nu till våren tänkte jag själv försöka få till en sådan installation i min lilla båt.

   


 15. 22 timmar sedan skrev bhemac:

  Så blir det oftare nu för tiden så där med att köpa VHF med inbyggd GPS.

  Det första man behöver är en GPS (-puck) med RS232 ut. Ingång för NMEA0183 på VHFen var tydligt märkt.

  Min GPS ville ha 5V det kan man ju fixa med en USB-adapter.

  Men min VHF har kontakter för extra handenhet och där hittade jag 5V som jag kunde använda.

  Det gick ganska smidigt!

   

  Snyggt jobbat och "vardagshackat"! :)

  • Like 1

 16. Gällande VHF så skulle jag välja en som har inbyggd GPS. Då kan du göra DSC-nödanrop med position även om du skulle ha fått glapp eller annat problem med ditt NMEA-nätverk. VHF:en fungerar då helt som fristående enhet (annars behöver den kontakt med plotter eller separat GPS över nätverket för att få riktig positionsangivelse). Också bra att nödanrop alltid fungerar direkt utan att man måste starta upp plottern först om den inte är igång.

  • Like 1

 17. ‎2019‎-‎01‎-‎03 vid 09:52 skrev RP1981:

  Hej jag tänker köpa ny plotter, ais och vhf som är kompatibelt med varndra. Vad skulle ni kunna rekomendera?

  Tacksam för svar

   

   

  Såg att du postat samma fråga i två olika grupper. Se mitt svar i den andra tråden du postade här:

   

   


 18. ‎2019‎-‎01‎-‎03 vid 09:56 skrev RP1981:

  Hej jag tänker köpa ny plotter, ais och vhf som är kompatibelt med varndra. Vad skulle ni kunna rekomendera?

  Tacksam för svar

   

  Segelbåt, motorbåt eller renodlad fiskebåt?

   

  Personligen så tycker jag Garmin ligger efter många av de andra mer moderna plottrarna. De har inte lika bra segelfunktioner som B&G, inga appar som Raymarine (tex. Spotify), och ingen bredbandsradar som Simrad och B&G, och inte lika bra forwardscan som B&G (och Simrad).

   

  En annan, iaf. för mig, nackdel med Garmin som plotter är att de bara kan köra deras egna kartor. Med mina Navico (B&G/Simrad/Lowrance) och Raymarine så kan jag köra valfria kartor från Navionics och C-MAP.

   

  Det kan bli både billigare i längden (enklare att hitta kampanjer och uppgraderingsmöjligheter som tex. denna https://www.hjertmans.se/produkter/elektronik-navigation/elektroniska-sjokort/navionics-plus/navionics-uppdateringskort-gold-xl-sd-micro-sd-kort), och mer flexibelt att man kan flytta olika kartor mellan olika plotters som man vill.

   

  Däremot som andra påpekat så kan du blanda AIS, VHF och plotter från olika märken tack vare NMEA2000.

   

  Det enda som kan skilja är tex. om du skall ringa upp en båt du ser på plottern tack vare AIS-data, istället för att behöva knappa in MMSI-nummer manuellt. Det kan fungera mellan olika märken, men det är inte garanterat att plotter och VHF stödjer helt. En annan fördel kan vara att man tex. enklare kan uppgradera firmware i VHF om man har en plotter från samma leverantör.

   

  • Like 1

 19. Jo, just den Simrad:en var helt klart ett av de fyra alternativen jag kikade på (de sista två var Icom M93 och Cobra HH600). Riktigt fin maskin!

   

  Var mycket nära att gå på just Simraden, men körde på till slut på HX870 pga. något bättre effekt och värde i test av räckvidd som PBO körde (sedan är det väl som alltid mest position och höjd på antennen som avgör).

   

  PBO har även testat en rad budgetalternativ utan GPS och DCS. Själv inget jag skulle skippa, men hade nog helt klart hellre gått på en enklare handhållen VHF än enbart en reservantenn (skiljer som sagt inte så mycket i pris ändå).

   

  https://shopcdn.textalk.se/shop/ws59/45459/art27/26395427-fa96d1-PBO_VHF_group_test.pdf

   

  https://www.pbo.co.uk/gear/pbo-tested-10-handheld-vhf-radios-44934

   


 20. 3 timmar sedan skrev Mackey:

  Jo, någon sorts extra anten bör man nog ha för att vara helt på den säkra sidan.

  Kanske är det bättre att plocka bort extraantennen man har och ta fram den först sedan olyckan varit framme.

   

  Fick inte marhags länk att funka, så här är den igen,

  https://www.benns.se/elektroniknavigation/vhf/nodantenn-vhf

   

  Mackey

   

  Funderade själv tidigare på att skaffa en separat dedikerad och för ändamålet avpassad nödantenn. När jag kikade på priserna (700-800 kr och uppåt) så såg jag dock att det var inte långt ifrån att köpa de billigaste handhållna VHF:erna (800-1000 kr  och uppåt). Då har du också ett totalt oberoende av den fasta VHF:en, och även elsystemet.

   

  Själv så valde jag dock en lite dyrare modell till slut (ville gärna ha en med inbyggd GPS och med DCS). För just mig blev det en sådan här från Standard Horizon:

   

  http://www.standardhorizon.co.uk/product_info.php?cPath=178_174&products_id=100040

   

  Säljs i Sverige tex. här https://www.marinwebben.se/vhf/barbara/standard-horizon-hx870e

  (men köpte min för ca 2100 ifrån UK).

   

  Men det finns likande modeller, inklusive med GPS och DCS, från flera andra tillverkare så som Simrad, Cobra och Icom. Samma sak med små enkla och billiga budgetmodeller för runt ett papp. Bara att leta runt lite.

   

  HX870E_Tranparent_Flat.png


 21. 2018-12-24 vid 15:10 skrev bhemac:

  En julhälsning från min båt. +2,8°C ombord. Hemtrevligt? nja men med 46% RH är inge risk för rost eller mögel. Tyst är det i alla fall.

  I sittbrunnen är det -0,3°C och 79% RH. Ingen mögelrisk men det kan rosta.

  Högtryck är det också.

  God fortsättning!

  Boat 20181224.png

   

  Fint att se! God fortsättning!

  • Like 1

 22. Nja, B&G är mer segelorienterade (de som jag själv satsat på, och en Axiom), medans Simrad är mer motorbåtsorienterade. Men bägge är utmärkta oavsett användning (har tex. gett bort en Simrad till en bekant som fyllde 75 för att ha i sin segelbåt, och fungerar fint även om några special segelfunktioner saknas).

   

  Stämmer att Lowrance är mer fiskeorienterade (har köpt en Elite Ti 7" till en polare att ha i sin båt).

   

  Nackdelen med Garmin är att de inte har så bra kombinationsekolod (downscan och sidescan). Pga. av en patenttvist med Navico (de bakom B&G/Simrad/Lowrance) så kör de med en sämre hårdvarulösning där. Istället försöker emulera mera i mjukvara som kompensation, men varierat och omtvistat resultat.

   

  En annan, iaf. för mig, nackdel med Garmin som plotter är att de bara kan köra deras egna kartor. Med mina Navico (B&G/Simrad/Lowrance) och Raymarine så kan jag köra valfria kartor från Navionics och C-MAP.

   

  Det kan bli både billigare i längden (enklare att hitta kampanjer och uppgraderingsmöjligheter som tex. denna https://www.hjertmans.se/produkter/elektronik-navigation/elektroniska-sjokort/navionics-plus/navionics-uppdateringskort-gold-xl-sd-micro-sd-kort), och mer flexibelt att man kan flytta olika kartor mellan olika plotters som man vill.

   


 23. Kolla mellandagsrean.

   

  Finns ibland tex. Simrad 7":are med TotalScan-givare för ca 6000. Den givaren finns även med i paket med Lowrance, då det är samma teknik och företag, men tycker perosnligen bättre om designen på Simrad än Lowrance. Är dock inget fel på den Lowrance to länkar till ovan. Även Raymarine har ett prisvärt paket med Axiom 7, ekolodsgivare och karta (Navionics Small) för ca. 7000.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy