Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Brorzan

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    52
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Brorzan

  1. Ett annat alternativ som jag gillar att föreslå är att byta toaletten istället för tanken. Ta en titt på www.airhead.se. En toalett utan septitank, utan lukt och utan slangar, pumpar och kvarnar som kan paja. Jag har haft den på två olika båtar i ett gäng år, så fråga om det är något du undrar. 🙂
  2. Ja, vit skulle funka bra. Tror det i värsta fall går att komma undan med svart också. Jag lägger till Sika 295 UV till potentiell lösning.
  3. Jag har en Storebro 31 där fogen/nåten i nederkant mellan fönsterramen (mahogny) och skrovöverbyggnaden (plast) har blivit torr och sprucken. Jag gissar på någon form av Sika, men vet inte vilken. Eftersom jag ändå måste åtgärda en mindre skada i lacken på fönsterramen så tänkte jag passa på att byta ut den här fogen och se till att det blir tätt igen. Vad tycker ni att jag ska använda? Jag har kikat på Simson MSR och Sikaflex 290 DC Pro.
  4. Jag hade inte placerat någon tank alls. Skönare att slippa åka runt med en skvalpande sörja som måste tömmas vid stationer med varierande funktion. Att slippa risken med stopp i toaletten och annat strul med rör och slangar är en bonus. Min första båt saknade septiktank och istället för att sätta in det bytte jag ut hela toaletten mot en Airhead. På min senaste båt valde jag att ta bort septiktanken och toan och satsa på Airhead igen. Som bonus kunde jag plasta igen två genomföringar under vattenlinjen. https://www.airheadtoilet.se/
  5. Nej, självklart inte. Då sprider man dem ju inte.
  6. Att ta drönarkortet är relativt enkelt. Det är prov som man gör på Trsnsportstyrelsens hemsida. Det som gjorde att jag tröttnade och sålde min drönare var dels att jag kände att det inte var helt populärt att flyga samt att i princip allt bild- och filmmaterial måste granskas av Lantmäteriet så man får spridningstillstånd. Varje bild eller filmsnutt som mer eller mindre visar horisonten måste skickas in för granskning, och det är ju lite för de bilderna man har en drönare. 🤷🏻
  7. En kombination av 1 och 2 som fungerar väldigt bra är Airhead. Enkel att montera och använda. Ingen lukt och väldigt lite underhåll kan bekräftas efter flera års användning.
  8. Knappt något. Det är en liten fläkt, typ PC-fläkt. Ger knappt en krusning på ytan av elförbrukningen ombord. Dessutom ger den lilla förbrukningen en cirkulation av luft i båten som man inte skulle ha annars.
  9. Och här kommer Airhead-missionären. 🙂 Jag vill bara göra dig uppmärksam på ett alternativ där du slipper slangar, tankar, ventiler och tömningsstationer. Kolla www.airhead.se. Jag har haft denna i flera år på en tidigare båt och har installerat den på min nuvarande där jag tyckte att septiktanken var för liten. Bomba på med frågor om du vill. 🙂
  10. Kontakta Anchormatic. De har grymt bra support.
  11. Ulvsundavikens Varvsförening har säkert plats. Ligger hyggligt centralt. www.uvf.one
  12. Airhead alla dagar i veckan. Absolut bästa lösningen. Jag har haft det i två båtar och däremellan hade jag en med tank och tömning. Aldrig mer att jag ids leta efter fungerande tömningsstationer, alltid lever med en viss doft av toa eller har rädslan att något med spolningen måste lagas under sommaren.
  13. På https://www.storebropassion.de/ kan du hitta en massa nyttigt om alla Storebro-modeller.
  14. På plats i Napoleonviken. Lite växlande väder och stökiga vindar gjorde det lite besvärligt att hitta rätt plats. Men regn, sol, vind och en packe får har gjort dagen bra. Här lär vi bli åtminstone en natt till.
  15. Kan det månne vara enklare att lägga till och förtöja med aktern mot bryggan?
  16. På plats vid Krankholmen i Mälaren precis utanför Stockholm. Grabbhelg med några gamla gymnasievänner. Molnen försvann och vi bjöds på en fin och solig kväll.
  17. Det beror ju lite på. Man får börja felsökningen med fodralet. Är det Samsung original? Om inte så kan de ha satt magneten på ett sätt som stör telefonen. T.ex. Så har vissa Samsung-fodral en magnet i locket för att få skärmen att visa rätt bild genom ett fönster i locket samt begränsa touchfunktionerna. Om telefonen funkar bra i fodralet, men inte när du fäster den på magneten så är det den som bråkar. Då skulle jag byta till en hederlig kläm-hållare istället.
  18. Om du med nätverk menar ett wifi så har din operatör förmodligen stöd för VoWIFI (voice over WiFi) där det enkelt förklarat transporteras klassiska telefonitjänster via wifi istället för mobilnätet.
  19. Hur fuktig hade telefonen blivit? Bara lite fukt på fel ställe kan ställa till det ordentligt. Sim-kortshållaren tror jag inte det är fel på. Det är ju bara en plastbit som korten sitter i. Om ditt sim-kort funkar bra i en annan telefon så är det definitivt din telefon som är problemet. Har den varit fuktig och inte blir bättre på några dagar så är det tyvärr bara att gå vidare till en ny lur.
  20. Många bra tankar här. Tack för det. 🙂 Jag har tyvärr en begränsning på höjd för att komma under två broar där vi gärna åker. Så jag kan inte bygga över radarn tyvärr. På min förra båt hade jag ihopvikbar panel som jag kunde lägga lite var som helst. Praktiskt på ett sätt, men stökigt och jobbigt på ett annat. Man har ju sällan en yta som man inte vill använda på en båt. Dessutom vill jag åt kontinuerlig laddning, även då båten ligger i hamn oanvänd. Jag tror som några säger att strålkastaren inte kommer komma till så mycket användning. I alla fall inte mer än solpanelerna. Plus att den är lätt att ersätta med annat alternativ.
  21. Det är mer att kanten på panelerna hamnar lodrätt kant i kant med soldäcket, så det upplevs nära även om man höjer det en del. Så även om huvudena klarar sig så kommer det upplevs trångt ändå. Den bifogade bilden visar det lite.
  22. Akter om targan var min första tanke, men tyvärr riskerar man att slå huvudet i panelerna när man kliver upp på soldäcket ovanpå akterruffen.
  23. Vintern/våren ska bland annat användas till att montera solpaneler på vår nyinköpta Storebro 31 Baltic. Jag gillar inte att montera på däcket, så jag föredrar targabågen. Dock så sitter det en del grejer där - antenn till VHF, en original sökarlampa, en radar, en GPS-antenn och en digital TV-antenn. Ett alternativ är att montera solpanel eller - paneler framför targabågen. Monterat på en ställning av rostfria rör som fästs i targan. Det andra alternativet är att rensa upp på targan och ha två paneler (55W/st) på varsin sida om radarn. I så fall ska jag ta bort antennfästet för VHF (används ej), sökarlampan (kul att ha men ej nödvändig), flytta på gps-antennen och ta bort tv-antennen (vi kan streama eller spela kort). Om två paneler sitter på så identisk plats, är det parallell-koppling som är bäst då?
  24. Jag skrapade vår dåvarande motorbåt på 24 fot inför förra våren. Det var inte riktigt så enkelt som på instruktionsfilmerna för färgborttagningsmedlet, men i mitt fall så satt alla lager sedan 1987 kvar. Så beroende på hur många lager färg du har så kan det bli olika lätt. Skrapandet i sig är ingen fara för gelcoaten. Se upp med hörnen på skären bara, drar man lite snett kan det lätt bli repor i gelcoaten. Om du ska slipa så tror jag att du måste täcka in hela båten så inget slipdamm kan spridas, så det är större jobb med förberedelserna.
×
×
  • Skapa nytt...