Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

martinke

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    81
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av martinke

  1. martinke

    Wallas

    Hittade en gammal Wallas 1400 när jag rensade ur lite här hemma. Är denna värd att fixa eller bara kasta?
  2. Jag skulle säga att 80hk från 80-talet motsvarar 80hk idag! Skillnaden blir nog om din motor går dåligt idag och jämföra mot en ny. Jag skulle dock valt en modern 4-taktare alla dagar i veckan
  3. Köpte mig en äldre båt i år. Vid första skyfallet så satte jag mig i båten och letade läckor. Droppade lite kring skruvgenomföringar och kring fönster m.m. Fotade alla läckor med mobilen, sen när det blev fint väder så tätade jag allt!
  4. Vilken modell på autopilot? Men rent spontant, dra ned på känsligheten. Gjorde jag på min EV100.
  5. Tackar för svar! Då vet jag i alla fall vilken typ av tätning det är. Har googlat mig fram till att det skall vara silikonfett i gummipackboxen (black jack) 👌 Då förstår jag varför det pös om tätningen när jag pressade på tätningen! Då får jag fortsätta tills det kommer lite vatten. Vilken tur att jag bara har kört båten från sjösättningsrampen till båtplatsen, ca100m! Hittade en slang med nippel i båten som passar i kopplingen ovanpå kranen för kylvattnet, antar att man kan köra hink med glykolvatten i höst? Med stängd kran förstås.
  6. Hur många hk är motorn på? Årsmodell? Skippa startgasen. Jag skulle först kollat bränsle filter efter skräp!
  7. Ny på det här med inombordare, har enbart haft utombordare tidigare. Vad har jag för axeltätning? hur underhåller jag? Fett?
  8. Gick finfint att täta! Jag använde TEC7 klar MS polymer. Inte lika kladdig som SIKA 591 som jag använder till all annan tätning. Använde mig av VW "fiskben" plastverktyg och kila ned mellan gummilist och skrov. Hoppas det är tätt nu!
  9. Jag kommer testa Hybros förslag med att lägga i lite tätning med hjälp av kilar först. Känns som enklast alternativ nu mitt i säsongen. Är bara två rutor som det endast droppar in lite när det ösregnar. Ska kika på nya gummilister till nästa vår!
  10. Efter att bara ha haft dyra och moderna båtar utan några större problem så har jag nu köpt mig en gammal svensk klassiker Albin 21 med en Volvo Penta MB10A och skaffat mig lite jobb 😅. Dock ändå i rätt bra skick för sin ålder rent visuellt då, haha. Nu efter störtskurarna så har jag varit ned och kikat i båten efter läckor. Läcker in lite kring någon skruv runt grabbräcke å lite sånt, Inga problem att fixa. Dock upptäckte jag att det läcker in mellan ruta och gummilist, är det någon som vet hur man går tillväga för att plocka ur rutan? Vad rekommenderas att täta med?
  11. Om du säger att bränslefiltret töms vid körning så är det troligen bränslebrist som är felet! Kolla efter dåliga bränsleslangar, kanske bränsleblåsan är dålig?
  12. Jag bytte till en fyrbladig rostfri propeller på min båt. Jag vann nog mest på att jag kunde höja utombordaren på akterspegeln med bibehållet grepp i vattnet. Vann lite hastighet, men framförallt att jag kunde hålla båten i plan i lägre hastigheter.
  13. Tack för att ni tar er tid och svarar 🙂 På något sätt löser vi detta! Köparen har verkligen letat efter just denna modell på båt länge och han vill verkligen ha den. Så det borde inte vara något problem för han att ta en ledig dag kan jag tycka. Det blir ju en del pengar när det gäller båtar och man vill ju inte bli lurad. Det är dessutom första gången jag säljer något till ett grannland.
  14. Har nu snackat med min bank. Min bank säger att köparen ska göra en överföring först för det är säkrast för mig, no shit… Annars tar det någon dag innan pengarna landar på mitt konto efter han hämtat båten. Men kan man dra tillbaka en överföring efter att man har skickat iväg den? Låt säga att jag och köparen sitter tillsammans och jag tittar på när han gör överföringen på datorn. Annars är det cash som gäller då! Men det kanske blir problem för köparen att få ut och svårt att sätta in för mig.
  15. Tack för svar! Har försökt läsa på lite på nätet och tydligen är båtar registrerade i Finland. Köparen måste visa upp köpekontrakt osv. för att registrera båten. Men detta är ju köparens huvudvärk. Problemet jag och köparen har är att han kan komma nu på lördag och vad jag vet så har flesta banker stängt på helger. Köparen vill ju såklart inte betala i förskott och jag lämnar inte över båten innan jag ser pengarna på min bank. Vilket köparen förstår såklart. Ska snacka med min bank får se om dom har någon bra lösning på detta 🙂
  16. Håller på och sälja en båt. Har en eventuell köpare från Finland som verkar väldigt seriös och vill hämta båten. Båten kan tas på trailer efter bil. Jag vet att det kan vara lite krångligt med bilar som ska säljas till utlandet, den ska avregistreras osv… Men hur är det med båtar? Hur löser man betalning?
  17. Okej! tDet låter bra. Får avvakta ett tag till 😃
  18. Men nu efterfrågades ju "hitta det bästa 1" 😅 Ett par hörlurar med förstärkare gjord i ett block marmor, sjunker som en sten, ankare? bra pris
  19. Någon som har handlat av Sea Comfort? Erfarenheter? Gjorde en beställning på en dieselvärmare via webbutiken förra veckan fick en automatiserad orderbekräftelse och sen har jag inte hört någonting (9dagar sedan). Har mejlat och frågat om förväntad leveranstid, utan svar. Är man för otålig eller?
  20. 😅 Skämt åsido. Jag förstår paniken när ens husdjur sitter fast och man inte kan göra något annat än att såga upp ett hål. Men har man djur har man också ansvar över dem. I det här fallet är det nog bara att berätta för båtägaren och betala för kostnader för återställning. Jag själv hade blivit vansinnig om någon sågat hål i båten och sedan försökt laga utan att berätta.
  21. Tror det är svårt att tömma hela systemet i dagens avancerade insprutningssystem. Kommer alltid ligga kvar bränsle i fuelrail, slangar, spridare m.m. Kika bara på amerikanska båtforum där har E10 funnits ett tag och det verkar vara stora problem i vissa fall. Tror det bästa är att köra sista tanken på 98 oktan eller koppla in motorn på mindre tank med alkylat som Mackey skrev. Och spraya absolut inte in något fett i insuget på fyrtaktare. Risk för att kladda ner luftmassemätare, dyrt. Dock fungerar det bra på 2 taktare och är att rekommendera.
  22. Vad jag förstår blir det mest problem under vinterhalvåret med E10. Korrosion och avlagringar i bränslesystemet när motorn inte används. Etanolen binder mer vatten/fukt. I min handbok till min Suzuki utombordare står det att man kan köra motorn på E10 men det rekommenderas inte, eller nått i den stilen har jag för mig.
  23. Jag har själv letat efter någon vettig lösning och denna verkar hittills den bästa lösningen! Dock dyr. https://turboswing.com/ Finns lite svenska återförsäljare om du googlar lite 🙂
  24. Har hört att kugghjulet för kamkedjan kan glida på vevaxeln vid grundstötning. Det skulle förklara varför du inte har kompression.
  25. Jag har också råkat ut för att jag inte hade någon skvallerstråle trotts helt ny impeller. Det var bara skräp som täppt till hålet på min Suzuki DF100A Ta en ståltråd å peta upp i skvallerröret å se om strålen blir bättre. Ser ut som att det kanske bara är lite skräp just där.
×
×
  • Skapa nytt...