Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Poteta

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Poteta

  1. Bankirai ser ut att vara precis det jag letar efter, stort tack!
  2. Hej! Jag ska bygga en egen ankarbox att ha på badbryggan och vet inte vilket material som är bäst. Teak funkar kanske men är lite dyrt, finns det någon annat som kommer hålla bra i den miljön?
  3. Där ser man, denna var också ovanligt stor jämfört med de andra sälarna. Tack!
  4. Fotat vid Pater Nosterskären, väster om Marstrand.
  5. Hej! Jag tror jag fotade en gråsäl igår, den var nästan dubbelt så stor som knubbsälarna i närheten. Vad jag förstår är det ovanligt med gråsäl på västkusten så jag blev osäker på om det verkligen är en gråsäl. Någon som vet?
  6. Jag har en liknande fråga, det följde med någon trollinggrej när jag köpte båten. En kort stum "pinne" gjord av glasfiberrör med vajer på en rulle. Jag fick med en blytyngd på 1 kg och en slags klädnypa också. Ovanför grejen finns en spöhållare så jag förstår hur det fungerar men undrar hur lång lina man ska ha efter klädnypan? 1 meter eller 10 meter? Jag har ett havsfiskespö med häcklor och drag på.
  7. Tack, nu vet jag att jag ska leta vidare på Youtube.
  8. Hej! Jag har fått överta en plotter/ekolod när jag köpte ny båt. Det är en Garmin 525s med färgskärm. Handbok fick jag med men den lämnar en del övrigt att önska vad det gäller tolkning av hur botten ser ut. Jag har letat på nätet men hittar dåligt där med. Är det någon som kan länka eller förklara hur jag ska tolka bilden? Helst vill jag veta om det är lera eller berg, extra plus om det går att se fiskstim men vad jag har hört fungerar det dåligt i saltvatten. Jag skulle alltså vilja ha hjälp med att tolka färgerna, de kan skifta mellan rött, gult och svart.
  9. Jag har dåligt med stuvningsutrymme för ankare och lina bak på båten. Tänkte därför försöka få till något på badbryggan men tycker en plastback känns lite för fult... Finns det typ lådor i teak eller annat bra material att skaffa för det? Var i så fall? Eller hur har ni gjort?
  10. Poteta

    Dubbelpost

    Dubbelpost.
  11. Lite återkoppling. Jag bytte i helgen och nu fungerar allt bra. Själva bytet var väldigt enkelt, lite söligt men inte alls så mycket som jag trodde det skulle bli. Jag har fortfarande lite glapp men nu är det bara någon centimeter och det kan jag leva med. Det låter även lite när jag vänder i ändlägena men inte i närheten mot hur det var innan. När jag kör fungerar allt däremot utmärkt, utan något glapp alls. Jag är helnöjd!
  12. Tack för alla svar, det låter som 35 m kommer räcka för mig. Tänkte testa deras blyade lina för första gången.
  13. Hej! Jag tittar på ankarlina till min Arvor 215. På Biltema är de flesta (alla?) linorna 35 m vilket känns kort. Eller? Jag har ingen aning om hur lång den var på min förra båt iof. Det ankaret ska sitta bak på båten. Dessutom har båten ett ankare i fören med elvinsch som är alldeles för lätt. Testade att ankra på svaj med det gick inte alls. Är det någon som vet hur mycket vinschen klarar? 10 kg?
  14. Tack, då förutsätter jag att de är ok. De satt monterade så från början.
  15. Hej! Jag har precis skaffat en begagnad Arvor 215 och funderar på om mina lanternor är godkända. Jag har en grön och röd lanterna på varje sida men bara en topplanterna på taket som är runtomlysande. Får det vara så?
  16. Det står "90° nipplar 2 st: Ja" som jag tolkar som att det följer med. Jag har ca: en halvliter olja kvar, tror det ska räcka. Nu återstår bara att ta reda på hur man byter men det verkar inte så svårt.
  17. Det är stenhårt så jag gissar att det är någon typ av locktite eller något. Det läcker ingen olja iaf.
  18. Det finns ju hur många hålsågar på 19 mm som helst. Här t. ex: https://verktygsboden.se/halsagar/halsag-bi-metall-19-mm?gclid=Cj0KEQjw4cLKBRCZmNTvyovvj-4BEiQAl_sgQg63nlr4QURMSbHn9gof0fP6IJF5KrIP-XfZFUHJIEUaAgpM8P8HAQ Du behöver en sån här också: https://verktygsboden.se/halsagar/halsagshallare-14-30-mm
  19. Jag testade lite mer idag men det verkar kört. Beställer nog en ny styrpump och behåller den gamla som reserv. Det finns reservdelar men det känns för osäkert att försöka laga något som jag aldrig har sett förut. Jag tog en bild på den befintliga styrpumpen, kan jag få hjälp med att se om det är samma som jag länkar till? https://www.seasea.se/ultraflex-styrpump-up20f
  20. Nu förstår jag att mina svar verkar kryptiska. Jag tar på mig skämshatten nu... När jag skriver roder menar jag den extra rorkulten akterut. Rodret sitter ju under båten... Ursäkta om jag snurrat till det. Rodret är ju alltid inkopplat, antingen via ratten eller rorkulten som jag ser det. Fast egentligen är det ju urkopplat när rorkulten fungerar. Ljudet uppstår bara när jag kan styra med ratten. När ratten är urkopplad går den att snurra runt i oändlighet, den går väldigt lätt och utan oljud. Precis som Pentax skriver så sker det bara i ändlägen när båten står still men händer lite då och då (när jag svänger) när båten går framåt. Bulten till ratten är dragen. det tittade jag på först av allt. Får ta en extra koll och se så axeln verkligen sitter ordentligt igen. Tack så långt!
  21. Rodret urkopplat, när det är inkopplat låter ratten ingenting. Jag har köpt båten privat så jag får fixa felet själv.
  22. Jag förstår hur shuntventilen fungerar och det är ingen budgetvariant. Om jag ställer ventilen så jag kan styra med rodret så är ratten "lös" och går att snurra runt hur många varv som helst. Rodret känns lagom stumt och båten går rakt när jag släpper rodret också. Allt väl så långt. Jag har spelat in en liten snutt som nästan beskriver problemet. Skillnaden är att vid gång så kan det knäppa till lite när som helst, när jag spelade in låg jag stilla och då låter och känns det bara när jag vänt i ändlägena och ska snurra tillbaka. Jag har bytt o-ring där man fyller på olja men det gjorde ingen skillnad. Jag trodde först att det blev tryck där uppe men insåg snart att det inte blir det. Här är en länk till filmen:
  23. Det känns och låter definitivt i ratten, inte i styrcylindern. Känslan är inte att det kuggar över, snarare låter det så. Man kan ana ett litet hacka när det låter. Svårt att förklara men om man kan ladda upp en liten film kan jag filma med mobilen imorgon. Tack för engagemanget!
  24. Problemet är att jag har dålig erfarenhet av hydraulstyrning och inte vet vad som räknas som normalt. Får nog låta något proffs titta på den.
×
×
  • Skapa nytt...