Jump to content
Monday 18 November 2019

AndreasR

Medlemmar
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by AndreasR

 1. Detdär ser smart ut, jag var orolig att spolmuffen gör så drevet inte suger i sig men det funkar ju då du har upp dunken en bit så det blir lite självtryck. Imorgon lär båten överlämnas så det är spännande tider som stundar! 😁
 2. Tack för alla svar, nu tror jag nog konserveringen ska lösa sig. Bra poäng där PeltO om att det finns vatten kvar i motorn som späder ut, ska se om jag kör två blandningar p.g.a. det.
 3. Hej! Har i dagarna bytt båt och har nu fått en större med dieselinombordare! Båten kommer att tas upp senare i veckan. Jag som så många andra förut undrar om konserveringen, jag har ingen egen erfarenhet av AD41 motorerna men har läst på mycket. Det är 290 DP drev på. Har läst igenom forumet och tänkte köra som följande: - Köra igenom med drevsäck och kran(söt)vatten på uppläggningsplatsen - Sätta på typ drevsäck med glykolblandning, köra igenom tills glykol klart och tydligt kommer ut. - Byta olja + filter i motorn, olja i drevet - Tappa ur varmvatten+färskvattentanken och konservera WC m.m. Det jag undrar är: måste man på dessa motorer se till att termostaten öppnar innan man får runt all glykol? Det kan väl inte behövas då det är sötvattenkylt system och sjövattnet har väl ingen termostat, eller? Är det något annat uppenbart som ska tömmas på dessa motorer eller så, vill ju inte göra bort mig och frysa sönder nåt direkt. Tusen tack för svar på ännu en konserveringsfråga! 😃
 4. När vi tar bort sega gamla dekaler (jobbar med tejpningar/folieringar) så använder vi en tapetborttagare som ger ånga istället för värmepistol, det brukar funka bra. Man får passa sig så det inte blir alltför varmt dock. På med tapetborttagaren några sekunder så kan man enkelt dra bort dekalen på ytan där man värmt. Är det en tunn tejplinje eller bokstäver så funkar trissan bra men är det större ytor tycker jag ångan funkar bättre och är snabbare.
 5. Har denna båt en genomföring för dräneringen till (ankar)boxen i aktern på babords sida? En bekant hade problem med sin aquador 23:a (en dc förvisso) där de hade en box baktill som hade en genomföring som inte höll tätt. Svårt att se då det läckte så att säga mellan boxen och akterspegeln och vattnet dök upp i kölsvinet. Genomföringen var helt lös så tänkte om det kan vara nåt standardproblem? Läste en annan tråd om detta också vill jag minnas. Bara att skruva loss genomföringen och täta upp men jag tror man måste ha upp båten först då denna ligger i/under vattenlinjen. Bara en idé att kolla...
 6. Om någons tidigare fungerande trycklogg slutar fungera så gör inte som jag och tänk att "det måste jag kolla upp nästa gång jag kommer till båten". På min gamla båt fanns en skarv på tryckloggsslangen i ett stuvutrymme som lossnade. När jag körde började denna fungera som hävert och när jag stannade fylldes båten sakta men säkert utan att man märkte det direkt...
 7. Finns det kamrem på denna? Kan det vara den som är på väg att ge upp? Som sagt, öppna motorkåpan och kolla.
 8. 1. Köp det billigaste biltvättmedlet med vax du hittar på Biltema, ser ut att kosta 26,90? Blanda åtminstone 2-4 ggr mer än det står på flaskan. Tvätta av båten med borste så lossar det mesta av smutsen. 2. Om du nödvändigtvis vill vaxa ytterligare så köp nåt billigt sprayvax, spruta på och torka av. Allt borde vara avklarat på en timme och svärmor blir nöjd!
 9. AndreasR

  Jänmarin?

  Kollade lite snabbt på nätet och dessa tillverkades i Siilinjärvi nära Kuopio. Varvet drevs av två bröder Pate och Pena fram till 2006 när det lades ner. De sista åren gjorde de inga egna båtar utan underleveranser och arbeten för Bella och Flipper. Båtarna verkar ha varit handbyggda och handlaminerade. Modellen har testats bland annat i vene-lehti nummer 10/1988, jag tror man kan beställa efter en kopia av den från vene-lehti om man är intresserad... Ser trevlig ut, tror det är en bra och välbyggd båt! 😃
 10. Gobius har en mätare med sensorer som klistras fast på utsidan av tanken, ger en ungefärlig nivå. Kostar lite mer än träpinne eller snöre dock...
 11. Håller med Mange, får de bensin och gnista så ska de gå. Tror inte problemet sitter i startmotorn. Du har självklart fräsch bensin, pumpat blåsan, har på grundgas dvs. de grundläggande grejerna? Har den funkat bra förr men plötsligt börjat få detta problem?
 12. Det är ingen sensor utan en mekanisk så kallad bendix, dvs. när startmotorn snurrar "slungas" det lilla kugghjulet upp mot kuggkransen på svänghjulet och drar runt motorn. Då motorn startar börjar svänghjulet rotera snabbare och bendixen/det lilla kugghjulet släpper. Helt mekanisk konstruktion alltså och tyvärr inget du kan justera eller koppla förbi, dock kan du ju prova smörja den lite (lite lättflytande olja på axeln som det lilla kugghjulet sitter/glider på, du ser detta om du kollar vid startmotorn). Hjälper knappast ditt problem men den ska ju ändå gå lätt och vara lätt smord och kan kanske göra att den greppar bättre? Du bör nog kolla på motorn i första hand för att se varför den inte startar.
 13. Du kan kolla med företag som gör brodyr på kläder, ex. arbetskläder/reklamkläder o.dyl. De kan eventuellt brodera in på färdiga strumpor. Dekaler funkar inte, men värmetransfer (typ "stryk-på-text") kan funka, fås från samma företag som gör reklamtryck på kläder (de kan också värmepressa fast trycken). Det är också billigare än brodyr.
 14. Åk ut på nåt lugnt ställe de första gångerna så du kan öva utan en massa åskådare/trafik/sjömärken/stenar/dåligt väder om du hittar nån sån plats i närheten. Ta god tid på dig och kolla lite hur båten startar, hur du manövrerar och hur båten svänger vid körning och backning. Sen är det väl att kolla upp hur sjömärkena funkar så är det väl bara att öva genom att åka. Kursen låter utmärkt! Kom ihåg flytvästen, paddel och ankare. Lycka till!
 15. Borde väl gå att justera trögheten på styrningen, ofta med en ratt/skruv under ratthuset. Nackdelen är ju att styrningen går något trögare men kan avhjälpa problemet med rätt inställning. Kolla också trimfenan på kavitationsplattan så den nu inte är riktigt sned av nån anledning.
 16. Den lokala marinbutiken ville sälja helt ny VRO pump åt mig för runt 8000 SEK eller så, köpte en liten "universal" membranpump typ den påbil bilden istället och satte in, den drivs av pulser från vevhuset så det var bara att koppla in slangarna. Pumpen kostade typ 250 SEK. Bara som ett tips om du inte får reservdelar och ändå blandar bränslet själv.
 17. Bara en idé, ersatte du vro pumpen med nån annan bränslepump? På min lite äldre (-90) Johnson 90 hk var det samma problem, tog bort vro pumpen då bränslesidan inte orkade med längre (oljesidan var ok=mycket olja i förbränningen), men då måste jag ersätta pumpen med en enkel mekanisk membranpump för bränslet. Om det är lika som på min så finns det en slang från vevhuset som ger pulser till att driva pumpen. Äh, såg nu att du kollade detta genom att koppla loss bränsleslangen efter pumpen, då borde den va ok?
 18. Ursäkta dum idé men har du kollat då på vissa båtar kan motorn ta i motorbrunnen, styrcylindern eller på nåt annat ställe om den är fullt svängd till babord/styrbord när du tiltar upp, men det kan ju också vara som nämnts att spärren fått en stöt. Annars gällande tryckloggen och med tanke på Georg_ohms inlägg sänkte jag nästan en båt för många år sen när slangen lossnade i en skarv, efter en tur funkade inte knopmätaren och jag tänkte inte mer på det men trycket gjorde att det börjat tappa in vatten så sakteliga pga hävertverkan... Tur nog stod båten grunt men som påminnelse, denna slang kan vara lömsk.
 19. Fällde ner min motor en dag med plusgrader en vinter då jag haft den upptiltad. Det rann säkert en halvliter vatten ur avgasutsläppet men motorn klarade sig utan problem. Efter det har jag varit noga med att tilta ner på hösten.
 20. Vi hade ett likadant drev i en HT båt som min pappa hade för 20 år sen, funkade perfekt. Det är ju egentligen en unik konstruktion med den elektriska växeln nere i växelhuset. Ska ju växla mjukare än vanliga drev var tanken och också minska vibrationer med gummiupphängningen osv. Det som det lönar sig att ha koll på vad jag minns är: -Bälgen runt drevet (sprickor i den och det läcker, nya finns dock att få tag i men hur man byter kan vara en annan sak. Du har dock bara egentligen denna bälg att kolla som du enkelt ser utan att behöva skruva isär nåt) -Använd alltid OMC:s Premium Blend olja i växel, växeln är känslig för vilken olja man har i -Växla alltid på lägsta möjliga varvtal -Kör inte på höga varvtal med drevet upptiltat -Kör inte på grund med detta växelhus (gäller väl alla båtar) Annars tror jag du har ett ganska speciellt drev som kan vara utmärkt när det fungerar, säkert får du nån som kommer och undrar vad du har för drivlina =) Tror annars inte detta drev har trim så om du hade trimplan så är det de du ska använda, tilta ner drevet helt och justera med trimplanen. Lycka till!
 21. Kom ihåg att det är tum som gäller för det är enklare med fastnycklar/hylsnycklar när luftintaget ska bort. Sitter väl med 8 bultar eller hur många det var, tyckte själv att det var i överkant när man skruvade Johnson. Hade samma maskin på förra båten men vet tyvärr inte slangdiametern. Lycka till!
 22. Spärren brukar vara enkelt förklarat en plastspärr som fälls ner mot en kuggkrans på svänghjulet när du har i en växel och motorn är av. Det som kan gå sönder är denna lilla spärranordning men förmodligen har den bara hoppat över när du med kraft försökt starta och därav ljudet. Växelhus m.m. tar knappas skada så jag tror inte du behöver oroa dig.
 23. Förutom nettivene.fi så finns också findit.fi och tori.fi som annonssidor.
 24. Tror det kan vara svårt att få tag på, hade en sån i 15 år och såg aldrig skymten av nån instruktionsbok. Var det någon specifik info du sökte eller bara "bra att ha"? Bra båt för övrigt... =)
 25. Tråkigt om du redan drabbats av hudcancer, eller? I så fall är väl lätta kläder som nån föreslog ett bra alternativ, att ha kapellet nere underlättar väl manövrering också?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy