Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

surfhans

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    27
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av surfhans


  1. Jag har en Compis 97 som jag ska byta motor i.

    Jag funderar på att flytta bak avgasröret just nu går det ut i sidan på båten och av flera skäl vill jag flytta det hela vägen längst bak.

    Några tips?

    Någon som gjort det?

    Har en bekant med samma båt som har det bak så jag vet att det funkar rent tekniskt!

    Väntar med spänning på vår :)


  2. Tackar...

    Men jag har inte haft något bränsle i kölsvinet...Dock haft problem med kylaren + ett oljelock som inte suttit fast ordentligt.

    Så det är dålig lukt i båten som är problemet!! 


  3. Jag har code 1 på bilden och kan bara hålla med :) Den och båten är till salu om någon vill? Följer med en läns gennaker på samma rulle! 

    Jag köpte en glider fock från gran i pentax super nöjd med den..Den går lite bakom masten och har aldrig varit några problem

    Hade jag varit Raol så hade jag försökt att köpa en beg rulle typ furlex eller plastimo och sytt ett segel som man kan rulla ordentligt!

     

    IMG_9051.jpeg


  4. Det är en Seldén. Det som är problemet är att den fria öglan som är på bakre sidan av det dubbla fiolblocket så att säga äts upp och sugs in i blocket och när den blir för kort så stannar allt upp. Önskemålet är givetvis att bara helt fritt kunna släppa ut gennakern med fri rull genom fiolblocken. Nu måste man snabbt dra den slacka delen bakåt istället.

     

    Fattar inte...Har seldén till både gennaker och code och det funkar felfritt!

    Hur sätter du blocket? Hur mycket slack har du på den ändlösa linan?


  5. post-108232-0-67752700-1492594751.jpg17-20 m/s är jag inte ute i. För mig är 8+ m/s hård vind. Vid de tillfällen jag beskriver här har det varit runt 9-10, med 2-3 m/s till i byarna, skulle jag tro. Egentligen inga extrema vindstyrkor alltså, men mycket för mig som tycker det är lagom med 3-5 m/s. :)

     

    Jag tycker det är pinsamt att jag inte själv lyckades lista ut vad som var det egentliga problemet, men nu är jag nöjd att jag fått en förklaring.

     

    Problemet vid båda tillfällena (de två tillfällen när det varit som värst) var att vinden var mycket (och jag menar mycket) svagare i hamnen, trots att båtplatsen ligger ganska exponerat, samt att vinden ökade ytterligare på kort tid, inom loppet av några minuter, men i båda fallen seglade vi undanvind och märkte det inte. Jag är tyvärr inte så erfaren än, men jag lär mig allt eftersom...

     

    Så som båten är riggad nu måste man fram till masten för att reva. Revöglan intill mastliket måste hakas fast i en stålkrok som sitter i bommens infästning. Alla travarna buntar ihop sig och gör att seglet kommer i vägen, och det är väldigt besvärligt att få öglan på kroken. Jag är inte så armstark, och får kämpa duktigt. Mina två bröder (som jag äger båten tillsammans med) har inte klarat det under segling, utan bara i hamn. Ute på bommen finns en revlina som är nerdragen, så där är det mycket enklare. Jag har lösa planer på att göra om så att det går att reva med linor på båda ställena, men det har inte blivit av än.

    Det går förmodligen att nå fall och annat utan att släppa rorkultsförlängaren, men jag har faktiskt inte testat än. Snart är det dags att vårrigga så då får jag kolla upp det. Går ju att testa i hamn.

    Jag seglar samma båt! 

    Tycker att båten seglar utmärkt på bara focken dock har jag en sprillans Gran glider... Varit ute i 17m/s och den har seglat med bra höjd i ca 6 knop i hård sjö.. kan inte rekommendera men det funkar

    Prova att bygga revlina enligt bilden!

    Funkar jätte bra från sittbrunnen


  6. Låter kanske helt sjukt.. Men jag har en glider fock från gran med en bökig lång latta! Dom rekommenderar att sätta seglet i väldigt lite vind typ stiltje... 

    Men nu skulle jag behöva få upp det på måndag och prognosen säger 10-13 ms

    Skulle man inte kunna sätt det på rullen innan man riggar ? Någon som provat?


  7. Seglar både i skärgård och öppet hav.

    Seglar ofta själv eller med min fru men det e samma som att segla själv...

    Har en ny liten självslående fock. Tror storen en minst 20 år gammal..Vill såklart segla så fort som möjligt! Jag saknar en genua men jag vill inte ha någon. En code står dock på önskelistan :)

    Jag undrar om storen för jag ska fixa en akterstagslatta och tänkte lika bra att sätta på en stor så kan jag byta storen till nästa säsong!

     

     

     


  8. Och jag en dominant 95 :)

    Jag tror att 78an har mer svepta spridare än 95an, eller?

    Ingen aning :)

    men frågan var lite om jag när jag byter storen så kunde jag byta till en sån på bilden...En stor akterunda men med bara akterstag inte så stor som en riktig fathead! 

    Här är en annan med samma tänk!

    post-108232-0-84556700-1457598246_thumb.jpg

×
×
  • Skapa nytt...